גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברה קטנה מכפר סבא סייעה למנוע את קריסת רשת הסלולר בעוטף בשבת השחורה

מערכות אנרגיה שפיתחה פינרג'י העניקו גיבוי של עשרות שעות לאתרי התקשורת הסלולרית של סלקום בעוטף עזה, בהיעדר זמינות של רשת חשמל בתחילת המלחמה ● המייסד אביב צידון: "המערכות אפשרו למנויים לקיים תקשורת רציפה גם בשעות הקשות ביותר"

מערכות גיבוי נייחות של פינרג'י / צילום: מצגת החברה
מערכות גיבוי נייחות של פינרג'י / צילום: מצגת החברה

מתקפת הטרור הרצחנית ביום שבת ה־7 באוקטובר הובילה לשיבושים משמעותיים בפעילות התקשורת הסלולרית סביב רצועת עזה. רשת החשמל קרסה במקומות רבים שבהם התנהלה לחימה, וכתוצאה מכך אתרי התקשורת הסלולרית באזור עוטף עזה סבלו מהיעדר זמינות של חשמל, ופעילות מערכות הגיבוי שנועדו לפעול לפרק זמן של שעות בודדות שובשה. כל אלו תורגמו לקשיים שחוו משתמשי הסלולר באזור בתחילת המלחמה.

חל"ת? אלביט גייסה מאות עובדים זמניים דרך הרשתות החברתיות
בדיקת גלובס | עשרות חברות הגיעו לתשואת ״זבל״. אלה העיקריות שבסיכון

כעת מסתבר כי מי שסייעה במאמץ להחזיק את התקשורת בסביבות העוטף פעילה בימים הראשונים של הלחימה היא חברת פינרג'י, שפיתחה מערכות אנרגיה ירוקה. החברה מכפר סבא היא אחת מהחברות שהגיעו לבורסה בתל אביב בגל הנפקות הטכנולוגיה הגדול של שנת 2021, שגרם בדרך כלל אכזבות מרות למשקיעים בו עד היום.

במכתב ששלח בסמוך לאותם אירועים יו"ר פינרג'י ומייסד החברה, אביב צידון, לעובדיה, הוא ציין כי "בשעות הקשות בבוקר יום שבת, ברגעים שבהם החשמל בעמודי התקשורת הפרוסים באזור עוטף עזה נותק, מערכות הגיבוי שלנו נכנסו לפעולה של עשרות שעות רצופות, ואפשרו לספק חשמל ולקיים תקשורת רב־ערוצית מצילת חיים - פשוטו כמשמעו".

עוד הוסיף צידון במכתב כי "המערכות שלנו כבר הוכיחו את יעילותן ועמידותן בגיבוי התשתית הסלולרית של סלקום בהצלחה בימי שגרה. הפעם הצליחו המערכות לספק חשמל למגדלי התקשורת של סלקום בעוטף, במשך עשרות שעות ברציפות ובהוכחת היתכנות מבצעית. ובכך אפשרו למנויים לקיים תקשורת רציפה עם כוחות ההצלה ובני משפחתם, גם בשעות הקשות ביותר". 

אביב צידון, יו''ר ומייסד פינרג'י / צילום: יח''צ

פינרג'י שנוסדה בשנת 2009 על ידי היזם הסדרתי צידון, ומנוהלת בידי דיוויד מאייר, עוסקת בפיתוח טכנולוגיה "לייצור סוללות מתכת־אוויר, שמפיקות אנרגיה חשמלית ממתכות - אלומיניום ואבץ". לפי הסבריה, "סוללת אלומיניום־אוויר הינה מערכת לייצור אנרגיה, בעוד סוללת אבץ־אוויר הינה מערכת לאגירת אנרגיה".

עוד מציינת החברה בדוחותיה ש"הגם שהשימושים העתידיים בחשמל המופק מאלומיניום הם רב־גוניים וחולשים על תחומים, תעשיות ושווקים רבים; נכון למועד הדוח, החברה ממקדת את טכנולוגיית אלומיניום־אוויר שפיתחה לייצור חשמל בשתי תעשיות: תעשיית האנרגיה לגיבוי חשמל במקרי חירום ולייצור חשמל מבוזר (תעשיית אנרגיית הגיבוי) ותעשיית הרכב החשמלי.

שיתוף־פעולה הדוק עם סלקום, הלקוחה הראשונה

הלקוחה הראשונה של פינרג'י, חברת סלקום, התקינה בכ־10% מ־2,500 אתרי התקשורת שלה את סוללות הגיבוי של פינרג'י. בדוחות הכספיים לסיכום השנה שעברה, ציין המנכ"ל מאייר כי בעיני החברה, היישום של הטכנולוגיה על ידי סלקום היווה "קרש קפיצה" עבורה. הקשר בין החברות המשיך להתהדק כאשר באפריל האחרון הודיעה פינרג'י על הסכם עם סלקום, שרכשה במסגרתו עוד 350 מערכות גיבוי מתוצרתה.

בחלק מאתרי סלקום הסמוכים לרצועת עזה פעלו כאמור מערכות הגיבוי של החברה, וצידון מציין בשיחה עם גלובס כי מרבית התקשורת הסלולרית באותו אזור חוותה באותו זמן שיבושים קשים, בגלל קשיים באספקה הרציפה של חשמל, מה שבאופן טרגי לדבריו העמיד במבחן את היעילות והגמישות של המערכת שפיתחה החברה שלו.

"המערכת של פינרג'י יודעת לשלוט מרחוק בצריכת החשמל באתר התקשורת", מסביר צידון. "היא עומדת בדרישה של שעתיים גיבוי למערכות החשמל באתרי הסלולר - כפי שנדרש לפי התקנות הרגולטוריות". עם זאת, הניהול מרחוק של זרימת החשמל מהמערכות של החברה איפשר לדבריו לבצע ויסות חכם של קצב זרימת החשמל ביום פרוץ הלחימה למשך זמן הרבה יותר ארוך.

למעשה, אומר צידון, "יש למערכת שלנו הרבה אנרגיה אגורה באתר (הסלולרי) עצמו בזכות רכיבי האלומיניום. כך הצלחנו בעת המתקפה להגיע לזמן אספקה של חשמל (בעומס נמוך יותר, ח' ש') של עשרות שעות".

איך הצליחו בפינרג'י לספק חשמל למשך זמן ארוך? "העברנו את המערכת למצב חסכוני. הצלחנו לעשות את זה בניהול מרחוק, וזה דבר שכל עובדי סינרג'י מאוד גאים בו", אומר צידון. "המחשבה הייתה שעמוד התקשורת נותן שירותים לרשת סביבו. אם מורידים את צריכת החשמל שלו ל־10%, מאריכים את הפעילות שלו. הבעיה היא שכשעמוד תקשורת 'נופל' התמסורת של העמודים סביבו גם נעצרת. מה שעשינו היה לתת תעדוף להעברת המידע מעמוד תקשורת אחד לאלה שבסביבה".

למרות ההפסדים, מקבלת גב חזק מהמשקיעים

למרות מה שמסתמן כהצלחה של המערכת שפיתחה פינרג'י , מניית החברה לא הסבה נחת למשקיעים בה מאז שהונפקה בפברואר 2021, כשאיבדה קרוב ל־80% מערכה מאז. שווי השוק הנוכחי של החברה עומד על קצת מעל ל־200 מיליון שקל, בעוד שביום המסחר הראשון שלה בתל אביב הוא היה מעל ל־1.1 מיליארד שקל. עם זאת, מהשפל של לפני שבועיים נרשמה עלייה של 31% במניה. 

 

בדומה לחברות טכנולוגיה אחרות שהונפקו בשלב הפיתוח, ההכנסות של פינרג'י עד כה אינן משמעותיות. הן הסתכמו במחצית הראשונה של 2023 ב־1.5 מיליון שקל, בדומה לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. את השנה שעברה כולה סיכמה החברה עם הכנסות של 2.8 מיליון שקל. במחצית 2023 רשמה החברה הפסד תפעולי של 23.7 מיליון שקל, שנבע מהוצאות כבדות של מחקר ופיתוח וכן מהגדלת הוצאות המכירה והשיווק. זאת על רקע גיוס עובדים ועלות של ביצוע פיילוטים ללקוחות פוטנציאליים.

בשורה התחתונה סיכמה פינרג'י את המחצית הראשונה עם הפסד של 29.6 מיליון שקל, העמקה של ההפסד משנה קודם לכן שהסתכם בכ־28 מיליון שקל. יתרת ההפסד המצטברת של החברה מאז היווסדה עמדה בסוף יוני השנה על מעל 600 מיליון שקל.

בקופת החברה (מזומנים ופקדונות) נותרו 85 מיליון שקל בסוף המחצית הראשונה, ירידה מול 137 מיליון שקל בתקופה המקבילה. נראה כי אחד היתרונות של החברה הוא שיש לה משקיעים שהולכים איתה כברת דרך, ובהם חברת אינדיאן אויל קורפוריישן (Indian Oil), ענקית נפט וגז שבשליטת ממשלת הודו, ששווי השוק שלה נאמד בכ־15 מיליארד דולר.

בעל המניות הגדול כיום בפינרג'י הוא המייסד צידון המחזיק בכ־19.7% מהון המניות - נתח ששווה פחות מ־40 מיליון שקל. חברת הביטוח מגדל (דרך הפוליסות המשתתפות ברווחים) היא עוד בעל עניין גדול, עם נתח של 7% בחברה. לאינדיאן אויל יש נתח צנוע יותר כיום של 5.4% מהון המניות של פינרג'י. אולם בתחילת השבוע דיווחה ההחברה כי בכוונת הענקית ההודית לבצע בה השקעה נוספת.

בין החברות יש הסכם השקעה שמאפשר לפינרג'י להקצות לאינדיאן אויל מניות כנגד השקעה של 10 עד 12.5 מיליון דולר. מאחר שהקצאה כזאת עשויה להגדיל משמעותית את החזקת הענקית ההודית בפינרג'י, לכדי 25%, יידרש אישור של אסיפת בעלי המניות להשקעה. 

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני