גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הכלכלה: מדיניות של אפס סובלנות להפקעת מחירים וניצול מצב

בזמן שמחירי כניסת הירקות לנמל נותרו זהים בשבוע האחרון, קיימות ירקניות קטנות שממשיכות להעלות מחירים; משרד הכלכלה הזהיר כי מפקחים הנמצאים בשטח פועלים לאתר סוחרים שבוחרים בעת הזו למכור לאזרחים מוצרים במחירים לא ראויים ● בתוך כך, הממונה על התחרות מזהירה מונופולים: אל תנצלו את המצב

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: Associated Press, yogesh mehta
שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: Associated Press, yogesh mehta

בזמן שמחירי כניסת הירקות לנמל נותרו זהים בשבוע האחרון, וברשתות השיווק הגדולות מחיריהם לא האמירו עד כה, קיימות ירקניות קטנות יותר שממשיכות להעלות מחירים. בעוד שלפי נתוני משרד החקלאות מחיר הכניסה לנמל (ה-SIF) של העגבניות נותר על 3.5 שקלים לקילו, בירקניה במרכז הארץ בה בשבוע שעבר קילו עגבניות עלה 17.90 שקל - היום המחיר עומד על 18.90 שקל. מלפפונים נמכרים באותה ירקניה ב-14.90 שקל לקילו, ללא שינוי מהשבוע שעבר, למרות שמחיר הכניסה לנמל ירד - היום הוא עומד על 2.8 שקלים, בזמן שבשבוע שעבר מחיר לקילו עמד על 3.3 שקלים.

לשם השוואה, בשופרסל מחיר קילו עגבניות עומד על 7.90 שקל שקלים לקילו, ביוחננוף 6.90 שקלים לקילו, ברשת AM;PM קילו עגבניות נמכר ב-12.90 שקל לקילו, וברשת רמי לוי המחיר עומד על 4.90 שקלים לקילו.

24 שקל לקילו עגבניות: מחירי הפירות והירקות מזנקים - "ניצול בלתי נסלח"
פורום העסקים יעניק תלוש של 1,000 שקל לכל אדם מעוטף עזה
אחרי שבוע של לחימה: חלק מהחנויות בקניונים ובמרכזים חזרו לפעילות

משרד הכלכלה והתעשייה הדגיש היום (א') שוב כי הוא נוקט מדיניות של אפס סובלנות להפקעת מחירים וניצול מצב לגביית מחירים מופקעים. בשבוע שעבר ביקש המשרד מהציבור להודיע על הפקעות מחירים של מוצרים בפיקוח ועל גביית מחירים מופרזים. עוד הזהיר המשרד כי כל מי שיימצא מפקיע מחירים, חשוף להליכים פליליים ולקנסות של עשרות אלפי שקלים.

לדברי משרד הכלכלה, מפקחים הנמצאים בשטח פועלים לאתר סוחרים אשר בוחרים בעת הזו למכור לאזרחים מוצרים במחירים לא ראויים. מכירות אלה יתועדו ויועברו לטיפול באגף האכיפה של המשרד.

מנכ"ל המשרד, אמנון מרחב, סייר בדרום וקיים מפגשים עם תעשיינים ובעלי עסקים, בהם שטראוס, אסם, רב-בריח, מיט פלייס, קלסברג, מאפיית משי, סודה סטרים, סולבר ועוד, יחד עם נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, בעלי עסקים וראשי ערים.

עוד צוין כי נכון להבוקר אין שינוי במצב. ככלל, לא קיימת בעיה במלאיי המזון השוטפים, ואין חוסרים מהותיים כלשהם; וכי ביחד עם שירות התעסוקה ובשיתוף התעשייה הישראלית וגופי השטח, ממשיכים בגיוס עובדות ועובדים לתעשייה. לדברי המשרד, עד כה אלפי עובדים שולבו במקומות העבודה השונים.

משטראוס נמסר כי בשיחות שהתקיימו בימים האחרונים בין החברה לשר הכלכלה ניר ברקת, היא מבהירה כי בעת הזו החברה לא תעלה מחירים. בנוסף, בתקופה זו מפחיתה שטראוס את מחירו הקמעונאי של החלב המועשר, באופן שיצמצם את פער המחיר הקמעונאי בין החלב המפוקח למועשר בכ-50%.

הממונה על התחרות מזהירה מונופולים: אל תנצלו את המצב

הממונה על התחרות מיכל כהן פרסמה גם היא הודעה מיוחדת, כשבין היתר הדגישה את האיסור על בעל מונופולין לנצל את מעמדו לרעה. "הממונה בוחנת את ההתפתחויות במשק ותנקוט את האמצעים שבסמכותה נגד שיתופי-פעולה ופעולות חד-צדדיות של גופים עסקיים אשר ינצלו את מצב החירום המיוחד שנוצר ויתנהגו באופן שעלול לפגוע בתחרות ובציבור", נכתב בהודעה של כהן, שמתייחסת גם לשיתופי-פעולה בין גופים עסקיים במצב החירום של תקופת המלחמה.

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: אביגיל פפרינו-באר

"במסמך הממונה מכירה במצב החירום ונותנת הקלות מסוימות לשיתופי-פעולה בין גופים, גם אם הם מתחרים", מסבירה עו"ד אירית ברודסקי, שותפה במחלקת התחרות במשרד ברנע ג'פה לנדה. "עם זאת, היא מבהירה כי עם כל החששות וחוסר הוודאות במצב שהמשק נקלע אליו, עקרונות דיני התחרות ממשיכים לחול. היא גם מדגישה כי עם כמה שקשה לעסקים בתקופה הזו, לצרכנים קשה עוד יותר, כיוון שהם יוצאים משגרה ומתמודדים עם איומים.

"לצד כל ההקלות, צריך להקפיד בתקופה זו לא לפגוע בצרכנים יחד עם המאמצים לשרוד, ובטח לא לנצל את המצב כדי לפגוע בצרכנים. הממונה מדגישה כי תשים לב באופן קונקרטי גם לגבי נורמות של ניצול מעמד לרעה בנושא המחירים. האיסור על גביית מחיר מופרז וגבוה הוא איסור שמוטל בעיקרו על מונופולים. לכן, אם היא תחשוב שיש גורם עם מעמד דומיננטי בשוק שמנצל את מעמדו, זה משהו שהיא יכולה לנקוט כלפיו הליכי אכיפה, למרות שזה לא פשוט כשמדובר בדיני התחרות. צריך להוכיח שהמחירים גבוהים באופן לא מוצדק. להערכתי, לא יכולות להיווצר פה אכיפות רבות, אבל הכוונה במסמך הייתה להתריע למונופולים שלצד ההתחשבות, שימו לב שאתם לא מנצלים זאת לרעה.

"גם בנושא שיתופי-הפעולה בין גופים העסקיים, הממונה אינה חורגת מהמסגרת החוקית של הכללים שמטווים מתי מיזמים משותפים יכולים להתקיים, ומתי נדרש אישור הרשות. היא אינה אומרת שהכללים מתבטלים, ועדיין צריך לבדוק ששיתוף הפעולה לא פוגע בתחרות, שיש לו הצדקה ושמצב החירום לא מנוצל כתירוץ. במצב חירום מאזן השיקולים הוא אחר. יכול להיות שלפני מצב החירום היו מסתכלים על שיתוך פעולה כלשהו עם סימני שאלה. היום, שיתוף פעולה כזה יציל עסק שאחרת עלול לקרוס, ולכך היא מכוונת, כמו גם להקלות במיזוגים שכבר הוגשו וכרגע נמצאים בתהליך מול הרשות".

אחרי שבוע של השבתה, מפעלי שדרות ושער הנגב חוזרים לעבוד

בתוך כך, אחר-הצהריים הודיעה התאחדות התעשיינים כי אחרי שבוע של השבתה מוחלטת של כל המפעלים באזור עוטף עזה בשל הלחימה, מפעלים רבים בשדרות ובשער הנגב - בהם מפעלי חיוניים כגון שטראוס, אסם, וטרה ועוד - חוזרים לעבוד. זאת תחת שמירה אדוקה של חיילי צה״ל, ולאחר שהצבא סרק את כל השטח ווידא כי אין מחבלים שמתחבאים במקום.

"לראשונה מאז פרוץ הלחימה, אנו בהתאחדות התעשיינים שמחים לדווח כי מפעלי שדרות ושער הנגב חזרו לעבוד בהיקף כמעט מלא", מסר נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר. "זאת כמובן תחת שמירה הדוקה של צה"ל, המבטיח את ביטחון העובדים האמיצים שלנו, שהגיעו לעבוד למרות התנאים הקשים וירי הטילים.

"המפעלים הללו מבטיחים שלמדינת ישראל לא יחסר דבר על-מנת לנצח במלחמה. המדפים יישארו מלאים במזון, לבתי החולים ימשיכו להיות תרופות, ולצה"ל יהיה כל מה שהוא צריך כדי לייצר את אמצעי הלחימה שיבטיחו את הצלחתנו. כל זאת בזכות התעשייה הישראלית, שמעולם לא הייתי גאה בה יותר מהיום, שבאומץ ובנחישות ממשיכה לייצר גם תחת מטחי הטילים ומבטיחה את העצמאות היצרנית של מדינת ישראל".

משרד החקלאות: להפעיל מבנים חקלאיים ריקים

בתוך כך, משרד החקלאות פנה היום לחקלאים במטרה להפעיל מבנים חקלאיים ריקים לשתילה של ירקות שתוכננו להישתל בשטחי העוטף, בדגש על עגבניות, כדי לשמור על כושר הייצור ועל ביטחון המזון של המדינה.

המטרה היא לאפשר קליטתם של השתילים המוכנים במשתלות שיועדו להישתל בשטחי העוטף. מהלך זה יאפשר לישראל להמשיך ולשמור על ביטחון מזון של התושבים, להסיט את הגידולים הקריטיים מאזורי הלחימה, ולהשלים את כושר הייצור של חקלאי העוטף שנפגע במלחמה.

לפי נתוני משרד החקלאות, אזור עוטף עזה (אשכול, שדות נגב, שער הנגב וחוף אשקלון) מהווה את אסם הירקות של המדינה. על-פי נתוני משרד החקלאות ומועצת הצמחים, באזור הדרום מגודלים כ-60,000 דונם תפוחי אדמה, כ-22,000 דונם של גזר בשטחים פתוחים, לצד כ-16,000 דונם חממות עגבניות לסוגיהן (כ-70% מהיקף גידול העגבניות בישראל). עוד מגדלים באזור כ-4,500 דונם בטטה, כ-2,500 דונם פלפלים (מכל הסוגים), כ-2,500 דונם חצילים, כ-2,000 דונם כרוב, כ-1,000 דונם צמחי עלים במבנים ללא חרקים וכ-300 דונם מלפפונים, לצד כ-2,500 דונם חממות של פרחים וצמחי בית.

משרד החקלאות הודיע גם כי יסייע בתמיכה כספית, שבאמצעותה החקלאים יוכלו לתקן או לשפץ את המבנים החקלאיים ולאפשר הפעלתם מחדש. היקף התקציב והתמיכה ייקבעו בהתאם לצרכים שימופו באמצעות סקר שמועבר לחקלאים. המטרה היא לאפשר שתילת הירקות כבר בתחילת חודש נובמבר, על-מנת לאפשר רציפות אספקה של תוצרת חקלאית טרייה מייצור מקומי.

כחלק מסדרת צעדים שהמשרד נוקט בימים האחרונים לטובת שמירה על רציפות תפקודית במשק, בסוף השבוע הודיע משרד החקלאות כי החל באחרונה בתהליך של ניוד עובדים זרים בחקלאות אשר אינם מעוניינים לחזור לתאילנד, ואינם יכולים לצאת לעבודתם בשטחים החקלאיים שבעוטף עזה. חלק מהעובדים נויידו כבר לאזור הערבה, רמת נגב, מושב אחיטוב ועוד, והם ממשיכים לסייע בעבודת השתילה והקטיף.

במקביל, ועל-מנת לענות על הביקוש ולשמור על ביטחון מזון בישראל גם בשעת חירום, פועלים מפקחי משרד החקלאות בעת הזו, גם תחת אש בנמלי הים של אשדוד וחיפה, בנתב"ג ובמעבר הגבול עם ירדן, במטרה לשחרר את הסחורות המתקבלות. מתחילת השבוע טופלו ושוחררו מהנמלים כ-3,800 טון של פירות וירקות, שיגיעו לחנויות כבר בימים הקרובים.

עוד כתבות

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: הבנק שצופה כי למיטב יש לאן לטפס

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026