גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גיליאד שינתה מיקוד לסרטן אך לא זנחה את האיידס: "המוצר שלנו יכול לסיים את המגפה"

בשנים האחרונות, החברה האמריקאית שינתה את המיקוד שלה ממחלת האיידס למחלת הסרטן ה"מיינסטרימית", וכן ספגה ביקורת על התמחור היקר של מוצריה ● שני בכירים בגיליאד עונים לביקורת ומדברים על השינויים שעוברת החברה

מטה גיליאד בארה''ב / צילום: Shutterstock
מטה גיליאד בארה''ב / צילום: Shutterstock

לפני כחודש, השיקה חברת גיליאד  (Gilead Sciences) האמריקאית ספר שהיא כינתה "הספר שהכי קשה בעולם לקרוא". הספר נקרא "מהשוליים", וכל הסיפורים בו כתובים בשולי הספר, במקום במרכזו. הם מספרים את הסיפור של "חולי השוליים", החולים באיידס, צהבת נגיפית וגם סרטן, סיפורים על ההדרה שחווים אנשים שהמחלה שלהם מגיעה על רקע או מוחמרת על ידי המצב החברתי שלהם. מטרת הספר? "להעלות את המודעות להדרת חולים ואי שוויון בבריאות בבריטניה", בה פורסם. 

החברה הישראלית שרוצה לשקם פגיעות בחוט השדרה דרך האף 
ניתוח | נתוני ההייטק מציגים יציבות. האם אפשר להתחיל לחגוג את סוף המשבר? 

הספר מאיר את גיליאד באור מעניין. מחברת ביוטק צעירה ובועטת במוסכמות, התוקפת בעיקר מחלות זיהומיות חסרות מרפא ומביאה לשוק מוצרים מקוריים שעושים מהפיכות בתחומם, היא הפכה עם השנים לחברה יותר גדולה, יותר שבעה, אשר דווקא זכתה לביקורת על מחירי חלק מן המוצרים שלה.

למרות שהיא עדיין נחשבת חברה חדשנית, נמרצת, בחזית המדע, היא היום ממוקדת לא רק במחלות של אנשי השוליים, אלא גם במחלות מיינסטרימיות "מכובדות" ו-61 מהמוצרים בצנרת שלה הם לסרטן. החברה ביצעה ב-2019 את חילופי ההנהלה המשמעותיים ביותר שלה עד כה, כשבחרה במנכ"ל דניאל או'דיי שהגיע מעולם הפארמה הקלאסי, מחברת רוש.

שוחחנו עם שני בכירים בגיליאד, שסיפרו על תהליך השינוי שעוברת החברה, ברמה המוצרית וברמת התרבות. אנדרו דיקנסון, סמנכ"ל הכספים של החברה: "הצטרפתי לגיליאד שלפני קצת יותר משש שנים, כך שאני למעשה חבר ההנהלה הוותיק ביותר. ניהלתי את חברת Myogen שנרכשה על ידי גיליאד ב-2006, ואחרי תקופה בבנק השקעות, חזרתי לגיליאד. כך שאני מכיר את החברה זמן רב.

"השינוי שעברה החברה הוא עצום"

"בעבר, היא הייתה הרבה יותר קטנה, מרוכזת בתחום האיידס, תחום שהכניס לה הרבה כסף והיא הייתה מובילה בו. המוצרים שפיתחה החברה בתחום הזיהומי, באיידס ואחר כך בצהבת נגיפית, עשו את המהפיכות שלהם בתחום והשווקים שלהם בעצם 'נגמרו', והשוק שאל 'מה הלאה'. מאז שדניאל או'דיי המנכ"ל החדש נכנס לחברה, היא מרוכזת בהתרחבות לתחום הסרטן, אסטרטגיה במסגרתה גם נרכשה חברת קייט הישראלית-אמריקאית. ב-2020 קנינו את אימונומדיקס ב-21 מיליארד דולר".

"השינוי שעברה החברה הוא עצום", אומר דיקנסון. "כשהצטרפתי לחברה היו בה כ-10,000 עובדים והיום אנחנו 17,000. אז אנחנו עדיין קצת קטנים יחסית לחברות הביוטק הענקיות מולן אנחנו מתחרים, אבל יש לנו המון מוצרים יחסית לכמות העובדים, וזה משמר את הייחודיות שלנו - התחושה של כל עובד משמעותי למוצר שעליו הוא עובד ולכן לחברה ולעולם. למזלנו אנחנו חברה עם סיפור מאוד יפה של שינוי פרדיגמה בתחום תרופתי מסוים - איידס - וריפוי חולים ממש. בשביל זה אנשים מגיעים לחברת תרופות, וכשזה מצליח, זה נטמע ב-DNA של החברה".

"אין הרבה הזדמנויות לראות חברה גדולה עוברת שינוי משמעותי כמו שגיליאד עוברת עכשיו", אומר ד"ר פלביוס מרטין, ראש תחום המחקר בחברה. מרטין גדל ברומניה. "תמיד התעניינתי במחקר. את יודעת מי היה דמות מעוררת השראה עבורנו? פרופ' מיכאל סלע, הישראלי שהיה אחד מממציאי הקופקסון. הוא נולד בפולין וגר ברומניה כילד. היה מלהיב לחשוב שמישהו שהתגורר לידנו הצליח בהמשך לפתח תרופה. אולי בזכותו נמשכתי לתחום האימונולוגיה. אחרי שהמשטר הקומוניסטי נפל, סלע הגיע לבקר את בית הספר לרפואה שלמדתי בו, ונתן לי עצת זהב: 'מדע ופיתוח תרופות הולכים יחד', כלומר המחקר צריך לשאוף לפיתוח, והפיתוח תמיד חייב לזכור את השורשים שלו במחקר".

דיקנסון: "לפני הכניסה של דן לחברה, היינו קצת מפוזרים בעולם. כדי לנהל את ההתרחבות הבאנו אנשים שתפקידם לעזור להנהלה להעצים את הסניפים המקומיים, ושל העובדים בכל העולם. בנוסף גם נפתחנו יותר לסביבה. יש לנו דיאלוג הרבה יותר פתוח עם חברות אחרות, עם האקדמיה.

"החברה עברה תהליך של הורדת החלטות למטה. בעבר הייתה לנו מנהיגות שהורכבה ממדענים, שגם כיוונו את הפן העסקי של החברה. הם היו מקבלים החלטות כקבוצה קטנה יחסית, כפי שמתאים לחברה קטנה יותר, ואז דחפו את ההחלטות למטה בצורה מאוד חזקה. היום ההחלטות מתקבלות בוועדת פורטפוליו הרבה יותר גדולה, והחלטות שרלוונטיות לצוות מסוים מתקבלות בצוות ככל האפשר. הדיון לגבי ניהול הפורטפוליו, תיעדוף המוצרים, מתקבל מתוך שיח הרבה יותר פתוח ורחב. מה שלא השתנה הוא שלאנשי המדע יש את המילה הארונה".

"הרעיון של ריפוי מושך אנשים שמתאימים לתרבות הארגונית שלנו"

גיליאד הצליחה בריפוי לא רק בתחום האיידס אלא גם בתחום ה-HCV. אלא שכמעט מיד לאחר שהמוצר הושק, מצד אחד הגיעה תחרות ומן הצד השני, נשמעו טענות על המחיר שגובה החברה עבור הטיפול החד-פעמי של החברה.

מרטין: "כאיש פיתוח עסקי לימדו אותי שאסור להגיד 'ריפוי'. חששו מהבטחות יתר. גיליאד החזירה את הרעיון של ריפוי לקדמת הבמה. היום אנחנו מעזים לדבר על ריפוי גם בתחום הסרטן".

חטפתם המון ביקורת על המחיר של המוצר, זה לא שוחק קצת את ההתלהבות לאורך זמן? ואת הרצון ליצור מוצרים מרפאים, לעומת טיפולים כרוניים שעולים אולי פחות פר מנה אך למשך שנים רבות קדימה?
דיקינסון: "לא כלפי פנים. אנחנו יודעים שעשינו משהו מדעי מדהים, וגאים בו כמו ביום הראשון אחרי פרסום התוצאות. יש מתחרים? מצויין. הרמנו את הרף בתחום. האנליסטים אומרים שגמרנו לעצמנו את השוק? יופי. יהיה לנו שוק חדש. ומנין הביטחון בכך? אם שאלת על התרבות שלנו, אז זו אחת התשובות - הרעיון של ריפוי מושך אלינו אנשים שמתאימים לתרבות הארגונית שלנו, והם יביאו לנו את המוצרים הבאים".

הביקורת, הוא אומר, לא הייתה כולה מוצדקת, אבל היום גיליאד הפנימה בצורה חזקה יותר את סוגיית הנגישות. "אנחנו שותפים היום בפרוייקט של ה-WHO שמשחרר את הפטנטים שלנו עבור מדינות עניות במיוחד והיינו חברת הפארמה הראשונה בגודל שלנו שהצטרפה למיזם הזה. אנחנו מוכרים במדינות הללו במחירים נמוכים מאוד, ללא ערך לנו, על ידי שותפים שאנחנו אימנו, כדי להביא את המוצרים למעל 150 מדינות שאינן מפותחות".

הוא מוסיף כי: "אחרי שלכאורה 'גמרנו' לעצמנו את שוק האיידס, היום אנחנו שוב רוצים לצמוח בתחום האיידס, עם המוצר שלנו למניעת איידס, שניתן פעם בשישה חודשים, ויכול לדעתנו ממש לסיים את המגפה הזו, ממש כמו סוג של חיסון. אנחנו מתלהבים מאוד מהרעיון לסיים את המגפה שהביאה אותנו עד הלום".

מרטין: "נדרשו לנו 12 שנים להצליח לעבור את המעטפת, הקפסיד שעוטף את הוירוס. בעבר, מול מכשול כזה חברות התרופות היו מרימות ידיים, אבל היום הטרנד הוא להגיד: אנחנו נתקוף דווקא את המוצרים שהם Undruggble, את המקומות בהם אנחנו יודעים מה המטרה, מה המנגנון אולי, אבל לא יודעים איך להגיע אליו או להפעיל אותו, ושם נמצאות הרבה הזדמנויות לפריצת דרך".

המגפה תסתיים אך ורק אם תהיה נגישות יוצאת דופן לתרופה.
מרטין: "נכון, אנחנו בהחלט לוקחים זאת בחשבון, והשאלה היא פחות מה יהיה המחיר של המוצר, אלא כמה אנשים יסכימו לקחת אותה, כי זו זריקה והתרופות הקיימות הן בבליעה. אנחנו עובדים במקביל על תרופות בבליעה שניתן לקחת פעם בשבוע ואולי בהמשך גם פעם בחודש, כדי להגיע לאותה התוצאה עם כלים מרובים, כדי לוודא שכמה שיותר אנשים מוצאים אצלנו את הפתרון".

"ימים מוקדמים לעריכה גנטית בסרטן" 

היום פעילות הסרטן שלה עומדת על שלוש רגליים: מוצרי ה-CAR-T על בסיס קייט, אחד התחומים המרוכבים ביותר מדעית ולוגיסטית בתחום הסרטן, מוצרי ה-Conjugate, המורכבים משילוב של נוגדן ותרופה, ומוצרי ה-Bi Specific, חלבונים שיכולים להיקשר לשתי מטרות בו זמנית. ההתלהבות מתעוררת גם לגבי כל אחד מן התחומים הללו בנפרד, וגם לגבי האופציה לשלב אותם עם מוצרי אימונותרפיה, שהנציגה הבולטת שלהם היא קייטרודה של חברת מרק. קייטרודה לבדה עוזרת מאוד לחולים מסוימים, אבל ישנם חולים שהמחלה שלהם חוזרת אחרי הטיפול בה או שאינם מגיבים אליה כלל. התפיסה היא כי שילוב של מוצרים ממשפחה זו עם מוצרים אחרים, יפתחו את הדלת לאפקטיביות של התרופה גם עבור קהלים שלא מצליחים להרוויח ממנה היום.

דיקנסון: "בתחום ה-CAR-T עברנו את המיליארד דולר, ואנחנו עושים יחד עם החברות האחרות בתחום, מהפכה בתחום סרטן הדם. זה קרה יחסית לאט. השוק הופתע שלא ראה זינוק מיידי בהכנסות כמו במקרים בהם משיקים תרופה המבוססת על גלולה לבליעה או זריקה פשוטה, וכבר חשבו שאולי זה לא יקרה. לקח למוצר הזה הרבה זמן לתפוס כי הוא דורש תיאום בין כמה גורמים כדי להפיק את התאים של המטופל, לבצע להם עריכה גנטית ולהזיק אותם בחזרה למטופל. תהליכי הייצור היום הרבה יותר יעילים, מתח הרווחים מן המוצר גבוה מכפי שהיה, אבל אלה עדיין ימים מוקדמים לקטגוריית המוצר הזו. היא נמצאת היום במקום שבו היו תרופות הביוטק המובילות, הנוגדנים מבוססי החלבון כמו יומירה או ארביטוקס, לפני 20-30 שנה.

"אנחנו אגב ציפינו להשקה איטית כזו. אלה האנליסטים שלפני חמש שנים, בעת ההשקה, לא היו ריאליסטים. היום אנחנו מאמינים שאפשר להגיע לשוק של 2-3 מיליארד דולר למוצרים בתחום הזה עבור ההתוויות שכבר אושרו, ומאמינים כי הוא יאושר להתוויות נוספות, כך השוק יגדל עוד יותר. וזה ממש כמו ציפינו".

מרטין: "היום זהו המוצר המותאם אישית האולטימטיבי. העתיד של התחום הזה הוא שהמוצר יהיה אלוגנאי, כלומר או שנוכל להכין את התאים מראש, גרסה אוניברסלית של המוצר, ולא להפיק אותם מכל חולה ספציפי. אפשרות אחרת היא שניתן לחולה איזו שהיא זריקה שתגרום לתהליך העריכה הגנטית לקרות בתוך הגוף שלו. אבל זה יקח עוד עשורים".

כרגע המוצר מתאים לסרטן הדם והתקווה הייתה שיתאים גם לגידולים מוצקים.
"אנחנו רואים אצל חברות אחרות, קטנות יותר, שפנו לתחום הזה, שה-CAR-T יכול להשיג תוצאות בגידולים מוצקים, אבל בינתיים רק תגובה חלקית. גם זה מסע של עוד עשורים".

עוד כתבות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי