גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסור להפוך את החלטת בג"ץ בעניין הסבירות לחזות המחאה

לבית המשפט יש תפקיד חשוב בבלימת השחיקה הדמוקרטית, אולם בסוף מדובר בפן אחד בלבד בוויכוח על דמותה של מערכת המשפט

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

הכותבת היא מומחית למשפט חוקתי, חברת סגל בקריה האקדמית אונו ועמיתת מחקר בכירה במכון למחשבה ישראלית

בקרב הציבור, ובקרב ציבור המוחים בפרט, הולכת ומתפתחת תפיסה הרואה בהחלטה השיפוטית ביחס לתיקון לחוק יסוד: השפיטה נקודת הכרעה של המאבק למען הדמוקרטיה כולו. הגם שההכרעה בשאלה חשובה, התפיסה לפיה זהו "רגע האמת" של המאבק כולו היא שגויה ומסוכנת. לבית המשפט יש תפקיד חשוב בבלימת השחיקה הדמוקרטית, אולם לציבור יש תפקיד חשוב עוד יותר.

חשיבות ההכרעה נובעת מהשאלה העקרונית של סמכות העליון לפסול חוקי יסוד שסותרים את ליבת ההגדרה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, ומשאלת משמעות התיקון, הקובע כי בית המשפט "לא ידון בעניין סבירות ההחלטה של הממשלה, של ראש הממשלה או שר אחר, ולא ייתן צו בעניין כאמור"; ו"החלטה" משמעה "כל החלטה, לרבות בענייני מינויים או החלטה להימנע מהפעלת כל סמכות". 

ניתוח | איך תיגמר הדרמה המשפטית של עילת הסבירות? כל התרחישים 
פרשנות | שלוש הערות על השאלות שהטרידו את שופטי העליון 
13.5 שעות: הדיון הדרמטי בבג"ץ | קראו את סיכום יום הדיונים

קווי מתאר חוקתיים

בפסק הדין בעניין חוק הלאום, שרטטה נשיאת העליון אסתר חיות את קווי המתאר של המצבים בהם ייקבע כי חוק יסוד בטל, וקבעה כי אלה כוללים מצבים בהם חוק היסוד פוגע בהיותה של ישראל מדינה יהודית ודמוקרטית. הסמכות העקרונית לפסול חוק יסוד בשל תוכנו הוכרה על־ידי בית המשפט, אך הוא טרם יישם אותה.

פסילת התיקון לחוק יסוד: השפיטה תהיה משמעותית במובן זה שהיא תהווה הצבת גבול ברור וראיה לכך שבית המשפט לא נרתע מלהפעיל את סמכותו להכריז על חוקי יסוד כבטלים במקרים בהם אופייה הדמוקרטי של המדינה נתון בסכנה.

גם ביחס לשאלת משתמעות התיקון, ההכרעה חשובה: בית המשפט יכול להתמקד בשאלה הצרה של המשמעות הפרקטית של ביטול עילת הסבירות - או בשאלה הרחבה של משמעות הפגיעה בסמכויות בית המשפט ושאיפת השלטון לייצר לעצמו מרחבי פעולה הפטורים מביקורת שיפוטית.

התמקדות בשאלה הרחבה מגדילה את הסיכוי שבית המשפט יפסול את התיקון, אולם פסילת התיקון על רקע תוכנו אינה התוצאה האפשרית היחידה. גם אם בית המשפט יתערב בתיקון, הוא יכול, למשל, להתמקד דווקא בהליך החקיקה, ולהחזיר את החוק לכנסת. הוא יכול לפסול חלק מהתיקון, ולצמצם את משמעות החלקים האחרים באמצעות פרשנות.

עוד אפשרות היא שבית המשפט יקבע כי כדי להבין את מלוא משמעות התיקון, יש להמתין למקרה קונקרטי שבו הממשלה או השרים יקבלו החלטה לא סבירה, ואז תועלה בפני בית המשפט הטענה שלא ניתן לפסול אותה. ייתכן שבית המשפט יתמקד בביאור החוק ויבהיר כי נהתיקון לא שולל, למשל, הפעלת ביקורת שיפוטית על החלטות שרירותיות או מופרכות, כולל מינויים. כל אלה הן דוגמאות להתערבות שיפוטית, אך התערבות שאינה בהכרח האמירה המהדהדת והנוקבת שאליה נושאים עיניים המוחים.

אפילו אם בית המשפט יכריז כי התיקון בטל, המאבק רחוק מלהיות מוכרע. אם הממשלה תכריז שהיא לא מחויבת לפסק הדין, המשמעות הקונקרטית של ההכרזה תבוא לידי ביטוי כשהממשלה או השרים ירצו לפעול בחוסר סבירות, ובהנחה שלא תימצא עילה אחרת שלאורה ניתן יהיה לפסול את ההחלטה.

עם זאת, המשמעות הסמלית של אמירה כזו היא עצומה. אמירה של הממשלה שהיא לא מחויבת לפסיקת בג"ץ, תגרור אותנו אל מחוץ למחוזות החוק.

הסרת המגבלות

בהנחה שהממשלה תכבד את החלטת בית המשפט, אין סיבה לחשוב שניסיונות הממשלה לקדם את הסרת הבלמים מעליה ייפסקו. ההפיכה המשטרית היא אמצעי. הממשלה מעוניינת להסיר מעצמה כל ביקורת: של בית המשפט, של היועצת המשפטית לממשלה, של הייעוץ המשפטי של השרים. די להעיף מבט בהסכמים הקואליציוניים ובהצעות החוק שעל הפרק כדי לזהות את מהות הממשלה ומטרותיה.

אחרי חודשים של מאבק, אפשר להבין את העייפות המצטברת ואת הרצון שבית המשפט "יסיים את האירוע". אבל ה"אירוע" לא יסתיים כל עוד הממשלה מכהנת, ואסור לציבור הליברלי להסיר ממנה את העיניים. 

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"