גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טלאי" לשיקום רקמת המוח קיבל אישור FDA, ודוחות חיוביים לקמהדע

נוראמי מדיקל קיבלה אישור FDA למוצר הראשון שלה - "טלאי" לשיקום רקמת קרום המוח לאחר ניתוחים נוירולוגיים ● מדיוונד הודיעה על שיתופי-פעולה בניסוי הפצעים ● קמהדע מאשררת תחזיות ● וגם: היכן מדורגות האוניברסיטאות הישראליות בדירוג שנחאי? ● השבוע בביומד

צילום: shutterstock, יח''צ מדיוונד, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילום: shutterstock, יח''צ מדיוונד, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אישור FDA לנוראמי

חברת נוראמי מדיקל (Nurami Medical) הודיעה על קבלת אישור FDA למוצר הראשון שלה. מדובר ב"טלאי" לשיקום רקמת קרום המוח לאחר ניתוחים נוירולוגיים.

המוצר, הנקרא ARTIFASCIA, הוא שתל מתכלה העשוי מחומרים סינתטיים. בניסוי שערכה החברה למוצר זה הייתה יעילות טובה יותר במניעת דליפות של נוזל המוח והשדרה לאחר הניתוח: אפס דליפות לעומת ממוצע של 3.7% במוצרים מתחום. 

בדרך לטריליון? התרופות לאלצהיימר ולהרזיה שהזניקו את השווי של אלי לילי 
בגלל החקיקה המשפטית: חברת צ'ק קאפ כבר לא תהיה ישראלית 
2023 מסתמנת כ"נורמלי החדש" בגיוסים לבריאות דיגיטלית 

נוראמי הוקמה ב-2014 על-ידי נורה נסייר וד"ר אמיר בחר, ומנוהלת במשותף על-ידי נורה נסייר וחנוך מרקשייד.

החברה הוקמה במסגרת חממת NGT 3 בנצרת וגייסה עד היום כ-11 מיליון דולר. קרן אמדה ונצ'רס הבורסאית השקיעה בחברה 2 מיליון דולר ב-2020.

נוראמי מעריכה את שוק מוצרי איחוי הרקמות למוח בכמיליארד דולר. לחברה יש סדרה של מוצרים לאיחוי רקמות מסוגים נוספים.

מדיוונד: שיתופי-פעולה בניסוי הפצעים, דחייה בהשקת המוצר לכוויות ומימון נוסף מ-Barda

חברת מדיוונד - שקיבלה בתחילת השנה אישור למוצר שלה לטיפול בכוויות, אישור ראשון לתרופה חדשה עבור חברת ביומד ישראלית צעירה מזה שנים - הודיעה על עיכוב מסוים במימוש האישור שלה. שותפתה השיווקית Vericel הייתה אמורה להשיק את המוצר ביוני, אך לא עמדה ביעד בגלל בעיות שהתגלו באחת ממעבדות הבדיקה איתן עבדה.

מדיוונד מסרה כי כעת ההשקה צפויה בתחילת 2024, אך תחזית ההכנסות לא נפגעה מן העיכוב.

ביפן, שם משווקת מדיוונד את המוצר דרך שותפה אחרת, חברת Kaken Pharmaceuticals, המוצר כבר הושק כמתוכנן.

בנוסף, החברה קיבלה מימון נוסף ההיקף של 10 מיליון דולר עבור מוצר הכוויות מ-BARDA, חטיבת החדשות הרפואית של יחידת המוכנות לאסון במשרד הבריאות האמריקאי. BARDA היא שותפה ותיקה למימון הפיתוח של המוצר הזה, והסכום הנוסף שהיא משקיעה צפוי לממן מאגרי חירום של המוצר, את המשך פיתוח המוצר לטיפול בילדים וניסוי נוסף התומך במוצר.

במקביל ממשיכה מדיוונד להתקדם בניסויים קליניים עבור שוק הטיפול בפצעים, שצפוי להיות גדול משמעותית משוק הכוויות והוא בעצם ההבטחה הגדולה של החברה. לאחר התייעצות עם ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, מדיוונד יצאה בכמה שיתופי-פעולה עם חברות קיימות בתחום הפצעים, שהמוצר שלה אמור להשתלב בשלהן, וזאת כדי להדגים את השילוב הזה בניסוי.

מנכ"ל החברה, עופר גונן, מסר בהודעה לעיתונות שהתלוותה לדוחות כי "שיתופי-הפעולה מדגימים את העניין שקיים בשוק לגבי המוצר שלנו, שיש לו פוטנציאל לשנות משמעותית את התחום". הניסויים המשותפים אמורים לצאת לדרך בתחילת 2024.

כדי להתכונן להשקה תחילה של מוצר הכוויות ובהמשך בתקווה גם של המוצר לפצעים, מדיוונד מקימה מפעל חדש אשר צפוי לפעול באופן מסחרי ב-2024.

עוד דיווחה החברה על הצלחה בניסוי ראשוני במוצר שלה נועד לסלק נגעים סרטניים, וכן על מינוי מילקי רובינשטיין, בעבר מנכ"ל תרו והיום יו"ר תרימה, לדירקטור בחברה.

לחברה קופת מזומנים נאה של 51.3 מיליון דולר הצפויה להספיק למימוש תוכניותיה. ההשקעה העיקרית בשיווק המוצר לכוויות תבוצע על-ידי וריסל וקאקן, כך שמדיוונד תוכל להשקיע את המזומנים בהמשך פיתוח המוצר לפצעים.

עם פרסום הדוחות עלתה מניית מדיוונד בכ-9%, אך בינתיים עליות אלה נמחקו. מדיוונד נסחרת לפי שווי של 81 מיליון דולר, ומתחילת השנה ירדה מנייתה 35%.

קמהדע מאשררת תחזיות

חברת התרופות קמהדע רשמה הכנסות של 37.4 מיליון דולר ברבעון השני של השנה, גידול של 59% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. החברה ממשיכה להוציא לפועל את האסטרטגיה החדשה שלה, המבוססת על מוצרים שרכשה ב-2021 מחברת סאול. בעזרתם היא מתקנת את הירידה בהכנסות שנבעה מהעברת המוצר המוביל גלסיה לידי חברת טקדה הבינלאומית ב-2021.

הכנסות המחצית היו 68.2 מיליון דולר, גידול של 32% לעומת התקופה המקבילה.

נציין כי הרבעון השני ב-2022, אליו בוצעה ההשוואה, אופיין בשביתה במפעל של קמהדע, כך שההשוואה מחמיאה לרבעון הנוכחי בפרמטרים מסויימים. למשל, שיעור הרווח הגולמי ברבעון נוכחי היה 39%, לעומת רק 31% בתקופה המקבילה.

החברה מדגישה את ה-EBITDA של הרבעון, 9.9 מיליון דולר, גידול של 24% לעומת התקופה המקבילה. עם זאת, בשורת הרווח הנקי הרשמי היא רושמת רווח נמוך יותר של 1.8 מיליון דולר, לעומת הפסד של 3.9 מיליון דולר ברבעון המקביל, רבעון השביתה.

בעקבות התוצאות הללו קמהדע מאשררת את תחזית ההכנסות ל-138-146 מיליון דולר ו-EBITDA של 22-26 מיליון דולר ב-2023, כלומר היא צופה עלייה נוספת הן בהכנסות והן ברווחיות במחצית השנייה של השנה.

תזרים המזומנים של החברה ברבעון היה 1.8 מיליון דולר, לעומת 10.9 מיליון ברבעון המקביל. קמהדע הסבירה כי מדובר בשינויים שנבעו מסיבות פיננסיות. כך או כך, 21 מיליון דולר שיש לחברה בקופה הם סכום נמוך יחסית למה שהיא רגילה. קמהדע כבר הודיעה ביוני על גיוס שהיא מתכננת לעשות מקרן פימי, בהיקף של 60 מיליון דולר, כדי לנצל הזדמנויות נוספות בשוק, כאשר כרגע חברות תרופות רבות נותרו ללא מזומנים, ולקמהדע יכולה להיות אפשרות להוסיף מוצרים הן למפעל והן למערך השיווק הקיים שלה. בעת פרסום הדוח הנוכחי אמרה קמהדע כי היא פועלת לאשר את הגיוס בקרב בעלי המניות שלה.

רכישת התרופות מסאול עלתה לחברה 100 מיליון דולר במעמד העסקה ויכולה להגיע עד 150 בהתאם לתשלומי אבני-דרך. בינתיים העסקה הזו החזירה את החברה למסלול צמיחה, כך שהיא נראית משתלמת, ומעניין לראות מה עוד יכולה לעשות החברה עם התשתית הקיימת שלה.

לחברה מוצר בולט נוסף, חיסון לכלבת המשווק בארה"ב. הסכם ההפצה של המוצר מול המפיצה האמריקאית Kedrion, חודש השנה לתקופה נוספת.

מוצר נוסף של קמהדע שבעבר נחשב מבטיח מאוד ובינתיים השוק כמעט שכח ממנו הוא המוצר לאמפיזמה תורשתית הניתן בשאיפה, במקום בעירוי כמו יתר המוצרים בשוק, ביניהם גלסיה, המוצר המוביל שעבר לטקדה. המוצר החדש הניתן בשאיפה נכשל בעבר בניסוי קליני, והחברה יצאה למסלול ארוך של ניסויים נוספים כדי להוכיח את יעילותה. קמהדע הזכירה אותו עם פרסום דוחותיה וסיפרה כי רשות התרופות האירופית ייעצה לה בנושא הניסוי הנוכחי המתקיים במוצר, אישרה מחדש את המבנה שלו וציינה כי תתחשב במסגרת תהליך האישור בחלק מן הנתונים החייוביים שעלו מן הניסוי הקודם, אף שלא הצליח להשיג את יעדו. אלה נראות כחדשות טובות לגבי סיכויי האישור של המוצר.

על רקע הדוחות עלתה מניית קמהדע ב-9.4%, כשמתחילת השנה עלתה 40%. היא נסחרת לפי שווי של 260 מיליון דולר.

ויצמן עולה, תל אביב יורדת

דירוג שנחאי לאיכות האוניברסיטאות, שפורסם במהלך שבוע שעבר, מראה כי האקדמיה הישראלית עדיין מצליחה לשמור על המקום שלה בצמרת המוסדות האקדמיים בעולם, נכון לאמצע 2023.

מכון ויצמן מופיע במקום ה-68 בדירוג, והטכניון במקום ה-79, לאחר שבשנה שעברה הן קיבלי ציונים זהים ועמדו שניהם במקום ה83. האוניברסיטה העברית השנה היא במקום השלישי מבין הישראליות, במקום 96, לעומת 77 בשנה שעברה.

מבחינת יתר האוניברסיטאות החדשות, הן פחות טובות. תל אביב, אותה בדרך-כלל ניתן למצוא לבין המקומות 151-200, הפעם מדורגת בין 200-300. בר-אילן היא במיקום 400-500, בן גוריון 500-600 וחיפה 600-700, כאשר כל אחת מהן התדרדרה למאיי נמוכה יותר מכפי שהייתה בשנה שעברה.

הדירוגים הללו יכולים להשתנות משנה לשנה, אבל אם המגמה תימשך, הרי שמדובר בפעם שהולך ונוצר בין המוסדות המובילים השומרים על כוחם, לבין הדרג השני של האוניברסיטאות בישראל, שהולך ומאבד מכוחו בעולם.

ברמה הבינלאומית, האוניברסיטאות המובילות את הדירוג הן כרגיל האוניברסיטאות האמריקאיות והבריטיות הוותיקות. הרווראד בראש, ואחריה סטנפורד ו-MIT. הראשונה מחות לארה"ב או בריטניה היא פריז סאקלה במקום ה-15. אחריה אוניברסיטת צינגואה הסינית במקום ה-22, שהתברגה בצמרת בשנים האחרונות - אחת התנועות הבולטות בתוך המדד שבסך-הכול לא משתנה הרבה. 

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו