גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתוך חודש - שתי חברות נדל"ן נקלעו לקשיים: מה יעלה בגורל הדירות?

חברת הנדל"ן רום כנרת נקלעה להליכים משפטיים, ומונו לה נאמנים; חברת הרציג נדל"ן מתמודדת עם בקשה למינוי כונס נכסים עבור נכס שלה - אבל הן לא היחידות בענף שנקלעו לקשיים ● כבר בתחילת שנה הזהירו גורמים כי המצב במשק והריבית הגבוה יובילו לקריסה של חברות בתחום

אילן ששון ויהודה הרציג / צילום: אלון רון, דרור סיתכהל
אילן ששון ויהודה הרציג / צילום: אלון רון, דרור סיתכהל

האם האזהרות על קריסת חברות נדל"ן הולכות ומתממשות? לאחר שחברת רום כנרת נקלעה לקשיים תזרימיים והליכים משפטיים מצד עובדים וחברי קבוצות הרכישה, ומונו לה היום נאמנים - כעת מתברר כי חברת הרציג נדל"ן מתמודדת עם תסבוכת משלה: בקשה למינוי כונס נכסים עבור נכס שלה, מצד בנק לאומי. 

מחירי הדירות מזנקים, והקבלנים מוכרים פחות: מה מגלים דוחות חברות הבנייה
המוסדיים פושטים על חברות הבנייה: "הם מגיעים מעמדת כוח"

לטענת הבנק, החברה הפסיקה לשלם ממאי האחרון את תשלומי הריבית החודשיים בגין הלוואה שנטלה עבור בניין מסחר ומשרדים ברמת סיב בפתח תקווה. בלאומי טוענים כי הצטברו הפיגורים לסכום של כמעט 400 אלף שקל, ולכן הם פנו לבית המשפט בשתי בקשות: בקשה לאכיפת אגרות חוב ולמינוי כונס נכסים קבוע לנכס של החברה, ובקשה דחופה למינוי כונס נכסים זמני עד למינוי כונס הנכסים הקבוע.

"התנהלות החברה הובילה למשבר אמון"

"חל שינוי לרעה במצבה הכלכלי של החברה, ועולה חשש ממשי כי לא יהא ביכולתה לפרוע את מלוא האשראים שהועמדו לה", כך נכתב בבקשת הבנק. עוד מציינים את "אופן התנהלותה הבלתי ראוי של החברה ומשבר האמון בין הצדדים עקב כך", כלשונו.

בבקשה מציינים בבנק את הפרסומים בדבר העלאת רמת הסיכון העסקי של הרציג נדל"ן על-ידי חברת המידע העסקי דן אנד ברדסטריט בשל שינויים במצבה הכלכלי. עוד מוסיפים כי בנק אחר, מזרחי טפחות, הפסיק לכבד צ'קים של חברת-האם, י.ה הרציג השקעות וייזום, ואף הגביל את חשבון הבנק שלה.

בחברת הרציג נדל"ן שוללים את הטענות. לדבריהם, הנכס נמכר כבר לפני כמה חודשים, הבנק עודכן על כך, והתמורה המלאה תתקבל בחודש הבא. לדבריהם, למרות שהוצגה לבנק נכונות של גוף מממן אחר לפרוע את החוב, נבחר המישור המשפטי.

"מדובר בתבהלה בלבד, צעד שהוא אפקט הנובע מהפרסומים הקודמים על החברה", אומר יהודה הרציג, בעל הרציג נדל"ן. "העסק עובד, ומי שחושב שהחברה הולכת לכיוון של הקפאת הליכים או פשיטת רגל - טועה. מדובר בנכס ששווה הרבה יותר מההלוואה שניטלה עבורו, כך שהבנק בבטוחה מלאה. נילחם בבית המשפט". 

צמד נאמנים לנכסי רום כנרת

התסבוכת שבה מצויה חברת רום כנרת כנראה גדולה יותר מזו של הרציג נדל"ן. כפי שפרסמנו כאן בתחילת השבוע, בעלי החברה, עו"ד אילן ששון, נסע לדובאי לצורך מציאת משקיע שירכוש את אחד מנכסי החברה בבת ים, זאת כדי לכסות על פער תזרימי שנוצר בקופה, כתוצאה מחוב של 137 מיליון שקל שצברה החברה. 

בית המשפט המחוזי בתל אביב מינה צמד נאמנים לנכסי חברת רום כנרת. לאחר דיון שנערך אתמול (ג') בפני השופטת נועה גרוסמן, הוחלט כי עורכי הדין אהוד גינדס ושי מילוא ימונו לתפקיד, "לשם הפעלתה וניהולה התקין של החברה ושמירה על נכסיה".

כמו כן, ניתן צו זמני למניעת חילוט ערבויות בנקאיות ולהקפאת הליכים נגד החברה; צו לאיסור ביצוע עסקאות בנכסי החברה; וצו איסור דיספוזיציה על כלל נכסי החברה. השופטת לא ראתה לנכון להוציא צו עיכוב יציאה מהארץ נגד הבעלים אילן ששון. דיון בבקשות למתן צו לפתיחת הליכים נגד החברה נקבע ל-19 בספטמבר.

ברום כנרת ציינו בשיחה עם גלובס בתחילת השבוע כי לא תהיה פגיעה בחברי קבוצות הרכישה. בתגובתה להחלטת בית המשפט מסרה החברה: "הטענות שהועלו בדיון בעניין sea tower 5 (אחד המגדלים בפרויקט קבוצת רכישה של החברה בבת ים - י"נ) אינן נכונות. לאחרונה הסתיים תהליך התאמת הבעלות, ונרשמו הערות לטובת הרוכשים בפרויקט. החברה תיכנס להקפאת הליכים ותפעל עם הנאמנים לעמוד בכל התחייבויותיה ללקוחותיה".

עיון בפרוטוקול הדיון ובהחלטתה של השופטת גרוסמן חושף תמונה המעלה בוודאי חששות רבים בקרב עובדים וחברי קבוצות הרכישה של החברה. אומנם הדברים יתבררו לעומקם בדיון שנקבע לחודש הבא, אך אין ספק כי הנתונים שהוצגו בדיון, בעיקר מצד הפונים לבית המשפט, הם מדאיגים. 

"כחוט השני בדברי הפרקליטים המייצגים את רוכשי הדירה, עלה כי מדובר באזרחים מן השורה, אשר מסרו את מיטב כספם, חסכונות שעליהם עמלו כל חייהם, כדי לרכוש לעצמם דירה בפרויקטים של החברה", ציינה השופטת גרוסמן, "והם עשויים לפי הנטען להימצא עתה בחוסר כל".

השופטת אף בחרה לציין בהחלטתה את כמות הגורמים הרלוונטיים, נושים בעיקר, שבחרו להגיע לדיון בעניינה של רום כנרת, וציירה תמונה הממחישה את מספר הנושים הגדול שעשוי להתדפק על דלתה של החברה: "האולם היה מלא מפה לפה ברוכשים של דירות בפרויקטים השונים שיזמה החברה ובפרקליטיהם, וכן בגורמים מימוניים, בנקאיים וחוץ-בנקאיים", תיארה השופטת. "עוד התייצבו עובדים של החברה, שאף הם נושי החברה, ופרקליטיהם, נציגי עיריית תל אביב-יפו שהציגה עצמה כנושה של החברה ואף גורמים המעורבים בפרויקטים נוספים של החברה שלא נזכרו בבקשות שהוגשו לפניי".

יש לציין כי בדיון נטען כי לחברה יש חוב של 23 מיליון שקל לעיריית תל אביב-יפו לבדה, וכי זהו רק קצה הקרחון. עו"ד אוריאל זעירא ממשרד זעירא דוד, המייצג עובדים וחברי קבוצות רכישה של החברה לצד גיא סרוסי ממשרד סרוסי ושות', אמר בדיון: "שברירי הקרקעות נמכרו לרוכשים במחירים מופקעים, עם גביית דמי ניהול מראש, 600-700 אלף שקל לכל רוכש שנלקחו ביום הראשון, הופקדו בחשבון הנאמן ונעלמו משם. צוינו בדיון חובות של מאות אלפי שקלים או כמה מיליונים, אבל מספיק שנכפיל רק לפי דמי הניהול, ואנחנו מגיעים לאירוע של מיליארד וחצי שקל חוב".

עוד נטען בדיון כי חשבון הנאמנות, שבו הופקדו כספי חברי קבוצת הרכישה שפנו לבית המשפט - בין 1.3 מיליון שקל ל-2 מיליון שקל לכל חבר בקבוצה - ריק, ואין בו כספים כעת. 

לא החברות היחידות שנמצאות במצוקה

הרציג נדל"ן ורום כנרת אינן לבד. הקריסה הגדולה ביותר השנה היא של קרן הנדל"ן הגשמה, שנכנסה להליך פירוק (אשר נעצר בינתיים על-ידי בית המשפט, בניסיון לאפשר לה להשתקם) לאחר בקשתה שלה לעיכוב הליכים ולגיבוש הסדר חוב. נגד החברה מתנהלות תביעות בסך כולל של 317 מיליון שקל. במקביל, סכסוכים רבים צפים מעל פני השטח בתקופה זו, כדוגמת תביעתו של עדי נחום, מנכ"ל קונטמפו לשעבר, נגד בעלי החברה, יזם הנדל"ן שחר רז, בסכום של 11 מיליון שקל.

לא מעט גורמים הזהירו עוד בתחילת השנה כי המצב יוביל לקריסה של חברות נדל"ן, שכן ההתמודדות עם הריבית הגבוהה מקשה על כל יזם באשר הוא, ודאי כשמדובר בחברות קטנות. גם חברות ציבוריות, כמו חנן מור ושיכון ובינוי יצאו ב"קמפיין מימושים" לנכסיהן, במטרה להקל על נטל החוב הזה, שנצבר אצלן במהלך שיא פעילות הענף ב-2021 ו-2022. ייתכן שכעת אנחנו מתחילים לחזות באזהרות יתממשו. 

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת