גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא למדנו המון": המומחים מעריכים - מכאן יגיע המשבר הכלכלי הבא

15 שנים מאפשרות לראות אילו לקחים נלמדו מהמשבר הפיננסי, ובעיקר מה לא השתנה ● בכירים בשוק אומרים כי "לא עברנו לעולם שבו אירועים כאלה לא יוכלו לקרות", אך מצד שני, למדנו שאשראי זול הוא צרה, שחייבים לפזר השקעות ושאסור לתת לבנקים ליפול ● 15 שנה למשבר 2008, פרויקט מיוחד

מאיפה יגיע המשבר הבא / אילוסטרציה: Shutterstock
מאיפה יגיע המשבר הבא / אילוסטרציה: Shutterstock

בספטמבר 2008 הגיע לשיא משבר האשראי בארה"ב עם זעזוע אדיר במערכת הפיננסית: קריסתו של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, כשבמקביל נרכש בנק השקעות גדול אחר, מריל לינץ', על ידי בנק אוף אמריקה. זאת, לאחר שהפד סירב לחלץ את הבנק, שהיה חשוף מאוד למשבר הסאב-פריים בשוק הנדל"ן. בהמשך, השווקים המשיכו לרדת עוד מספר חודשים, עד שהחלו להתאושש ב-2009.

 

15 שנים בשווקים זו תקופת זמן קצרה דיה כדי לזכור את האירועים הדרמטיים שהתרחשו, וארוכה מספיק כדי לבדוק האם הופקו ויושמו לקחים מאותם אירועים. מה למדנו מהמשבר ההוא?

"הדבר הכי בולט הוא להיות מאוד זהיר עם הנדסה פיננסית, עם מודלים ועם מוצרים מורכבים", אומר ארז מגדלי, מנהל ההשקעות הראשי במגדל. "דבר שני הוא, שאשראי זול גורם לצרות צרורות בהמשך הדרך. ראינו את זה גם לפני 2007: בארץ עם האשראי לטייקונים ולחברות ההחזקה, ובעולם עם האשראי לנדל"ן, תמיד אשראי זול נהיה מוגזם והופך למשבר".

לדברי אלון גלזר, סמנכ"ל בלידר שוקי הון, "אני חושב שלא למדנו המון מאז. כלומר לא עברנו לעולם שבו אירועים כאלה לא יכולים לקרות. בסוף, החזירות והפחד של המשקיעים, החברות והפעילים בשווקים לא השתנו באופן דרמטי, ואנחנו עדיין חיים בעולם שבו כשטוב והריבית נמוכה, לוקחים יותר ויותר סיכונים. המקומות שכן השתנו זה שמשבר כזה, אותו דבר, כנראה לא יגיע - לא יהיה משבר של איגוחים, אלא משבר שונה".

אז אתה בעצם אומר שלמדנו במיקרו, לא נחזור על אותן טעויות, אבל במאקרו הדברים לא השתנו - לא הייתה הפקת לקחים נרחבת בשוק?
גלזר: "אני חושב שלא. וגם, 15 שנה זה המון זמן, יש כבר הרבה מאוד שחקנים בשוקי ההון בארץ ובעולם שעל המשבר ההוא קראו בספרי ההיסטוריה, ולא חוו אותו על בשרם. לכן אני חושב שגם אם יש תקווה שמשבר כזה לא יהיה - יהיו אחרים, והם בסוף יהיו באותם מקומות. הרי משבר 2007 בא משילוב של אשראי ונדל"ן שאיגחו אותם ברמות פסיכיות לגמרי. אם הייתי צריך להמר מאיפה יגיע המשבר הבא, גם בארץ וגם בעולם, הייתי אומר מאשראי ונדל"ן.

"בשנים האחרונות, על רקע הריבית האפסית, גופים לוקחים יותר סיכונים, וכשהסיכונים לא מתממשים הם לוקחים עוד, וזה גם מה שקרה אז. נכון שלא לוקחים ומאגחים כל משכנתה ומוכרים, אבל עדיין קשה להימנע מהגדלת סיכונים כשהסיכונים לא מתממשים".

אלון גלזר, סמנכ''ל בלידר שוקי הון / צילום: איל יצהר

"כשהריבית נמוכה אנשים חושבים שזה לנצח"

גם מגדלי מזכיר את הריבית האפסית של השנים האחרונות: "בשווקים פועלים היום באופן שונה (מזה של 2007-2008, ש' ח' ו') אבל יש דברים אחרים. לדוגמה, הקונספציה של ריבית נמוכה לתמיד שהייתה בשנים האחרונות ופתאום מתערערת: כשהריבית נמוכה והאשראי זול, אנשים חושבים שזה יישאר לנצח. היום יש ניצנים של שינוי".

לדברי מגדלי, לקח נוסף שנלמד ממשבר האשראי הוא פיזור: "בסופו של דבר, תיקים מפוזרים ומגוונים עמידים יותר למשברים. בבניית תיק אנחנו כל הזמן זוכרים ומיישמים את זה, בין שמדובר בפיזור בין ישראל לחו"ל, שהשנה תרם לתיקים, ובין שבין השקעות סחירות ללא סחירות, אג"ח למניות וכו'. חלק ניכר מהזמן שלנו מושקע בלבנות תיקים שבנויים טוב יותר, כי אין לנו שליטה על המשברים, אנחנו יודעים שהם יבואו, אבל לא יודעים מתי ובאיזה כיוון".

לדבריו, "עוד משהו שאני לוקח מ-2008 זה שבכל משבר נוצרות הזדמנויות. דברים נהיים פתאום מאוד זולים. לדוגמה, מגדל רכשה מאפריקה ישראל את קניון רמת אביב במשבר, זו הייתה הזדמנות גדולה. הזדמנויות נוצרות במקומות שמחירים נהיים נמוכים, כי המשקיעים מאוד פסימיים".

ארז מגדלי, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח ופיננסים / צילום: ניקולה וסטהפל

מה לא למדנו מהמשבר?
מגדלי: "השוק עדיין נע במחזורים, בין גאות לשפל, בין משקיעים שמאוד מפחדים לבין זה שהם שאננים. זה חלק מהפסיכולוגיה האנושית וזה לא ישתנה. ראינו גם בגל האחרון, בגאות, שוויים יותר מדי גבוהים לחברות חלום, בעיקר טכנולוגיות.

"אנחנו רואים את התפקיד שלנו בלסנן עבור המשקיעים שלנו את הדברים היותר מתאימים ולהימנע מתמחורים בועתיים. לדוגמה, במניות בתחומים עם הייפ, יודעים שלא כל החברות יצליחו, ולכן חשוב לעשות אנליזה ולראות מה יש בבסיס שהוא יותר אמיתי".

גלזר: "אני לא רוצה להגיד שלא למדנו, כי בסופו של דבר העולם הוא כזה שיש השקעות והלוואות וכדי לצמוח לוקחים סיכונים. הרגולטורים, בעיקר של הבנקים, ניסו לחזק את כריות ההון, כי אירועים בכלכלה הם בלתי נמנעים, והתקווה היא שכשיבוא משבר - והוא יבוא - לא יפלו 'ליהמן ברדרסים' אלא נוכל לעצור ברמה יותר נמוכה".

אתה מדבר על רגולטורים מוכנים ועל כריות הון, איך זה מסתדר עם קריסת הבנקים הקטנים בארה"ב בתחילת השנה?
"זה מתחבר, כי המכה הגדולה במשבר האשראי הייתה שנתנו לליהמן ברדרס ליפול. הרגולטור הבין שלתת לבנקים גדולים ליפול זה הגיהינום הגדול. אנחנו רואים השנה, גם בארה"ב, ואולי בעיקר בשווייץ, שיעשו הכל, כולל סיוע, כולל מחיקת אג"ח מסוג קוקו - כדי שבנקים לא ייפלו. זה הפחד הגדול.

"המסקנה הכי גדולה היא שלא ייתנו לבנקים ליפול, ואם הם ייפלו, נדאג שמישהו יקנה אותם - לא תהיה נפילה ברמה של התחייבויות שלא יכובדו".

מאילו חטאים סובלים השווקים כיום

מהם העיוותים, או "החטאים", בשווקים היום?
גלזר: "אולי זה לא עיוות, אבל השווקים בארה"ב הפכו להיות הרבה יותר וולטיליים, ובניגוד לשוק שלנו, שבו יש בעיקר משקיעים מוסדיים, בארה"ב יש הרבה יותר מקום להבלחות דמיוניות שיכולות לטוס לחלל. העולם שלנו היום הוא של רשתות חברתיות ושמועות, וזה הפך להיות יותר משמעותי מבעבר. זה אירוע שמשפיע על השווקים ומייצר 'גיימסטופים' ודומות לה".

מגדלי: "אחד העיוותים הבולטים זה בעיקר השקעה לפי אופנות. זה משהו שמשקיעים כל פעם חוזרים אליו, כל פעם עם אופנה אחרת. כל פעם יש הייפ - היה ביטקוין, מניות 'מם' כמו גיימסטופ, שמשקיעי ריטייל נכנסו אליהן, ועוד. איך יודעים שמשהו מוגזם? כשהעדר קונה בכל מחיר. אי אפשר לקלוע בדיוק, אבל אפשר להימנע מהבורות הגדולים".

עוד כתבות

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ