גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"טלאי" לשיקום רקמת המוח קיבל אישור FDA, ודוחות חיוביים לקמהדע

נוראמי מדיקל קיבלה אישור FDA למוצר הראשון שלה - "טלאי" לשיקום רקמת קרום המוח לאחר ניתוחים נוירולוגיים ● מדיוונד הודיעה על שיתופי-פעולה בניסוי הפצעים ● קמהדע מאשררת תחזיות ● וגם: היכן מדורגות האוניברסיטאות הישראליות בדירוג שנחאי? ● השבוע בביומד

צילום: shutterstock, יח''צ מדיוונד, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילום: shutterstock, יח''צ מדיוונד, איל יצהר. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אישור FDA לנוראמי

חברת נוראמי מדיקל (Nurami Medical) הודיעה על קבלת אישור FDA למוצר הראשון שלה. מדובר ב"טלאי" לשיקום רקמת קרום המוח לאחר ניתוחים נוירולוגיים.

המוצר, הנקרא ARTIFASCIA, הוא שתל מתכלה העשוי מחומרים סינתטיים. בניסוי שערכה החברה למוצר זה הייתה יעילות טובה יותר במניעת דליפות של נוזל המוח והשדרה לאחר הניתוח: אפס דליפות לעומת ממוצע של 3.7% במוצרים מתחום.

בדרך לטריליון? התרופות לאלצהיימר ולהרזיה שהזניקו את השווי של אלי לילי
בגלל החקיקה המשפטית: חברת צ'ק קאפ כבר לא תהיה ישראלית
2023 מסתמנת כ"נורמלי החדש" בגיוסים לבריאות דיגיטלית

נוראמי הוקמה ב-2014 על-ידי נורה נסייר וד"ר אמיר בחר, ומנוהלת במשותף על-ידי נורה נסייר וחנוך מרקשייד.

החברה הוקמה במסגרת חממת NGT 3 בנצרת וגייסה עד היום כ-11 מיליון דולר. קרן אמדה ונצ'רס הבורסאית השקיעה בחברה 2 מיליון דולר ב-2020.

נוראמי מעריכה את שוק מוצרי איחוי הרקמות למוח בכמיליארד דולר. לחברה יש סדרה של מוצרים לאיחוי רקמות מסוגים נוספים.

מדיוונד: שיתופי-פעולה בניסוי הפצעים, דחייה בהשקת המוצר לכוויות ומימון נוסף מ-Barda

חברת מדיוונד - שקיבלה בתחילת השנה אישור למוצר שלה לטיפול בכוויות, אישור ראשון לתרופה חדשה עבור חברת ביומד ישראלית צעירה מזה שנים - הודיעה על עיכוב מסוים במימוש האישור שלה. שותפתה השיווקית Vericel הייתה אמורה להשיק את המוצר ביוני, אך לא עמדה ביעד בגלל בעיות שהתגלו באחת ממעבדות הבדיקה איתן עבדה.

מדיוונד מסרה כי כעת ההשקה צפויה בתחילת 2024, אך תחזית ההכנסות לא נפגעה מן העיכוב.

ביפן, שם משווקת מדיוונד את המוצר דרך שותפה אחרת, חברת Kaken Pharmaceuticals, המוצר כבר הושק כמתוכנן.

בנוסף, החברה קיבלה מימון נוסף ההיקף של 10 מיליון דולר עבור מוצר הכוויות מ-BARDA, חטיבת החדשות הרפואית של יחידת המוכנות לאסון במשרד הבריאות האמריקאי. BARDA היא שותפה ותיקה למימון הפיתוח של המוצר הזה, והסכום הנוסף שהיא משקיעה צפוי לממן מאגרי חירום של המוצר, את המשך פיתוח המוצר לטיפול בילדים וניסוי נוסף התומך במוצר.

במקביל ממשיכה מדיוונד להתקדם בניסויים קליניים עבור שוק הטיפול בפצעים, שצפוי להיות גדול משמעותית משוק הכוויות והוא בעצם ההבטחה הגדולה של החברה. לאחר התייעצות עם ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקאי, מדיוונד יצאה בכמה שיתופי-פעולה עם חברות קיימות בתחום הפצעים, שהמוצר שלה אמור להשתלב בשלהן, וזאת כדי להדגים את השילוב הזה בניסוי.

מנכ"ל החברה, עופר גונן, מסר בהודעה לעיתונות שהתלוותה לדוחות כי "שיתופי-הפעולה מדגימים את העניין שקיים בשוק לגבי המוצר שלנו, שיש לו פוטנציאל לשנות משמעותית את התחום". הניסויים המשותפים אמורים לצאת לדרך בתחילת 2024.

כדי להתכונן להשקה תחילה של מוצר הכוויות ובהמשך בתקווה גם של המוצר לפצעים, מדיוונד מקימה מפעל חדש אשר צפוי לפעול באופן מסחרי ב-2024.

עוד דיווחה החברה על הצלחה בניסוי ראשוני במוצר שלה נועד לסלק נגעים סרטניים, וכן על מינוי מילקי רובינשטיין, בעבר מנכ"ל תרו והיום יו"ר תרימה, לדירקטור בחברה.

לחברה קופת מזומנים נאה של 51.3 מיליון דולר הצפויה להספיק למימוש תוכניותיה. ההשקעה העיקרית בשיווק המוצר לכוויות תבוצע על-ידי וריסל וקאקן, כך שמדיוונד תוכל להשקיע את המזומנים בהמשך פיתוח המוצר לפצעים.

עם פרסום הדוחות עלתה מניית מדיוונד בכ-9%, אך בינתיים עליות אלה נמחקו. מדיוונד נסחרת לפי שווי של 81 מיליון דולר, ומתחילת השנה ירדה מנייתה 35%.

קמהדע מאשררת תחזיות

חברת התרופות קמהדע רשמה הכנסות של 37.4 מיליון דולר ברבעון השני של השנה, גידול של 59% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. החברה ממשיכה להוציא לפועל את האסטרטגיה החדשה שלה, המבוססת על מוצרים שרכשה ב-2021 מחברת סאול. בעזרתם היא מתקנת את הירידה בהכנסות שנבעה מהעברת המוצר המוביל גלסיה לידי חברת טקדה הבינלאומית ב-2021.

הכנסות המחצית היו 68.2 מיליון דולר, גידול של 32% לעומת התקופה המקבילה.

נציין כי הרבעון השני ב-2022, אליו בוצעה ההשוואה, אופיין בשביתה במפעל של קמהדע, כך שההשוואה מחמיאה לרבעון הנוכחי בפרמטרים מסויימים. למשל, שיעור הרווח הגולמי ברבעון נוכחי היה 39%, לעומת רק 31% בתקופה המקבילה.

החברה מדגישה את ה-EBITDA של הרבעון, 9.9 מיליון דולר, גידול של 24% לעומת התקופה המקבילה. עם זאת, בשורת הרווח הנקי הרשמי היא רושמת רווח נמוך יותר של 1.8 מיליון דולר, לעומת הפסד של 3.9 מיליון דולר ברבעון המקביל, רבעון השביתה.

בעקבות התוצאות הללו קמהדע מאשררת את תחזית ההכנסות ל-138-146 מיליון דולר ו-EBITDA של 22-26 מיליון דולר ב-2023, כלומר היא צופה עלייה נוספת הן בהכנסות והן ברווחיות במחצית השנייה של השנה.

תזרים המזומנים של החברה ברבעון היה 1.8 מיליון דולר, לעומת 10.9 מיליון ברבעון המקביל. קמהדע הסבירה כי מדובר בשינויים שנבעו מסיבות פיננסיות. כך או כך, 21 מיליון דולר שיש לחברה בקופה הם סכום נמוך יחסית למה שהיא רגילה. קמהדע כבר הודיעה ביוני על גיוס שהיא מתכננת לעשות מקרן פימי, בהיקף של 60 מיליון דולר, כדי לנצל הזדמנויות נוספות בשוק, כאשר כרגע חברות תרופות רבות נותרו ללא מזומנים, ולקמהדע יכולה להיות אפשרות להוסיף מוצרים הן למפעל והן למערך השיווק הקיים שלה. בעת פרסום הדוח הנוכחי אמרה קמהדע כי היא פועלת לאשר את הגיוס בקרב בעלי המניות שלה.

רכישת התרופות מסאול עלתה לחברה 100 מיליון דולר במעמד העסקה ויכולה להגיע עד 150 בהתאם לתשלומי אבני-דרך. בינתיים העסקה הזו החזירה את החברה למסלול צמיחה, כך שהיא נראית משתלמת, ומעניין לראות מה עוד יכולה לעשות החברה עם התשתית הקיימת שלה.

לחברה מוצר בולט נוסף, חיסון לכלבת המשווק בארה"ב. הסכם ההפצה של המוצר מול המפיצה האמריקאית Kedrion, חודש השנה לתקופה נוספת.

מוצר נוסף של קמהדע שבעבר נחשב מבטיח מאוד ובינתיים השוק כמעט שכח ממנו הוא המוצר לאמפיזמה תורשתית הניתן בשאיפה, במקום בעירוי כמו יתר המוצרים בשוק, ביניהם גלסיה, המוצר המוביל שעבר לטקדה. המוצר החדש הניתן בשאיפה נכשל בעבר בניסוי קליני, והחברה יצאה למסלול ארוך של ניסויים נוספים כדי להוכיח את יעילותה. קמהדע הזכירה אותו עם פרסום דוחותיה וסיפרה כי רשות התרופות האירופית ייעצה לה בנושא הניסוי הנוכחי המתקיים במוצר, אישרה מחדש את המבנה שלו וציינה כי תתחשב במסגרת תהליך האישור בחלק מן הנתונים החייוביים שעלו מן הניסוי הקודם, אף שלא הצליח להשיג את יעדו. אלה נראות כחדשות טובות לגבי סיכויי האישור של המוצר.

על רקע הדוחות עלתה מניית קמהדע ב-9.4%, כשמתחילת השנה עלתה 40%. היא נסחרת לפי שווי של 260 מיליון דולר.

ויצמן עולה, תל אביב יורדת

דירוג שנחאי לאיכות האוניברסיטאות, שפורסם במהלך שבוע שעבר, מראה כי האקדמיה הישראלית עדיין מצליחה לשמור על המקום שלה בצמרת המוסדות האקדמיים בעולם, נכון לאמצע 2023.

מכון ויצמן מופיע במקום ה-68 בדירוג, והטכניון במקום ה-79, לאחר שבשנה שעברה הן קיבלי ציונים זהים ועמדו שניהם במקום ה83. האוניברסיטה העברית השנה היא במקום השלישי מבין הישראליות, במקום 96, לעומת 77 בשנה שעברה.

מבחינת יתר האוניברסיטאות החדשות, הן פחות טובות. תל אביב, אותה בדרך-כלל ניתן למצוא לבין המקומות 151-200, הפעם מדורגת בין 200-300. בר-אילן היא במיקום 400-500, בן גוריון 500-600 וחיפה 600-700, כאשר כל אחת מהן התדרדרה למאיי נמוכה יותר מכפי שהייתה בשנה שעברה.

הדירוגים הללו יכולים להשתנות משנה לשנה, אבל אם המגמה תימשך, הרי שמדובר בפעם שהולך ונוצר בין המוסדות המובילים השומרים על כוחם, לבין הדרג השני של האוניברסיטאות בישראל, שהולך ומאבד מכוחו בעולם.

ברמה הבינלאומית, האוניברסיטאות המובילות את הדירוג הן כרגיל האוניברסיטאות האמריקאיות והבריטיות הוותיקות. הרווראד בראש, ואחריה סטנפורד ו-MIT. הראשונה מחות לארה"ב או בריטניה היא פריז סאקלה במקום ה-15. אחריה אוניברסיטת צינגואה הסינית במקום ה-22, שהתברגה בצמרת בשנים האחרונות - אחת התנועות הבולטות בתוך המדד שבסך-הכול לא משתנה הרבה.

עוד כתבות

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

טילי ספייק מתוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

התרגיל הספרדי: ביטול רכישת טילי נ"ט של רפאל, וקנייתם מחברה־בת אירופית

רק לפני מספר חודשים ביטלה ספרד עסקת ענק עם רפאל בגין המלחמה בעזה, וכעת היא פונה לחברת יורוספייק - בה לרפאל 20% בעלות ● התירוץ שבו משתמשים לנימוק העסקה המסתמנת: הרכיבים מיוצרים באירופה

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות קלות בתל אביב; אנלייט מזנקת, דלתא מותגים נופלת

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% ● אחרי טלטלת ה-AI בשבוע שעבר, הבורסה בניו יורק חוזרת מחופשה לשבוע מסחר מקוצר - והחוזים העתידיים אדומים ● המשקיעים יעקבו אחר השיחות בין ארה"ב ואיראן בג'נבה ● מניות הבנייה בת"א קפצו, לאחר שנתוני האינפלציה חיזקו את הציפיות להורדת ריבית ● וגם: באופנהיימר מאמינים שהתנודתיות בוול סטריט מייצרת הזדמנויות חדשות

נתוני הלמ''ס / צילום: Shutterstock

בשוק וברשות ני"ע לא מאמינים יותר לנתוני הדיור של הלמ"ס

ברשות ני"ע מחמירים את חובות הדיווח של יזמיות המגורים הציבוריות, מחשש שהמחירים בפועל נמוכים יותר בשל המבצעים ● זאת, בעוד שהשבוע דיווחה הלמ"ס על חודש שני ברציפות של עליות במחירי הדירות ● רשות ני"ע: "צריך להבין שכל מבצעי הקבלן מגלמים ירידה במחיר האפקטיבי"

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

נתניהו הבטיח: שדה תעופה בים. הבעיה? זה כבר הובטח לפני שלושה עשורים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה