גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארבעה משפטים ממתינים לטראמפ, והם עלולים לרוקן את משאביו בשנת הבחירות

דונלד טראמפ מוביל בהפרש עצום בבחירות המקדימות של המפלגה הרפובליקאית, אבל התמודדות בו־זמנית בארבעה בתי משפט תקשה עליו לנהל מסע בחירות - "בין אם זה נוגע לכסף, לזמן, לאנרגיה, לכוח־אדם ולעורכי דין"

דונדל טראמפ / צילום: Associated Press, Seth Wenig
דונדל טראמפ / צילום: Associated Press, Seth Wenig

מערכת הבחירות לנשיאות בארה"ב צוברת תנופה. היא אומנם מתנהלת למעשה זה חודשים רבים, וכל הטוענים למועמדות המפלגה הרפובליקאית כבר הסתדרו בקו הזינוק. אבל אקורד הפתיחה שלה יינתן בדיוק בעוד שבוע, בוויכוח הטלוויזיה הראשון בין הטוענים הרפובליקאים לנשיאות, ארבעה חודשים ופחות לפני הסיבוב הראשון של הבחירות המקדימות ו־14 חודשים ויותר לפני הבחירות הכלליות.

שר המשפטים בארה"ב הכין לנשיא ביידן הפתעה מרה: חקירה מסועפת נגד בנו
ביטול עסקת הענק בהייטק: הקללה הסינית הפכה לברכה עבור אינטל

אבל מי שם לב ללוח הרשמי. מערכת הבחירות עברה בשבועות האחרונים אל בתי המשפט. מצטייר עכשיו הרושם ששם היא גם תוכרע, או לפחות תוטה באופן דרמטי לצד זה או אחר.

שוו נא בנפשכם את לשון ההפלגה הבאה, שבקעה ביומיים האחרונים מכלי התקשורת: בכל 235 השנה של הרפובליקה האמריקאית (הספירה מתחילה ב־1788, לאחר אישרור החוקה), כתבי אישום נגד נשיא לשעבר הוגשו רק ארבע פעמים. כל הארבע נרשמו בארבעת החודשים האחרונים, והיעד שלהם הוא דונלד ג'יי. טראמפ.

קשה להימנע מלחזור על המספר הזה: ארבעה כתבי אישום. הנאשם בארבעת המשפטים (בניו יורק, במיאמי, בוושינגטון ובאטלנטה) הוא לא רק נשיא לשעבר, אלא הוא גם המועמד המוביל ללא עוררין במרוץ הרפובליקאי. מדד הסקרים של @FiveThirtyEight מעמיד את התמיכה בטראמפ על 53%. במקום השני, עם 14%, נמצא מושל פלורידה רון דסאנטיס. כל השאר, כולל מושלים וסנאטורים, מזדנבים אחר מאחור. אין זו הפרזה להגיד שטראמפ מנצח בהליכה.

פאני וויליס, התובעת המחוזית בפרשת הטיית הבחירות לנשיאות בג'ורג'יה / צילום: Associated Press, John Bazemore

בעל טור אחד ב'ניו יורק טיימס' כתב השבוע שאזלו כל האופציות להביס את טראמפ "באופן נורמלי". נשארו רק האופציות ה"לא נורמליות", כמו הרשעתו הפלילית.

״גם סנדוויץ' יועמד לדין״

ביום ב' השבוע הוגש נגד טראמפ כתב האישום הרביעי, בבית משפט של מדינת ג'ורג'יה, בדרום ארה"ב. כתב אישום קודם הוגש בבית משפט של מדינת ניו יורק, ושני כתבי אישום אחרים הוגשו בבתי משפט פדרליים, אחד בוושינגטון ושני בפלורידה.

שניים מכתבי האישום הוגשו בידי תובע פדרלי, הסר למרותו של משרד המשפטים בוושינגטון (אם כי הוא נהנה ממעמד של 'חוקר עצמאי'). את שתי התביעות המקומיות הגישו תובעות (אחת כללית ואחת מחוזית), שנבחרו לכהונותיהן בבחירות כלליות. האופי הפוליטי של התמודדותן ושל בחירתן (שתיהן דמוקרטיות) מקל על המפלגה היריבה לייחס להן מניעים פוליטיים.

הגשת כתב אישום מצריכה בדרך־כלל תהליך ארוך ומורכב של הצגת ראיות בפני 'חבר מושבעים גדול' (23 חברים וחברות). אף כי מליצה מפורסמת קובעת כי "חבר מושבעים גדול יעמיד למשפט אפילו סנדביץ', אם התובע יבקש", יש תקדימים חשובים של סירובים. חבר המושבעים בג'ורג'יה נתן את הסכמתו להעמדת טראמפ לדין ביום ב'.

זה עומד להיות משפט המאה, או לפחות העשור. לא רק טראמפ יעמוד למשפט, אלא עוד 18 נאשמים, ובהם ראש סגל הבית הלבן לשעבר מייק מדואז (Meadows); יועצו הקרוב של טראמפ, ראש עיריית ניו יורק לשעבר, רודי ג'וליאני; ושלושה עורכי דין ששירתו את טראמפ במהלך ניסיונו למנוע את אישור תוצאותיהן של הבחירות שבהן הפסיד לג'ו ביידן, בנובמבר 2020.

״תמצא לי קולות״

ג'ורג'יה היא הזירה למשפט הזה מפני שבה טראמפ חצה את אחרוני הקווים האדומים. בתחילת ינואר 2021, שלושה שבועות לפני תום כהונתו, הוא התקשר בטלפון עם מזכיר המדינה של ג'ורג'יה (הממונה הנבחר על תהליך הבחירות, רפובליקן בעצמו), וביקש ממנו "למצוא" בשבילו די קולות כדי להתגבר על הפרש דחוק של קצת יותר מ־11 אלף כדי לגרוף את האלקטורים של ג'ורג'יה.

נשיא ארה"ב אינו נבחר על יסוד הרוב שלו במניין הקולות הכללי, אלא על יסוד הנציגים שכל אחת מן המדינות משגרת אל חבר האלקטורים. ביידן אומנם ניצח בהפרש של 7 מיליון קולות במניין הכללי, אבל הרוב שלו בחבר האלקטורים הושג באמצעות ניצחונות דחוקים או דחוקים מאד בחמש מדינות מפתח. טראמפ ניסה "למצוא קולות" בכל החמש, כדי למחוק את יתרון ביידן. הוא עשה כן בשורה של אמצעים, כולל ניסיון למנוע את אישור התוצאות בקונגרס ב־6 בינואר.

ג'ק סמית', התובע הפדרלי בשניים מתיקי טראמפ / צילום: Associated Press, Alex Brandon

למרבה התדהמה, שיחתו של טראמפ עם מזכיר המדינה של ג'ורג'יה הוקלטה מתחילתה עד סיומה. הוא העניק לתובעת את המימצא החשוב ביותר שלה על מגש של כסף. הוא אומנם טוען כי ניהל "שיחת טלפון מושלמת" (את האפיון "מושלמת" הוא נוהג להעניק לכל שיחותיו, בייחוד לבלתי מושלמות ביותר ביניהן), אבל התובעת מאשימה אותו על יסוד חוק בן 50 שנה נגד סחטנות ושחיתות, הידוע בראשי־התיבות האנגליים RICO.

החוק הזה מכוון בעיקר נגד ארגוני פשע מאורגן. אבל הגרסה הג'ורג'ית שלו, שאומצה לפני 40 שנה, הרחיבה את בית קיבולו, והיא מאפשרת לכאורה להחיל אותו על ארגונים פוליטיים, או אפילו על הנשיא.

משפטנים מבקרים את החלת RICO ומדברים על נטייתה של התובעת, פאני וויליס (Fani Willis), "לעשות שימוש יצירתי" בחוק. סגנונה התקיף, ונטייתה הלא מקובלת לדבר בפומבי על מהלך החקירה, הפכה אותה ליעד נוח בשביל. טראמפ עצמו חוזר ומתאר אותה כ"גזענית" (היא שחורה), מייחס לה קשרים עם כנופיות רחוב (שחורות), ומשחיר את דמותו של אביה, שהיה עורך דין בוושינגטון.

"עול כבד מנשוא"

השאלה המיידית היא מתי ייערך כל אחד מארבעת המשפטים. התובעים רוצים לערוך אותם ללא דיחוי; הטקטיקה רבת־השנים של פרקליטי טראמפ, עוד מזמן הקריירה העסקית שלו, היא לעכב, לדחות ולהאט, בתקווה שהתביעות יקרסו מאליהן.

הרשעה בכל אחד מן המשפטים עלולה לשלוח את טראמפ לכלא. למרבה הפרדוקס, הרשעה לא תוכל למנוע אותו מלהתמודד בבחירות, לנצח בהן ולהפוך לנשיא ארה"ב אפילו בהיותו בכלא. לנשיא יש כוח החנינה, אם כי שום נשיא עדיין לא השתמש בו כדי לחון את עצמו. נראה כי הקושי הפוליטי המיידי העיקרי של טראמפ אינו קשור בתוצאות המשפטים, אלא בעצם התרחשותם.

פרשנית פוליטית אוהדת לטראמפ ברשת פוקס אמרה ביום ג' כי העול שהמשפטים יטילו על טראמפ עשוי להיות "כבד מנשוא", ולחייב אותו לפרוש מן המרוץ. "זה יהיה עניין של ניהול משאבים - בין אם זה נוגע לכסף, לזמן, לאנרגיה, לכוח־אדם, לעורכי דין; והכסף הזה לא יוכל לשמש אותו במערכת הבחירות המקדימות, או מה שחשוב יותר, נגד הנשיא ג'ו ביידן".

זו נקודה המצדיקה מעקב מיוחד: ב־2020 טראמפ גייס תרומות של 774 מיליון דולר; ביידן גייס מיליארד דולר ויותר. אין ספק כי הפעם הבחירות יהיו יקרות אפילו יותר.

מטה בחירות מקדיש את עיקר מרצו לשאלות מימון. טראמפ יכניס את ידיו אל קופת המטה כדי לממן את הגנתו המשפטית. בהכרח, כל דולר שייתרם להגנתו לא ייתרם לקידום בחירתו.

הרבה יותר מדי מוקדם להניח כי קשיים כספיים יהיו לטראמפ לרועץ. אבל אפשר בהחלט להניח כי החודשים הבאים יזמנו לו מאבק קשה לא נגד יריביו החלשים ממפלגתו, אלא נגד תובעים נמרצים, שגמרו אומר להענישו במלוא חומר הדין.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

המלחמה בעזה / צילום: דובר צה''ל

בריטניה: "ההצעה המצרית כוללת שחרור אלפי אסירים פלסטינים ו-40 יום הפוגה"

דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית