גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית ההשקעות שעוקף את הגדולים בסיבוב ומניב למייסדים רווחי עתק

בית ההשקעות שנוסד לפני פחות מ־20 שנה מציג רווחים יוצאי דופן, המחולקים ברובם כדיבידנדים למנהליו דב ילין ויאיר לפידות, וכן לחברה הציבורית אטראו ● "ההתמחות שלהם היא באנליזה של ניירות ערך, והם לא התפשרו על דמי הניהול"

יאיר לפידות ודב ילין / צילום: איל יצהר
יאיר לפידות ודב ילין / צילום: איל יצהר

דב ילין ויאיר לפידות, צמד מייסדיו של בית ההשקעות ילין לפידות, נוהגים להתרחק מאור הזרקורים. הדבר לא מפריע לבית ההשקעות להציג מדי שנה ביצועים כספיים חזקים, המתבססים על תשואות עודפות שהוא מניב בדרך כלל ללקוחותיו.

הרפורמה במסלולי הפנסיה והגמל: הסעיפים לגבי השקעות בחו"ל לא ישונו
ניתוח גלובס | "החמצת ענק": כך תנצלו את הזדמנויות ההשקעה שיש בשוק

ילין לפידות חולש כיום על ניהול השקעות היקף של 95 מיליארד שקל - פחות מגופים מתחרים כמו אלטשולר שחם, מיטב ומור. עם זאת, השווי שמעניק שוק ההון לבית ההשקעות (כנגזר מזה של החברה הציבורית אטראו , המחזיקה ב־50% ממניותיו) עומד על כ־1.5 מיליארד שקל - גבוה משוויו של כל בית השקעות אחר הנסחר בבורסה: אי.בי.אי (1.4 מיליארד שקל), אלטשולר שחם גמל (1.2 מיליארד שקל) ומיטב (1.1 מיליארד שקל).

 

הצצה לתוצאות ילין לפידות לאורך השנים מגלה מלבד רווחיות גבוהה ועקבית, גם את היקף ההון העצום שהועבר במהלך השנים לידיהם של צמד מייסדיו, המשמשים בו כמנכ"לים משותפים. בפחות מ־20 שנה מאז הקימו את בית ההשקעות, תפחו חשבונות הבנק של דב ילין ויאיר לפידות בכחצי מיליארד שקל, בחלקים שווים ביניהם, בעיקר באמצעות דיבידנדים (370 מיליון שקל) וכן בדמי ניהול. בית ההשקעות מחלק את רוב רווחיו כדיבידנד מדי רבעון, מחציתם לצמד המייסדים (25% כל אחד) והמחצית האחרת לאטראו.

ילין ולפידות הקימו את בית ההשקעות בשנת 2004. השניים הגיעו עם רקע עשיר בעולמות הפיננסים, שניהם רואי חשבון בעלי ניסיון נרחב בשוק ההון. ילין כיהן בעבר כשותף וכמנהל בכיר בחברת דש ני"ע וניהל את ההשקעות בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות שלה בין השנים 1994-2003. לפידות שימש במשך 13 שנים כמנכ"ל חברת הייעוץ נשיונל קונסלטנטס (N.C) מקבוצת בנק לאומי.

ילין ולפידות מחזיקים בחלקים שווים במחצית ממניות בית ההשקעות, כאשר היתרה מוחזקת כאמור על ידי אטראו (לשעבר לידר שוקי הון), שרכשה את מניותיה בילין לפידות בשנת 2006 תמורת כ־16 מיליון שקל בלבד. בעלת המניות העיקרת באטראו היא לידר החזקות שבשליטת יורשי דן דוד. בעלי מניות נוספים הם מוסדיים ובהם הראל ובית ההשקעות המתחרה אלטשולר שחם.

 

"בוטיק" לפלח השוק הגבוה

בית ההשקעות ילין לפידות ממוצב כ"בוטיק" הפונה ללקוחות בפלח השוק הגבוה יותר, וצבר מוניטין כגוף ניהול איכותי ששם דגש על אנליזה קפדנית. הפעילויות העיקריות שלו הן ניהול תיקי השקעות, קרנות נאמנות וקופות גמל והשתלמות.

במחצית הראשונה של 2023 הסתכמו הכנסות ילין לפידות ב־294 מיליון שקל, ירידה של כ־9.5% ביחס למחצית המקבילה אשתקד.

לפי הדיווח של אטראו, הקיטון בהכנסות נבע בין היתר מירידה בהכנסות מניהול תיקים, קופות גמל וקרנות נאמנות, בין היתר על רקע שינויים בהיקף הנכסים המנוהל בכל אחד ממוצרי בית ההשקעות. הרווח הנקי נשחק בכ־13% ועמד בסיכום המחצית על 76 מיליון שקל.

בשנת 2022 כולה הציג בית ההשקעות רווח נקי של 173 מיליון שקל (לעומת 182 מיליון שקל ב־2021), והוא חילק בגין רווחים אלו דיבידנדים בסכום מצטבר של מעל ל־100 מיליון שקל, מחציתם לשני המייסדים. עלות שכרם המצרפית של ילין ולפידות כמנכ"לים משותפים עומדת על 6.5 מיליון שקל לשנה, בחלקים שווים, כנגזר מחוק שכר הבכירים בפיננסים.

גורם מוסדי בכיר אומר כי "ילין לפידות מתמקד מאז הקמתו ביתרונות היחסיים שפיתח. בניגוד לבתי השקעות גדולים אחרים, הם לא התפזרו על עוד מיליון דברים אחרים כמו קרנות גידור, השקעות אלטרנטיביות וכו', אלא נשארו בתחומי הליבה של ניהול כספים בגמל, בתיקי השקעות ובקרנות נאמנות".

מה מאפיין את פעילות ההשקעות שלהם?
הגורם המוסדי: "ההתמחות שלהם היא באנליזה של ניירות ערך, בעיקר ישראליים. יש להם מחלקת מחקר טובה, וליאיר לפידות יש מוניטין של מקצוען בתחום ההשקעות.

"עם זאת, הם קצת נפגעו בשנים האחרונות מכך שלא היו להם מערכי הפצה חזקים.

"הם בדרך כלל מבצעים השקעות ממוקדות, שמתבססות על אנליזה. הם פותחים פוזיציות ונשארים בהן לרוב לפרק זמן ארוך. ההצלחה בניהול ההשקעות הביאה לבית ההשקעות עצמו רווחיות יפה, והם גם לא התפשרו על דמי הניהול".

חשיפה מזערית לעולמות הלא־סחירים

ניתוח שביצע גלובס לאחרונה, באשר להעברות הכספיות בין קופות הגמל, מלמד גם הוא על הבולטות של ילין לפידות. בעוד שבית ההשקעות מור שתפס את הפסגה בהיקפי ההעברות אליו בשנתיים האחרונות, איבד את הבכורה ורשם העברה של 345 מיליון שקל בחודש יולי השנה, אל המקומות הראשונים הגיעו מיטב (העברות של כ־1.1 מיליארד שקל), ולאחריו ילין לפידות עם העברות של 943 מיליון שקל מכספי הגמל לניהולו.

המיקום הגבוה של ילין לפידות בהעברות כספי הציבור בגמל הוסבר בתשואות הטובות שהשיג מתחילת השנה במסלולים הכלליים והמנייתיים.

הן ילין לפידות והן אנליסט (במקום השלישי בהיקף ההעברות בגמל) התמקדו בהשקעות בעולם הסחיר, והחשיפה שלהם לתחום הלא סחיר (נדל"ן והייטק למשל) קטנה בהרבה מבשאר הגופים, עד לא קיימת כלל.

כך בילין לפידות ובאנליסט נהנו מהתשואות הגבוהות שרשמו שוקי המניות והאג"ח הסחירים, ללא המשקולות של העולם הלא סחיר, והשיגו תשואה ממוצעת הגבוהה בכ־2% מהממוצע הענפי במסלולי ההשתלמות הכלליים, וב־4%־5% מהממוצע במסלולי המניות.

עוד כתבות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים