גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקרי המוח שמוכיחים: אפשר ללמוד שפה חדשה גם בגיל מבוגר

במשך שנים סיפרו לנו שחלון ההזדמנויות ללימוד שפה שנייה נסגר בגיל צעיר, אבל גילויים חדשים בחקר המוח והשפה נותנים סיבה לאופטימיות ויכולים להסביר את הפריחה של אפליקציות בתחום ● וגם: איך הלימוד עצמו משפיע על התפתחות של דמנציה?

מחקרי המוח שהפכו את האפליקציות ללימוד שפה זרה לפופולריות / אילוסטרציה: Shutterstock
מחקרי המוח שהפכו את האפליקציות ללימוד שפה זרה לפופולריות / אילוסטרציה: Shutterstock

בימי הקורונה המסוגפים, אפליקציה אחת נהנתה במיוחד מחוסר המעש שנכפה על אזרחי העולם - דואולינגו, שהבטיחה ללמד אותנו כמעט כל שפה שנרצה. אם כבר נתקענו בבית, אז לפחות נלמד משהו חדש. זו לא האפליקציה היחידה ללימודי שפות, אבל היא ללא ספק זו שנתנה את הקפיצה הגדולה ביותר. השוק הזה, שהגביר באופן משמעותי את הנגישות ללימוד שפה בקרב אנשים בוגרים, המשיך לגדול גם אחרי שיא הקורונה, וכך הטרנד לא הלך בדרך המחמצת.

לשפר את הזיכרון תוך כדי שינה ועוד 3 מחקרים ישראלים פורצי דרך 
ניתוח | התרופה הפסיכדלית שהשוק מחכה לה 

למי אכפת מהשפה, העיקר לאמן את המוח

לפי סקר שערכה לאחרונה חברת Civic Science, כמחצית מגילאי 18־24 בארה"ב התנסו בלימוד שפה שנייה באמצעות אפליקציה. הסקר העלה גם שבעוד שרוב המשתמשים בפועל הם צעירים, מי שהצהירו על עניין להשתמש בה הם בעיקר בני 55 ומעלה. זה לא מקרי. בשנים האחרונות חלחלו לציבור הרחב מגמות שונות במחקר המוח והשפיעו על המוטיבציה ללמוד שפה נוספת. האם האפליקציות האלה אכן מסוגלות ללמד שפה חדשה או שהן רק משחק?

המגמה הראשונה במחקר המוח שמניעה את צמיחת האפליקציות ללימוד שפה היא ההבנה שעצם הלימוד מוסיף בריאות למוח ואפילו יכול להאט תהליכים של ניוון מוחי. כך נוצר פלח של משתמשים שרוצים לאו דווקא לדעת עוד שפה על בוריה, אלא ללמוד לשם הלימוד ואימון המוח. ואת זה הרבה יותר קל ונוח לעשות באפליקציה נטולת מחויבות וזמינה בכל כיס ולכל כיס.

 

הקשר בין לימוד שפה למוח בריא כבר הפך למוסכמה, אבל מה בדיוק הראה המחקר? קודם כול, לאנשים שדוברים שתי שפות או יותר יש יתרון בביצוע משימות קוגניטיביות בתחומים רבים. ילדים שדוברים כמה שפות מצליחים יותר גם במבחנים במתמטיקה או במדעים, כפי שאישר מחקר מ־2021 באוניברסיטת קיימברידג'. הוא הראה שהדבר נכון גם כשהילדים אינם דוברים את שפתם השנייה באופן שוטף.

מחקר שנערך באוניברסיטת בריגהם יאנג ב־2018 הראה שגם אנשים שלומדים שפה כבוגרים נהנים מיתרונות קוגניטיביים, כמעט כמו דוברי השפה מגיל צעיר. בין היתר זוהו במחקר יתרונות בפונקציות ניהוליות של המוח, בהסטת קשב ממשימה למשימה ובדיכוי תגובות מוטעות (לדוגמה, הימנעות מלחיצה על עיגול אדום כאשר התבקשת ללחוץ רק על עיגולים כחולים). ממצאים הקשורים לשליטה טובה יותר בקשב אצל דוברי שתי שפות ומעלה שוחזרו במחקרים נוספים.

מחקר שנעשה באוניברסיטת אודין, איטליה, ופורסם ב־2019 הראה שהיתרון הקוגניטיבי קיים גם כשלומדים את השפה בגיל בוגר. צוות החוקרים, בראשות אליסה קרגנלוטי, הראה שכאשר אנשים משתמשים בשפה השנייה שלמדו, הם מגייסים חלקים נרחבים יותר של המוח מאשר כשהם משתמשים בשפת האם, ומדובר בעיקר באזורים הקשורים לפונקציות הניהוליות ולקשב. ההבדל מובחן יותר אצל מי שלמדו את השפה בגיל בוגר. נראה שאנשים שמדברים שפה שנייה שלמדו בבגרותם צריכים להתאמץ יותר כדי להשתמש בה, וייתכן שכך הם מאמנים יותר מאחרים את המוח, ובאופן ספציפי את הפונקציות הניהוליות והקשביות שלו.

התופעה המעניינת במיוחד היא ההגנה על המוח מהידרדרות. מחקר אורך שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אדינבורו, סקוטלנד, ופורסם בכתב העת Annals of Neurology ב־2014, בחן מבוגרים שנולדו ב־1936 לאורך חייהם, מגיל 11. 195 מהם היו דוברי שתי שפות מילדות ו־65 למדו שפה שנייה מגיל 18 והלאה. לשתי הקבוצות הללו היו יכולות קוגניטיביות טובות יותר במובהק מהצפוי בקבוצת הגיל שלהם. לא היה הבדל משמעותי בין לומדי השפה השנייה בילדות לבין מי שלמדו אותה בבגרות.

ב־2020 פרסמו חוקרים מאוניברסיטת טורונטו מטה־אנליזה של כל המחקרים שבחנה אם דוברי שתי שפות לוקים בממוצע בדמנציה בגיל מאוחר יותר. התשובה, בהכללה, היא כן, והדחייה הממוצעת בהופעת המחלה הייתה חמש שנים שלמות. עם זאת, כשהמחלה כבר מופיעה, ההידרדרות עלולה דווקא להיות מהירה יותר. החוקרים דימו זאת לסכר שעוצר את המחלה, אך כשהסכר נפרץ, סימן שהמים כבר עוצמתיים מאוד.

חוסר הקריטיות של התקופה הקריטית

במקביל להבנה שלימוד הוא אימון טוב למוח, ואולי כחלק ממנה, חוקרים החלו לשנות את תפיסתם לגבי גמישות המוח. הם החלו לגלות שבעצם מה שנאמר לנו בעבר על "התקופה הקריטית" לרכישת מיומנויות מסוימות, כמו שפה, מוזיקה או רכיבה על אופניים, לא היה מדויק. אמנם לילדים אכן קל יותר ללמוד לדבר שפה באופן שוטף ויש הבדלים מהותיים באופן שבו המוח קולט שפה בילדות ובבגרות, אבל הסיפור מורכב יותר, וגם אופטימי למבוגרים שבינינו.

"בעבר נהוג היה לדבר על תקופה קריטית, עד גיל 13 בערך, שאחריו השפה הנרכשת תרגיש כמו שפה שנייה, שונה מהותית משפת האם", אומרת פרופ' אותי בת אל פוקס מהחוג לבלשנות באוניברסיטת תל אביב.

"במציאות הסוגיה הרבה יותר מורכבת. ישנם רכיבים שונים לידיעת שפה, ולכל אחד מהם דפוס התפתחות משלו.

"למשל, הגיל הקריטי לרכישת הפונולוגיה, מערכת הצלילים הלשוניים, הוא הרבה יותר נמוך מאשר רכישת הפרגמטיקה, כלומר הידע הלשוני. כך, אם הגעת לארץ בגיל 8, אולי יישאר לך קצת מבטא כי 'פספסת' את הפונולוגיה, אבל הפרגמטיקה שלך יכולה להיות קרובה לזו של דוברת ילידית. התקופה הקריטית כנראה נמשכת מגיל 7 עד 16, ובמהלכה יש ירידה הדרגתית ביכולת הרכישה".

אבל גם גיל 16 הוא לא סוף הסיפור, ואם המוטיבציה גבוהה וחוויית רכישת השפה היא אימרסיבית, אפשר להגיע לבקיאות רבה בשפה גם בגיל מבוגר. ישנם הבדלים נוספים שמשפיעים על כך.

"אם את כבר דו־לשונית, כלומר רכשת שתי שפות אם בתקופת החלון הקריטי, רכישת שפה שלישית אחרי הגיל הקריטי אמורה להיות קלה יותר", אומרת בת אל פוקס. "כל שפה נוספת נרכשת בהכללה בקלות רבה מקודמתה", והדבר מסביר חלקית את כישרונם הידוע של גאוני השפות, שיודעים שפות רבות.

הרכיב המשמעותי ביותר הוא רמת החשיפה. "בתנאים מיטיבים, את יכולה להגיע לרמת שפה שנייה גבוהה, ואם את משקיעה גם באימוץ המבטא, אנשים שאינם דוברים ילידים של אותה שפה אולי לא ישימו לב שזו לא השפה הראשונה שלך", מבהירה בת אל פוקס, אך ישנו מבחן אולטימטיבי, שבו לדוברי השפה השנייה כנראה עדיין יהיו נפילות: "יכול להיות שאם ייתנו לך משפט מאוד מורכב וישאלו אותך אם זה משפט נכון בשפה, לא תשפטי אותו בדיוק כמו דוברים ילידים".

 

כל מדיום מלמד את השפה שלו

מחקר מ־2018 שנעשה ב־MIT הראה שגם בקרב מי שהתחילו ללמוד בגיל 20, ישנם לא מעטים שמצליחים להגיע לרמה של דוברים ילידים ואף לעקוף אותם. "יש כאלה שירכשו שפה היטב עד גיל 15, ואצל אחרים החלון הקריטי פתוח אפילו עד גיל 20, הרבה יותר מבוגר מכפי שחשבו בעבר", אומרת פרופ' דורית רביד, מבית הספר לחינוך ע"ש חיים וג'ואן קונסטנטינר באוניברסיטת תל אביב. כן, זה אולי היה יותר קשה, אבל זה אפשרי.

"רכישת שפה היא קודם כול זיהוי של דפוסים, ותינוקות הם אלופים בזה", מבהירה רביד. "מבוגרים אולי נעולים בדפוסים שהם כבר מכירים ומנסים להתאים את העולם אליהם. תינוקות מחפשים כל הזמן דפוסים חדשים".

פרופ' דורית רביד / צילום: אריה רביד

ועם זאת, היא רואה אפילו יתרונות בלימוד שפה שנייה אצל מבוגרים. "אפשר לעשות המון קיצורי דרך בכך שמבוגרים מבינים רעיונות מופשטים. אני יכולה לומר למבוגר מהו שורש ומהו תבנית. השונות בין אנשים היא אדירה. ישנם כאלה שאוהבים אנליזה, אוהבים ללמוד דרך התבניות, ודרך האטימולוגיה וההיסטוריה של השפה. אחרים לא מסוגלים לעכל את זה, וצריכים פשוט לחזור על אותן תבניות שוב ושוב".

מאחר שחשיפה לשפה הנלמדת היא מרכיב משמעותי, רביד ממליצה למי שאינם מהגרים ואינם מוקפים בשפה החדשה שלהם, לדאוג להיחשף לשפה במדיומים שונים - לא לוותר על הקראת ספרים לילדים וגם לא על טלווזיה.

"כל מדיום מלמד חלק אחר מהשפה, מילים שונות נמצאות בשימוש כשמדברים עם אנשים שונים או נחשפים למדיומים שונים". מהבחינה הזאת, לאפליקציה שמלמדת את השפה כל הזמן באותה צורה עלולה להיות תועלת מוגבלת. רביד מציעה למי שהגיעו לרמה מסוימת לעשות ככל האפשר כדי להיחשף לספרים, סרטים, פודקאסטים ובעיקר שיחות עם דוברים ילידים שיכולים לתת פידבק.

נסו לשכוח מה זאת מילה

בשנת 2020 יצא צוות של חוקרים מאוניברסיטת אנלרן־נירנברג בגרמניה ומאוניברסיטת בירמינגהם בבריטניה לבחון אם שפה שנייה שנלמדה בגיל מבוגר היא אכן "לקויה איכשהו". החוקרים מצאו שבכל הקשור להבנה והבעת משמעות באמצעות השפה, אין שום הבדל. מבוגרים שהפכו לדוברים של שפה חדשה באופן שוטף משתמשים בה להביע ולקלוט משמעות ממש כמו דוברים ילידים. בכל זאת קיים הבדל, הם אמרו, ב"דקדוק קישוטי", למשל התאמת מגדר למספר, או התאמת פועל לזמן, גורמים אקראיים לעיתים, שאין להם הרבה תרומה למשמעות המשפט. הטעויות בדקדוק הקישוטי בלטו יותר בשפה המדוברת מאשר בכתיבה, וגם הן לא הופיעו אצל כולם. לעומת זאת, טעויות כאלה כן הופיעו לעתים אצל דוברים ילידים, וההבדל בין הקבוצות היה נמוך מכפי שתואר בספרות מוקדמת יותר.

ענבל ארנון, פרופ' לפסיכולינגוויסטיקה מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית, חוקרת בדיוק את זה. "מה קשה למבוגרים בלימוד שפה? לא אוצר המילים, למשל. את זה הם עושים בהצלחה רבה, טוב כמו הילדים אם לא טוב מהם בתנאי חשיפה דומים. מה שקשה להם ללמוד הוא הדקדוק, ובעיקר את יוצאי הדופן, בעיקר אם אלה שונים ממה שהם מכירים. למשל, אם בעברית אנחנו אומרים 'בעט בכדור' ובאנגלית 'בעט את הכדור', יהיה ללומדי כל אחת מהשפות קשה מאוד להפנים את זה. או למשל, צירופים של שתי מילים שיחד יוצרות משמעות שלישית ספציפית שלא נגזרת ישירות משילוב שתי המילים, כמו Pull Over או Runner Up.

"אנחנו חושבים שמבוגרים יודעים לחלק את השפה למילים בעוד שילדים מחלצים מהשפה מקבצים שלמים, לא מילים. נניח, הם ישמעו 'שולחןאחת' ו'כדוראחד', בעוד מבוגר ילמד מהו כדור, ומהו שולחן, ואז יצטרך לחבר אליהם את המספור הזכרי או הנקבי, שנראה לו אקראי לגמרי".

ארנון פיתחה שיטה ללימוד צירופי מילים חדשות יחד, ללא רווחים, כדי לנסות להשכיח מהמבוגרים מהי מילה. "במעבדה אנחנו ממציאים שפות חדשות, ומאפשרים לנבדקים ללמוד אותם בחלוקה למילים, או כגוש אחד בלי רווחים, ואנחנו רואים שכאשר מתחילים מגוש מילים, ההפנמה של הכללים החצי שרירותיים הללו טובה יותר.

"אגב, באפליקציות כמו דואולינגו כבר קצת מיישמים את הרעיונות הללו. במקום לשלוח אנשים ללמוד מילה ועוד מילה ועוד מילה ואז את מגדר היידוע שלהם, המשתמש לומד משפטים שלמים יחד. אבל זה לא מושלם, כי המבוגר עדיין יודע לחלק את הטקסט הזה למילים, ועוד לפני כן - הוא יודע שיש כזה דבר שנקרא מילה".

לימוד מטקסט כתוב מגביר את הפירוק, בעוד שלימוד משפה מדוברת עוזר לזכור את החיבור האקראי בין מילים. ארנון ממליצה תמיד לשלב בין שניהם, ובמיוחד ממליצה על שירים. "המלודיה עוזרת לחלץ נתח שפה גדול יותר בבת אחת".

ארנון מוסיפה שלימוד שפה יעיל קשור לצרכים תקשורתיים ולהקשרים הרלוונטיים לאדם מסוים בחיי היומימום, ו"כאן האפליקציות קצת נופלות. הן כלליות מדי והמשפטים בהן לא ישימים למשתמש מסוים באופן מיידי. אני מאמינה שבאופן כללי, כמה דקות ביום של לימוד שפה ללא שימוש משמעותי בה לא יובילו לשליטה בה. זה לא ידע חי".

האם יכול להיות שבסופו של דבר ההבדל בין מבוגרים לילדים בלימוד שפה בכלל לא קשור לגמישות המוח? "ברור שיש לאורך החיים שינויים קוגניטיביים ונוירולוגיים שהם כביכול בלתי הפיכים, אבל גם הרבה יותר גמישות מכפי שנהוג לחשוב. קשה לנו לדעת אפילו מה היה קורה למבוגר לו היו משוחחים איתו עשר שעות ביום בשפה חדשה, וזה כמעט כל מה שהיה מצופה ממנו לעשות".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"