גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלה של פרופורציות: לנחות ביוהנסבורג, או לנחות על הירח

מדינות BRICS שהתכנסו בדרום אפריקה רוצות לדבר על "להחליף את הדולר" ● זה "פשוט נלעג", אומר הכלכלן הבריטי שהמציא את המושג BRICS, אך חילופי המשמרות ביחסים הבינלאומיים התנהלו סמוך לפני הירח, כשרוסיה המושפלת נשרה מן המרוץ לחלל והודו הגאה רק התחילה

החללית ההודית 'צ'אנדריאן־3' בדרכה לחלל, במקביל החללית הרוסית 'לונה־25' התרסקה על הירח / צילום: Associated Press, Aijaz Rahi
החללית ההודית 'צ'אנדריאן־3' בדרכה לחלל, במקביל החללית הרוסית 'לונה־25' התרסקה על הירח / צילום: Associated Press, Aijaz Rahi

בין אם היא חשובה אובייקטיבית או חשובה סובייקטיבית, הוועידה ה־15 של מנהיגי BRICS ביוהנסבורג נפתחה ביום שלישי בסימן סמליות היסטורית: ערב הוועידה, רוסיה ניסתה להנחית רכב חלל על הירח לאחר כמעט חצי מאה של היעדרות. הרכב התרסק בסדרה מביכה של טעויות, ונראה שרוסיה נשרה מן המרוץ, לפחות לפי שעה; שלושה ימים אחר כך, רכב חלל הודי נחת בהצלחה על פני הירח.

צעד גדול להודים: הנחיתו חללית על הירח באזור שטרם נחקר
הציר של קמפ דייוויד: ארה"ב, יפן ודרום קוריאה נגד סין. האם הן יוכלו להרתיעה?
ארה"ב מנסה לפתות את איראן והזינוק הכלכלי המדהים של יפן

הודו ורוסיה הן שותפות וידידות קרובות זה עשרות שנים. הן אינן שמחות זו לאידה של זו, לפחות לא בגלוי. אבל העיתונות ההודית התמלאה השבוע השוואות בין מעצמת החלל היורדת למעצמת החלל העולה. 'צ'אנדריאן־3' הוא שמו של רכב החלל ההודי, והוא הפך לשמה של תפנית היסטורית עצומת ממדים ועתירת פוטנציאל.

בפעם האחרונה שבה נראה רכב רוסי, או בעצם סובייטי, על הירח, התוצר המקומי הגולמי של הודו עמד על 100 מיליארד דולר ופחות בשנה, הודו עדיין הייתה תלויה ביבוא מסיבי של מזון כדי להאכיל את תושביה, היא קיבצה נדבות בקרן המטבע הבין לאומית, היא השעתה את הדמוקרטיה שלה וכלאה עשרות אלפי פעילי אופוזיציה, ויחסיה עם המערב היו בדרך כלל צוננים ורבי חשדות (יחסיה הדיפלומטיים עם ישראל הסתכמו בקונסוליה ישראלית זעירה בבומביי, כיום מומבאי).

"כלכלה של חמישה טריליון דולר"

חצי מאה אחר כך, הודו מתפארת בכלכלה החמישית בגודלה בעולם (תמ"ג של 3.7 טריליון דולר), היא הופכת למעצמת על של טכנולוגיה מתקדמת ("יותר ממאה חברות חד־קרן", התגאה השבוע ראש ממשלתה), ועיניה נשואות אל פסגות אולימפיות. היא מקווה להפוך בקרוב ל"כלכלה של חמישה טריליון דולר", ולהיות "מנוע של צמיחה עולמית".

כל האיפיונים האלה באים מפיו של נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו זה תשע שנים ויותר. הוא מועמד לזכות בחמש שנים נוספות בבחירות של השנה הבאה. הוא איש רב חזון, או לפחות מבורך ביכולת לנסח שאיפות גרנדיוזיות. "הודו גמרה אומר להפוך לכלכלה מפותחת עד שנת 2047״, הוא אומר. ב־2047 ימלאו לה מאה שנה.

וכך, ועידת BRICS, בהשתתפות חמש ארצות, היא במידה רבה הוועידה של הודו. היא היחידה בין החמש העומדת בעיצומה של גאות כלכלית. ארבע האחרות מתמודדות עם משברים כלכליים, או אפילו משברים קיומיים. נמצאות שם סין, רוסיה, ברזיל והמארחת דרום אפריקה. הן מייצגות שלושה מיליארד בני אדם. הן מדברות על "שינוי הארכיטקטורה של כלכלת העולם". אבל יש להן סיבות שונות להיות שם, והן מתייחסות אל הוועידה הזו בשיעורים שונים של רצינות.

הודו חוזרת ומטעימה את חשיבות "השיחות" וה"התייעצויות". ברזיל ודרום אפריקה מדברות על יצירתה של מערכת מוניטרית חדשה, שתפקיע מן הדולר האמריקאי את מעמדו הדומיננטי. סין רואה בעיני רוחה חזית משותפת של 'הדרום הגלובלי', שהיא משייכת את עצמה אליו.

רוסיה מחפשת עד ייאוש פריצות דרך מדיניות. היא יכולה לפחות לסמוך על משתתפות הוועידה שהן לא ידברו בגנותה. אבל היא מתקשה להסתיר את עמדת הנחיתות הדיפלומטית שפלישתה לאוקראינה הקנתה לה. רוסיה היא היחידה בוועידה שאינה מיוצגת בדרג הבכיר ביותר. הנשיא ולדימיר פוטין נשאר בבית. נשיא דרום אפריקה, סיריל ראמאפוסה, ביקש ממנו בעדינות שיחסוך לו את אי־הנעימות. אילו נחת ביוהנסבורג, דרום אפריקה הייתה מחויבת לעצור אותו, מפני שהיא חברה מן המניין בבית המשפט הבין לאומי בהאג, ובבית המשפט הזה תלוי ועומד צו מעצר נגד פוטין בגין פשעי מלחמה באוקראינה.

נשיא רוסיה השתתף בוועידת BRICS מרחוק, בשל צו המעצר שהוציא נגדו בית הדין הבינלאומי בהאג / צילום: Associated Press, Jerome Delay

"מה בדיוק הם מנסים לעשות?"

BRICS אמנם נשמעת (אם גם לא בדיוק נכתבת) כמו המילה האנגלית 'לבֵנים', אבל היא אינה אלא צירוף ראשי התיבות של חמש ראשונותיה. את המושג הזה טבע לפני 20 שנה ויותר בנקאי בריטי, ג'ים אוניל, והוא עשה כן מטעמי נוחיות. הוא מעולם לא התפעל מן הקונספציה ומן הביצוע. הוא דיבר השבוע בראיון עם "פייננשל טיימס". "BRICS מעולם לא השיגה שום דבר", הוא אמר.

על הרעיון המנסר זה זמן בחלל "להחליף את הדולר", אוניל אומר, "זה פשוט נלעג… מה הם עומדים לעשות? להקים בנק מרכזי? איך בדיוק הם חושבים שיעשו את זה? זה כמעט מביך".

הרבה לפני שהן "יחליפו את הדולר", לפחות חלק מארצות BRICS משתעשעות בתקווה "להחליף" את הבנק העולמי, או לפחות להקטין את חשיבותו, כמקור ההלוואות החשוב ביותר לפיתוח בארצות העניות. אוניל אומר, שקשה לדעת "מה בדיוק הם מנסים לעשות מחוץ לסמלים".

הכוונות הסמליות ברורות למדי: הניסיון להדיח את ארה"ב ואת שותפותיה באירופה ממעמד השופטות והקווניות של הכלכלה העולמית; לשון אחר, פירוק השיטה שיסודותיה הונחו בברטון־וודס, ב־1944.

לחולל מהפכה בהתנהלות העולם

אפשר לראות מדוע כלכלות מקרטעות, כמו אלה של ברזיל ושל דרום אפריקה, או כלכלה נצורה, כמו זו של רוסיה, מתרעמות על מצב העניינים שבו עליהן לעצור את נשימתן כל אימת שהנהלת הפדרל ריזרב מתכנסת בוושינגטון לקבוע את שער הריבית.

אבל להשגות הכלכליות של 'הדרום הגלובלי' מתלווה רטוריקה אופיינית של שמאל גלובלי. הממשלות בברזיל ובדרום אפריקה יונקות ממקורות אנטי־מערביים רדיקליים. הן אינן רוצות רק לתקן עיוותים, אלא לחולל מהפכה בהתנהלות העולם. האיבה הגוברת בין סין לארה"ב, וכמובן בין רוסיה למערב, מעניקה תוקף מיוחד למאמץ הזה. שורה של ארצות מתדפקות על שערי BRICS, ואולי מזומן לה עתיד של יורשת ישירה למה שהיה פעם ארגון המדינות הבלתי־מזדהות (זאת אומרת, מדינות שלא היו חברות בבריתות צבאיות, אבל נטו להיות אנטי־מערביות).

אפשר בהחלט להעלות על הדעת את BRICS ממלאת תפקיד חשוב. היא מייצגת רבע מן התוצר הכלכלי העולמי, אף כי כמעט כל הרבע הזה שייך לשתיים: לסין ולהודו. אבל הן אינן שותפות טבעיות. זה שלוש שנים שמשבר על גבולן המשותף בהרי ההימליה מאיים להתלקח למלחמה. הודו חוששת בגלוי מסין, ומשתתפת בתמרונים ימיים תקופתיים עם ארה"ב, עם בריטניה ועם אוסטרליה המכוונים נגד סין.

להודו אמנם יש ממשלה אידיאולוגית מובהקת, המחזיקה בפילוסופיה דתית לאומנית, אבל ביחסים בין לאומיים היא נטולת כל אידיאולוגיה. היא רוצה יחסים דו־צדדיים תקינים עם כל דכפין. אין לה עניין לכונן חזית אנטי־מערבית. היא רוצה להוסיף ולצמוח לעבר "2047", הממשית או המטאפורית, באמצעות שיתוף פעולה עם המערב ועם משיכת השקעות ממנו. היא מטילה הגבלות ניכרות על השקעות סיניות, לעומת זאת.

ללמדך מה קל כיום לערוך ועידות פסגה, בחודש הבא הודו עומדת לארח את פורום ה־G-20, מנהיגיהן של כל הארצות הטוענות להשפעה בענייני העולם, כולל יריבות מושבעות. נרנדרה מודי יתענג על ההזדמנות לנסות ולכוון את ענייני העולם בחזון של שיתוף פעולה, לא של איבה. במובן הזה, BRICS מעניקה לו עוד הזדמנות אחת להניף את הדגל ולדבר. המאבק נגד עליונות המערב יתנהל במקומות אחרים, בשדות קרב אחרים ובהכרח בשינוי הרכבים.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר