גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד המשפטים האמריקאי וה-SEC חוקרים את טסלה לגבי פרויקט לבניית בית סודי מזכוכית

התובעים חוקרים את השימוש של טסלה בכספי חברה למימון פרויקט שתואר בשיחות פנימיות כבית מגורים עבור אלון מאסק

אילון מאסק / צילום: Shutterstock
אילון מאסק / צילום: Shutterstock

תובעים פדרליים במנהטן חוקרים את השימוש של טסלה בכספי החברה למימון פרויקט סודי שתואר בשיחות פנימיות כבית עבור המנכ"ל אלון מאסק, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

משרד התובע האמריקאי של המחוז הדרומי של ניו יורק ביקש מידע על הטבות אישיות ששולמו למאסק, כמה הוציאה טסלה על הפרויקט - שכולל בניית מבנה זכוכית גדול באיזור אוסטין, טקסס - ומה הייתה מטרתו, כך אמרו האנשים.

אילון מאסק אמר שזה "המוצר הטוב ביותר" של טסלה. בקרוב יגיע המבחן
טסלה פתחה בסין את ההזמנות למודל 3 המחודש. ומה עם הלקוחות בארץ?

הוול סטריט ג'ורנל היה הראשון לדווח ביולי שחברי דירקטוריון בטסלה חקרו האם נעשה שימוש לא ראוי במשאבי החברה בפרויקט הסודי, אותו כינו "פרויקט 42", והאם מאסק מעורב באופן אישי. לעיתון לא נודעה תוצאת החקירה הפנימית בטסלה.

ה־SEC (רשות ניירות הערך האמריקאית) גם היא פתחה בחקירה אזרחית של פרויקט 42 ומבקשת מהחברה מידע דומה, כך אמר אחד האנשים. החקירות של המחוז הדרומי של ניו יורק ושל ה־SEC נמצאות בשלב מוקדם ולאו דווקא יובילו להאשמות רשמיות.

טסלה לא הגיבה לבקשות תגובה לכתבה זו או לדיווחים קודמים של הג'ורנל על פרויקט 42. דוברים של ה־SEC ושל משרד התובע של מנהטן סירבו להגיב.

מאסק בחן אפשרות להקים עיר בטקסס

עובדים היו מעורבים בפרויקט 42 שנה שעברה, והתוכניות של הפרויקט כללו הקמה של מבנה זכוכית, לא רחוק מהמשרדים של חברת המכוניות באיזור אוסטין, כך דווח בג'ורנל. בנקודה מסוימת, ההדמייה לבניין הייתה בצורה של משושה מסובב. הדמיות אחרות הראו קופסת זכוכית גדולה שנראה שכלול בה איזור מגורים.

עורכי דין פנימיים של טסלה וחברי דירקטוריון ניתחו את הפרויקט לאחר שעובדים החלו לחשוש איך מתכננת החברה להשתמש במיליוני דולרים בזכוכית מיוחדת שהזמינה. לא ניתן היה ללמוד על סטטוס הפרויקט והאם הזכוכית שהוזמנה אי פעם סופקה.

יצרנית המכוניות החשמליות כיום מייצרת את מודל Y, דגם קרוסאובר, במפעל באיזור אוסטין, שהחל להגביר ייצור סביב התקופה בה עובדים היו מעורבים בפרויקט 42.

מאסק משקיע הרבה בטקסס בשנים האחרונות, לאחר שעבר לשם בעצמו מקליפורניה והעביר לשם את משרדי טסלה. הוא ציין את הכללים בקליפורניה, מדינה שאמר שיש בה "יותר מדי רגולציה, יותר מדי ליטיגציה ויותר מדי מיסוי". טקסס מציעה גם הטבות מס לאיש העשיר בעולם: לא כמו קליפורניה, המדינה לא גובה מיסים על הכנסה אישית או רווחי הון.

מאסק ועובדים בחברות שלו תיארו חזון של "אוטופיה" לאורך נהר קולורדו, כך דיווח הג'ורנל מוקדם יותר השנה. מנהלים בחברת הכרייה של מאסק, .Boring Co, בחנו את האפשרות להקים עיר במחוז מסטרופ, כ־56 ק"מ מאוסטין, צעד שהיה מאפשר לו לקבוע כללי רגולציה משל עצמו.

זו לא ההתמודדות הראשונה של טסלה מול ה־SEC

תובעים פדרליים ביקשו גם מידע לגבי טווח הנסיעה של המכוניות החשמליות של טסלה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. ברויטרס דיווחו ביולי שטסלה ניפחה את הטווח הצפוי של קילומטרים שכלי הרכב שלה יכולים לנסוע על טעינת סוללה בודדת. כמו כן, במשרד המשפטים וב־SEC פתחו חקירות נפרדות בשאלה האם טסלה הונתה לקוחות ומשקיעים לגבי ביצועי המערכת המתקדמת שלה לסיוע לנהג, המכונה טייס אוטומטי.

כללי ה־SEC מחייבים חברות ציבוריות לפרסם גילויים על עסקאות מעל 120 אלף דולר שבהן לאחד הצדדים המעורבים, למשל אחד המנהלים, יש עניין ממשי. הכללים קובעים גם שכל הטבה או פיצוי אישי השווים יותר מ־10,000 דולר ששולמו למנהלים הבכירים ביותר יהיו חשופים בפני משקיעים. בשנים האחרונות, הביא ה־SEC סדרה של פעולות אכיפה אזרחיות נגד חברות ציבוריות, כולל רשת הילטון העולמית, בגלל כישלונן לדווח על הטבות שניתנו למנכ"לים או בכירים אחרים.

טסלה ומאסק התנגחו עם ה־SEC שוב ושוב מאז ששילמו 20 מיליון דולר כל אחד ב־2018, ליישוב תביעת המרמה שהגישה הרשות, שטענה שהמנכ"ל הונה משקיעים כשפרסם ציוץ לפיו היה בידיו מימון להפוך את טסלה לחברה פרטית.

בשנים מאז, ניסה מאסק למסמס את ההסדר, וטען שה־SEC מנצל אותו כדי להמשיך להמטיר על טסלה דרישות מגוחכות למידע. שופט פדרלי סירב בשנה שעברה לבקשתו של מאסק לבטל את ההסדר.

בפברואר, חבר מושבעים בסן פרנסיסקו דחה תביעות של משקיעים שטענו שהציוצים של מאסק מ־2018 לגבי האפשרות להפוך את טסלה לפרטית הפרו כללי ניירות ערך פדרליים.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

בעקבות דברי פאוול אתמול: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר