גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצה ששווה 15 מיליון דולר: הכירו את האיש שהפך את נייקי לענקית

נייקי המריאה הודות לפילוסופיה הייחודית של המייסד פיל נייט: "אני לא יודע, אולי אלמד לאהוב את זה" ● מהנעליים ועד שם החברה והלוגו - כמה מההחלטות החשובות ביותר בקריירה שלו היו אלה שהוא לא כל־כך התלהב מהן ● מדד המותגים 2023

פיל נייט, מייסד נייקי / צילום: NIKE Inc
פיל נייט, מייסד נייקי / צילום: NIKE Inc

יש סצנה בסרט החדש "אייר" שצריכה להפוך לצפיית חובה לכל מנהל בכל תחום עבודה. זו שיחה בין פיל נייט וסוני וקארו, הדמויות שמגלמים בן אפלק ומט דיימון, ובסצנה הזאת מייסד שותף של נייקי נותן למומחה הכדורסל שלו תקציב להחתים טירון בשם מייקל ג'ורדן. לפני שהם מציעים לג'ורדן הסכם חסות על נעליים, נייט שואל את וקארו שאלה אחת אחרונה: מה שם הנעל?

לחצו כאן למתחם המלא של מדד המותגים של גלובס

"אייר ג'ורדן".

השתיקה מרחפת באוויר כמו ג'ורדן בדרכו אל הסל.

"מממ", אומרת הדמות של נייט, שלבוש בבגדי אייטיז איומים. "לא יודע".

"ברצינות?"

"אולי אני אלמד לאהוב את זה".

זו סצנה בדיונית, אבל היא מצליחה ללכוד אמת מסוימת על הפילוסופיה העסקית של פיל נייט בכמה שורות דיאלוג:

אני לא יודע. אולי אלמד לאהוב את זה.

בהתחלה הוא לא היה לגמרי בטוח לגבי השם נייקי. הוא גם לא כל־כך התלהב מהלוגו שמזוהה כיום עם החברה. הוא זרם עם הרעיונות האלה כי הוא הקשיב לאנשים שהיו סביבו.

זו נוסחה שניתן ליישם בכל חברה: העסיקו עובדים שטובים במה שהם עושים ותנו להם פשוט לעשות את זה.

המוכנות שלו להאציל סמכויות ולהישאר עם ראש פתוח לרעיונות שהוא בעצמו לא במיוחד התלהב מהם הייתה ההיבט החריג והכי רב ערך בסגנון הניהול של נייט בשנים שבהן נייקי המריאה כחברה.

כך הפך עיסוק צדדי, שהחל מהבגאז' של מכונית וליאנט ירוקה ישנה של נייט, הפך לחברת נעלי הספורט הגדולה ביותר בעולם. וזו הסיבה שיצא סרט הוליוודי גדול על עסקת נעליים שבה מנכ"ל חברת ההנעלה והכפופים הישירים שלו זוכים ליותר זמן מסך ממייקל ג'ורדן.

"אני לא יודע. אולי אני אלמד לאהוב את זה", לא נשמע כמו מוטו של חברה תאגידית. אבל התפיסה הזאת הייתה הכרחית להצלחה המוקדמת של נייקי.

העיקרון ה־11 הלא כתוב

לא רק נייקי. מתברר שרבים מהמוצרים הטובים והאהובים ביותר נולדו כתוצאה מכך שמנכ"לים התגברו על הספקות שלהם. לדוגמה, מקמאפין ביצה. כשמפעיל זיכיון מקומי בשם הרב פיטרסון הציג למייסד מקדונלד ריי קרוק את ההמצאה שלו, הוא אפילו לא היה מוכן לתאר אותה לפני הפגישה עם קרוק. "הוא לא רצה שאדחה את זה מראש, דבר שהייתי עלול לעשות, בגלל שזה היה רעיון מטורף - סנדוויץ' לארוחת בוקר", כתב קרוק בממואר שלו.

אבל לרוב, לאדוני היקום חסרה הסבלנות לתת למשהו אור ירוק ולקוות שילמדו לאהוב אותו. לרוב הם נוהגים הפוך: הם בטוחים יותר מדי באמונות שלהם. אם תסתכלו על המנכ"לים שהגדירו את הדור שלהם, מארק צוקרברג החליט לבנות מחדש חברה של טריליון דולר סביב החזון האישי שלו לגבי המטאוורס, בזמן שאלון מאסק עסוק בעיצוב מדיניות ובניית ערים על בסיס הגחמות האישיות שלו. יש סבירות גבוהה יותר שמאסק יזרוק את הטלפון שלו לים מאשר שיצייץ, "אני לא יודע. אולי אלמד לאהוב את זה".

הזן העכשווי של מנהלים מורמים מעם הוא אחת הסיבות לכך שכל־כך מרענן לפגוש ב"אייר" דמות העומדת מחוץ למשרד הפינתי שלה ולא בטוחה איך להתקדם.

יש בסרט הזה יותר סצנות בחדרי דירקטוריון מאשר במגרשי הכדורסל והתייחסויות חוזרות לרשימה מפורסמת של עשרה עקרונות מהשנים המעצבות של נייקי. אבל הסבר נוסף לעליית החברה הוא העיקרון ה־11 הלא רשמי. למעשה, כמה מההחלטות החשובות ביותר בקריירה של נייט היו אלה שהוא לא כל־כך התלהב מהן.

נייט סירב להגיב לטור הזה, אבל היו"ר לשעבר של החברה חושף הרבה על סגנון המנהיגות שלו בממואר שכתב, "Shoe Dog".

כשהיה צריך לוגו לחברה שלו ב־1971, העסיק נייט סטודנטית לעיצוב גרפי ששמה קרוליין דיווידסון. היא לקחה את ההנחיה שלו - "משהו שמעורר תחושה של תנועה" - וחזרה עם כמה סקיצות. אבל הוא לא היה בטוח על מה הוא מסתכל. "מכות ברק שמנות? סימני 'וי' עבים? משיכות מכחול הסובלות מהשמנת יתר?" כתב נייט בספרו. "העיצובים שלה בהחלט עוררו תנועה - תנועת ביטול". הוא שלח אותה לנסות שוב.

דמותו של פיל נייט בסרט ''אייר'', בגילומו של בן אפלק / צילום: Ana Carballosa/Prime

בפעם הבאה שנכנסה למשרדים של נייקי, משיכות המכחול עם השמנת היתר הפכו לעיקול רזה יותר ואלגנטי יותר. שאר האנשים בחדר אהבו את הלוגו. נייט עדיין לא ממש התחבר אליו. כשרשם לדיווידסון צ'ק של 35 דולר על הסמל, עדיין היו לו ספקות.

"אני לא מת על זה. אולי אלמד לאהוב את זה".

לא עבר זמן רב והוא שוב הרוויח מהאדישות הבריאה שלו כשהגיע הזמן לבחור שם חדש לחברה. ההצעות המובילות היו פלקון, בנגל, קונדור וההצעה של נייט עצמו: Dimension Six. כשהתקרב תאריך היעד, זה היה השם החביב עליו. הוא ממש רצה לקרוא לחברה דיימנשן סיקס. ואז הופיע בפניו אחד העובדים עם שם המבוסס על שמה של "ניקה", אלת הניצחון במיתולוגיה היוונית.

נייט הסכים לזרום עם זה למרות ההסתייגויות שלו מלקרוא לחברה "נייקי".

"אולי נלמד לאהוב את זה", אמר לאחד מעמיתיו.

כשנייקי החתימה את מייקל ג'ורדן, כפי שמתואר ב"אייר", סרט ההופך משא־ומתן על חוזה למותח כמו שוד של קזינו, זה היה רגע מכריע מבחינת החברה. ב־1984, דיווחה נייקי על ההפסד הראשון שלה לרבעון, מה שאומר שהחברה נמצאה במרחק החלטה גרועה אחת מלחדול להתקיים. החלטה אחת מבריקה יכולה הייתה להפוך את גורלה.

ג'ורדן כבר היה מוכן לחתום עם אדידס כשביקר במשרדים של נייקי בחוסר רצון. סרטון עם השיר "ג'אמפ" של פוינטר סיסטרס שהוצג לו הסתיים בשתי מילים שישנו את ההיסטוריה של הכדורסל ושל העסקים: אייר ג'ורדן.

עצה ששווה 15 מיליון דולר

נייקי המריאה לאחר שהוציאה לשוק את הדגם הראשון של אייר ג'ורדן ב־1985. בשנה הבאה, נעלי הכדורסל של החברה נמכרו בפעם הראשונה במספרים גדולים יותר מנעלי הריצה שלה, והמכירות השנתיות חצו את קו המיליארד דולר. ג'ורדן אמר לחברים שישקלו לקנות מניות של נייקי, מה שהתברר כעצה פיננסית נבונה: השקעה של 10,000 דולר ביום שהנעל שלו יצאה לשוק הייתה שווה כמעט 15 מיליון דולר היום.

ג'ורדן אמר לחברים שישקלו לקנות מניות של נייקי / צילום: Reuters, Steve Marcus

כל סרט שמבוסס על סיפור אמיתי אינו לגמרי אמין. אבל החלק המרכזי בהצלחת נייקי, ש"אייר" תופס היטב, הוא האופן שבו נייט סמך על העובדים הכפופים לו, האופן שבו נתן למומחי השיווק ולסוני וקארו להוביל כשהם התעקשו שג'ורדן הוא סופרסטאר ששווה להמר עליו.

"הסרט הוא על איך הרגעים הקטנים האלה בזמן, שבסופו של דבר נראים כמו רגעים אדירים בדיעבד, היו רק תאונות מוצלחות, גורל והעובדה שכל האנשים הנכונים היו ברגע הנכון במקום הנכון", אמר אלכס קונברי, התסריטאי.

קונברי יודע על מה הוא מדבר. בחודשים הראשונים של המגפה הוא היה מתוסכל, תקוע בין פרויקטים וצופה של הסדרה הדוקומנטרית "הריקוד האחרון" על ג'ורדן. אבל בשונה משאר האנשים שצפו בסדרה, קונברי הקדיש אחר־כך שנה שלמה לכתיבה בסתר של הגרסה הראשונה של "אייר". "חשבתי שוב ושוב מיליון פעמים אם זה יעבוד", אמר קונברי. עד אז אף אחד מהתסריטים שכתב לא הפכו לסרטים. כעת השם שלו מופיע על לוחות מודעות ליד השם של אפלק.

עצם קיומו של הסרט, "אייר" מזכיר לנו שכל־כך הרבה דברים קטנים צריכים לקרות נכון כדי שכל פרויקט גדול יהיה הצלחה. וההחלטות הטובות ביותר הן אולי אלה שצריכות מרחב לגדול.

"החיים הם צמיחה. העסקים הם צמיחה", כתב נייט. "אתה צומח או שאתה מת".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל