גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא למדנו המון": המומחים מעריכים - מכאן יגיע המשבר הכלכלי הבא

15 שנים מאפשרות לראות אילו לקחים נלמדו מהמשבר הפיננסי, ובעיקר מה לא השתנה ● בכירים בשוק אומרים כי "לא עברנו לעולם שבו אירועים כאלה לא יוכלו לקרות", אך מצד שני, למדנו שאשראי זול הוא צרה, שחייבים לפזר השקעות ושאסור לתת לבנקים ליפול ● 15 שנה למשבר 2008, פרויקט מיוחד

מאיפה יגיע המשבר הבא / אילוסטרציה: Shutterstock
מאיפה יגיע המשבר הבא / אילוסטרציה: Shutterstock

בספטמבר 2008 הגיע לשיא משבר האשראי בארה"ב עם זעזוע אדיר במערכת הפיננסית: קריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, כשבמקביל נרכש בנק השקעות גדול אחר, מריל לינץ', על ידי בנק אוף אמריקה. זאת, לאחר שהפד סירב לחלץ את הבנק, שהיה חשוף מאוד למשבר הסאב-פריים בשוק הנדל"ן. בהמשך, השווקים המשיכו לרדת עוד מספר חודשים, עד שהחלו להתאושש ב-2009.

15 שנים בשווקים זו תקופת זמן קצרה דיה כדי לזכור את האירועים הדרמטיים שהתרחשו, וארוכה מספיק כדי לבדוק האם הופקו ויושמו לקחים מאותם אירועים. מה למדנו מהמשבר ההוא?

"הדבר הכי בולט הוא להיות מאוד זהיר עם הנדסה פיננסית, עם מודלים ועם מוצרים מורכבים", אומר ארז מגדלי, מנהל ההשקעות הראשי במגדל. "דבר שני הוא, שאשראי זול גורם לצרות צרורות בהמשך הדרך. ראינו את זה גם לפני 2007: בארץ עם האשראי לטייקונים ולחברות ההחזקה, ובעולם עם האשראי לנדל"ן, תמיד אשראי זול נהיה מוגזם והופך למשבר".

לדברי אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, "אני חושב שלא למדנו המון מאז. כלומר לא עברנו לעולם שבו אירועים כאלה לא יכולים לקרות. בסוף, החזירות והפחד של המשקיעים, החברות והפעילים בשווקים לא השתנו באופן דרמטי, ואנחנו עדיין חיים בעולם שבו כשטוב והריבית נמוכה, לוקחים יותר ויותר סיכונים. המקומות שכן השתנו זה שמשבר כזה, אותו דבר, כנראה לא יגיע - לא יהיה משבר של איגוחים, אלא משבר שונה".

אז אתה בעצם אומר שלמדנו במיקרו, לא נחזור על אותן טעויות, אבל במאקרו הדברים לא השתנו - לא הייתה הפקת לקחים נרחבת בשוק?
גלזר: "אני חושב שלא. וגם, 15 שנה זה המון זמן, יש כבר הרבה מאוד שחקנים בשוקי ההון בארץ ובעולם שעל המשבר ההוא קראו בספרי ההיסטוריה, ולא חוו אותו על בשרם. לכן אני חושב שגם אם יש תקווה שמשבר כזה לא יהיה - יהיו אחרים, והם בסוף יהיו באותם מקומות. הרי משבר 2007 בא משילוב של אשראי ונדל"ן שאיגחו אותם ברמות פסיכיות לגמרי. אם הייתי צריך להמר מאיפה יגיע המשבר הבא, גם בארץ וגם בעולם, הייתי אומר מאשראי ונדל"ן.

"בשנים האחרונות, על רקע הריבית האפסית, גופים לוקחים יותר סיכונים, וכשהסיכונים לא מתממשים הם לוקחים עוד, וזה גם מה שקרה אז. נכון שלא לוקחים ומאגחים כל משכנתה ומוכרים, אבל עדיין קשה להימנע מהגדלת סיכונים כשהסיכונים לא מתממשים".

אלון גלזר, סמנכ''ל בלידר שוקי הון / צילום: איל יצהר

"כשהריבית נמוכה אנשים חושבים שזה לנצח"

גם מגדלי מזכיר את הריבית האפסית של השנים האחרונות: "בשווקים פועלים היום באופן שונה (מזה של 2007-2008, ש' ח' ו') אבל יש דברים אחרים. לדוגמה, הקונספציה של ריבית נמוכה לתמיד שהייתה בשנים האחרונות ופתאום מתערערת: כשהריבית נמוכה והאשראי זול, אנשים חושבים שזה יישאר לנצח. היום יש ניצנים של שינוי".

לדברי מגדלי, לקח נוסף שנלמד ממשבר האשראי הוא פיזור: "בסופו של דבר, תיקים מפוזרים ומגוונים עמידים יותר למשברים. בבניית תיק אנחנו כל הזמן זוכרים ומיישמים את זה, בין שמדובר בפיזור בין ישראל לחו"ל, שהשנה תרם לתיקים, ובין שבין השקעות סחירות ללא סחירות, אג"ח למניות וכו'. חלק ניכר מהזמן שלנו מושקע בלבנות תיקים שבנויים טוב יותר, כי אין לנו שליטה על המשברים, אנחנו יודעים שהם יבואו, אבל לא יודעים מתי ובאיזה כיוון".

לדבריו, "עוד משהו שאני לוקח מ-2008 זה שבכל משבר נוצרות הזדמנויות. דברים נהיים פתאום מאוד זולים. לדוגמה, מגדל רכשה מאפריקה ישראל את קניון רמת אביב במשבר, זו הייתה הזדמנות גדולה. הזדמנויות נוצרות במקומות שמחירים נהיים נמוכים, כי המשקיעים מאוד פסימיים".

ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח ופיננסים / צילום: ניקולה וסטהפל

מה לא למדנו מהמשבר?
מגדלי: "השוק עדיין נע במחזורים, בין גאות לשפל, בין משקיעים שמאוד מפחדים לבין זה שהם שאננים. זה חלק מהפסיכולוגיה האנושית וזה לא ישתנה. ראינו גם בגל האחרון, בגאות, שוויים יותר מדי גבוהים לחברות חלום, בעיקר טכנולוגיות.

"אנחנו רואים את התפקיד שלנו בלסנן עבור המשקיעים שלנו את הדברים היותר מתאימים ולהימנע מתמחורים בועתיים. לדוגמה, במניות בתחומים עם הייפ, יודעים שלא כל החברות יצליחו, ולכן חשוב לעשות אנליזה ולראות מה יש בבסיס שהוא יותר אמיתי".

גלזר: "אני לא רוצה להגיד שלא למדנו, כי בסופו של דבר העולם הוא כזה שיש השקעות והלוואות וכדי לצמוח לוקחים סיכונים. הרגולטורים, בעיקר של הבנקים, ניסו לחזק את כריות ההון, כי אירועים בכלכלה הם בלתי נמנעים, והתקווה היא שכשיבוא משבר - והוא יבוא - לא יפלו 'ליהמן ברדרסים' אלא נוכל לעצור ברמה יותר נמוכה".

אתה מדבר על רגולטורים מוכנים ועל כריות הון, איך זה מסתדר עם קריסת הבנקים הקטנים בארה"ב בתחילת השנה?
"זה מתחבר, כי המכה הגדולה במשבר האשראי הייתה שנתנו לליהמן ברדרס ליפול. הרגולטור הבין שלתת לבנקים גדולים ליפול זה הגיהינום הגדול. אנחנו רואים השנה, גם בארה"ב, ואולי בעיקר בשווייץ, שיעשו הכל, כולל סיוע, כולל מחיקת אג"ח מסוג קוקו - כדי שבנקים לא ייפלו. זה הפחד הגדול.

"המסקנה הכי גדולה היא שלא ייתנו לבנקים ליפול, ואם הם ייפלו, נדאג שמישהו יקנה אותם - לא תהיה נפילה ברמה של התחייבויות שלא יכובדו".

מאילו חטאים סובלים השווקים כיום

מהם העיוותים, או "החטאים", בשווקים היום?
גלזר: "אולי זה לא עיוות, אבל השווקים בארה"ב הפכו להיות הרבה יותר וולטיליים, ובניגוד לשוק שלנו, שבו יש בעיקר משקיעים מוסדיים, בארה"ב יש הרבה יותר מקום להבלחות דמיוניות שיכולות לטוס לחלל. העולם שלנו היום הוא של רשתות חברתיות ושמועות, וזה הפך להיות יותר משמעותי מבעבר. זה אירוע שמשפיע על השווקים ומייצר 'גיימסטופים' ודומות לה".

מגדלי: "אחד העיוותים הבולטים זה בעיקר השקעה לפי אופנות. זה משהו שמשקיעים כל פעם חוזרים אליו, כל פעם עם אופנה אחרת. כל פעם יש הייפ - היה ביטקוין, מניות 'מם' כמו גיימסטופ, שמשקיעי ריטייל נכנסו אליהן, ועוד. איך יודעים שמשהו מוגזם? כשהעדר קונה בכל מחיר. אי אפשר לקלוע בדיוק, אבל אפשר להימנע מהבורות הגדולים".

עוד כתבות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה