גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבן גוריון ועד נתניהו: מה מלמדת ההיסטוריה על הרומן המורכב בין נשיאי ארה"ב לראשי ממשלת ישראל

דוד בן גוריון חיכה זמן רב כדי להיפגש עם הנשיא האמריקאי דווייט אייזנהאואר ● לוי אשכול, לעומתו, פרץ דרך בחווה של הנשיא לינדון ג'ונסון ● לקראת פגישת נתניהו וביידן, גלובס סוקר את ההיסטוריה המורכבת ביחסים בין ראשי ממשלת ישראל לנשיאי ארה"ב

פגישת ראש הממשלה לוי אשכול עם נשיא ארה''ב לינדון ג'ונסון בחוותו בטקסס / צילום: אלדן דוד-לע''מ
פגישת ראש הממשלה לוי אשכול עם נשיא ארה''ב לינדון ג'ונסון בחוותו בטקסס / צילום: אלדן דוד-לע''מ

לא עניין מובן היה זה בשביל מנהיגי ישראל להתקבל אצל נשיאי ארה"ב בבית הלבן. דוד בן גוריון חיכה 7 שנים כדי להיפגש עם הנשיא דווייט אייזנהאואר. קצת קשה להאמין. רק בשנה השמינית והאחרונה של כהונתו, בשנת 1960, ניתנה לראש הממשלה ההזדמנות לבקר אצלו, או לדבר איתו.

טורקיה ראש בראש עם ישראל: המרוץ החדש לקישור אירופה עם המזרח
סעודיה, איראן או הרפורמה המשפטית? על מה ידברו נתניהו וביידן
ארה"ב וערב הסעודית בוחנות מתווה של ברית הגנה - בוושינגטון עלולים להתנגד

הניו יורק טיימס, אשר דיווח על ביקור בן גוריון בראש עמודו הראשון, תיאר את הפגישה כ"לא שגרתית", וייחס לישראלים את ההערכה שהיא משקפת "ניצחון לבן גוריון".

ראש הממשלה היה במצב רוח מצוין, והתבדח עם עיתונאים. האם הוא יצא מעודד מן הפגישה? "אדם תמיד יוצא מעודד מפגישה עם איש כנשיא ארה"ב", אמר אז בן גוריון.

בן גוריון היה בן 73 כאשר סר אל אייזנהאואר, ממש כגילו של בנימין נתניהו בפגישתו עם ג'ו ביידן השבוע. זה היה חצי שנה ופחות לאחר ניצחון הבחירות הגדול ביותר של מפא"י; בנובמבר 1959 היא קיבלה 47 מושבים בבחירות לכנסת הרביעית. סיסמת ניצחונה נכנסה למיתולוגיה של הפוליטיקה - "הגידו כן לזקן".

צינת אייזנהאוור וקנדי

סביר להניח שהיה קשר בין התחזקות מעמדו הפוליטי של בן גוריון לבין פתיחת דלתו של הנשיא. אייזנהאואר היה בשנתו ה־70, "הנשיא הזקן ביותר מאז ומעולם", בריאותו הייתה רופפת, והיו רינונים על נסיגתו הפיזית והקוגניטיבית. ביידן כמובן שבר בקלות את שיאו של אייזנהאואר. הוא בן 81, וגילו אולי היה חולשתו העיקרית כאשר ינסה לחזור ולהיבחר בשנה הבאה.

שם גם מסתיים הדמיון בין 1960 ל־2023. הנשיא וראש הממשלה ב־1960 היו פופולריים להפליא, גם מבית וגם מחוץ. לא כן בני דמותם ב־2023.

עד שנות ה־60 ישראל קיבלה את עיקר הנשק שלה מצרפת, גם מבריטניה. היא התחילה להתעניין בנשק אמריקאי עוד לפני האמברגו שהטילה עליה צרפת ב־1967. הנסיבות חייבו אותה ליפול על צווארה של אמריקה. למזלה ישב אז דמוקרט אוהד בבית הלבן. כלל לא ברור מה היה בן גוריון יכול להשיג מאייזנהאואר הרפובליקאי, שיחסו אל ישראל התאפיין בדרך כלל בצינה ובחשד. הוא זה שגרר את ישראל בצווארה מחצי האי סיני ב־1957.

בן גוריון זכה לפגוש עוד נשיא אמריקאי אחד, ג'ון קנדי. זה האחרון היה אולי היחיד בתולדות ארה"ב שהיה חייב את בחירתו במידה כלשהי לקולות יהודיים בגלל ההפרש הקטנטן של ניצחונו על ריצ'רד ניקסון. אף על פי כן, קנדי לא הזמין את בן גוריון לוושינגטון. החשד לגבי כוונותיה של ישראל בכור בדימונה העכיר את היחסים. על פי היסטוריון של מחלקת המדינה, השניים נועדו בניו יורק במאי 1961, ולא חזרו ונפגשו עוד.

ראש ממשלה כנכס בחירות

התהדקות היחסים האישיים בין נשיא לראש ממשלה התחוללה בזמן יורשיהם, לינדון ג'ונסון ולוי אשכול. ארבעה חודשים לאחר שעלה לשלטון, עם רצח קנדי, ג'ונסון הזמין את אשכול לביקור רשמי, הראשון מאז ומעולם. במכתב ארוך לאשכול הוא הביע בפעם הראשונה את נכונותה של ארה"ב לעזור לישראל להתגבר על "פער השריון הגובר" בינה לערבים. תוצאת הנכונות הזו הייתה אספקת טנקי הפאטון הראשונים לישראל. זמן קצר אחר כך הגיעו טילי הנ"מ הוק הראשונים ולימים גם מטוסי סקייהוק הראשונים מאז ומעולם שארה"ב מכרה לישראל.

פגישת ראש הממשלה לוי אשכול עם נשיא ארה''ב לינדון ג'ונסון בחוותו בטקסס / צילום: אלדן דוד-לע''מ

אשכול הגיע לוושינגטון ביוני 1964. "התאריכים יתאימו לי היטב", כתב ג'ונסון. והם אכן התאימו לו היטב - חמישה חודשים אחר כך, ג'ונסון עמד להתמודד על כהונת הנשיא בזכות עצמו. יריבו הרפובליקאי בארי גולדווטר היה ממוצא יהודי. אמנם מעט מאוד יהודים הצביעו בעדו, אבל את זה ג'ונסון לא יכול להקדים ולדעת. הוא גם לא יכול להקדים ולדעת שהוא ינחל ניצחון עצום ממדים, ויביס את גולדווטר ב־44 מ־50 המדינות.

הופעת ראש ממשלת ישראל בבית הלבן בסמיכות זמנים למערכת הבחירות הייתה תרומה מועילה. מכאן ואילך, ישראל סופחה פחות או יותר בגלוי לתהליכים פוליטיים פנימיים, עניין שאייזנהאואר ניסה למנוע עשר שנים קודם, כאשר נזף במנהיגים יהודיים שבאו אליו כמליצי יושר של ישראל.

ביידן כג'ונסון

לבביותו של ג'ונסון לאשכול לבשה אופי אישי. לא זו בלבד שאשכול ורעייתו מרים הוזמנו אל הבית הלבן, אלא שהם בילו סוף שבוע בחוותה של משפחת ג'ונסון בטקסס. כימיה אישית התפתחה והלכה ביניהם, והיא עמדה לצד ישראל במלחמת ששת הימים ובעקבותיה. הממד האישי אפיין מאותו הזמן ואילך את היחסים עם שפע של ביקורים רשמיים ולא רשמיים.

ג'ו ביידן הוא יורש ישיר של מסורת ג'ונסון, בענייני פנים ובענייני חוץ. הוא רואה את עצמו ממשיך "המלחמה על העוני" של ג'ונסון ומאבקו לטובת שוויון זכויות האזרח. הוא רואה בעצמו נץ בענייני חוץ, כמו ג'ונסון, במובן של תמיכה בבעלות ברית דמוקרטיות נגד הדיקטטורות.

ג'ו ביידן, כסגן נשיא ארה''ב, ונתניהו, שנת 2016 / צילום: ap, Debbie Hill

אלה הם מקורות מאמציו של ביידן לחלץ מיליונים בארה"ב מהעוני, להגן על קיומה של אוקראינה, ולהתחייב להגנת טאיוואן אם סין תפלוש. זה גם מקור ביקורתו של ביידן על עיקור כוחו של בית המשפט העליון בישראל.

נטיות לבו של ביידן כלפי ישראל חזרו והוכחו במרוצת השנים. אבל יחסיו עם בנימין נתניהו היו טבועים כמעט מלכתחילה בחותם של חשד.

כל אויבי נתניהו

נתניהו צבר אויבים בוושינגטון עוד בימים שבהם כיהן כסגן שר החוץ בממשלת יצחק שמיר, בתחילת שנות ה־90. ממשל בוש האב אסר עליו את הכניסה אל מחלקת המדינה. יוצאי ממשליהם של ביל קלינטון ושל ברק אובמה כתבו עליו בדרגות משתנות של טינה אישית, ותיארו אותו כיהיר, נטול יכולת האזנה וכפוי טובה.

נתניהו תמיד היטיב יותר באגף השמרני "הרייגני" של המפלגה הרפובליקאית, ואחר כך בין פופוליסטים טראמפיסטים. אין ספק שהוא קורא בעניין את הסקרים, המצביעים על מרוץ צמוד ביותר לבית הלבן בין ביידן לדונלד טראמפ בשנה הבאה.

רה''מ בנימין נתניהו במסיבת עיתונאים בבית הלבן עם הנשיא ברק אובמה / צילום: ap, Andrew Harnik

ב־2015 נתניהו קרא תיגר על הנשיא אובמה בלב וושינגטון, בנאום במושב משותף של הקונגרס, שבו ביקר את עסקת הגרעין המתגבשת בין ארה"ב לאיראן. נאומו לא סיכל את העסקה, ולא קנה רצון טוב לישראל.

השבוע יש לנתניהו סיבה סבירה לחשוש מפני עסקת גרעין חדשה, בייחוד לנוכח ההסכם החדש לשחרור בני ערובה אמריקאים מן הכלא האיראני. ההסכם הזה הוכרז ביום בואו של נתניהו לארה"ב כדי לפגוש את אילון מאסק בסן פרנסיסקו. ארה"ב הפשירה 6 מיליארד דולר של מכירות נפט איראניות מבנקים בדרום קוריאה תמורת חמישה אזרחים אמריקאים ממוצא איראני.

אין קושי לנחש שנתניהו אינו הישראלי היחיד שחרק השבוע שיניים. הקושי הוא תמיד איך לחרוק שיניים באופן דיסקרטי, משהו שבו ראש הממשלה הוותיק ביותר של ישראל לא תמיד היטיב בו. השבוע הוא זקוק עד מאוד לרצונו הטוב של הנשיא הזקן ביותר של ארה"ב.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה