גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאזור שבלי ועד רמת הגולן: כמה מהיינות הטובים נעשו בקואופרטיבים שיתופיים

יותר ממחצית מכמות היין שמיוצרת באירופה מגיעה מיקבים קואופרטיביים. איגום המשאבים מאפשר למגדלים קטנים להפוך לקהילה וליהנות מייננות מקצועית המבוססת על שיתוף ידע ומהכח השיווקי של המספרים הגדולים

מימין: סמיון 2022, ''הקואופרטיב הצפוני''; ''לה שבליזיין'', שבלי פרמייה קרו, פורשום; ''אסטזארג'', קוט דה רון, דומיין דה פיירדון; פרודוטורי דל ברברסקו, ברברסקו רבאייה ריזרבה
מימין: סמיון 2022, ''הקואופרטיב הצפוני''; ''לה שבליזיין'', שבלי פרמייה קרו, פורשום; ''אסטזארג'', קוט דה רון, דומיין דה פיירדון; פרודוטורי דל ברברסקו, ברברסקו רבאייה ריזרבה

ענת אגמון היא בעלת תואר שני בכורמות וייננות מהפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. מעורבת במיזם היין "צ'ירז" ומבעלות השליטה בגלובס

יותר ממחצית מכמות היין שמיוצרת מדי שנה באירופה מגיעה מיקבים קואופרטיביים, שבצרפת מכונים caves coopératives. התארגנויות שיתופיות אלה נפוצות בכל מדינות היין, כולל אצלנו בישראל. ההיגיון הכלכלי של המבנה הקואופרטיבי ברור: איגום המשאבים מאפשר למגדלים קטנים להפוך לקהילה שבבעלותה יקב מצויד היטב, ליהנות מייננות מקצועית שמבוססת על שיתוף ידע ומהכח השיווקי של המספרים הגדולים.

החברים בקואופרטיב מחזיקים בבעלות בו, משתתפים בקבלת ההחלטות לגביו ומתחלקים ברווחים שהוא משיא. ברוב המקרים, מדובר בכורמים מהאזור בו הוא נמצא. לאחר הבציר, הם מובילים את יבול הענבים ליקב הקואופרטיבי, ומקבלים עבורו תשלום מוסכם - לפי כמות ו/או לפי איכות. הצוותים המקצועיים של היקב אוספים את הענבים ומפיקים מהם יין. הם מטפלים בביקבוק, בתיווי, בשיווק ובמכירות, ופוטרים את המגדלים מכל ההליכים האדמיניסטרטיביים. במקרים הנדירים בהם חברי הקואופרטיב עושים את היין בעצמם, הם חולקים את היקב, המכשור, הידע והניסיון.

מיליארדי בקבוקים יוצאים את שעריהם של היקבים הקואופרטיביים. ברובם הגדול תמצאו יינות פשוטים לצריכה מהירה, שכן התאגדויות מסוג זה משמעותיות במיוחד באזורי יין ששמם לא הולך לפניהם, לא מקל על השיווק ולא מבטיח פרמיית מחיר. אף על פי כן, קואופרטיבים ספציפיים מציעים לחובב היין המתוחכם אפשרות להכות את השיטה, ליהנות מאזורים עולים במחיר צנוע ומהמשובחים שבהם במחיר מפתיע.

כך תהפכו את היין האדום למשקה מרענן גם בשיא החום
ערכים קלאסיים וייננות מודרנית: יינות עולם חדש שכדאי להכיר
המידע שמתגלה מהתוויות שעל בקבוקי היין

"לה שבליזיין" מאזור שבלי

"לה שבליזיין" הוקם ב־1923, בעיצומו של המשבר הכלכלי של מלחמת העולם הראשונה, בלב הכרמים של אזור שבלי. בשנות ה־50 הכורמים הבינו שהפרי שלהם איכותי ושביכולתם לגבש איתו סגנון עצמאי. הם החליטו לספק אותו כתירוש, כלומר לסחוט את היבול מיד לאחר הבציר, כל חלקה בנפרד, ולהעביר ליקב מיץ שעוד לא תסס. פרט זה הפך לסימן ההיכר של הקואופרטיב, ומה שנותן לו עד היום שליטה מלאה על תהליכים ואיכות. נתוני התירוש מהחלקות השונות נבדקים ונשמרים בקפידה, והכורמים העמיתים משתפים ביניהם ידע, הרבה לפני ששיתוף ושימור ידע נהיו מושגי מפתח. לא ציפיתם שבאזור נחשק כמו שבלי יהיה קואופרטיב? קבלו כמה נתונים מפתיעים נוספים. מדובר ב־250 מגדלים וב־25% מתוצרת אזור שבלי כולו, ואל תתנו למילה קואופרטיב לבלבל אתכם: לה שבליזיין מטפל בתוצרת מחלקות מכל הדרגות, כולל הגבוהות ביותר, 6 גראנד קרו ו־18 פרמייר קרו, והוא מייצר יותר מ־30 יינות.

"אסטזארג" בדרום עמק הרון

הכפר אסטזארג מצוי 20 ק"מ מאביניון, בגדה הימנית והפחות מפורסמת של דרום עמק הרון. הקואופרטיב שנושא את שם הכפר נוסד ב־1965 על ידי 12 כורמים ומעבד יבול של 23 כורמים נוספים, סה"כ כ־5500 דונם. לרוב מדובר בחלקות קטנות, לעיתים עתיקות ומוקפות חומה (קלו), ברמת קוט-דו- רון או קוט-דו-רון וילאז'. הקרקע המעורבת, שניתן למצוא בה את החלוקים המפורסמים של שאטונף (גאלה) וכן חרסית אדומה וחצץ, נמצאת בין טאבל, נים ופון דו גארד.

בגדה השמאלית של הרון השתלטו הכרמים על החקלאות, אולם באזור הכפרי של אסטזארג ישנם גידולים חקלאיים מסוגים שונים וכן יערות ושטחים טבעיים למכביר. עירוב השימושים, יחד עם האקלים השמשי והחם והרוח שנושבת רוב הזמן, תורמים לבריאות האדמה ולאיכות היבול. 75% מהכורמות של אסטזארג אורגנית והיתר חקלאות משמרת, פרקטיקות מורכבות ויקרות יותר שאין למצוא בקואופרטיבים רגילים, והייננות מעוטת התערבות. 10 מהדומיינים הבולטים ביותר באיכותם מבוקבקים בנפרד, דבר שמאפשר ליהנות מיינות שמעניקים הרבה מעבר למצופה ממחירם. נסו למשל את פיירדון, ביטוי עסיסי ויוצא דופן של גרנאש ללא מיסוך של עץ.

סקרנים ומעוניינים בפנינים נוספות? Produttori di Barbaresco מציע הזדמנות ליהנות מאזור היוקרה האיטלקי ברברסקו שבפיימונטה. Domäne Wachau מאפשר להכיר מגוון רחב של זנים וסגנונות מאזור וכאו שבאוסטריה, ונותן ערך בלתי רגיל למחיר.

"הקואופרטיב הצפוני" במרום גולן

ואצלנו? אגודת הכורמים החזיקה שנים רבות ביקבי הענק של "כרמל" ("כרמל מזרחי") בראשון לציון ובזכרון יעקב. "יקב רמת הגולן" שייך לקיבוצים ולמושבי הרמה במין וריאציה ישראלית על הנושא. אל מול ענקים אלה ניצב יקב חדש שהוקם לאחרונה במרום גולן, ונקרא בפשטות "הקואופרטיב הצפוני".

את היוזמה המפתיעה הגתה הייננית העצמאית נעמה סורקין (לשעבר "דלתון" ו"אורטל") ששאפה לעסוק בייננות מוקפדת בקנה מידה קטן, והבינה שהמבנה הכלכלי היחידי שיאפשר לה לעבוד עם תשתית איכותית וחוקית הוא קואופרטיב. חברו אליה היינן אורי חץ ("שאטו גולן") שחיפש יקב עבור "ראש חץ", הכרם שנטע בתל פארס כפרויקט אישי, והמסעדנים התל אביביים אסף ויותם דוקטור (מסעדות "האחים", "אייבי", "דוק"). האחים דוקטור, שבתפריטי היין של המסעדות שלהם מופיעים יינות ישראליים בלבד, התקשו מול מבנה העלויות שהכתיבה להם הבחירה, וקיוו שבאמצעות הקואופרטיב יוכלו להנגיש יין מקומי במחירים סבירים. "בטווח הארוך אני רואה בקואופרטיב שלנו 5-6 ייננים שעושים יחד כ־30,000 בקבוקים. העבודה לצד ייננים שסגנונם שונה מפרה בצורה בלתי רגילה, והתחושה שאתה לא לבד - נפלאה", אומרת נעמה. "העלויות הקבועות יתחלקו על כל הבקבוקים וכל אחד מאיתנו יהיה צריך להתמודד עם שיווק של כמות קטנה בהרבה.

"יש כאן מפגש רצונות אידאולוגי, יעילות כלכלית לצד חיבור במחשבה ובערכים" מוסיף אסף דוק. "לי אישית העבודה עם נעמה על היין שלנו ממש קוסמת. גיליתי מגרש משחקים חדש ונעמה ואני חוקרים אותו בדיאלוג אקספרימנטלי של זנים וטכניקות". היין הלבן שהושק לאחרונה, סמיון 2022, הוא דוגמא מצוינת. בלנד של אופני עשייה שונים, חלקו תסס בחבית, חלקו הושרה עם הקליפות וחלקו תסס תסיסה קרבונית. התוצאה היא יין קולינרי מעניין ומרענן, שתחושת הקליפות הקלה שלו תחמיא גם לאוכל ישראלי מתובל.

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניית נייס עולה ב-5%, ארית ב-4%

המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ויורד מתחת ל-3.13 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם