גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתוני ההייטק מציגים יציבות. האם אפשר להתחיל לחגוג את סוף המשבר?

לפי נתונים של IVC ולאומי־טק, לאחרונה נרכשו 15 חברות, וסטארט־אפים ישראלים גייסו 800 מיליון דולר. אולם רובם מתחום הסייבר, כאשר השווי שלהם הולך וקטן ● משקיע ותיק: "ברגע שנראה יותר השקעות בסבבים מתקדמים, אפשר יהיה להגיד שהמשבר מאחורינו"

ההייטק מתאושש? / איור: גיל ג'יבלי
ההייטק מתאושש? / איור: גיל ג'יבלי

גיוסי ההון והאקזיטים במאות מיליוני דולרים של החודשיים האחרונים נטעו את התחושה בקרב רבים שהינה חלף המשבר בהייטק. אחרי שנה וחצי של ירידות בגיוסי ההון לחברות הייטק ועצירת שוק ההנפקות, נראה היה שהסייבר הישראלי רותח - סימן להתאוששות רבתי בענף. אלא שלפי נתונים שהתפרסמו היום על ידי חברת המחקר IVC ולאומי־טק, נראה שעוד מוקדם לחגוג את ההתאוששות בהייטק, כאשר בענף מדברים בגלוי לכל היותר על התייצבות, או על התמתנות הירידות.

אינטל זקוקה ל-3,000 איש למפעל שבבים בגרמניה. בינתיים יש לה שניים 

היקף ההשקעות הזרות מתייצב

חודש ספטמבר מסכם סך גיוסים של 800 מיליון דולר לסטארט־אפים ישראליים. בחודשיים האחרונים בלבד, 15 חברות נרכשו בסכום כולל של יותר מ־1.6 מיליארד דולר, כך על פי IVC. הבולטות שבהן: פרימטר 81 שנמכרה ב־490 מיליון דולר לצ'קפוינט, חברת ביוניק שנמכרה ב־350 מיליון דולר במזומן לקראוד סטרייק, וארמטיק שנמכרה ב־265 מיליון דולר לטנאבל.

הדוח, שעתיד להתפרסם במלואו בחודש אוקטובר, מסכם את הרבעון השלישי של השנה הנוכחית ומשקף את אותן מגמות המעידות על ההתייצבות. חברות ההייטק הישראליות גייסו 1.676 מיליארד דולר ברבעון השלישי של 2023, ירידה של 38% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. עם זאת, מדובר בירידה קטנה של 14% לעומת הרבעון הקודם, ונתון שנותר כמעט ללא שינוי ביחס לרבעון הראשון של השנה. כמו כן, היקף ההשקעות שמקורן זר מתייצב גם הוא בהשוואה לרבעונים האחרונים. יחד עם זאת, בחברת המחקר לא חשפו נתונים לגבי שווי החברות - אשר לפי ההערכה הולך וקטן, במיוחד בשלבים המאוחרים.

"אנחנו ממשיכים לראות בנתוני הרבעון השלישי סימנים ראשונים של התייצבות בכמות והיקפי הגיוסים, אלה מספרים שמחזירים אותנו לרמות של 2018־2019", אומרת מנכ"לית לאומי־טק, ממחברות הדוח. "על אף שעדיין ישנה ירידה בהשקעות ראשוניות בחברות צעירות - היא מתונה יותר ביחס לזו שראינו ברבעונים קודמים. בנוסף, אנחנו מזהים התייצבות בקצב השקעות ההמשך, אינדיקציה כי החברות מתחילות להתאים את השווי שלהן לסביבת הריבית החדשה".

מחצית מסכום הגיוסים שייך לחברות הסייבר

עם זאת, מבט סקטוריאלי בנתוני IVC, מעלה פער משמעותי בין ענפי ההייטק השונים, בדגש על תעשיית הסייבר הישראלית. לראיה, מבין 30 החברות שגייסו בחודש ספטמבר האחרון, 7 חברות מתוכן הן חברות סייבר שאחראיות על כמעט מחצית מן הסכום הכולל - כאשר חברות הסייבר בלבד גייסו בחודש הנוכחי בסכום כולל של 416 מיליון דולר. במבט על החברות שנרכשו, מתגלה מגמה דומה - מתוך כלל החברות שנרכשו, שש מהן הן חברות סייבר שנרכשו בסכום כולל של כ־1.3 מיליארד דולר, זאת כאמור מתוך סך של מעל ל־1.6 מיליארד דולר.

נדמה, אם כך, כי ההתייצבות בתעשיית הטק המקומית מובלת ברובה על ידי ענף הסייבר. יתרה מכך, גל הרכישות האחרון עורר הד ציבורי נרחב, כשבליבו הטענה כי שוק הסייבר הישראלי "רותח". אך המציאות מאחורי המספרים, הגדולים לכאורה, היא מעט יותר מורכבת. לדוגמה, במקרה של פרימטר 81, לאחר סבב הגיוס האחרון של החברה, שנערך ביוני 2022, שווי השוק המוערך שלה עמד על כמיליארד דולר. צ'ק פוינט רכשה אותה במחצית מסכום זה.

לדברי של מומחים בתחום, ירידה מספרית זו משקפת בין היתר תיקון וולואציות (הערכות שווי, מ"ו) ארוך טווח שהשוק עובר כעת. "אנחנו רואים כעת שלוש תופעות שמתרחשות במקביל בהיבט הזה", אומר פאבל גורביץ', מנהל הפעילות הישראלית של אקמאיי. "ישנן רכישות, אבל גם התאמה של ערכי השווי של החברות ושינוי בהתנהלות השוק", הוא מוסיף. לדבריו, אחת הסיבות לריבוי הרכישות שהתבצעו לאחרונה היא שקיים "מצב שבו חברות מתקשות לגייס בוולאציות האחרונות שלהן, ולכן הן מעדיפות למכור".

לדידו, השוק הנגלה לפנינו בתקופה זו הוא "שוק של קונים ולא שוק של מוכרים. עסקאות נעשות למרות שלפעמים הן בשווי נמוך יותר ממה שאולי היה מצופה בעבר. לדעתי, אנחנו נמשיך לראות רכישות, ונראה סכומים שמתאימים לשוק הנוכחי, אבל אולי לא מתאימים לצורת ההשקעות ולוולואציות המנופחות של השנים האחרונות".

"המשקיעים מתקבצים סביב החברות הכי טובות"

"לכאורה מדברים על משבר בתקופה הנוכחית אבל צריך להבין, נקודת ההשוואה שלנו זה לא מה שהיה בתעשייה בשנת 2021", מסביר לגלובס נדב לב, מנהל הטכנולוגיות הראשי בקרן YL ventures. "מה שהיה בשנים האלו זה היה המצב החריג ולא הנורמה. היה ניפוח של וולואציות, ועכשיו הבועה מתפוצצת ויש תיקון בשוק", הוא מוסיף. לדבריו, אם מסתכלים על מספרים, המחצית הראשונה של 2023, רואים שגיוסי הסיד (גיוס לחברה בתחילת דרכה, מ"ו) היו מועטים. אבל אם מסתכלים רק על הרבעון השלישי של שנת 2023, ברבעון השלישי היו יותר גיוסי סיד מכל המחצית הראשונה של השנה".

ואכן, אם מסתכלים על סבבי השקעות הסיד בחודש האחרון בלבד, מספר הגיוסים גבוה ממספר הגיוסים בשלבים המתקדמים. לראייה, כתשע חברות גייסו בסבבי הגיוס הראשונים בחיי החברה: סבבי סיד ובסבבי A, זאת במבט על חברות שפועלות בתחום התוכנה בלבד, לעומת חמש חברות שהצליחו לגייס מסבב C ומעלה, כך לפי ה־IVC.

אמנם ישנן מספר חברות שמצליחות לגייס בסכומים משמעותיים בסבבים המאוחרים, אך לכאורה דבר זה מאפיין חברות מעטות שנחשבות לחזקות בתחומן, כמו קייטו נטוורקס שגייסה לאחרונה 238 מיליון דולר, זאת לפי שווי שוק של 3 מיליארד דולר, והיי בוב שגייסה לאחרונה 150 מיליון דולר, זאת לפי שווי שוק של 2.7 מיליארד דולר.

"השאלה היא מה קורה מלמטה, איפה היסודות?"

"עלינו לשאול אם אנחנו ממשיכים לבסס ולחזק את התעשייה המקומית מן היסודות או רק למכור מלמעלה את הדובדבנים שנמצאים מעל הקצפת?", אומר לגלובס משקיע ותיק. "אנחנו רואים שהמשקיעים מתקבצים סביב החברות הכי טובות כמו קייטו נטוורקס והיי־בוב ושמוכרים את החברות שהן 'בסדר', אבל השאלה היא מה קורה מלמטה, איפה היסודות? ברגע שנראה השקעות רבות יותר בסבבים מתקדמים, וכמו כן נראה שהקרנות האמריקאיות חוזרות להשקיע גם בסבבי הסיד, אז אפשר יהיה להגיד שהמשבר מאחורינו".

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל