גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי הסמל של הכיכר האדומה במוסקבה

כנסיית וסילי הקדוש בעיר הבירה נולדה מתוך כוח ריכוזי ורודני ואילוכנסיית קיז'י בגבול הצפוני של רוסיה מרוח היזמות של אנשי עיירות הספר

כנסיית וסילי הקדוש במוסקבה. אף אחד לא יודע מי היה האדריכל / צילום: Shutterstock
כנסיית וסילי הקדוש במוסקבה. אף אחד לא יודע מי היה האדריכל / צילום: Shutterstock

 

ג'יימס ה' בילינגטון היה סופר ומרצה להיסטוריה ב"הרווארד" וב"פרינסטון". הוא שימש כספרן של הקונגרס מ־1987 עד 2015 

רוסים מחפשים בימינו משהו שהוא שלהם באופן ייחודי. כשהם נפרדו ממערכת פוליטית שהתבססה על אתיאיזם, הם גילו מחדש את הכנסיות שלהם.

שתי כנסיות עתיקות ואקזוטיות, כנסיית וסילי הקדוש במוסקבה והכנסייה בעיר קיז'י בצפון רוסיה, שרדו את התקופה הסובייטית, והן תמיד מככבות בחוברות ובספרים המוקדשים לייחודיות של התרבות הרוסית. לשתיהן "גגות אוהל" וכיפות בצל ששלטו בקו הרקיע של רוסיה בימי הביניים. כל אחת מהדהדת מסורת מאוד שונה: האחת, את השלטון הריכוזי האימפריאליסטי; השנייה, את היזמות של אנשי האזורים המרוחקים ברוסיה. שתיהן נטועות בהיסטוריה של רוסיה.

 

עמדת תצפית על מצעדים צבאיים

כנסיית וסילי הקדוש, החולשת על הכיכר האדומה, היא סמל של אוטוקרטיה תיאטרלית; הכנסייה בקיז'י היא סמל של כושר המצאה. הריכוז האוטוריטרי גדל לאחרונה תחת הנשיא ולדימיר פוטין. אבל גם הוא אוהב את הכנסייה בקיז'י והוא צירף את הכומר החדש שלה לנסיעתו לניו יורק ב־2006.

הציור שהמבקרים הכריזו עליו כעל פריצת דרך אמנותית
הוא יצא לפני 56 שנה, ועדיין הוא נחשב לאחד מסרטי הפשע החשובים בהוליווד
החשיבה הגאונית של הבמאי הפכה את הסרט לאחת היצירות החשובות בקולנוע

כנסיית וסילי הקדוש נבנתה בין 1555 ל־1561 בזמן השלטון של איוואן הרביעי, שכונה "איוואן האיום", כדי לציין את כיבוש העיר קאזאן ואת הרחבת השליטה הרוסית באסיה. עד היום זה הבניין שהכי קרוב לקרמלין בלב מוסקבה, שנחשבה אז לרומא השלישית. הוא נקרא על שמו של שוטה קדוש בעל נבואות והארכיטקטורה שלו רוויה ביומרה תיאוקרטית וסימבוליזם אפוקליפטי. הוא מתנשא מעל הכיכר האדומה, שהייתה ידועה אז כ"האש" (פוז'אר). המגדלים האדומים מסמלים את להבות הנר הבוערות בפני ה"איקונה" של הקרמלין; ויורשו של איוואן, הצאר בוריס גודונוב, נאבק לבנות 12 שערים לקרמלין כפי שכתוב בספר ההתגלות לירושלים החדשה.

תשעה גגות האוהל הלא סימטריים של כנסיית וסילי הקדוש מתנשאים מעל שמונה קפלות קלסטרופוביות ומעל חלל תפילה מרכזי צפוף. המקום שימש לעתים קרובות כנקודת מפגש לתהלוכות דתיות, או כעמדת תצפית על מצעדים צבאיים.

22 כיפות בצל שהן פלא אדריכלי

למרות שנבנתה ב־1714, מאה וחצי אחרי כנסיית וסילי הקדוש, כנסיית קיז'י מייצגת אידיאל רוסי מוקדם יותר מזה של האוטוקרטיה הצבאית של איוואן הרביעי. העיר קיז'י נמצאת בגבול הצפוני של רוסיה, שנפתח ונשלט באופן רופף על ידי עיר ימי ביניימית פרוטו־דמוקרטית בשם נובוגרוד, שהייתה קשורה למערב דרך "ברית ערי הנזה", קונפדרציה של גילדות מסחריות בין כמה ערי מסחר בצפון אירופה. הכנסייה עצמה הייתה מקום המפגש המרכזי של כ־100 קהילות קטנות המפוזרות באיים אחרים, חצאי איים ויערות - שבכל אחת מהם קפלה קטנה משל עצמה.

כנסיית קיז'י נבנתה על קרקע גבוהה, עליה הוקם בעבר מקדש לאלת שמש פגאנית. באזור צפון אור השמש היה חצי קדוש. החורפים הארוכים היו מפחידים בגלל החושך ולא רק בגלל הקור. אייקונות המתארות את הופעתו של ישו כמשיח מאירות אותו באור שמש מסנוור. האייקונה של ג'ורג' הקדוש עם הסוס הלבן, למשל, מסמלת את אלת השמש הקדומה יותר.

באזורים אלה הסובלנות הייתה חלק מהאמונה. התושבים האמינו, בו זמנית, גם ברוחות הפגאניות הישנות וגם באל הנוצרי החדש. בפטרוגליפים של מחוז קיז'י ניתן למצוא דימויים משתי המסורות. איכרי האזור לא היו צמיתים. האזור הצפוני איבד הרבה מכוחו העצמאי כשמוסקבה בזזה והכניעה את נובגורוד.

הקהילה בקיז'י בנתה את הכנסייה לאחר הניצחון של רוסיה על שבדיה במסגרת מאבקי השליטה בצפון. זה היה הביטוי האולטימטיבי של התרבות הפנימית של רוסיה, שעוד התרחבה בתקופה זו.

כנסיית קיז'י היא פלא אדריכלי. 22 כיפות הבצל שלה משתלבות בגג אוהל בודד, המעניק למבנה מראה של עץ אשוח עצום ממדים, כמו העץ ממנו בנויה הכנסייה. הכל בכנסייה אורגני - היא בנויה מעץ, מוחזקת ללא מסמרים, ומקושטת באיקונות שצויירו בטמפרה על בסיס ביצה.

קיז'י היא מודל של הנדסה וגם של אקולוגיה. למרות הקישוטיות של חלקה החיצוני, כשיורד גשם הכנסייה מנקזת את המים ביעילות. חלקי העץ החיצוניים נחתכו בגסות על ידי גרזן, והם לא מרקיבים במהירות כמו עץ שנחתך במסור.

וסילי הקדוש וקיז'י: השוני בין הכנסיות

הרבה יותר אנשים ראו את כנסיית וסילי הקדוש בכיכר האדומה מאשר את כנסיית קיז'י באי בימת אונגה - ורוב האנשים בוחנים את ההיסטוריה של רוסיה דרך הפריזמה של הכוח האוטוקרטי במוסקבה ולא דרך היצירתיות במחוזות המרוחקים.

כנסיית קיז'י היא אנדרטה למסורת הנשכחת הזו, שהמשיכה להתפתח כשהממלכה הרוסית התפשטה צפונה, לאוקיינוס הארקטי, ומעבר לאוקיינוס השקט, לאלסקה, במאות ה־17 וה־18.

אף אחד לא יודע מי היה האדריכל של הכנסיות האלה. בפולקלור הרוסי מסופר כי את המתכנן של כנסיית וסילי הקדוש עיוורו או הטביעו, זאת כדי שלא ישחזר את ההישג האדריכלי שלו. על מי שבנה את כנסיית קיז'י מספרים כי שהוא זרק את הגרזן שלו לאגם וחי כאדם קדוש ביערות הצפון.

האוטוקרטים במוסקבה הסתכלו מהמרפסת הסגורה של כנסיית וסילי הקדוש וראו את אויבי השלטון מוצאים להורג בכיכר האדומה. בניגוד אליה, הכנסייה בקיז'י הייתה רחבה ופתוחה לשמיים, מקום בו אנשים מקומיים נפגשו כדי לפתור בעיות מעשיות, כשהם מוקפים נוף של אגמים ויערות.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארה"ב דוחה את שליחתו של נשק מדויק לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

יפספסו את הריבאונד: מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר