גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ישראל איבדה את "האקס פקטור" במלחמה?

מאז ה-7 באוקטובר, רוב הפעולות של צה"ל הן צפויות וידועות לאויבנו, וברבות מהן אנחנו מגיבים לפעולות יזומות של החמאס במקום ליזום ● זה לא תמיד היה כך ● איך איבדנו את אלמנט ההפתעה, ומה צריך לעשות כדי להחזיר את ההרתעה? ● דעה

טנקים של צה''ל בגבול עזה / צילום: ap, Ariel Schalit
טנקים של צה''ל בגבול עזה / צילום: ap, Ariel Schalit

הכותב הוא פרופסור לאסטרטגיה ודיקן בית הספר אריסון למינהל עסקים באוניברסיטת רייכמן

השיח הישראלי בעקבות אירועי השביעי באוקטובר 2023 עוסק רבות בקונספציה וכישלונה. אין ספק שזהו דיון חשוב שראוי להמשיך בו, אבל נראה שיש נושא מרכזי שלא מקבל תשומת-לב ראויה, והוא השבלוניות והפסיביות של התגובה הישראלית לאותם אירועים נוראיים. 

בתוך "עזה הקטנה": כך נערך צה"ל לפלישה הקרקעית לרצועה 
המומחה שמציג: התוכנית שתמנע מצה"ל הסתבכות בבוץ העזתי 
כך הצליח חמאס להונות את ישראל, ואלה הלקחים שכדאי ללמוד

בודאי יש מי שיגידו, על מה אתה מדבר? הרי אנחנו מפציצים מהאוויר בעזה בהיקף חסר תקדים, נערכים לכניסה מאסיבית יותר של כוחות קרקעיים ובמקביל עושים מה שאפשר להחזיר את החטופים. זה נכון, אבל כל הפעולות האלה הן צפויות וידועות לאויבנו, וברבות מהן אנחנו מגיבים לפעולות יזומות של החמאס במקום ליזום. 

יצירתיות ואלמנט הפתעה 

זה לא תמיד היה כך. ב-1967 ישראל הפתיעה את מדינות ערב במכת מנע אווירית, השמידה את חיל האוויר המצרי ויצרה לעצמה יתרון אדיר בכך. במלחמה זו, מוטיב ההפתעה של התקיפה הישראלית הראשונית היה אבן-היסוד במוניטין שצה"ל פיתח לעצמו כצבא מתוחכם וחזק.

מבצע "אביב נעורים" באפריל 1973, בו חוסלו כ-100 אנשי פת"ח, גם הוא תפס את אויבנו ואת העולם בהפתעה והמשיך למצב את צה"ל כצבא יצירתי בעל יכולות משמעותיות.

ב-1976, התגובה לחטיפת מטוס אייר פראנס לאוגנדה הייתה מבצע חילוץ נועז של סיירת מטכ"ל שאיש לא צפה. זה היה עוד נדבך חשוב ביצירת ההילה של עוצמת הצבא הישראלי.

חשיפת ארכיון הגרעין האיראני ב-2018, כמו גם ההתנקשות במדען הגרעין האיראני מוחסן פחריזאדה, היו גם הן פעולות מפתיעות שהבהירו לכל העולם שידה של ישראל ארוכה.

המכנה המשותף לכל הפעולות האלה ולרבות אחרות היה היצירתיות ואלמנט ההפתעה שבהן - במידה רבה המכלול של פעולות אלה יצר את ה"אקס פקטור" של כוחות הביטחון הישראליים - התפישה שצה"ל, המוסד והשב"כ יצירתיים, נועזים ולא צפויים היא-היא אלמנט ההרתעה המרכזי שלנו. 

טיפול שבלוני, צפוי ופסיבי

כמעט כלום מזה אנחנו עדיין לא רואים במלחמה הנוכחית. להפך - מי שעשו פעולה מפתיעה שלא צפינו היו החמאס והג'יהאד האיסלמי. מנגד, לא היה דבר צפוי יותר מהפצצות אוויריות על עזה כתגובה למעשי הרצח הנוראיים של ה-7.10.23, אין דבר צפוי יותר מכניסה קרקעית לעזה, וגם כל הטיפול בנושא החטופים הוא שבלוני, צפוי ופסיבי. הריטואל בו חמאס מצליח לדחות את הכניסה הקרקעית לעזה על-ידי טפטוף של שחרור חטופים - משאיר אותו כצד היוזם ואת ישראל כצד המגיב.

כדי באמת להחזיר לישראל את אלמנט ההרתעה אותו היא בנתה במשך עשרות שנים, היינו מצפים לראות חיסולים לא צפויים של הבכירים ביותר בחמאס ובג'יהאד האסלמי, לראות פעולות חילוץ חטופים בלב עזה (הגענו לאוגנדה, עזה יותר קרובה...) ועוד דברים בסגנון הזה.

במקום זה אנחנו רק שומעים דברי רהב מצד ההנהגה הישראלית והצבא על מחיקת החמאס ומתן עוצמת אש שלא נראתה מעולם - ספק גדול אם זה באמת משכנע אותנו, וספק גדול אם זה באמת מאיים על אויבנו. 

להחזיר את ההרתעה

נשאלת השאלה למה אנחנו לא מצליחים להיות יותר יצירתיים ואקטיביים הן בפעולות הלחימתיות והן בפעולות הקשורות להשבת החטופים. הסבר אחד הוא שאין לנו כרגע יכולת מבצעית לעשות פעולות כאלה. הסבר אחר הוא שיש לנו יכולת מבצעית כזו, אבל היא מרוסנת בגלל לחץ בינלאומי. הסבר נוסף הוא פחדנות הדרג המדיני. ואולי אנחנו רק בתחילתה של הלחימה, ועוד נראה פעולות לא צפויות כאלה.

בכל מקרה, קריטי להבין שבמידה רבה אלמנט ההרתעה הישראלי הוא לאו דווקא עוצמתה הצבאית, אלא היכולת שלה ליזום פעולות שחמאס והג'יהאד האיסלמי לא צופים - זה נכון בהקשר הצבאי וגם בהקשר של הטיפול בחטופים. אנחנו חייבים לעשות דברים שהם לא צופים שנעשה, גם במישור הצבאי וגם במישור המדיני - רק כך נוכל להחזיר את אלמנט ההרתעה שלנו ולמנוע שביעי באוקטובר נוסף.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?