גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נישאתם בחו"ל? הדין הישראלי יחול עליכם בכל הקשור ליחסי ממון

החוק שיחול על בני הזוג אשר מושבם בישראל הוא הדין הישראלי, ותוקפו של הסכם ממון שנערך בחו"ל ייבחן גם הוא לאור החוק בארץ

תוקפו של הסכם ממון שנערך בחו''ל ייבחן לאור חוק יחסי ממון בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock
תוקפו של הסכם ממון שנערך בחו''ל ייבחן לאור חוק יחסי ממון בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב עוסק בדיני משפחה

זוגות רבים בוחרים או נאלצים מסיבות שונות שלא להינשא בישראל בנישואים דתיים אלא בחו"ל בנישואים אזרחיים. לא אחת הם לא מודעים להשלכות המשפטיות של נישואים אלה.

● "אין עוד עירייה שפועלת ככה": איך הפכה ירושלים לחביבת יזמי הנדל"ן 
● עם נוף פתוח לשדות: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בדרום העיר רחובות?

החוק החל על זוגות החיים בישראל בכל הנוגע ליחסי הממון, גם אם הם נישאים בחו"ל בנישואים אזרחיים, הוא החוק הישראלי - חוק יחסי ממון. זאת ועוד- תוקפו של הסכם ממון שעורכים זוגות הנישאים בחו"ל גם אם נערך בחו"ל ייבחן גם הוא לאור חוק יחסי ממון.

עו''ד  יוסי הרשקוביץ / צילום: יח''צ

נסיבות המקרה: לאחרונה ניתן פסק דין בבית המשפט לענייני משפחה בקריות, אשר בין היתר עסק בתוקפו של הסכם ממון שערכו בני זוג שנישאו באיטליה בנישואים אזרחיים וניהלו קשר זוגי משך כ־18 שנים, כאשר מקום מושבם הקבוע לפני ואחרי הנישואים היה במדינת ישראל.

במקרה זה הצדדים חתמו על הסכם ממון בפני רושם הנישואים האיטלקי, ולפיו הם בוחרים במשטר של הפרדה רכושית. ההסכם לא עבר אישור של בית המשפט בארץ או באיטליה, ולא עבר אישור נוטריוני.

פסק הדין: הצדדים נהגו בהתאם להסכם

כשהחליטו בני הזוג להיפרד, הגבר הגיש תביעה רכושית (בין היתר). המחלוקת הייתה נעוצה בשאלה האם הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק יחסי ממון חל על הצדדים. כן הם חלוקים בשאלה האם דירת המגורים, שנרכשה במהלך חיי הנישואים ורשומה על שם האישה בלבד, שייכת לשני הצדדים מכוח הסדר איזון משאבים או שיתוף ספציפי.

פסק הדין: נקבע כי הצדדים נהגו בהתאם להסכם, בהפרדה רכושית מלאה במהלך חיי הנישואים. לפיכך כל אחד מהצדדים יישאר הבעלים של כל הזכויות והחובות הרשומים על שמו וכי הזכויות בבית המגורים הרשום ע"ש האישה שייכות לצדדים בחלקים שווים מכוח הלכת השיתוף הספציפי ותביעתו של האיש לפירוק שיתוף בבית מתקבלת.

בנוסף, נפסק כי אין ספק לעניין הדין החל על הצדדים, בהתאם לסעיף 15 לחוק יחסי ממון. ככלל, על יחסי ממון בין בני זוג יחול "חוק מושבם בשעת עריכת הנישואים".

משנקבע כי על הצדדים חל הדין הישראלי, נותר לבית המשפט לקבוע מהו התוקף של אותה הצהרה עליה חתמו הצדדים עובר לנישואים. נקבע כי ההצהרה שעליה חתמו הצדדים בעת נישואיהם באיטליה, ובה בחרו במשטר של הפרדה רכושית, מהווה הסכם ממון כמשמעותו בחוק יחסי ממון ומחייב את הצדדים.

פרשנות: הנקודה החשובה בפסק הדין היא הקביעה כי אף שההסכם לא אושר על־ידי בית המשפט או על־ידי בית דין דתי, הצהרת הצדדים וחתימתם בפני רושם הנישואים באיטליה במעמד הנישואים עונה על הדרישה של אישור ההסכם על־פי חוק יחסי ממון, ולאור זאת ההסכם מחייב ובעל תוקף.

בית המשפט הוסיף ובחן את ההסכם בהתאם לכללים שפותחו בפסיקה לגבי הסכמים שלא אושרו בהתאם לחוק, מכוח דיני החוזים ומכוח עקרונות כלליים של המשפט, וביניהם תום־הלב, ההשתק והמניעות, וקבע כי הסכמה זו מחייבת את הצדדים, שעה שהצדדים נהגו בהתאם להסכם, בהפרדה רכושית מלאה במהלך חיי הנישואים.

עם זאת, בית המשפט קיבל את תביעת הגבר לסעד הצהרתי בנוגע לבית שנרכש לאחר הנישואים, על אף שהוא נרשם על שמה של האישה בלבד. נקבע מכוח הלכת השיתוף הספציפי כי הזכויות בבית המגורים שייכות לשני הצדדים בחלקים שווים. בין היתר הובהר כי אומנם חיי הצדדים לא התאפיינו בחיי זוגיות תקינים ובשותפות כלכלית, אך שיקול זה הוא רק שיקול אחד ממכלול השיקולים.

פועל יוצא מפסק הדין הוא ההבנה של זוגות הנישאים בנישואים אזרחיים בחו"ל כי החוק הישראלי בכל הנוגע ליחסי הממון ביניהם הוא שיחול עליהם, וככל שהם עורכים הסכם בחו"ל, עליהם להקפיד כי ההסכם יעמוד בתנאי חוק יחסי ממון, על־מנת שלא תישמע טענה בדבר תוקפו של ההסכם.

לאור זאת, המלצתנו החד־משמעית לזוג המתגורר בישראל דרך קבע ועומד להינשא בחו"ל בנישואים אזרחיים - היא להתייעץ עם עורך דין ישראלי מתחום דיני המשפחה טרם הנישואים, וככל שברצונם לערוך הסכם, לעשות זאת בדרך הקבוע בחוק יחסי ממון ועל־ידי עורך דין ישראלי מהתחום.

זאת ועוד, פסק דין זה חוזר על המגמה הקיימת בפסיקה לראות בבית מגורים כמשותף מכוח הדין הכללי, גם כאשר הייתה הפרדה רכושית בין הצדדים אשר אף עוגנה בהסכם.

תלה"מ 30030-01-21

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו