גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זו תהיה כניסה הרבה יותר רחבה": המומחה שמסביר מתי צה"ל ייכנס לעזה ואיך זה ייראה

אלוף (מיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש המטה לביטחון לאומי, אומר בשיחה עם גלובס כי הכניסה לעזה תהיה רחבה הרבה יותר מאשר בפעמים הקודמות: "אין אפשרות אחרת, אבל יהיו לנו לא מעט אבידות" ● לדבריו, יש רק מטרה אחת, "וזה לא רווחת התושבים, אלא לחסל כל יכולת צבאית בעזה"

אלוף (מיל') יעקב עמידרור / צילום: באדיבות מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון
אלוף (מיל') יעקב עמידרור / צילום: באדיבות מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

"לקראת הכניסה הקרקעית, מתי שהיא לא תהיה, חשוב שהציבור יבין שני דברים שהולכים יד ביד אבל גם קצת סותרים", כך אומר בשיחה עם גלובס האלוף (מיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש המטה לביטחון לאומי וכיום חוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה וביטחון. לדבריו, "מצד אחד, חשוב מאוד להבין שאי-אפשר לחסל את היכולת הצבאית של ארגון החמאס בלי כניסה קרקעית. אי-אפשר לעשות זאת במודיעין ובסיכול, או בהמשך המצור או רק על ידי פעולות חיל האוויר בלבד. חייבים להכניס את הכוח הקרקעי.

"יש בעזה מאות ואולי אלפי קילומטרים של מנהרות": המומחה שמסביר - מה מחכה לצה"ל?
ראיון | פרופ' טרכטנברג: "קבינט כלכלי בראשות יוסי שלי? זה הומור שחור. משרד האוצר עדיין לא התעשת" 
אחד המשקיעים הנועזים של וול סטריט מתייצב לצד ישראל ובגדול

"אבל באותו משפט צריך לומר שהכניסה הקרקעית אינה פשוטה בכלל. יהיה כאן מבצע קשה מאוד, מורכב מאוד, מסובך מאוד. נכון שאנחנו מאוד חזקים, אבל לחימה בשטח בנוי שהוכן להגנה נחשבת בעולם הצבאי לקשה מאוד, בעיקר עבור הצד התוקף.

"לצד המתגונן בלחימה יש יתרון גדול, אבל אין לנו ברירה, אנחנו חייבים להכניס את הכוחות הקרקעיים על מנת להרוס את היכולת הצבאית של חמאס. אין מה למהר, יש לנו זמן וצריך לעשות את זה בשום שכל. לא צריך להיכנס בחופזה, כי יש צורך בתכנון יסודי וקפדני. אבל חייבים לעשות את זה. הציבור בישראל צריך להבין את שני הצדדים של המשוואה הזאת, אחד שזה הכרחי, ושנית שזה לא יהיה קל ויהיו לנו לא מעט אבידות".

עמידרור סבור כי "זה לא יהיה כמו הכניסות הקודמות במבצעים קודמים ברצועה, זו תהיה כניסה הרבה הרבה יותר רחבה. אני יכול להגיד, בלי להכיר את התוכנית המבצעית, שמטרות הלחימה הפעם - השמדת היכולת הצבאית של החמאס - זה רחוק מאוד ממה שהיה בעבר, גם מבחינת היקף הכוחות וגם מבחינת עומק הכניסה".

"מה יהיה ברצועה אחר-כך? יש כמה אופציות"

לגבי השאלה של מה נעשה עם הרצועה לאחר הניצחון על החמאס, עמידרור סבור כי "פה יש כמה אופציות, ותלוי מאוד מה יקרה בלחימה עצמה, ולאחריה נצטרך לקבל החלטה. אופציה קיצונית מצד אחד זה להישאר שם עם ממשל צבאי. אופציה שנייה, הקיצונית לצד השני, זה לגמור את מה שאנחנו צריכים לעשות ברצועה מבחינה צבאית, ואז פשוט לצאת, ושהרצועה תישאר כבעיה לעולם ולכל מי שרוצה לטפל בבעיה הזו - זה לא ענייננו.

"לנו יש רק אינטרס אחד מהרצועה, וזה לא רווחת התושבים, אלא להילחם בכל כוח שינסה להקים יכולת צבאית בעזה. צריך להמשיך ולפגוע בכל מי שינסה לעשות את זה גם אחרי שתיגמר המלחמה הזו.

יעקב עמידרור. ''מטרות הלחימה הפעם - השמדת היכולת הצבאית של החמאס'' / צילום: עינת לברון

"בין אופציה א' ו-ב' יש כל מיני מגמות ביניים שצריך יהיה לשקול. איזה מערכת בינלאומית אולי תיכנס? אולי הרשות הפלסטינית? הכול כאמור ייקבע לפי תוצאות הלחימה, לפי מה שנראה בשטח, לפי דעת הקהל הבינלאומית, לפי השיחות שננהל גם בתוך המזרח התיכון ועוד ועוד. אין צורך לקבל את ההחלטה עכשיו".

האם העובדה שיש לנו לפחות 199 חטופים ושבויים צריכה להשפיע על המהלך, והאם בפועל היא תשפיע?
"כל עוד אנחנו לא יודעים את המיקום של החטופים והשבויים, זה לא צריך להשפיע על התוכנית המבצעית שלנו. אנחנו צריכים לעשות את מה שצריך ואפשר כדי לאתר את מיקומם, או לפחות מיקום של חלק מהם, ואז צריך להשאיר את שיקול הדעת המבצעי לדרג המדיני והצבאי איך לפעול כדי לנסות להחזיר אותם. משום שברגע שאתה יודע איפה הם נמצאים זה כבר שיקול אחר".

האם ברור שהייתה כאן קונספציה שגויה, ואם כן, ממה היא נבעה?
"הייתה לנו ערב ההתקפה הזו של החמאס סדרה של כישלונות. קודם כל, היה לנו כישלון מודיעיני - לא הייתה התרעה; היה לנו כישלון בקונספציה לגבי מהותו של החמאס, ועד כמה הוא ארגון שיש לו אינטרסים מלבד טרור; והייתה לנו טעות של קונספציה הגנתית שלא התאימה לסצנריו שנוצר.

"את כל הדברים האלה אנחנו צריכים לבדוק שעה אחרי המלחמה. לבזבז זמן ואנרגיה על נושאים שלא מובילים אותנו לניצחון מובהק במלחמה כרגע זו טעות. אבל דקה אחרי שננצח, אחרי שתיגמר המלחמה, אנחנו נצטרך לחזור לאחור. לא כדי לחפש אנשים ולערוף ראשים אלא כדי להבין כיצד טעינו, בשביל להיות טובים יותר בעתיד".

"איראן עומדת מאחורי עוצמתו של החמאס"

האם יש גרעין של אמת לדעתך בסברה שאיראן דחקה בחמאס לפגוע בנו דווקא עכשיו, מתוך רצון למנוע את ההתקרבות שלנו לסעודיה?
"אני חושב שיש יותר מגרעין של אמת בכך, שעבור האיראנים מזרח תיכון שבו יש ברית אמריקאית, סעודית וישראלית זה משהו שהם מאוד חוששים ממנו, ולא רוצים שכך ייראה המזרח התיכון, אבל אני לא מכיר שום הוכחה לכך שאיראן עמדה מאחורי ההתקפה, במובן של העיתוי ושל היקף המתקפה.

"אבל צריך לזכור שגם אם אין כזאת הוכחה, מי שהשקיע בחמאס המון כסף והעביר לו המון נשק, ואימן את אנשי חמאס ולימד את החמאס איך לייצר חלק מהיכולות שלו, זאת איראן. אז גם אם איראן לא עמדה מאחורי ההתקפה מבחינת העיתוי והמיקום, איראן עדיין עומדת מאחורי עוצמתו של החמאס. גם בצד הכלכלי וגם הצבאי".

"במלחמה לא דואגים לאוכלוסיית האויב"

עד כמה בלחימה ישראל צריכה להתחשב בזווית ההומניטרית?
"אנחנו צריכים, במסגרת החוק הבינלאומי, לשעבד את כל האינטרסים האחרים לאינטרס המרכזי שלנו - להשמיד את היכולת הצבאית של חמאס. עם כל הכבוד לעולם, הבריטים לא שאלו את עצמם שום שאלה הומניטרית כאשר הם הפציצו בגרמניה במלחמת העולם השנייה. היום הם נותנים נשק לאוקראינים והם לא שואלים שום שאלה הומניטרית לגבי הערים הרוסיות שחוטפות את התחמושת שהמערב נותן לה. כאשר יש בצד השני מדינת אויב, ועזה היא מדינת אויב מבחינתנו, אנחנו מתנהגים כמו במלחמה, ובמלחמה לא דואגים לצרכים של אוכלוסיית האויב. לא מתעללים בה, ומנסים לא לפגוע, אבל בסוף המטרה צריכה להיות ברורה.

"צריך להבין שהחמאס פועל מתוך אוכלוסייה אזרחית, ועושה הכול כדי לפגוע באזרחים שלנו, כך שזו סיטואציה מאוד ברורה. צריך גם לזכור שבסופו של יום הפלסטינים בחרו בחמאס בבחירות דמוקרטיות. לכן, אי-אפשר לבוא בטענות לישראל כאשר היא פועלת בהתאם לצרכיה במלחמה. דרך אגב, בכל המבצעים הקודמים אנחנו לקחנו ברצינות את הטענות לצרכים הומניטריים של תושבי עזה, ובסופו של דבר תראה לאן זה הביא אותנו".

מה תפקיד הרשות הפלסטינית בכל הסיפור הזה? אבו מאזן הוציא גינוי אחרי שבוע ואחרי זה מחק אותו, אבל מה האינטרס שלהם כאן?
"לאבו מאזן ולרשות אין שום תפקיד באירוע. כמו שאמרנו, יש כאלה שחושבים שיהיה לו תפקיד בסוף המלחמה. בינתיים, אבו מאזן שמח ששני הצדדים הורגים זה את זה, כי הוא שונא את שניהם. הוא שונא אותנו וכמובן שהוא שונא את החמאס".

למה ארה"ב תומכת בנו כל-כך הפעם? האם זו הציונות של ביידן?
"אפשר לפרש את התמיכה חסרת התקדים הזו כמשהו אישי של ביידן. אבל יש כאן משהו מעבר, להבהיר לעולם שהציר האמריקאי-ישראלי-סעודי יותר חזק, ואפשר לסמוך עליו יותר מאשר הציר של איראן-חיזבאללה-חמאס-הג'יהאד האסלאמי. זה כבר דבר שנוגע למעמדה בעולם לא רק של ישראל, אלא גם של ארה"ב".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים