גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כאילו מישהו לחץ על בלם החירום": ההאטה בבנייה הגיעה למוצרים לבית

חברות המספקות מוצרים לשדרוג הבית רשמו ירידה חדה ברווחים במחצית הראשונה של 2023, ומניותיהן צנחו בעשרות אחוזים ● גורם בענף: "הרבה חברות ממוקדות היום בהקטנת מלאי, כדי לצלוח תקופה שאף אחד לא יודע להעריך כמה זמן תימשך"

סניף של רשת אייס / צילום: איל יצהר
סניף של רשת אייס / צילום: איל יצהר

ההאטה במכירת דירות בישראל, ועליית הריבית, מתגלגלות לפתחן של החברות המספקות מוצרים לשדרוג ושיפוץ הבית, שהדוחות הכספיים שפרסמו מצביעים על ירידה חדה ברווח ואף מעבר להפסד. בהתאם, גם מניות החברות הללו (ספקיות של חלונות, דלתות, מוצרי אינסטלציה, קרמיקה וכו') רשמו שחיקה משמעותית בערכן מתחילת השנה.

מדוע צנחה מניית בית הזיקוק באשדוד ביומה הראשון בבורסה, ומי המרוויח מפיצולה מפז 
הכישלון של סופר פארם וקוקה קולה: קוויק הגיעה לסוף דרכה העצמאית 

גורם בכיר בענף מציין את עליית הריבית והגידול בעלויות המשכנתה, לצד ירידה בהתחלות בנייה, גמר בנייה ובשיפוצים כגורמים ש"הכניסו את השוק למצב הנוכחי. עם זאת, השוק עבר הרבה תהפוכות מאז הקורונה - הוא עולה, יורד ומשתנה כל הזמן. יש קושי לחזות את העתיד בו".

לדבריו, "הפקטור המרכזי זה מחיר הכסף, או האלטרנטיבה. היום אפשר לקבל תשואה לא רעה על הכסף, מול תשואה מדיור שפעם היה ברור מאליו שעולה כל הזמן". בהקשר זה הוא מציין את הקושי של חברות ממונפות, שעלות הכסף משפיעה עליהן לרעה: "הרבה חברות של מוצרים לשדרוג הבית ממוקדות היום בהקטנת מלאי, כדי לצלוח את התקופה שאף אחד לא יודע כמה זמן תימשך".

אותו בכיר מוסיף שלרוב הקיץ היא התקופה הבוערת בתחום, אבל היום רואים הלך רוח שונה. "זה כאילו שמישהו לחץ על בלם החירום ועצר הכול, אחרי תקופה מטורפת של שיפוצים ובנייה", הוא אומר ומוסיף שהחולשה החלה כבר באמצע השנה שעברה, אך מציין כי מחירי חומרי הגלם ירדו מאז מה שמסייע לחברות, שכן "השנה יש יותר הלימה בין מחיר חומרי הגלם למחיר המכירה".

דוחות החברות הפועלות בתחום השיפוצים לבית מלמדים כי הנפגעת הגדולה ביותר מהמצב במשק היא רשת המוצרים לבית מולטי ריטייל  (לשעבר אייס אוטו דיפו), הנמצאת בשליטת קרן הפרייבט אקוויטי קדמה. לאחרונה עוררה מולטי ריטייל סערה שהובילה לירידה חדה במניית החברה על רקע הרעה בתוצאותיה העסקיות ואי־עמידה באמות־מידה פיננסיות.

מולטי ריטייל דיווחה ברבעון השני על מעבר מרווח צנוע להפסד של 7.9 מיליון שקל. חברה אחרת הפועלת בענף השדרוגים לבית, קליל, המייצרת חלונות ודלתות אלומיניום, הציגה ברבעון החולף ירידה של 75% ברווח הנקי ל־2.2 מיליון שקל. בחמת, המייצרת כלים סניטריים, ברזים וקרמיקה, התכווץ הרווח הנקי ב־58% ל־8.6 מיליון שקל.

 

קליל: שחיקה משמעותית ברווחיות

הדוחות של קליל , העוסקת בפיתוח, עיצוב, ייצור ומכירת מערכות אלומיניום (בעיקר חלונות) לבנייה ולתעשייה, מייחסים את הירידה בהכנסות לירידה מסוימת במחירי המכירה, וגם לירידה בכמות הנמכרת. שיעור הרווח הגולמי במחצית השנה הראשונה ירד ל־18%, לעומת 25.8% בתקופה המקבילה ב־2022. מחירי חומרי הגלם, שהשפיעו לרעה על פעילות החברות בתחום ב־2022, החלו לרדת, וכך למשל קליל דיווחה שהמחיר הממוצע של האלומיניום ירד ב־21.5% ביחס לרבעון המקביל, ל־2,263 דולר לטונה (אם כי שער הדולר עלה במחצית ב־9%). במקביל, תזרים המזומנים של קליל מפעילות שוטפת הוכפל בהשוואה לרבעון המקביל ל־14 מיליון שקל, בשל שינויים בהון החוזר, בדגש על ירידה ביתרת המלאי.

צורי דבוש, יו"ר קליל ובעל השליטה בחברה, הגדיר זאת עם פרסום הדוחות כ"תקופה מאתגרת בסביבה העסקית והפוליטית, שמשפיעה על מצב הרוח הציבורי". פרדי אבוקרט, מנכ"ל קליל, הוסיף כי "ישנה האטה בשוק הבנייה ובהיקפי הצריכה הפרטית". דבוש ציין עוד כי "אנו ממשיכים להציג איתנות ונזילות פיננסית גבוהה, כפי שמתבטא בקופת מזומנים בהיקף של 107 מיליון שקל ללא כל חוב פיננסי". מניית קליל נחלשה ב־20% מתחילת השנה והחברה נסחרת בשווי של 396 מיליון שקל.

מפעל קליל לאלומיניום / צילום: תמר מצפי

חמת: נפגעת ממחיר למשתכן

גם דוחות קבוצת חמת  משקפים ירידה בהכנסות ברמה הרבעונית, אם כי ברמת המחצית הן נותרו כמעט ללא שינוי. הירידה של כ־10% בהכנסות הרבעון מוסברת על־ידי החברה "בעיקר כתוצאה מירידה בהיקפי ההפעילויות השונות בקבוצה לאור ירידה בביקושים". חמת הפועלת בתחום המוצרים למטבח וחדרי אמבטיה, ביצעה מסע רכישות מזורז בשנים האחרונות (חברת מוצרי הקרמיקה ועיצוב חזי בנק, מטבחי זיו). ברבעון השני היא מציגה ירידה של 12.8 מיליון שקל בהכנסות מגזר הקמעונאות והקרמיקה, ושל 5.7 מיליון שקל במגזר הברזים.

בנוגע למגזר הקמעונאות והקרמיקה, נכתב בדוחות כי ישנו "קיטון בהכנסות מערוצי הלקוחות הפרטיים, פרויקטים מסחריים ומחיר למשתכן, אשר קוזזו בחלקם על ידי עלייה בהכנסות מערוץ הבנייה הרוויה בחזי בנק (החברה הבת, הפונה לקבלנים)".

בשיעור הרווח הגולמי מהמחזור של חמת נרשמה דווקא עלייה ברבעון, מ־42% ל־43.5%, למרות ירידה אבסולוטית ברווח הגולמי ל־106 מיליון שקל. לעומת זאת, שיעור הרווח הגולמי ירד מ־9.6% ל־7.6% והרווח התפעולי ירד כמעט ב־30% ל־18.6 מיליון שקל, בשל עלייה בהוצאות התפעוליות. עליית שיעור הריבית הובילה לגידול של למעלה מפי 3 בהוצאות המימון שהסתכמו ב־7.3 מיליון שקל, וכל אלה הובילו לירידה ברווח הנקי ל־8.6 מיליון שקל ברבעון (ול־23.7 מיליון שקל במחצית הראשונה ב־2023). חמת נסחרת בשווי של 476 מיליון שקל אחרי שמנייתה איבדה 44% מתחילת השנה.

מולטי ריטייל: התייעלות של 8 מיליון שקל

חברת מולטי ריטייל פועלת בתחום שדרוג הבית והרכב באמצעות רשתות אייס ואוטו דיפו לצד תחום עיצוב הבית שנוסף לה אשתקד בעקבות רכית פעילותן של הרשתות ביתילי, אורבן ואיי.די דיזיין תמורת כ־100 מיליון שקל.

דוחות החברה מצביעים על כך שתחום עיצוב הבית הוא עקב אכילס שלה, עם הפסד מגזרי של 8.5 מיליון שקל ברבעון השני, על הכנסות של 27.6 מיליון שקל. בסיכום המחצית סיפק מגזר עיצוב הבית הפסד של 17.1 מיליון שקל (מתוך הפסד של כ־20 מיליון שקל במולטי ריטייל כולה). מניית מולטי ריטייל נפלה מתחילת השנה ב־71% ושווי החברה בבורסה עומד כיום על 108 מיליון שקל בלבד.

המקרה של מולטי ריטייל, כאמור, נראה מאתגר יותר מהחברות האחרות לאחר שמוקדם יותר השנה דיווח על כי איננה עומדת באמות המידה הפיננסיות. כתוצאה מהאמור לעיל ולשם חיזוק מצבה הפיננסי נקטה החברה מספר צעדים: הנפקת זכויות שבמסגרתה גייסה לאחרונה 23 מיליון שקל, בעיקר מבעלת השליטה קרן קדמה; תוכנית התייעלות שבמסגרתה הוחלט על העמקת התוכנית לאיחוד מטות בין מגזרי הפעילות וכן על צמצום משרות, בעיקר ניהוליות, וסגירת סניפים מפסידים.

להערכת החברה הצעדים הללו צפויים להביא לחיסכון של 8 מיליון שקל במונחים שנתיים. דירקטוריון והנהלת החברה סבורים כי גם בתנאי השוק הנוכחיים לחברה מקורות מספקים, והם צופים שתעמוד בהתחייבויותיה במועדן בעתיד הנראה לעין.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?