גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת הגדר בעזה: החולשה הפסיכולוגית שמייצרים מבנים הגנתיים

המכשול שבנתה ישראל בגבול עם עזה עלה כ־4 מיליארד שקל ולא מנע את המתקפה האכזרית על יישובי העוטף ● מומחים מסבירים איך בונים חומה בעלת ערך ומה אפשר ללמוד מההיסטוריה של קווי ההגנה שקרסו ואלו שהחזיקו מעמד

הגדר בעזה. תחושת ביטחון בלתי מבוססת / צילום: ap, Tsafrir Abayov
הגדר בעזה. תחושת ביטחון בלתי מבוססת / צילום: ap, Tsafrir Abayov

מהחומה הסינית הגדולה מול המונגולים וחומת אדריאנוס מול הפיקטים בסקוטלנד של היום, מעצמות בונות חומות וביצורים. הן עושות זאת כדי להגן על גבולותיהן, לתת יתרון למגינים ולהפריד בין החזית לעורף.

כך הפכה רשות החירום הלאומית לשחקן משנה לא ממש רלוונטי 
כגודל ההשקעה, גודל הכישלון: כך דילג חמאס בקלות מעל גדר המיליארדים בגבול רצועת עזה 

בעת המודרנית, קו מז'ינו היה מערכת ביצורים אדירה בגבול גרמניה וצרפת, שנעקף לגמרי על ידי הצבא הגרמני הפולש. קו בר־לב שהוצב על תעלת סואץ נועד למנוע פלישה מצרית, אך נכבש יחסית בקלות על ידי אותו צבא. וכמובן, המכשול מול עזה התברר כבעל ערך מועט מאוד במבחן המציאות. עבור מה בונים קווי ביצורים, האם הם מועילים, ומה אפשר ללמוד מההיסטוריה?

"בעיקרון, למגן מבוצר יש יתרון על המתקיף. המטרה היא להעלות את המחיר של ההתקפה ולהגן על תא שטח מסוים עם פחות אנשים. בונים ביצורים כי יש מיעוט כוח אדם, או שמעדיפים לנתב כוח אדם למקומות אחרים", אומר פרופסור דני אורבך, מהחוגים להיסטוריה ולימודי אסיה באוניברסיטה העברית. "עוד יתרון של קו הגנה קשור ללוחמה בטרור. שאלו את אבי דיכטר מה עוזרת הגדר אם יש פרצות, והוא ענה ש"ככל שמחבל צריך לנוע יותר זמן ושטח, ככה הוא יצטרך לדבר עם יותר אנשים ולהסתייע בהם והחתימה המודיעינית שלו תהיה ניכרת יותר".

אטימה הרמטית אינה אפשרית

סא"ל במיל' צח משה, שהיה מפקד מחלקת מחקר, תו"ל ותפיסות בזרוע היבשה, והיום שותף מייסד של פרקטיקל ת'יאורי, חברה לייעוץ בנושא תפיסות צבאיות וביטחוניות, אומר ש"אין מדינה שהייתה במצב מלחמתי שלא בנתה קווי הגנה. קו מז'ינו הוא ידוע, גם הודו־פקיסטן, צפון ודרום קוריאה, וכמובן ישראל וכל שכנותיה. אם כולם עושים את זה מאז ועד היום, כנראה שזה לא נכשל. מכשול טוב מורכב מתוואי הקרקע הטבעי, התאמה של הטבע כדי לחזק את יכולת ההגנה - והכנסת אלמנטים הגנתיים. קו הגנה הוא הכי אפקטיבי כשהוא מגיע עם הכול ביחד".

המטרה, מסביר צח משה, אינה למנוע הרמטית כניסה, כי מדובר במשימה בלתי אפשרית. במקום זאת, יש צורך באלמנטים פיזיים שיעכבו את האויב וינתבו אותו לנקודה שבה אפשר להשיג עליו תצפית ולהשתמש בכוח אש כדי להשמיד אותו.

אך קווי ביצורים אינם יוצרים חסינות. אחת הדוגמאות המובהקות ביותר לכך היא קו מז'ינו: קו ביצורים עוצמתי של מוצבים ובונקרים שחיפו איש על רעהו, שהוקם בין 1930 ל־1935 כדי לבצר את גבולה המזרחי של צרפת עם גרמניה, כחלק מהמסקנות ממלחמת העולם הראשונה. אך בסופו של דבר, באמצעות איגוף מהיר של כלל הכוחות, הגרמנים הצליחו לעקוף הן אותו והן את הכוחות הצרפתיים והבריטיים שנשלחו להגן על ארצות השפלה - ולהסתער לתוך צרפת עם יחסית מעט התנגדות

בעיני פרופ' אייל זיסר, סגן הרקטור של אוניברסיטת ת"א והיסטוריון של המזרח התיכון, היה מדובר בכישלון מהדהד: "מסיבות פוליטיות קו מז'ינו היה רק על גבול צרפת־גרמניה. באיזשהו שלב המציאות הפוליטית בצרפת והקשיים הכלכליים הקשו להשקיע בו עוד כסף, ועצרו את הבנייה כשסיימו את הגבול מול גרמניה וכדי לא להעליב את הבלגים - וכך הקו לא הגיע עד הים".

לעומתו, פרופ' אורבך מציג גישה אחרת: "קו מז'ינו לא בדיוק נכשל כי הוא אף פעם לא נוסה. הוא בלם את הגבול בין צרפת לגרמניה. והם בקושי פלשו מהגבול הזה. לעומת זאת, הקו לא כיסה את הגבול מול בלגיה, כי רצו לפתות את הגרמנים לפלוש דרך בלגיה כמו שעשו במלחמת העולם הראשונה. הבריטים, שהיו ערבים לעצמאות בלגיה וזה הכניס אותם למלחמת העולם הראשונה, ידעו את זה וזה עצבן אותם מאוד. הם ידעו שהצרפתים עושים זאת כדי להכריח את בריטניה להגן על בלגיה".

"יש פה שני אלמנטים סותרים: מדיניות הגנתית של ביצורים, ומצד שני הסתמכות על בעלות הברית", אומר פרופ' אורבך. "בעלות הברית לא מטומטמות ומבינות שאתה רוצה לנהל את המלחמות על חשבונן ולא לעזור כשהן צריכות אותך. זו אחת מהסיבות לכישלון של צרפת. הגרמנים אכן לא כבשו את קו מז'ינו, אלא עקפו אותו".

צח משה אף טוען שקו מז'ינו "הצליח מאוד, הרי לא עברו אותו! הבעיה לא הייתה הקו, ואפילו לא הרעיון של לנתב את האויב לנקודה שבה רוצים אותו. הבעיה הייתה אחרת לגמרי: הצרפתים עשו חישובי זמן ומרחב לא נכונים. מה שהם חשבו שלגרמנים ייקח איקס שעות, לקח להם הרבה פחות". הוא אף מעיר בסרקזם ש"הלוואי והיה לנו קו מז'ינו בגבול מול עזה, אלו היו חתיכת ביצורים רציניים".

"מוצב לא מאויש הוא חסר תועלת"

קו הגנה שני שכשל בראייה היסטורית היה קו בר־לב, שהקים הרמטכ"ל דאז חיים בר־לב כבר בעיצומה של מלחמת ההתשה, החל מ־1968.

הקו היה מורכב מסדרה של נקודות מבוצרות ("מעוזים") שנועדו לבסס את השליטה הישראלית בגדה המזרחית של תעלת סואץ, וכך הציב נוכחית בשטח ולמנוע פלישה מצרית. אך כידוע, כמעט כל המוצבים נכבשו במהירות בפלישה הראשונית באוקטובר 1973.

חייל על קו בר־לב. כמעט כל המוצבים נכבשו במהירות / צילום: משה מילנר לע''מ

"רק חצי מהמוצבים בקו בר־לב היו מאוישים בפועל", אומר פרופ' אורבך, "ומוצב לא מאויש הוא חסר תועלת. המצרים עברו בתווך ואז כיתרו אותו מסביב". צח משה חוזר למשולש ההגנה שהוא תיאר (תוואי, תצפית, אש) ואמר ש"גם בקו בר־לב היו תצפיות, אבל בקושי הייתה אש. אם יש לי תצפית בלי אש, מה יש לי לעשות?".

זיסר מוסיף ש"יותר משהוא היה קו הגנה, קו בר־לב היה מיתוס ותדמית. הוא לא היה קו ביצורים מאסיבי לאורך 130 ק"מ של התעלה, כך שכל מוצב מחפה על כל אחד משכניו. היו 10 קילומטרים בין מוצב למוצב, ואחרי הפסקת האש בסוף מלחמת ההתשה הם דוללו. בפרוץ מלחמת יום כיפור, האיוש היה חלקי מאוד. הבעיה הייתה שהקו תואר כחומה בצורה, בזמן שהוא יותר נועד להפגין נוכחות ושליטה"

על פי פרופ' אורבך, "כל קו הגנה יכול להיפרץ, אבל רוצים להפחית את התרחישים שבהם האויב יכול להיכנס ולגבות ממנו מחיר על זה ולהקשות עליו. הבעיה מתחילה כשמסתמכים רק על קווי הגנה".

צח משה מוסיף ש"קו הגנה נותן ביטחון עצמי. זה קצת מקביל לשכפ"ץ קרמי, שלכאורה נותן ביטחון שלא תיפגע, אבל לפעמים זה שיש שכפ"ץ מונע ממך להתכופף ולהימנע מכדור. המחשבה שאם אני מאחורי מכסה או מכשול אז אי אפשר להגיע אלי, זו מחשבה בעייתית. בשביל מכשול אפקטיבי צריך את כל המרכיבים. אם למשל אין לי תצפית על המכשול, הוא פשוט לא יכול לעבוד".

מתווים הגנתיים נבנים משחר ההיסטוריה, והם כנראה ימשיכו להיבנות. החפירות של רוסיה ואוקראינה, למשל, התגלו כאפקטיביות למדי, ומונעות מלחמת תמרון משמעותית. אך במבנים הגנתיים יש חולשה גדולה, שעיקרה פסיכולוגי: הם לעיתים מעניקים יותר מדי תחושת ביטחון, שעלולה להתגלות בבוא היום כבלתי מבוססת.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע