גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הביקושים ירדו, המשבר יחריף: מה יקרה לשוק הדיור בדרום בגלל המלחמה?

אזור הדרום הוא אחד המבוקשים ביותר ומרכז כרבע מכלל העסקאות בישראל, וכשישית מהיצע הדירות ● טראומת המלחמה עתידה להוריד ביקושים רבים ליישובים באזור זה, ומהירות שיקום השוק תלויה בעיקר בתוצאות המלחמה

רחוב גבעתי בכרמיאל / צילום: איל יצהר
רחוב גבעתי בכרמיאל / צילום: איל יצהר

האם שוק הנדל"ן יגיב לנוכח המלחמה הטראומתית? כיצד יגיב השוק בדרום לנוכח ממדי האסון הגדול שארע בעוטף עזה? מניסיון העבר ניתן להעריך כי המשבר החמור ממילא שבו נתון השוק יוחרף, כמו גם קצב ירידות המחירים. ואולם מניסיון העבר ניתן גם ללמוד כי תוצאות המלחמה הן שיקבעו בסופו של דבר את עומק המשבר ואת אורכו, והשוק עשוי להתאושש במהירות הרבה יותר גדולה ממה שחושבים.

הנזק לענף הנדל"ן: "אם זה יימשך עוד שבוע, נראה קריסה של חברות"
המלחמה עלולה לדרדר את ענף הנדל"ן לשפל של יותר מ־20 שנה
"ערוכים לאיומים של שנות ה-90": האם הממ"דים בכלל מגנים עלינו?

אחרי מלחמת יום כיפור, שאליה מושווית המלחמה הזו, מחירי הדירות ירדו בשיעור ריאלי של כ־37%, גל הירידות הגדול ביותר שפקד את שוק הנדל"ן מאז 1960 ועד היום. הירידות הללו נמשכו לאורך ארבע שנים, מ־1974 ועד ל־1977, והן נגרמו כתוצאה מהמצב רוח הלאומי הירוד, אך בעיקר בגלל המשבר הכלכלי הגדול שאותו חוללה המלחמה, ומבנייה עודפת של יחידות דיור בשיכונים, שאותה יזם שר השיכון דאז, אברהם עופר.

זו הסיבה לכך שחלק ניכר מהירידות נרשם דווקא ב־1976, ולא בסמוך לסיום המלחמה. מיד לאחר מכן, בין 1977 ל־1979 בתקופה של טרום ההיפר אינפלציה, מלחמת לבנון הראשונה, והמשבר הכלכלי הגדול של שנות השמונים, מחירי הדירות זינקו ב־60%. כעוצמת הנפילה - כך הייתה עוצמת התיקון.

ייתכן שהמהפך הפוליטי של 1977 תרם אף הוא לתקווה ולאופטימיות שבאו לידי ביטוי בעליות המחירים החדות, אבל עקב המחסור בנתונים מהימים ההם, עלינו להסתפק בהשערות יותר מאשר להתבסס על מחקרים.

מלחמת לבנון השנייה: השפעה קצרת טווח

סיפור שונה לחלוטין אירע במלחמת לבנון השנייה, שהתרחשה בין יוני לאוגוסט 2006. מלחמה זו פתחה את העורף, לראשונה מאז מלחמת השחרור, להפצצות רקטות וטילים בממדים שלא הוכרו עד אז.

לקראת סוף הלחימה, באוגוסט 2006, פרסמה "להק" מקבוצת בנק הפועלים, שעסקה בניהול קרנות נאמנות, מחקר והערכות לגבי השפעת הלחימה על המצב בשוק הנדל"ן. "בשל המלחמה בצפון, ניכרת האטה בענף הנדל"ן למגורים בכלל ובאזור הצפון בפרט, שבאה לידי ביטוי בירידה זמנית בביקושים ובעסקאות מכירה חדשות. עם זאת, פרויקטים למגורים באזורי ביקוש מתאפיינים במגמה מעורבת, כאשר בקרב תושבי חוץ, המתעניינים בעיקר בדירות יוקרה בתל אביב ובירושלים, ההשפעה בשלב זה עדיין זניחה", נכתב בסקירה.

עוד נכתב בסקירה כי "להערכתנו, השוק מתמחר את המלחמה כבעלת השפעה קצרת טווח בלבד ובמקרה של התארכות המלחמה, הסתבכות בלבנון או גלישה לאירועים ביטחוניים במרכז הארץ, ההאטה הזמנית עשויה ללבוש צורה של מגמה שלילית ואז היא גם תחלחל לאזורי ביקוש ותתבטא בשוק".

חלק מהנתונים המובאים במחקר אינם מדויקים, עקב מידע חלקי שפורסם בימים ההם, ואולם המגמה שתוארה שם הייתה נכונה. בפועל, ברבעון השלישי של 2006, שבו התמקדה המלחמה, חלה ירידה של 8% במספר העסקאות שבוצעו בכלל המדינה, לעומת הרבעון השלישי של 2005; ואולם כשמתמקדים במחוזות הצפוניים, שהם חיפה (שכולל את הגליל המערבי), נצרת (עמק יזרעאל והגליל התחתון) וטבריה (אצבע הכליל והגליל העליון), מספר העסקאות פחת בשליש. סביר להניח כי גם העסקאות שבוצעו באותה תקופה היו סגירת עסקאות שהתבשלו זמן רב לפני כן.

ואולם זמן קצר מאוד לאחר מכן התהפכה המגמה: ברבעון האחרון של 2006 נרשם גידול של 24% במספר העסקאות בכל המדינה, לעומת הרבעון האחרון של 2005, וגם במחוזות אזור הצפון המוכים חל גידול של 14.5% במספר העסקאות.

מעקב אחרי שתי שכונות שהיו באותו זמן במהלך בנייה אינטנסיבית - רמת רבין בדרום כרמיאל ונהריה הירוקה במזרח נהריה - מורה עד כמה השוק נפל והתאושש גם מבחינת מחירי דירות.

ברמת רבין ירדו מחירי הדירות ב־12% מרמתם הממוצעת במחצית הראשונה של 2006 (4,730 שקל למ"ר) ועד לחודשים אוגוסט־ספטמבר באותה שנה, שבהם בוצעו העסקאות הראשונות אחרי המלחמה (כ־4,180 שקל למ"ר; בעת הלחימה ביולי לא נרשמה אף עסקה בשכונה). ואולם ברבעון האחרון של 2006 כבר חצו מחירי הדירות בשכונה את רף ה־4,800 שקל למ"ר וב־2007 הוסיפו לעלות אל מעל ל־5,100 שקל למ"ר.

בנהריה הדברים הלכו מעט שונה, מחירי הדירות החדשות ירדו בכ־8% ל־5,430 שקל למ"ר בעת המלחמה, ולאחר מכן עלו לכ־5,600 שקל למ"ר - פחות מהמחיר שנרשם במחצית הראשונה של 2006 (כ־5,800 שקל למ"ר), אבל בהפרש נמוך. מבחינה זו המחקר ושוק הון צדקו כשתמחרו את המלחמה כבעלת השפעה קצרת טווח.

חומת ההפרדה הפכה לחומה מנייר

האם זה מה שצפוי להתרחש גם עכשיו? נראה כי אופי המלחמה שונה לחלוטין במיוחד לנוכח התחושה הקשה של הציבור, כאילו חומת ההפרדה שעליה סברו כי אינה חדירה כלל, הפכה בשבת בבוקר לחומת נייר חדירה.

מחוז הדרום של 2023 שונה לחלוטין ממעמדו של מחוז הצפון ב־2006. מדובר באחד מהמחוזות הנדל"ניים המתפתחים ביותר בשנים האחרונות, והוכח, שאיומי רקטות אינם מרתיעים את הציבור מלרכוש דירות בערים כמו שדרות, נתיבות, אופקים, אשקלון ויישובים כפריים, שאליהם חדרו מחבלים וביצעו מעשי רצח מזוויעים. אזור זה מרכז כיום כרבע מכלל העסקאות שמבוצעות על דירות בישראל. האם זה שקול לאימת הרקטות מ־2006? האם יש מחיר נדל"ני שייגבה, לאור הקרקע באמון הציבורי כלפי הממשלה וצה"ל?

אלו כמובן שאלות פתוחות, אבל מצב השוק כיום הופך אותו לפגיע יותר מזה של 2006. לפני 17 שנים ניכרה התאוששות מסוימת בשוק, שנמצא עד אז בשפל כבד, ואולם המלחמה דחתה את ההתאוששות בשנה.

כיום השוק נמצא במשבר כבד, ובידי היזמים יש מלאי של יותר מפי חמישה מאשר זה שהיה בידיהם בקיץ 2006; במחוז הדרום, הנפגע העיקרי, יש כיום כמעט פי שישה דירות לא מכורות מאשר היו ביוני 2006, חלק משמעותי מהן בערים הללו. מישהו חושב במצב הנוכחי לרכוש אותן?

כל זה מביא להערכה כמעט בלתי נמנעת שהמשבר הקיים בלאו הכי יוחרף בעקבות המלחמה, ויביא לירידות בביקושים, בעיקר במחוז הדרום. ירידת המחירים תימשך בקצב מהיר מזה שנמדד עד היום - בעיקר במחוז הדרום. לכמה זמן? זה כבר תלוי בתוצאות המלחמה.

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו