גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אריתריאים בת"א: טיפול מדיני, לא רק משטרתי

אפריקה נמצאת מעבר לפינה, ומשבר הקיום והמשילות העצום ביבשת נוגע לישראל ● היא צריכה למלא תפקיד במאמץ בינלאומי לפתרונו​

סירת מהגרים מאפריקה שנעצרה בחופי תוניסיה, 2023 / צילום: Associated Press
סירת מהגרים מאפריקה שנעצרה בחופי תוניסיה, 2023 / צילום: Associated Press

אחת ההצלחות הגדולות של הגירה בארה"ב ב־200 השנים האחרונות הייתה היעדר איבה, לפחות איבה פעילה, בין קבוצות מהגרים שנהגו לשסף אלה את גרונותיהם של אלה ב'עולם הישן'. אנגלים ואירים לא ייבאו את נקמות הדם שלהם אל אמריקה, וכיוצא בהם גם פולנים וגרמנים ורוסים, טורקים וארמנים ויוונים, סרבים וקרואטים ומוסלמים בוסניים, הודים ופקיסטנים, סינים ויפנים וקוריאנים וכמובן יהודים ורוב רודפיהם.

"לקחנו רשת כושלת והפכנו אותה למרוויחה. אנחנו מוכנים לשלב הבא"
כשעשרה אנשים שווים יותר מהתוצר של 100 מדינות

במשוואת ההצלחה הלא־מושלמת הזאת השתלבו, פחות או יותר, גם הקבוצות האתניות בקרן המזרחית של אפריקה: האתיופים נגד הסומלים והאריתריאים וכל אחד מן הלאומים הרבים, העוינים ומלומדי המלחמה של אתיופיה. מלחמות האזרחים האינסופיות של הקרן לא גלשו אל רחובות וושינגטון (שבה וסביבה, משום מה, התקבצו הרבה מאוד מהם).

מדוע זה עלה יפה, יחסית, באמריקה? אולי מפני שהמהגרים אל חופיה ניחנו במידה ניכרת של נכונות להשיל את זהותם, או לפחות להצניע אותה, ולזנק אל 'כור ההיתוך' המפורסם. ארצות הברית אינה מדינת לאום, היא ארץ כל אזרחיה. ואף כי הרבה מהגרים טיפחו מרכיבים פולקלוריסטיים של זהותם, רצונם להיות "אמריקאים ממוצא פולני", למשל, גבר על רצונם להיות "פולנים אזרחי ארה"ב".

ייבאו את שנאות מכורתם

ההצלחה הזאת צריכה לימוד כלשהו למראה הטירוף ברחובות תל אביב בשבת שעברה. הפליטים עלובי־היום מאריתריאה ייבאו את שנאות מכורתם אל עיר זרה, שברצונה הטוב הם תלויים לעצם שיורם. זה קורה כמובן לא רק בישראל, אלא גם בחלקים של אירופה.

אין טעם להפליג בהסברים סוציולוגיים מופשטים מדי. הסיבה הסבירה ביותר היא היעדר אופק. סיכויי קליטתם בארץ פליטוּתם הם מבוטלים. סכנת גירוש מרחפת מעל ראשיהם. חזרה כפויה אל אריתריאה שקולה כנגד חוזה על חייהם, לפחות בשביל אלה המתנגדים למדינת המשטרה המוטרפת מבית.

האריתריאים חסרים ערוצי הידברות של ממש עם הישראלים ועם הפוליטיקאים שלהם. אלה מפורסמים בדברי איוולת גזעניים, עוד מזמן שמירי רגב קראה לאפריקאים של דרום תל אביב "סרטן" לפני עשר שנים ויותר.

המשבר הגדול הקודם של פליטי מזרח אפריקה בתל אביב התחולל ב־2012. אני מרשה לעצמי להזכיר שהצעתי אז כי ישראל תאמץ מדיניות אפריקאית, אשר תכיר במובן מאליו: שיש קשר מובהק בין הגירה לא חוקית אל ישראל מאפריקה לבין משברי משילות ביבשת הזאת. ישראל היא הארץ הלא־אפריקאית היחידה בעולם שיש לה גבול יבשתי ארוך עם ארץ אפריקאית. גם גדרות תיל ומגדלי שמירה לא יגנו עליה מפני הגיאוגרפיה.

המשבר באפריקה הוא עצום ממדים. הוא מביא מדי שנה בשנה רבבות אפריקאים לשים את נפשם בכפם, לשלם הון תועפות למבריחים, להפליג בסירות אגוז לאירופה, ולטבוע במאותיהם. די להתבונן במספר המלחמות המשתוללות בכל רחבי אפריקה, מסודן, עבור דרך אתיופיה, סומליה, ארצות הסאהֶל (מדרום לסהרה), קונגו, מוזמביק.

זרי הדפנה הפכו לקוצים

התרגלנו למשוך בכתפינו, או בעצם לא להאזין. אפריקה נמצאת מעבר לפינה. התערערות היציבות בה היא מעניינה הישיר של ישראל. אימתי אפריקה בתור שכזאת נידונה ברצינות בממשלה, בכנסת, בתקשורת? ומהי בכלל "רצינות"?

הנה ניסיון טנטטיבי להגדיר רצינות: להשתתף בדיון בינלאומי על בעיות אפריקה, לנהל מאמצים דיפלומטיים לטובת פיתוח כלכלי וזכויות אדם; לנסות ולהשפיע על משטרים ביבשת, שהתנהגותם מניבה תוצאות טראגיות, כמו גלי פליטים המתנפצים על חופי זרים.

אריתריאה היא טרגדיה מיוחדת במינה, הראויה לתשומת לב ישראלית יותר מסיבה אחת. היא לחמה על חירותה נגד אתיופיה במשך 30 שנה. בשנים ההן (1991-1961) ישראל הושיטה סיוע צבאי לאתיופיה בהנחה שאריתריאה עצמאית תהיה איום פרו־ערבי עוין על חופש השיט של ישראל בים סוף.

מלחמת העצמאות של אריתריאה כבשה את דמיונם של רבים. אגב, גם את דמיוני. הרביתי לכתוב נגד תמיכת ישראל בדיקטטורה הצבאית הכמו־קומוניסטית שהייתה אז באתיופיה. מצאתי את עצמי בין המאוכזבים הרבים, לאחר שמנהיגי מלחמת העצמאות הפכו את זרי הדפנה של ניצחונם למצע קוצים. הם הקימו מדינת משטרה מרושעת, המתחרה בכמה מן הגרועות ביותר בעולם. רודנה זה 30 שנה, אייסאייאס אפוורקי (Afwerki), הושווה עם רודני צפון קוריאה.

הצורך שלו להישאר בשלטון גבר על כל הסתייגויותיו מפני ישראל. הוא פיתח קשרי ביטחון קרובים איתה. הוא אופורטוניסט מובהק, המוכן לעשות עסקים עם כל בעל ברית אפשרי, כולל איראן. אריתריאה הייתה אחת מחמש חברות האו"ם היחידות שתמכו בפלישת רוסיה לאוקראינה. הוא חשב שזה ישתלם לו. מה עושים באיש כזה, המחוסר עכבות, שסוכניו החשאיים פולשים אל הפזורה האריתריאית באשר היא, כדי לפגוע במתנגדיו, להסית אריתריאים אלה נגד אלה וגם כדי להחליש את נכונות הארצות המארחות להרשות נוכחות של מתנגדי משטרו?

אין טעם להעמיד פנים שיש תשובות פשוטות. אבל את אפריקה יש צורך דחוף להרים מעל הרמה של התייעצות מחלקתית במשרד החוץ. שר או סגן שר לענייני אפריקה, ואולי שגריר מיוחד לענייני פליטים, יוכלו לתרום להשכלת הציבור, וגם להעניק לישראל נוכחות קונסטרוקטיבית בדיון בינלאומי על אפריקה.

כל ארץ רשאית להגביל כניסה, אבל אינה רשאית לפגוע בזכויות האדם של הנמצאים בתחומיה. רק זה עוד חסר לישראל. כאשר היא מתאמצת, בהצלחה פוחתת, לקלף את תווית האפרטהייד, היא אינה יכולה לנהוג יד קשה בפליטים שחורים מבלי לאבד את שאריות הרצון הטוב של רבים מידידיה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו