גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האי האיטלקי הקטן שעלול לרסק את כלל המדיניות האירופית

למפדוזה הפך לאחרונה לנתיב מרכזי של הגירה לא־חוקית לאירופה ● הדבר מאיים לפרק את הסולידריות באיחוד האירופי בנוגע למשבר הפליטים מחשש למשבר כלכלי במדינות

מהגרים בלמפדוזה / צילום: ap, Valeria Ferraro
מהגרים בלמפדוזה / צילום: ap, Valeria Ferraro

משבר הגירה חריף מתרחש בימים האחרונים באי האיטלקי למפדוזה. סירה אחר סירה נוחתים באי - שנמצא במרכז הים התיכון מדרום לסיציליה - מאות כלי שיט עמוסים במבקשי מקלט ומהגרים לא-חוקיים מאפריקה, ששטים מחופי טוניסיה. ביניהם יש מבקשי מקלט, נשים וילדים, אך גם מהגרים העושים זאת בשל הדחק הכלכלי בארצות מוצאם.

האי התיירותי כבר היה בעבר יעד להגירה, בשל המרחק הקצר יחסית של השיט - אבל המספרים הנוכחיים שוברים שיאים - יותר מ-3,000 בני אדם ביום אחד בשבוע שעבר, יותר מ-12 אלף בני אדם בשבוע החולף.

 

הרשויות האיטלקיות לא עומדות בקצב ההגעה, ומתקשות לפנות את מבקשי המקלט והמהגרים הלא - חוקיים ליבשת באמצעות מעבורות, כפי שנעשה בעבר. המספרים גדולים מדי. מדובר ביותר בני אדם מאשר אוכלוסיית האי, שערוך לקבלת כ-400 מהגרים בלבד בזמן נתון.

ניתוח | הכלכלה מקרטעת, האירו צולל מול הדולר: המשבר של אירופה
ישראל נגד שגריר גרמניה: הדיון בעליון שהוליד תקרית דיפלומטית חריגה  

רוב המהגרים, לפי הדיווחים, מגיעים מחוף השנהב, גינאה, קמרון, בורקינה פאסו, מאלי ומדינות אחרות באפריקה שמדרום לסהרה. בין היתר, חוקים חדשים נגד שהייה שלהם בטוניסיה מעודדים רבים לנסות לברוח מהמדינה לאיחוד. תמונות מלמפדוזה מציגות את הדוחק ואת הקושי של ארגוני הצלה מקומיים ושל הרשויות לטפל בכמות כה גדולה של בני אדם, ורבים ישנים בצידי הדרכים או מחוץ למחנות הקליטה.

סגן ראש הממשלה האיטלקי, מתיאו סלביני, העומד בראש מפלגת הימין המתנגדת להגירה "הלגה", הגדיר את מה שקורה בלמפדוזה כ"הכרזת מלחמה על החברה האיטלקית". "זו פלישה... מדובר במותה של אירופה", אמר הפוליטיקאי האיטלקי.

כלי התקשורת מגרמניה ועד לצרפת, מדינות יעד של רבים מהמהגרים הלא - חוקיים, מדווחים על הנעשה בלמפדוזה מדי יום.

מה שחריג באירוע הנוכחי אינו רק המספרים הגבוהים, אלא שמדובר בשיא גל ההגירה המשמעותי ביותר תחת שלטונה של ראשת הממשלה ג'ורג'ה מלוני ("אחיי איטליה").

מלוני נבחרה בין היתר בשנה שעברה על מצע של התנגדות לתופעה והבטחות לשים לה סוף. במקום זאת, מספר הכניסות הלא - חוקיות לאיטליה כבר עבר רף של 130 אלף עד כה השנה, יותר מפי שניים מאשר בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

 

הפוטנציאל הנפיץ של ההגירה הוכח בשטח

לפי נתוני "פרונטקס" (סוכנות שמירת הגבולות של האיחוד האירופי), קרוב ל-520 אלף בקשות מקלט הוגשו בחצי הראשון של השנה באיחוד, ומספר הנכנסים הלא - חוקיים לגוש צפוי להיות הגבוה ביותר מאז גל ההגירה של סתיו 2015 - יותר ממיליון בני אדם.

במשבר הפליטים אז, מדינות רבות באירופה פתחו את הגבולות לפליטים מסוריה ומאסיה שהגיעו דרך טורקיה, ואף השעו את אמנת דבלין, המחייבת את המדינה הראשונה באיחוד האירופי שבה הגיש אדם בקשת מקלט להיות אחראית לו.

כעת, אחרי שהפוטנציאל הנפיץ של ההגירה הלא-חוקית הוכח בשטח, ואף תרם להתחזקות חסרת-תקדים של הימין הקיצוני באירופה, אף ממשלה ביבשת לא שוקלת מהלך דומה. לאיש באירופה אין כעת תיאבון לקבל בזרועות פתוחות מבקשי מקלט ומהגרים.

המצב הנפיץ הוא הסיבה שמלוני טסה בתחילת השבוע ללמפדוזה, כשהיא מלווה בנשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, כדי לבקש לגבש תגובה אירופית מאוחדת. מלוני נמצאת בקרב פנים - איטלקי מול סלביני, והיא אמרה כי גישתה - לשתף פעולה עם בריסל במקום להשתלח בה - למעשה מביאה את האיחוד האירופי כולו לאמץ עמדות איטלקיות בנוגע לצורך "להילחם במבריחים ובתשתיות הכניסה הלא - חוקית" באירופה.

"חלוקה מחדש של מבקשי מקלט בקרב מדינות אירופה היא לא הפתרון", אמרה מלוני במהלך הביקור בלמפדוזה, אלא רק "מאבק מרוכז בסוגיה חיצונית לאיחוד, הכוללת הפסקת האפשרות למהגרים לשוט לאיחוד האירופי".

פון דר ליין הביעה תמיכה. "רק האיחוד יקבע מי ייכנס אליו, לא המבריחים", אמרה. היא הבטיחה "מאבק משולב" כדי לסייע לאיטליה.

אבל בריסל אינה יכולה לעשות הרבה. פשרה בנוגע למדיניות פליטים אחודה לגוש, שכללה התחייבות לחלק את הטיפול בהם בין מדינות אירופה (בניגוד לאמנת דבלין), ואפילו להטיל קנסות של יותר מ־35 אלף אירו על כל מדינה שתסרב לקבל את המכסה שהוקצתה לה - "פוצצה" לפני כשלושה חודשים על ידי מדינות מזרח אירופה. "פרונטקס" אינו יכול למנוע מהפליטים להיכנס, רק לתעד את כניסתם ולחלץ אותם במקרה הצורך.

הצעד האירופי החשוב ביותר עשוי להיות הסכם עם תוניסיה, שיעביר למעשה מיליארדים למדינה תמורת מאבק בהגירה הלא־חוקית. פון דר־ליין ומלוני ביקרו במדינה הצפון-אפריקאית בקיץ האחרון, ואף חתמו על מזכר הבנות בנושא, אבל הכסף עדיין לא עבר, ויש מי שרואים בהתפתחויות האחרונות ניסיון תוניסאי "להגדיל את הסכום" שהמדינה תקבל מהאיחוד האירופי. טורקיה נקטה מדיניות דומה בעבר, ואנקרה חתמה על הסכם בשווי יותר מעשרה מיליארד אירו עם האיחוד האירופי כדי "להיאבק" בהגירה הלא־חוקית מהחופים במערב המדינה.

שורת צעדי חירום של ממשלת איטליה

בינתיים, המשבר הנוכחי דווקא חושף את הסדקים בסולידריות האירופית. רוב המהגרים למעשה מגיעים לאיטליה מכוונה לעבור למדינות עשירות יותר בצפון היבשת, שבהן כבר יש קהילות מהגרים מבוססות, כמו צרפת וגרמניה. פריז הודיעה בתגובה למשבר בלמפדוזה כי תגביר את הפטרולים בגבולותיה כדי למנוע מפליטים שהגיעו לאיטליה להיכנס אליה, ולהחזיר אותם למדינה מתוקף אמנת דבלין אם אכן יתפסו. "צרפת עושה מספיק כדי להתמודד עם בעיית ההגירה הלא־חוקית", אמר שר הפנים הצרפתי. גם גרמניה הודיעה על השעיית קבלת מבקשי מקלט מאיטליה, אך חזרה בה לאחר ביקורת ציבורית.

הממשלה האיטלקית הנוכחית התחייבה כעת להחריף את המאבק בהגירה הלא־חוקית. היא הודיעה השבוע על שורת צעדי חירום, הכוללים את האפשרות לשמור במעצר את הפליטים למשך שנה וחצי, עד שתוכרע בקשת המקלט שלהם, וכן גירוש מהיר לאחר מכן במדת הצורך לארצות המוצא. לצורך כך יוקמו מחנות קליטה "באזורים לא־עירוניים", מסרה הממשלה. בינתיים, הדיווחים ממחנות קליטה למהגרים מדווחים כי מאות נמלטים מהם, בין אם בשל העלמת עין מצד הרשויות או משום שכוח האדם האיטלקי והתשתיות אינם מספיקים. ביחד עם הנתונים החדשים לגבי הזינוק במספר הכניסות לאיחוד האירופי,, התמונות מלמפדוזה משיבות את ההגירה הלא־חוקית לראש סדר היום הפוליטי באירופה. "המשבר לא יכול להיפתר רק בגבולות איטליה", הזהירה מלוני לפני שיצאה לוועידת האו"ם בניו יורק בתחילת השבוע.

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת