גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יקרה לשקל אם תהיה פשרה: התחזיות של ארבעה כלכלנים בכירים

החודשים האחרונים הבליטו את תפקידו של שוק המט"ח כברומטר פוליטי ● כל דיווח על פשרה או "פיצוץ" מביא לתנודות חדות - וכך קרה גם עם הפרסום על חידוש המגעים השבוע ● בין הכלכלנים שורר קונצנזוס שפתרון הנושא המשפטי יחזק את השקל, השאלה רק בכמה

כיצד השקל יגיב לפשרה ברפורמה? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
כיצד השקל יגיב לפשרה ברפורמה? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

השקל מתחזק או נחלש? נראה שהתשובה תלויה בנכונותם של חברי הממשלה והאופוזיציה להתכנס ליד שולחן המשא ומתן. בימים האחרונים ראינו את המטבע הישראלי נחלש, וביום ב' הוא פוחת לשפל כמעט, כשחצה כלפי מעלה רף של 3.82 שקלים לדולר אחד.

מי יהיה הנגיד הבא? סימני השאלה הולכים ונערמים 
נגיד בנק ישראל: "השקל התנתק מהשווקים הפיננסים בחו"ל, והוא בפיחות עודף של מעל 10%" 

אך בהמשך היום חלו שינויים, לאחר שפורסם כי הנשיא יצחק הרצוג מנסה פעם נוספת לקדם מתווה פשרה. הדיווחים בערוצים השונים הצביעו על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו תומך במהלך, והשוק התחיל להגיב לשמועות.

השקל התחזק בתגובה באופן משמעותי וירד מתחת לרמה של 3.8 שקלים לדולר. אל מול האירו השקל התחזק אף יותר, ונסחר ברמה של 4.07 שקלים לאירו, התחזקות של כ-1%, כשברקע גם הדולר מתחזק מול המטבע האירופי.

חשוב לציין, כי אין זו הפעם הראשונה שבה השקל מגיב בהתחזקות לשמועות בזירה המקומית ולחדשות על פשרות מסתמנות. ביום שלאחר אישור התקציב על ידי הממשלה, לקראת סוף פברואר, נפל הדולר מול השקל, כשעיקר ההשפעה הייתה מקומית - על רקע העברת התקציב.

בעת קריאת הנשיא הרצוג למתווה פשרה בתחילת המשבר, צלל הדולר גם כן, בשיעור חד של מעל ל-2%.

בהמשך, בסוף חודש מרץ, היו אלו הציפיות להשהיית הרפורמה שטלטלו את שוק המט"ח. מנגד, במאי הגיעו גם ההתבטאויות של הרמטכ"ל בנושא האיראני, על כך שהמדינה "התקדמה בהעשרת האורניום יותר מאי פעם". לאחר מכן רשם הדולר עליות מול השקל.

 

השקל התנודתי מהווה גורם מהותי מאוד בתדלוק האינפלציה. בהודעת הריבית ביום שני ציין נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, כי "הפיחות בשקל בחודשים האחרונים תורם לעליית קצב האינפלציה, ולהתפתחותו בחודשים הקרובים תהיה השפעה על דינמיקת האינפלציה".

בראיון שערך הנגיד עם גלובס הוא חזר והדגיש כי השינויים בשער השקל תלויים ברפורמה המשפטית. לדבריו, השקל "משקף את האי-ודאות שגדלה במשק, ואת פרמיית הסיכון שנובעת מהתהליכים החוקתיים". ירון חזר והדגיש, כי "אין ספק שהשקל התנתק מהקשר ההדוק שהיה לו לשווקים הפיננסיים בחו"ל מתחילת השנה, ואנחנו רואים אותו בפיחות עודף של מעל 10%, שמתורגם לאינפלציה עודפת של 1.5%".

פסגות: "התפתחות שאינה ניתנת לחיזוי"

נראה אפוא, כי השוק צמא לפשרות בנושא הרפורמה המשפטית. כל אמירה על מתווים ופשרות מצד גורמים כאלו ואחרים יוצרת סנטימנט חיובי בשוק, גם אם קצר-מועד.

גלובס יצא לבדוק מה חושבים בשוק על ההשפעה הפוטנציאלית של פשרה על שוק המט"ח, ועד כמה אנו עשויים לראות את השקל מתחזק. הכלכלנים בשוק, מתברר, מסתייגים מלנקוב במספרים.

אורי גרינפלד, אסטרטג ראשי בפסגות בית השקעות, מציין כי בכל הנוגע לשוק המט"ח, קשה לחזות לאן התפתחות חיובית תביא את שער החליפין: "האמת היא שזה משהו שקשה, ואפילו בלתי אפשרי לדעת, מכיוון שבשער החליפין אין יכולת להעריך את הערך הכלכלי של השער בכל רגע נתון", אומר גרינפלד.

גורם בכיר בשוק ההון אומר בשיחה עם גלובס, ש"בסופו של דבר הפתרון למשבר הפוליטי, ורגיעה באי-ודאות, יביאו להתחזקות השקל, אך יש גורמים נוספים המשפיעים על שערו".

הוא מסביר כי פערי הריביות בין ישראל וארה"ב לכל אורך עקום התשואות תורמים להתחזקות הדולר לעומת השקל ומטבעות אחרים בעולם. כך, ההפרש יוצר מצב שגם אם הפיחות העודף כתוצאה מהמשבר הפוליטי ייעלם, עדיין לא נראה שער חליפין כפי שהיה לפני שנה, של 3.2 שקלים לדולר אחד.

עם זאת, אותו גורם מציין לחיוב ששער של 3.5-3.6 שקלים הוא בהחלט אפשרי, וככל שהאינפלציה הגלובלית תרד, והריביות בבנקים בעולם יירדו, נוכל לראות מגמת ייסוף נוספת של השקל.

מזרחי טפחות: "ייסוף של לא יותר מ-10%"

רונן מנחם, הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות, אומר בשיחה עם גלובס, כי "קבלה של הצעת פשרה כזו או אחרת לא תוריד לחלוטין את הנושא מסדר היום. העיסוק בו יימשך, וסביר כי גם צעדי המחאה יימשכו במתכונת זו או אחרת".

מנחם מוסיף, שמלבד הנושא המשפטי, מומחים מסבירים כי המתיחות הביטחונית לא תפחת בזמן הקרוב, וגם היא אינה משרתת את השקל.

לכן, מנחם מעריך כי הסברה הריאלית היא התמורה שאותה מעריך בנק ישראל, הנאמדת בכ-10% בעקבות המשברים הפנימיים. "ניתן להעריך כי ייסוף של כ-10% בשקל מרמתו הנוכחית עשוי לכמת את השער הגבוה ביותר שהמטבע יוכל להגיע אליו, אם רף העימות המשפטי ירד".

מכאן, שלפי מנחם, שער השקל כנגד הדולר עשוי לרדת בתרחיש כזה ל-3.45-3.5 שקלים לדולר.

אי.בי.אי: "רק צעדים לביטול החקיקה ישפיעו"

רפי גוזלן, כלכלן ראשי באי.בי.אי בית השקעות, אומר בשיחה עם גלובס כי "מידת האמון בנושא ההסכמות או הפשרה סביב הרפורמה המשפטית אינה גבוהה בלשון המעטה". גוזלן מדגיש שכדי לראות רגיעה בשווקים, צריכים להינקט צעדים של ממש לביטול החקיקה.

"כל עוד הרכב הממשלה הנוכחי נשמר, ונושא החקיקה עדיין על השולחן, אולי יהיו הפוגות מדי פעם, אך קשה לראות מפנה במגמת העלייה בפרמיית הסיכון של המשק".

ובכל זאת, גוזלן מציין שאם השחקנים בשדה הפוליטי יתכנסו למו"מ בנושא, הייסוף יהיה מינורי לכל היותר, זאת בעקבות מהלכים חד-צדדיים שנעשו בתחילת השנה, למרות ניסיונות לפשרה.

הפועלים: "המוסדיים יקטינו את החשיפה למט"ח"

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, אומר בשיחה עם גלובס, כי "שוק המט"ח נמצא כרגע בעמדת המתנה, ומהלכים לכאן ולכאן יכולים להשפיע על השוק. חששות ממשבר חוקתי ומהמשך המתיחות הפנימית בישראל יכולים להביא לפיחות נוסף. מצד שני, קיימת האפשרות לפשרה".

שפריר חוזר על דברי הנגיד מיום שני, שהשקל סובל מפיחות עודף של כ-10%.

יתרה מכך, הגופים המוסדיים הגדילו את החשיפה למט"ח באופן חד מאז תחילת המשבר. לדבריו, "לפי הנתונים המצויים בידינו, כל אחוז שבו הגופים המוסדיים הגדילו את החשיפה משמעו כ-6 מיליארד דולר שעברו לחו"ל".

מודי שפריר מציין שאם נראה רגיעה בשדה הפוליטי ופשרה אמיתית שאליה מגיעים הצדדים, נוכל לראות את החשיפה של הגופים המוסדיים חוזרת לרמת טרום-המשבר, ואת השקל מתחזק בהתאם.

בינתיים, בכירים בקואליציה התבטאו נגד מתווה הנשיא החדש. שר המשפטים יריב לוין, לדוגמה, התנגד למתווה, וטען ש"גם האופוזיציה לא יסכימו לו".

ההתנגדויות לפשרה החלישו את ההתחזקות של השקל, והוא חזר לרף של 3.8 השקלים, וניתן לראות שוב כי כפי שציינו בשוק מספר פעמים בעבר, שוק המט"ח מהווה סיסמוגרף למתרחש בזירה הפוליטית.

עוד כתבות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות