גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הציר של קמפ דייוויד: ארה"ב, יפן ודרום קוריאה נגד סין. האם הן יוכלו להרתיעה?

בצל האיום הצבאי הגובר מסין, הנשיא ג'ו ביידן ערך פסגה "היסטורית" עם מנהיגי יפן ודרום קוריאה ● המשטר הקומוניסטי משמיץ את "נאט"ו האסיאנית", מתעלם מעוצמת החרדה שסין מעוררת בין שכנותיה, ומסביר לצפון־אסיאנים שהם לעולם לא יוכלו להיות מערביים

מנהיגי ארה''ב, קוריאה הדרומית ויפן בפסגה בקמפ דיוויד / צילום: Associated Press, Andrew Harnik
מנהיגי ארה''ב, קוריאה הדרומית ויפן בפסגה בקמפ דיוויד / צילום: Associated Press, Andrew Harnik

הרעיון של הרתעה, כדי למנוע מלחמה, מעוגן בציפיות רציונליות. מעצמה בעלת פוטנציאל תוקפני מוזמנת להתבונן בעובדות, ולהסיק מסקנות. אל נכון יפקוד אותה הרהור שני, אם היא תשתכנע שתוקפנותה מוּעדת לתבוסה, או לפחות עלולה להסב לה נזק כבד.

ארה"ב מנסה לפתות את איראן והזינוק הכלכלי המדהים של יפן 
למה מלחמתה של רוסיה באוקראינה עלולה להימשך שנים 

האם זה עבד בהיסטוריה של היחסים הבין לאומיים? בוודאי לא תמיד. הקיסר וילהלם השני של גרמניה ידע שתוקפנות נגד בלגיה ונגד צרפת ב־1914 תפעיל אוטומטית שורה של בריתות צבאיות, שיעמידו את גרמניה במלחמה מיידית בשתי חזיתות נגד אויבות עם צבאות אדירים ועם משאבים עצומים. אף על פי כן, הקיסר שלח את צבאו למלחמה, שהחריבה בסופו של דבר את קיסרותו.

היטלר, לעומת זאת, הניח שפלישתו לפולין לא תצית מלחמה כללית. הוא לא האמין שבריטניה וצרפת יכריזו עליו מלחמה לאחר שניטרל את האיום הסובייטי. הייתכן שהיה נמנע מלפלוש אילו ציפה למלחמה? קשה להאמין, אבל מי יודע.

ארה"ב שוקדת זה זמן מה על יצירת חגורה של בריתות צבאיות באגן האוקיינוס השקט, כדי לנטרל את האיום הצבאי הגובר של סין. מרוץ חימוש גדול ממדים מתנהל בין השתיים. לא ברור כלל ידה של מי על העליונה, אבל יש לארה"ב סיבה לחשוש שהיא משתרכת מאחור בשורה של תחומים.

המטרייה האמריקאית לא מספיק רחבה

בסוף השבוע שעבר, הנשיא ג'ו ביידן ערך פסגה המתוארת "היסטורית" בקמפ דייוויד, אתר הנופש הנשיאותי בהרי מרילנד, מחוץ לוושינגטון. אורחיו היו ראש ממשלת יפן ונשיא דרום קוריאה.

נושאי הכהונות האלה אינם מרבים להיפגש. הם אינם ידידים טבעיים. חשבון דמים היסטורי מעיב על יחסיהם, זכר לכמעט ארבעה עשורים של כיבוש יפני אכזרי במאה ה־20 ולאי־אמון של מאות שנים. ביידן העמיד במקום גבוה בסולם עדיפויותיו את קירובן האסטרטגי של שתי הארצות, שאמנם 1,000 ק"מ של מי אוקיינוס מפרידים ביניהן, אבל הן דיירות באותה השכונה הגיאו־פוליטית.

שתיהן תלויות לביטחונן הלאומי במטרייה אמריקאית רחבה. מאז מלחמת העולם השנייה שתיהן העדיפו מידה ניכרת של פסיביות בהגנתן העצמית. ליפנים לא היה אפילו צבא, לפחות להלכה. הייתה גם להם, גם לדרום קוריאנים, סיבה סבירה להניח שעוצמתה של ארה"ב תספיק להרתיע תוקפנות.

לא עוד. כוחה של ארה"ב עומד בסימן ירידה, גם צבאית וגם כלכלית; ולעומת זאת עולה כוחן של המעצמות בעלת הפוטנציאל העוין, וגובר הפוטנציאל של מהלכים לא־רציונליים מצידן. יפן ודרום קוריאה עוקבות בחרדה עמוקה אחרי התפתחות כוחה הגרעיני של צפון קוריאה, שנתיניה אמנם רעבים לאורז, אבל היא מקדישה משאבים עצומים לפיתוח ראשי חץ גרעינים ממוזערים לטיליה הבליסטיים, ומנסה לשגר לוויינים אל החלל החיצון.

במרכז חרדותיהן עומדת סין. תחת שי ג'ינפינג, הנשיא־לכל־חייו, נראה כי הדיקטטורה הסינית מוכנה לקבל עליה סיכונים שמנהיגי סין ב־30 השנה הקודמות נטו להימנע מהם. במרכז החרדות עומדת הפעילות הצבאית הגוברת של סין במצרי טייוואן. תמרוני מלחמה כמעט בלתי פוסקים מתנהלים סביב האי הדמוקרטי הקטן, שבייג'ינג חושבת לחלק בלתי נפרד של סין. ברקע עומדת המיליטריזציה של ים סין: הים המזרחי (שהיא חולקת עם יפן ועם קוריאה) והים הדרומי (שהיא חולקת עם שורה של ארצות בדרום מזרח אסיה).

ארה"ב יצרה עד כה שני צירים של פעילות צבאית כדי לבלום את סין. אחד הוא AUKUS, הסכם צבאי רחב־יריעה שארה"ב חתמה עם בריטניה ועם אוסטרליה ב־2021, ומשתתפות בו באופן חלקי גם קנדה וניו זילנד. ארה"ב בונה צי של צוללות גרעיניות בשביל אוסטרליה, אם כי יידרשו אולי עשר שנים כדי לפרוס אותו.

הציר השני, שהוא ערטילאי יותר, וחשיבותו הפוליטית גדולה מחשיבותו הצבאית, מכונה 'הרביעייה', וכולל את ארה"ב, את הודו, את יפן ואת אוסטרליה. הוא אמנם נוסד פורמלית ב־2007, כפורום של התייעצויות, אבל התהדק ב־2017, וקיבל ביטויים צבאיים מסוימים, כמו תמרוני צי משותפים.

אף כי אין לו שיניים, לפחות לפי שעה, סין מתארת אותו כ"נאט"ו אסיאנית". בעולם המושגים הסיני זה גידוף קשה. נאט"ו האירופית היא בעיני סין ביטוי ארכאי של המלחמה הקרה אשר עברה מן העולם, לדעת סין.

קריאה לסולידריות גזעית וגנטית

הציר של קמפ דייוויד מטריד את הסינים הרבה יותר, מפני שהוא כולל ביטויים מפורשים של שיתוף פעולה רב־תחומי, והוא לובש ממדים של ברית צבאית לכל דבר. בייג'ינג תוקפת אותו בעגה הדיפלומטית הלא־דיפלומטית שהיא סיגלה לעצמה בעשר השנים האחרונות, מאז עליית שי לשלטון.

יועצו הראשי של שי לענייני חוץ, וואנג יי, ניסה לגייס טיעונים של סולידריות גזעית וגנטית, כדי להניא את יפן ואת דרום קוריאה מלהדק את יחסיהן עם ארה"ב. "גם את תצבעו את שערכם צהוב, וגם אם תעשו ניתוח פלסטי באפכם, לעולם לא תוכלו להיות אירופים או אמריקאים. לעולם לא תהיו מערביים", הוא אמר לאורחים מדרום קוריאה ומיפן בחודש שעבר.

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Associated Press, Leah Millis

פשוט קשה להאמין שדיפלומט מנוסה יוכל להתבטא כך בעידן שבו ראשי הממשלות של בריטניה, של אירלנד ושל פורטוגל הם שחומי־עור ממוצא הודי, ראש הממשלה האוטונומית של סקוטלנד וראש העיר של לונדון הם שחומי־עור ממוצא פקיסטני מוסלמי, וסגנית נשיא ארה"ב היא שחומת עור הודית־ג'מייקנית. כיעור רטורי כזה היה מסיים לאלתר את הקריירה של כל דיפלומט בכיר אחר. ימים אחדים לאחר שהשמיע את הדברים האלה, וואנג מונה לשר החוץ.

סין במשבר מחזורי, או קיומי?

התפרצותו של וואנג מבטאת בראש ובראשונה את חולשת הנימוקים הענייניים של סין נגד הציר הצבאי החדש. היא מסרבת להכיר באותנטיות של החרדה, שמדיניותה מעוררת בין כל הארצות השוכנות לחוף ים סין, מן הפיליפינים לווייטנאם ועד אינדונזיה.

סין החמיצה כל הזדמנות לרכוש אמון. הפיליפינים למשל היו מוכנים להתנער מבריתם הצבאית רבת השנים עם ארה"ב לטובת התקרבות אל סין. סין גמלה להם בניסיון למנוע ספינות פיליפיניות מלהפליג במים שהיא טוענת לריבונות עליהם, אף כי בית הדין הבין לאומי פסק נגדה. מנילה חזרה אפוא אל זרועות וושינגטון.

סין שוקעת אל משבר כלכלי, שלדעת משקיפים אחדים יש לו אפיונים קיומיים, לא רק מחזוריים: אבטלה עצומת ממדים בין צעירים ושקיעה דמוגרפית דרמטית. המשטר כה מודאג מן המשברים האלה, שהוא החליט לצנזר סטטיסטיקה ממשלתית.

הקשר בין המשבר הפנימי לבין ההתנהגות החיצונית הוא כמובן עניין לספקולציה. אבל אם ענייני חוץ עוזרים למשטר להסיח דעת מליקויי התנהלותו הפנימית, או אז התשובה על שאלת הפתיחה - האם אפשר להרתיע דיקטטורות באמצעים רציונליים - עלולה להיענות בשלילה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני . ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים