גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מעשה בגרירת רגליים: מה קרה לאישומי בזק, וואלה וידיעות בתיקי האלפים?

מאז שהוגשו ב־2019 כתבי האישום בפרשות 2000 ו־4000, שאלת ההעמדה לדין בעניין התאגידים שבמסגרתם ועבורם בוצעו העבירות לכאורה, נותרה פתוחה ● למה? מנדלבליט גרר רגליים, הפרקליטות דחתה הסדר ענישה סימבולית לוואלה ולבזק, ולגבי העתיד - החליטה שלא להחליט

תיקי בית משפט. מה קרה לאישומי בזק, וואלה וידיעות? / צילום: יוסי זמיר
תיקי בית משפט. מה קרה לאישומי בזק, וואלה וידיעות? / צילום: יוסי זמיר

קוראינו האדוקים ודאי זוכרים את הכותרות על בזק, ידיעות אחרונות ואתר וואלה. במסגרת ובעבור תאגידים אלה בוצעו העבירות על־פי הנטען בפרשת 2000 (שיחות נתניהו־מוזס) ו־4000 (בזק־וואלה). אנחנו נמצאים כעת בספטמבר 2023, ועדיין לא הוחלט האם להעמיד את התאגידים הללו לדין או לא. 

ועדת החקירה לרכש הצוללות חשפה: גם נתניהו מסר עדות 
דרמה במכרז אשכול: בית המשפט דחה את העתירה של OPC-קרן נוי 

ברשותכם, נצלול ליוני 2016. היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט מאשר לפתוח בחקירת פרשת 1000 ו־2000. תוך זמן לא רב נחקרו ראש הממשלה בנימין נתניהו ומו"ל ידיעות אחרונות ארנון (נוני) מוזס. בפברואר 2018 פורסמו המלצות המשטרה להעמיד את נתניהו לדין בתיקי 1000 ו־2000, וגם נפתחה החקירה הגלויה של פרשת 4000.

בפברואר 2019 החליט מנדלבליט על הגשת כתב אישום בשלוש הפרשות, בכפוף לשימוע. התאגידים לא קיבלו זימון לשימוע. באוגוסט התקיים דיון בראשות אביחי מנדלבליט על תיקי האלפים. הוא נשאל בדיון: מה עם התאגידים?! מנדלבליט השיב: "נשאיר את זה לאחר־כך. עכשיו בואו נתמקד בנתניהו, מוזס ואלוביץ".

אחרי השימוע, מנדלבליט נשאל שוב: "אבל מה עם התאגידים?" מנדלבליט השיב כי זימון של התאגידים לשימוע יעכב את פתיחת המשפט של נתניהו, וכי צריך להתקדם עם המשפט של נתניהו. מה לגבי התאגידים? נדון על זה אחר־כך.

זמן קצר לאחר החלטת מנדלבליט על הגשת כתב האישום, פנה עו"ד מיכאל דבורין, המייצג בשם ארגון לביא, ודרש לקבל תשובה בדחיפות אם בכוונת היועמ"ש להעמיד לדין את התאגידים, "שכן ברור כי לא ינוהלו במקביל שני משפטים זהים".

בנין וואלה / צילום: איל יצהר

בינואר 2020 השיבה עו"ד עדי מנחם־באר, עוזרתו דאז של היועמ"ש, כי "אפשרות העמדתם לדין של התאגידים עודנה נשקלת על־ידי הגורמים הרלוונטיים, וטרם התקבלה החלטה בעניין".

ב־19 במאי 2020 עתר ארגון לביא לבג"ץ בדרישה לחייב את היועמ"ש מנדלבליט לקבל החלטה ולהעמיד לדין את בזק, וואלה וידיעות אחרונות. עוד באותו היום דחה השופט עופר גרוסקופף את העתירה בפסק דין קצרצר ומעליב במיוחד שמחזיק שורות בודדות בלבד. גרוסקופף כתב כי "העתירה, לפי האמור בה, היא עתירה מוקדמת, וככזו דינה להידחות על הסף. העותרת סבורה כי מאחר שחלפו כבר כשישה חודשים מאז פנתה לראשונה ליועץ המשפטי לממשלה, וארבעה חודשים מאז התשובה האמורה, ועדיין לא ניתנה החלטה בעניין, הרי שיש הצדקה להתערבות של בית משפט זה".

על כך השיב גרוסקופף תשובה שאני מניח שתסכימו איתי עד כמה היא מגוחכת גם בזמן אמת אך במיוחד בדיעבד: "בית המשפט הגבוה לצדק איננו 'סדרן העבודה' בלשכת היועץ המשפטי לממשלה, ועתירה אליו אינה אמצעי נאות לדרבון הפרקליטות לשנות את סדרי הקדימויות שקבעה לעצמה. החלטות בעניין העמדה לדין צריכות להתקבל ביישוב הדעת, וכל עוד אין התמשכות ההליכים בלתי סבירה בעליל, יש לאפשר ליועץ המשפטי לממשלה ולפרקליטות לקבל החלטה בהתאם ללוח הזמנים שקבעו לעצמן".

מאז דחיית העתירה שנזפה בארגון לביא ועד היום חלפו שלוש שנים וחצי, מאז ההחלטה לזמן את נתניהו לשימוע ועד היום חלפו ארבע שנים וחצי. מאז ההחלטה לפתוח בחקירה ועד היום חלפו למעלה משבע שנים. החלטה בעניינם של התאגידים טרם התקבלה.

"לא העבריינים המרכזיים"

באוקטובר 2020 גיבש מנדלבליט טיוטת החלטת סגירת התיק נגד התאגידים. זאת חרף חילוקי דעות חריפים בפרקליטות מיסוי וכלכלה על ההחלטה, אשר לכאורה איננה עומדת בקנה אחד עם מדיניות האכיפה של הפרקליטות ביחס לעבירות אלה ולאור תורת האורגנים.

טיוטת ההחלטה התבססה על מספר נימוקים, אך העיקרי שבהם היה שהתיק נגד האורגנים (בעלי התפקיד), "בשר ודם", הוא בעל אינטרס ראשון במעלה, ולא נכון לעכבו במידה ניכרת על־ידי הוספת נאשמים (התאגידים), שהם לא העבריינים המרכזיים אלא יציר קונסטרוקציה משפטית.

אבל מנדלבליט, כמו מנדלבליט, לא קיבל בפועל החלטה ולא הודיע רשמית על הסגירה. הפרקליטות לא ויתרה וחזרה ללחוץ על מנדלבליט. גם הסנגורים ניצלו את ההתנהלות התמוהה של מנדלבליט כדי לטעון לאכיפה בררנית בפני בית המשפט במסגרת הבקשות המקדמיות.

בניין בזק / צילום: תמר מצפי

הלחץ עשה את שלו, ובדצמבר 2020 מנדלבליט הודיע על זימון בזק, ידיעות אחרונות ואתר וואלה לשימוע לפני הגשת כתב אישום. מה קרה מאז? ובכן, כמעט כלום. השימוע אכן התקיים, למעלה מחצי שנה לאחר מכן. לכאורה תיק פשוט.

אם החלטת להעמיד לדין את מוזס ואת אלוביץ - פשוט יש להעמיד לדין את התאגידים במסגרתם הם פעלו. אלא שהסאגה המביכה והמבישה לא הפסיקה כאן. השימוע נערך, ואז? כלום. לאחר חודשים ארוכים, התקיימה ישיבה.

היועצת המשפטית לממשלה אישרה לפרקליטות לנהל משא-ומתן עם עו"ד איל רוזובסקי שמייצג את וואלה ובזק.

אכן נוהל משא-ומתן, אלא שעו"ד רוזובסקי הבין שהפרקליטות לא באמת מתכוונת לנהל משפט נוסף, ולכן הציע הצעה לענישה סימבולית ממש. הפרקליטות לא הייתה יכולה להסכים לכזה הסדר מביך.

מה קרה מאז? ובכן, התקיים דיון עם צמרת הפרקליטות באפריל 2023. בישיבה נכחו בין היתר פרקליט המדינה, עמית איסמן, והמשנה לפרקליט המדינה, מומי למברגר. בסיום הישיבה איסמן החליט שלא להחליט. ומאז? כלום.

בנין ידיעות אחרונות ראשון לציון / צילום: כדיה לוי

הזמן יעשה את שלו?

אותו דבר בעצימות מופחתת קרה בעניינו של עד המדינה שלמה פילבר, שלטענת הפרקליטות הפר את הסכם עד המדינה שנחתם עימו. ביוני 2022 הסתיימה חקירתו בבית המשפט. הפרקליטות עדכנה בתום העדות כי היא בוחנת את המשמעות המשפטית של עדות פילבר. הצוות גיבש את המלצתו אם להעמיד לדין כבר לפני שנה. ההמלצה אכן עברה. אולם מאז חלפה שנה נוספת. ומה קרה בינתיים? ובכן, פרקליט המדינה איסמן והמשנה לפרקליט המדינה עו"ד ליאת בן ארי החליטו שיש צורך בפרקליט חיצוני, עו"ד ניסים מירום, שיחווה את דעתו אם להגיש כתב אישום. עו"ד מירום חיווה את דעתו (להבנתי, עמדתו היא שיש להגיש כתב אישום נגד פילבר), אבל דבר לא נעשה מאז. למה מחכים? לשום דבר. הזמן יעשה את שלו.

לאחרונה פנתה עמותת "הצלחה" בתלונה שנייה במספר לנציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות נגד הפרקליטות על אי-קבלת ההחלטה בעניין התאגידים. עמותת הצלחה פנתה למשנה לפרקליט המדינה עו"ד ליאת בן ארי שוב ושוב על־מנת שתקבל החלטה בעניין התאגידים. כל פעם "הצלחה" קיבלה תשובה שהסוגיה נבחנת, ותתקבל החלטה בקרוב. לעמותה נמאס, והיא החליטה להתלונן על אחיזת העיניים בעניין.

אז הנה הצעה לקבלה טובה לכבוד השנה החדשה עבור היועצת המשפטית לממשלה ועבור פרקליטות המדינה: תחליטו להחליט. תעמידו לדין, תסגרו את התיק - אבל תחליטו. גרירת הרגליים בכל־כך הרבה תיקים היא מביכה מאוד.

היועצת המשפטית לממשלה ופרקליט המדינה בחרו שלא למסור תגובה. 

*** חזקת החפות: ראש הממשלה בנימין נתניהו, מו"ל ידיעות אחרונות ארנון (נוני) מוזס ובני הזוג שאול ואיריס אלוביץ לא הורשעו בביצוע עבירה, מכחישים את המיוחס להם, ועומדת להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד