גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השמנה, אלצהיימר או סרטן: איזו תרופה תהיה הלהיט הבא?

אחרי שנים שבהן חברות הפארמה ניסו את מזלן במחלות נישה, הן חוזרות לחפש את שוקי הענק ● דוח חדש של חברת המחקר Evaluate Pharma מכוון את הזרקור לתרופות שנמצאות לקראת אישור או בשלבי ניסוי מתקדמים וצפויות להשיג את ההכנסות הגבוהות ביותר בעוד חמש שנים

איזו תרופה תהיה הלהיט הבא? / צילום: Shutterstock
איזו תרופה תהיה הלהיט הבא? / צילום: Shutterstock

חברות הפארמה הגדולות והבינוניות צפויות להשקיע במצטבר לא פחות מ־302 מיליארד דולר בפיתוח תרופות עד 2028, כך לפחות לפי הערכות חברת המחקר Evaluate Pharma. אך מה הן יקבלו בתמורה? רובן ייצאו בידיים ריקות לגמרי. רק חלק קטן יזכו בפרס הגדול, תרופה שהיא רב מכר.

17 נגד, אחד בעד: ב-FDA כתשו את הניסוי של בריינסטורם הישראלית 
ראיון | הבת: מדליסטית אולימפית. האם: הזוכה הטרייה בפרס נובל לרפואה - הסיפור המדהים של ד"ר קטלין קריקו 

הנחות היסוד מתערערות

אחרי שנים שבהן רדפו חברות התרופות אחרי שוקי נישה, היום הן שוב משוועות לשוקי הענק. בזמן שההשקעה בתרופה חדשה כבר האמירה לכ־2.2 מיליארד דולר בשנה, ההכנסה הממוצעת מכל תרופה עומדת על כ־389 מיליון דולר בשנה. המודל הזה בר קיימא עדיין רק משום שפעם בכמה זמן ההימור מצליח. כשזה קורה, החברה מתנפחת פי כמה מגודלה המקורי, אבל עם צוק פטנטים מעבר לפינה, המרוץ להימור הבא מתחיל.

"בשנים הקרובות, הנחות יסוד בתחום הפארמה יתערערו", כותבים מחברי הדוח של Evaluate Pharma. לדוגמה, הנחת העליונות הבלתי מעורערת של השוק האמריקאי. הנחת יסוד נוספת שצפויה להתערער היא שאפשר וכדאי להשיג צמיחה ורווחיות באמצעות רכישות גדולות. "קשה היום יותר מתמיד להחליט אילו תרופות כדאי לרכוש או לפתח. זה עידן של אי־ודאות", נטען בדוח.

כשהסרטן הפך לנישה

ובכל זאת, מנסים. מחברי הדוח שקללו את פוטנציאל השוק של התרופות העומדות בפני השקה, את התשלום הצפוי מחברות הביטוח, התחרות ורמת הסיכון של המוצר, והעריכו מהם הפרויקטים בעלי הערך הרב ביותר בצנרת, חמש שנים קדימה.

בין 10 התרופות בעלות הפוטנציאל, רק שתיים בתחום הסרטן. בתחום הזה לא היו בשנים האחרונות פריצות דרך גדולות כמו קייטרודה של מרק, שעשתה מהפכה. הסרטן עדיין דומיננטי בסקטור התרופות ולפי הדוח יהיה כ־22% ממנו ב־2028 (בהשואה ל־16% היום), אבל כל תרופה ספציפית היא פחות משמעותית.

אז מה כן? השווקים הגדולים של אלצהיימר, סכיזופרניה וכמובן השמנה, וחזרתן של מחלות הלב. שווקים מעניינים נוספים הם אלה שסובלים כישלונות חוזרים ונשנים כמו שוק הכבד השומני. לפעמים פריצות הדרך מגיעות דווקא מהמקום שבו הכול נראה אבוד.

"חברות התרופות לוקחות סיכונים בדרך לפריצות הדרך הגדולות", אומר קובי צורף, מנכ"ל פארמה ישראל. "משך הזמן עד פיתוח תרופה עומד על כ-15 שנה ועלותו הממוצעת היא 2.6 מיליארד דולר. מתוך 10 מולקולות בפיתוח מגיעות רק שתיים לקו הגמר ולאישור לשימוש. רשימה כזאת ממחישה את חשיבות האינובציה וכמה חשוב לשפר ולקדם את תהליכי הרגולציה והקניין הרוחני".

1 התרופה ללחץ דם ריאתי: קייטרודה הבאה?

 

במקום הראשון ברשימה של Evaluate נמצאת Sotatercept של מרק האמריקאית, המיועדת לטיפול בלחץ דם בריאות. סמנכ"ל הרפואה הישראלי של החברה, אליאב בר, טען בעבר שמדובר במוצר עם פוטנציאל "כמו קייטרודה".

מרק זכתה בתרופה עם רכישת Acceleron Pharma תמורת 11.5 מיליארד דולר, ו־Sotatercept נחשבת כיום לנכס המוביל ברכישה הזאת. בניסויים קליניים, התרופה שיפרה את המרחק שהחולים יכולים לעבור בשש דקות הליכה ב־40 מטר. מבחן שש דקות ההליכה נחשב מבחן שמעיד על הבריאות הכללית של מערכת הלב־ריאה.

בקבוצת הטיפול, הסיכון להחמרה של המחלה או למוות היה נמוך ב־84% בהשוואה לקבוצת הביקורת. מעקב אחר התוצאות לאורך זמן הראה שהתועלת נשמרת. ניתוחים בדיעבד של הנתונים, שפורסמו בשבועות האחרונים, הראו שיפור גם במדדים פיזיולוגיים הקשורים למחלה.

בסוף השבוע שעבר קיבלה החברה אישור מרשות המזון והתרופות בארה"ב (FDA) לבחינת התרופה במסלול מתועדף. ההחלטה על אישורה צפויה להתקבל במרץ 2024, חצי שנה לפני המועד שצפו אנליסטים עד כה. מרק נערכת להשקה זמן קצר לאחר מכן.

לתרופה יש תופעות לוואי כמו דימומים מהאף ומהחניכיים, התרחבות כלי הדם, שינויים בספירת הדם ועלייה בלחץ הדם, שהופיעו אצל 19.3% מהמטופלים. החברה אף דיווחה שנגרמו מקרי מוות כתוצאה מנטילת התרופה. ובכל זאת, מספר האירועים הקשים היה נמוך יותר בקבוצת התרופה מאשר בקבוצת הביקורת, והאנליסטים אינם רואים בתופעות הלוואי סיבה להניח שהתרופה לא תאושר.

2 התרופה לסרטן שיכולה להזניק חברה יפנית

 

במקום השני, בכל זאת סרטן. התרופה לסרטן ריאות של אסטרהזניקה ודייצ'י סנקיו דומה במנגנון שלה ל־Enhertu, מוצר לסרטן שד שפותח גם הוא על ידי שתי החברות הללו וצפוי לרשום הכנסות של 2.4 מיליארד דולר ב־2023, לפי דוחות דייצ'י. זאת לאחר שכבר השיג 1.9 מיליארד ב־2022. ב־Evalute חוזים לתרופה לסרטן הריאות עתיד דומה.

המוצר עבר את שלב III של הניסויים הקליניים, אך התוצאות לא היו מושלמות. לניסוי היו שני יעדים עיקריים, להראות שיפור בזמן שהמטופלים חיים לפני שהמחלה מחמירה ולהראות שיפור בתוחלת החיים. היעד הראשון הושג, אך לגבי היעד השני החוקרים אמרו שהמידע "לא בשל". זה אומר שלא הצטברו מספיק מקרי מוות בקבוצת הניסוי והביקורת גם יחד עד מועד פרסום תוצאות הניסוי ביולי כדי להכריע אם היה הבדל.

בניסוי נצפו תופעות לוואי לא קלות, דומות לאלה שנצפו ב־Enhertu. לכן הנחת היסוד של האנליסטים היא שאם רק תוצאות היעילות יהיו בסופו של דבר בסביבה של אלה של Enhertu, גם המוצר הזה יאושר וימכר בהצלחה.

דייצ'י סנקיו, חברת התרופות השנייה בגודלה ביפן, היא מהחברות שהצלחת התרופה הזאת עשויה לשנות את כיוון התפתחותן. עם זאת, לא מדובר בתרופה יחידה שלה ויש לה תרופות ותיקות יותר. דייצ'י ככל הנראה פיתחה טכנולוגיה איכותית בתחום החם מאוד של antibody־drug conjugate, כלומר מוצרים המורכבים מנוגדן החותר אל המטרה ותרופה הפועלת על המטרה (בדרך כלל גידול). בחמש השנים האחרונות עלתה מנייתה ב־87%, ואפילו בשנתיים האחרונות הקשות היא נסחרת במחיר גבוה יותר מאשר ב־2021.

שני המוצרים, Enhertu ו־Datopotamab deruxtecan, נמצאים בניסויים קליניים לסוגי סרטן רבים נוספים.

3הגרסה המשופרת של נובו נורדיסק לתרופה להשמנה

 

אחרי שנובו נורדיסק פרצה את הדלת לשוק ההשמנה עם Wegovy ונהנתה מעלייה של 340% במניה בחמש השנים האחרונות, החברה תנסה לשמור על ההצלחה שלה בתחום הזה עם המוצר CagriSema.

המוצר נמצא בשלב III של הניסויים הקליניים וטוב יותר מהמוצר הקיים. אמורים להיות לו גם יתרונות מבחינת תופעות הלוואי, ובעיקר במניעת ירידות מסוכנות ברמות הסוכר.

נובו נורדיסק מתחרה באלי לילי על שוק ההשמנה. בקרוב אמורה תרופת הסוכרת של לילי, Munjaro, לקבל אישור שיווק בארה"ב והיא מתכננת ניסוי ראש בראש בין המוצר שלה למוצר ל־Wegovy. תוצאותיו אמורות להתפרסם בשנת 2025, ולכן הגיוני שנובו מתחמשת גם היא במוצר משופר.

לשתי החברות מוצרים נוספים בצנרת, שנועדו להתמודד עם האתגרים של התרופות הקיימות, כמו תופעות הלוואי העיכוליות של התרופות, והירידה האפשרית במאסת שריר.

לשוק ההשמנה צפויות להיכנס חברות נוספות, וההערכות הן שהשמנה תטופל בקוקטייל של תרופות כדי להשיג את מקסימום הירידה במשקל האפשרית תוך שליטה בתופעות הלוואי.

 

4התרופה לאלצהיימר שחברות הביטוח יקבעו את גודל השוק שלה

 

כמו המוצרים שלה לטיפול בהשמנה, גם התרופה לאלצהיימר של אלי לילי פועלת במנגנון שכבר הוכח ואושר על ידי חברה אחרת.

המוצר החדש והמתחרה Laqembi של ביוג'ן פועל על ידי פירוק של פלאק מסוג בטא עמילואיד במוח של החולים.

המנגנון הזה היה שנוי במחלוקת במשך שנים רבות, אך אחרי שביוג'ן ושותפתה Esai הראו שלקמבי מפרקת את הפלאק ביעילות ונותנת תועלת קלינית, נפתחה הדרך לתרופות נוספות במנגנון הזה. לפי הערכות בשוק, התרופה של אלי לילי צפויה לקבל את אישור השיווק שלה עד סוף השנה.

קשה להשוות בין התרופות משום שהחברות מגדירות באופן קצת שונה את קהל היעד - מבחינת חומרת המחלה והאופן שבו מזהים את הפלאק בסקירות המוח כדי להחליט אם החולה מתאים לטיפול. גם תופעות הלוואי לא ניתנות להשוואה. חלקן מופיעות יותר באחת ואחרות יותר בשנייה.

רוב הרופאים סבורים שיש מקום לשתי התרופות בצמרת. אחד היתרונות המעניינים של דננומב הוא משטר המתן שלה: פעם בחודש לעומת פעם בשבועיים. מדובר בעירוי במשך שעה שניתן לחולים מאותגרים קוגניטיבית, בקליניקות שצפויות להיות עמוסות מאוד במטופלים. בתנאים אלה, ייתכן שתדירות המתן תהיה שיקול משמעותי.

חברות הביטוח ישפיעו מאוד על היקף השוק. הן לא יכולות לאשר את המוצר לכלל חולי האלצהיימר - אין להן די תקציב לזה. ההחלטה לאילו חולים לתת את המוצר צפויה לקבוע אם יהיה מדובר בשוק גדול או עצום.

5 החברה הקטנה שמתכוונת לכבוש את שוק הסכיזופרניה

 

במקום החמישי תרופה ממתחרה חדשה לגמרי, Karuna Therpeutics, יחד עם Zai Lab, בקטגוריה שמשוועת להצלחות: סכיזופרניה.

קרונה קנתה את התרופה KarXT דווקא מאלי לילי, שבחנה אותה לטיפול באלצהיימר כבר בשנות ה־90 והחליטה לוותר עליה בגלל תופעות הלוואי ולמרות יעילותה. קרונה ביצעה רה־פורמולציה למוצר והוסיפה לה מולקולה שחוסמת חלק מהשפעותיה השליליות. לפני ימים ספורים הגישה החברה את המוצר לאישור ה־FDA, והתשובה צפויה להגיע במהלך 2024. ייתכן שבעתיד המוצר יפותח למחלות נוספות המאופיינות בתסמינים הזייתיים, כמו חלק ממקרי האלצהיימר.

קרונה היא מסיפורי ההצלחה שמושכים משקיעים שוב ושוב לתחום הביומד. מאז הנפקתה ב־2019, עלתה מנייתה בכ־700%, ושווייה עומד כיום על 6.1 מיליארד דולר. היא הוקמה על ידי ד"ר אנדרו מילר, בעבר מנכ"ל והיום סמנכ"ל התפעול של החברה, שפיתח את הטכנולוגיה שאפשרה את הפחתת תופעות הלוואי של התרופה. חברת ביוטק בשלב פעילות כזה הופכת לפעמים יעד לרכישה או לעסקת שיווק משותף, בעיקר אם היא פונה לשוקי ענק המחייבים צוות מכירות גדול. אולם לפני כמה חודשים אמר מנכ"ל החברה ביל מורי, שהוביל את תחום השיווק בענקית התרופות והאסתטיקה הרפואית אלרגן, ש"גם חברות כמונו יכולות לעשות את זה".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס