גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שני מאפים שנזרקו לפח סיבכו בענק את חברת התעופה רייאנאייר

רייאנאייר דרשה לחייב נוסעים ב־90 אירו על שני מאפים שביקשו להעלות לטיסה ● האירוע היווה פתח לביקורת ציבורית ביבשת ולמאמצים לנסות ולהסדיר את תחום החיובים הנוספים של חברות הלואו קוסט, שלעתים מכפילים את מחיר הטיסה

טיסת ''רייאנאייר'' מבריטניה. בעיגול: המאפה המסורתי של מיורקה, אנסיימדה, שעורר את הסערה / צילום: Shutterstock
טיסת ''רייאנאייר'' מבריטניה. בעיגול: המאפה המסורתי של מיורקה, אנסיימדה, שעורר את הסערה / צילום: Shutterstock

במאי האחרון תפסה פרשה שולית יחסית את הכותרות בספרד. שני נוסעים שניסו לעלות לטיסת רייאנאייר (Ryanair) מבירת האי מיורקה ליבשת, התבקשו לשלם לא פחות מ־90 אירו כדי להעלות איתם לטיסה שני מאפים מיורקנים מסורתיים בשם אנסיימדה. לטענת חברת התעופה, שתי העוגות מצופות הסוכר חרגו ממטען היד המותר לפי התקנות, המוגבל לתיק אחד קטן, ולכן על הנוסעים היה לשלם 45 אירו על כל אחת מהן, כאילו העלו מזוודה קטנה לסיפון המטוס.

מחשבוני טיסות ותכנון עם ChatGPT: כל הכלים להוזיל את החופשה הבאה 
שוק של קצוות: בעלי ההכנסות הגבוהות והנמוכות מעדיפים לנפוש בארץ 

הזוג החליט לזרוק את המאפים לפח, אבל חברת התעופה האירית - וחברות לואו קוסט אחרות הפעילות באירופה - עומדות מאז במרכז תשומת־לב ציבורית ורגולטורית בנוגע למחירים הגבוהים שהן גובות על שירותים כמו מטען (יד או בבטן המטוס), מושבים, צ'ק־אין ועוד שלל פעילויות בסיסיות הכרוכות בטיסה.

שורת ממשלות וארגוני צרכנים ביבשת בודקים אם הן ניצלו לרעה את כוחן, בהצגה של מחירי טיסות זולות לכאורה שמתייקרות במהלך תהליך ההזמנה, ובניצול של בלבול מצד נוסעים כדי להגדיל את שורות הרווח שלהן.

במיורקה עצמה, חלק מהאיים הבלריים, שהם אזור אוטונומי ספרדי, זימנו הרשויות לפגישת חירום את נציגי רייאנאייר ודרשו מהחברה לאפשר את הטסת המאפה המסורתי, אחת מהגאוות הקולינריות של האי.

חלק מהנתיבים של חברת הלואו קוסט האירית הם פנים־ספרדיים, והתושבים המקומיים ומשפחותיהם נושאים לפי הדיווחים עוגות רבות במהלך השנה. גם תיירים ניצבים למעשה בפני ההכרח לקנות את המאפה ארוז וסטרילי רק בחנויות הדיוטי־פרי במחיר יקר, במקום להביא אותו איתם לשדה ולטוס איתו בחיקם. החברה הבטיחה להחריג את העוגות הללו מכללי המטען הנוקשים שלה.

אבל התהליך והביקורת הציבוריים התניעו בדיקה לאומית בספרד, והתלכדו עם מאמצים רגולטוריים במדינות אחרות לנסות ולהסדיר את תחום העמלות הגבוהות שגובות חברות לואו קוסט בהצדקה כזו או אחרת מהנוסעים שלהן. בשבוע שעבר הודיע משרד הצרכנות בממשלה הספרדית כי פתח בחקירה בנוגע למחירי המטען בטיסות של חברות זולות כמו רייאנאייר, וואלינג, איזיג'ט ואחרות, וכן בנוגע לצורך לשלם על מושב כדי לשבת יחד בעבור משפחה הכוללת ילדים ועוד.

שיכללו את המנגנונים והעלו את ההכנסות

השנה הנוכחית הייתה עד כה מוצלחת מאוד לחברות התעופה הזולות, שרישתו את אירופה בנתיבים רבים, תכופים וחדשים מאז שהתחילו לשנות את פני התעופה האווירית ביבשת לפני יותר משני עשורים. מספרי הנוסעים בתוך היבשת מתקרבים לשיאים שנרשמו לפני הקורונה, ורבים אינם נרתעים מהמחירים העולים של הטיסות, בניסיון ליהנות מחופשת קיץ "נורמלית" כפי שהייתה לפני המגיפה.

איזיג'ט דיווחה על זינוק ברווחים ברבעון השני של השנה ל־203 מיליון ליש"ט (לעומת הפסד של 114 מיליון ליש"ט בתקופה המקבילה אשתקד). וויז אייר הטיסה ביולי יותר מ־6 מיליון נוסעים, עלייה של 27% ביחס ליולי אשתקד. רייאנאייר דיווחה על רווח של 663 מיליון אירו ברבעון הראשון של השנה וצופה שנה "שוברת שיאים".

הרווחים העולים נובעים בחלקם מהעובדה שחברות התעופה הזולות האירופיות "שיכללו" את המנגנונים שלהם, שנועדו למקסם את ההכנסות, במה שהרשויות בודקות כעת אם מדובר בתהליך הטעיית צרכנים או בדרישות מסחריות לגטימיות. כך, למשל, כמעט כל החברות הקטינו את גודל מטען היד שמותר לקחת לסיפון המטוס, וחלקן הגבילו את משקלו דרמטית. לא עוד טרולי ממוצע, אלא תיק גב קטן בלבד במשקל חמישה ק"ג. למי שמעוניין לקחת איתו טרולי כדי להתחמק מהמתנה למזוודה ישנה עלות נוספת, שיכולה לעמוד על עשרות אירו למקטע אחד מהטיסה. למי שמעוניין לשלוח מזוודה בבטן המטוס, העלות מטפסת.

כך, נוצר מצב שבו העלויות הנלוות לעתים מכפילות את מחיר הטיסה בפועל. לפי חישוב של החברה הבריטית NetVoucherCodes, העלויות הנוספות לטיסות בתוך אירופה עומדות כעת על קרוב ל־50 ליש"ט. כך לדוגמה, מי שירצה לטוס עם רייאנאייר מתל אביב לברלין לחופשה בת שבוע אחרי החגים, יכול למצוא כעת כרטיס במחיר 120 אירו. אך אם הוא מעוניין במזוודה ולבחור מקום ישיבה רגיל, הוא יצטרך להוסיף 92 אירו, כך שהמחיר הסופי כמעט כפול.

ארגוני צרכנים: להפסיק את "מצג השווא"

לפי ארגוני צרכנים אירופיים, החברות "מציגות מצג שווא" לפיו הכרטיסים שלהן הן זולים, כדי לעלות ראשונות במנועי החיפוש ההשוואתיים המדרגים את הטיסות לפי המחירים, ואז מוסיפות לכרטיס רכיבים רבים שמייקרים אותם. מחקר שהתפרסם השבוע בתקשורת האירופית מצא כי הדבר נהפך לנורמה, וכי למעשה 97% מחברות התעופה האירופיות גובות סכום נוסף - שאינו מוצג בתחילה למזמינים - עבור הטסת כבודה או מטען יד.

וישנם טריקים נוספים מצד חברות התעופה, שבהם נופלים לעתים נוסעים לא מנוסים, או כאלה שרגילים לתנאי הטיסה של לפני עשורים. בבריטניה, זוג פנסיונרים שביצע צ'ק־אין לטיסת החזור שלו בשבוע שעבר, במקום לטיסה הלוך, נאלץ לשלם יותר מ־100 ליש"ט בשדה התעופה עצמו, עמלה כפולה על אי־ביצוע צ'ק־אין בזמן ואי־הדפסת כרטיסי הטיסה כנדרש.

כבר ביוני הורה ראש ממשלת בריטניה רישי סונאק להתחיל בבדיקה של המנגנון המכונה "תמחור בטפטוף" - התהליך שבו רוכש כרטיס הטיסה לאט־לאט נאלץ להוסיף רכיבים כמו מטען יד, מזוודה, מושב, ארוחה, ביטוח אפשרי ועוד. סונאק הבטיח להטיל רגולציה על הנושא אם הממשלה תמצא כי החברות משתמשות לרעה במנגנון זה.

ארגוני צרכנים דורשים גם כי אתרי השוואות המחירים כמו סקיי־סקאנר וגוגל־פלייטס יחלו להראות את המחירים "האמיתיים" לנוסעים המעוניינים לקחת איתם יותר מתיק גב ולשבת יחד כזוג או כמשפחה. "החברות אפילו דרשו פעם תשלום נוסף בעבור שימוש בכרטיס אשראי", אמר ל"גרדיאן" מומחה צרכנות בריטי, "אבל כשהרשויות הורו להן להפסיק עם זה, הן פשוט חיפשו מקורות הכנסה אחרים בתהליך ההזמנה".

חלק ניכר מהתרעומת האירופית נובע מההתרחבות המשמעותית של החברות הזולות, בשם התחרות החופשית בתוך האיחוד האירופי, והעובדה כי רבות מהן נכנסו לתחום הנתיבים הפנימיים, שהיו שמורים בעבר לחברות לאומיות.

באיטליה, למשל, הממשלה החליטה בהצעת התקציב האחרונה שלה אף להגביל את מחיר הטיסות ליעדי איים כמו סיציליה ואחרים בעונת השיא לפי שניים לכל היותר מהממוצע, בעקבות טענות ציבוריות למחירים גבוהים באופן יוצא דופן. החברות הבטיחו לעתור לבית המשפט ופנו לנציבות האירופית בדרישה לבטל את הצעת החוק.

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד