גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוסדות חינוך רבים לא ממוגנים, וההורים לא יכולים לחזור לעבודה

במשרד החינוך אומרים שרוב מוסדות החינוך חזרו ללמידה פיזית, אולם בפועל ברוב המקומות לומדים בקפסולות או באופן חלקי וההורים מתקשים לעבוד באופן רציף

בי''ס הנרייטה סולד בת''א שמארח אשכול גנים / צילום: גיא יחיאלי
בי''ס הנרייטה סולד בת''א שמארח אשכול גנים / צילום: גיא יחיאלי

"הורים יקרים, במהלך תרגיל ירידה למקלטים לצערנו לא הצלחנו לעמוד בזמנים הנדרשים. מבקשת מכולכם להגיע לאסוף את הילדים מהגן", כתבה מנהלת אשכול הגנים באחד היישובים במרכז הארץ להורים.

זה לא היה המקרה היחיד. הפער במיגון במערכת החינוך במקומות רבים בארץ - בבתי הספר ובמיוחד בגני הילדים - משאיר עדיין ילדים רבים בבית, ובמקרה של ילדים קטנים גם את הוריהם.

"ערוכים לאיומים של שנות ה-90": האם הממ"דים בכלל מגנים עלינו?
האם דירות עם ממ"ד יהיו שוות יותר כסף?

לפי נתוני משרד החינוך, רק 20% מכלל בתי הספר וגני הילדים בישראל בממוצע, הם ללא מרחב מוגן. אולם גם אלו המוגדרים ממוגנים אינם בהכרח שמישים, בין אם בשל הזנחה של המקלטים, שלא ניתנים לשהייה ובטח שלא להפעיל בהם גן או כיתה, או מפני שהמרחק מהם אל הגן או הכיתה, לא מאפשר הגעה בזמן כאמור.

תקינה מחמירה במיוחד למוסדות חינוך

במוסדות חינוך ובעיקר גני ילדים רבים, שהבינו שמצב החירום מתארך, החלו בחיפוש אחר מבנה חלופי, שיאפשר פעילות חינוכית וגם הגעה למרחב מוגן תקני ובזמן. זו סוגיה מורכבת לכשעצמה, היות שהתקן למיגון במוסדות חינוך הוא מחמיר מהממ"ד הביתי המוצע.

גורם בכיר בפיקוד העורף מסביר: "במוסדות החינוך התקנים מחמירים במיוחד, משום שבחישוב תוחלת נזק מביאים בחשבון את היקף הנזק שעלול חלילה להיגרם במצב של פגיעה במרחב מוגן מוסדי (ממ"מ), למשל של גן ילדים שיכול להגיע ל־20־34 ילדים קטנים. לכן התקנים מחמירים, מהעובי המוגדל של הקירות והתקרה וגם מיגון הדלת והחלון בהשוואה לממ"ד".

"אנחנו מנסים למצוא פתרונות בחירום לצמצם פער בחלק מהמקרים. אין ספק שביום שאחרי צריך תכניות רב־שנתיות לצמצום פערי מיגון בחינוך, מלחמה בסדר גודל כזה משתקת את החינוך אלא אם יש מיגון תקני".

מה לגבי פתרונות מהירים וזמניים כמו הצבת מיגונית?
"מיגונית היא מבנה שאין הנחיה איך בונים אותו. היא נועדה לתת מענה בשטחים פתוחים. בקו ה־0־40 ק"מ מהרצועה זמן ההתראה נמוך עד מיידי, אך התושבים לא יכולים להישאר צמודים לממ"ד לכל אורך היום, הם צריכים לחיות, ללכת למכולת וכו', ולכן מניחים מיגוניות כאלה בפארקים בקיבוץ ובגני שעשועים ובתחנות הסעה וכיו"ב.

"בשנים האחרונות מנסים לשווק מיגוניות במרכז הארץ, אך הדבר עלול להיות מסוכן. המיגונית עומדת בהדף מסוים, אך אין לה דלת או חלון והיא מעין קופסת בטון פתוחה. היא לא מיועדת לאתגר הבליסטי של אמל"ח שיכול ליפול במרכז הארץ, אלא לאמל"ח באזורי הגבולות שנושא ראש קרב קטן משמעותית. אי אפשר לפתוח גן ילדים בתקופה של מלחמה, כשהמיגון עבור אותו מוסד חינוכי הינו מיגונית בלבד".

ממ"ד בנוי שמציבים בסמוך למוסד החינוכי הוא פתרון תקני?
"אפשר לייצר ממ"ד במפעל ולשנע אותו לאתר - מה שחשוב שיעמוד בתקן מבחינת עובי קיר, ברזל. כל עוד המוצר והחברה מאושרת על ידי פיקוד העורף אפשר וניתן להציבו בגן ילדים, עסק או בית.

"עם זאת, חשוב להדגיש שלא רק המוצר צריך לעמוד בתקן ובאישור, אלא גם ההצבה צריכה להיות בהתאם לתקנות. כך למשל אם נקבע שהגישה למיגון מתוך המבנה אינה יכולה להתבצע תחת כיפת השמיים - זה צריך להיות ככה".

אם זה תקני, למה בעצם לא מביאים מבנים מוגנים על משאיות לגנים ולבתי הספר?
"בפיקוד העורף ובמינהל התכנון מנסים לאפשר גם לגני ילדים את ההיתר הזמני שניתן למגורים בהוראת שעה, ולאפשר לפתוח גני ילדים שיציבו מרחבים יבילים תקניים בפטור זמני מהיתר, וכשתיגמר המלחמה זה יוסדר בהיתר.

"אלא שממ"ד יביל - אינו מוצר זמין שעומד על המדף עכשיו. גם מעט המלאי שהיה אצל חלק מהמפעלים נחטף כמו לחמניות, וכרגע זמני האספקה אינם קצרים, נוכח הביקושים ונוכח תהליך הייצור שדורש זמן ייצור במפעל, זמן ייבוש לאחר יציקת הבטון ועוד".

"השלמת הפערים מחייבת תקציבי עתק ייעודיים"

במשרד החינוך אומרים כי למעלה מ־75% מבתי הספר פתחו את שעריהם בפני התלמידים וחזרו ללמידה פיזית, ובחינוך המיוחד למעלה מ־84% ממסגרות הלימוד חזרו ללמידה פיזית. אולם נראה כי ההגדרה למוסדות שנפתחו פיזית כוללת מקרים של למידה חלקית, חיבור קבוצות גנים ועוד. ההורים מדווחים על ילדים שהולכים פעם־פעמיים בשבוע לבית הספר פיזית או מוזמנים לגן לשעות קצובות ביום, ובשאר הזמן נמצאים בבית.

 

ממשרד החינוך נמסר: "פערי המיגון משתנים ממוסד למוסד, וגם בתוך רשות יש שונות גדולה בין המוסדות. מתווה החזרה מבוסס על סביבת לימודים ממוגנת ובמקומות שאין מיגון, באפשרות הרשות להעביר את המסגרות למקלטים או למבנים מוגנים אחרים. פערי המיגון במוסדות חינוך עומדים על כ־20% בכלל הארץ בממוצע.

"השלמת פערי המיגון מחייבת תקציבי עתק ייעודיים וחיצוניים למשרד החינוך. בניית צוותי חירום וכו'. כמו כן, קיימות הנחיות והוראות בחוזר מנכ''ל שע''ח כיצד על המנהלים ומנהלי מחלקות החינוך ברשויות המקומיות להיערך ולפעול במגבלות מיגון - בניית תוכנית למידה גמישה ואלטרנטיבית במרחבים מוגנים חליפיים, למידה במשמרות, למידה מקוונת מרחוק, תכניות הפגה במרחב הרשות ומחוץ לאזורים מסוכנים".

כמו בעניינים אחרים מתחילת המלחמה, גם כאן העיריות ניסו למצוא פתרונות שונים ומשונים, אבל לא פשוט להעתיק גני ילדים או כיתות לימוד לבתים או למקומות חלופיים - מעשית ומשפטית. בערים שונות הורים התלוננו שהעבירו את הגן - שגם ככה פועל שעות מעטות - למיקום אחר בעיר שקשה להגיע אליו. גם הביטוח הופך לעסק בעייתי כאשר הגן עובר דירה.

בתל אביב הודיעה העירייה כי נמצאו פתרונות לגני העירייה, קרי מגילאי 3 עד 6 וחינוך מיוחד. בעיר פועלים 472 גני ילדים עירוניים שכאלה, ול־125 מהם לא היה מרחב מוגן תקני בתחילת הלחימה. "במאמצים גדולים הצליחה עיריית תל אביב יפו, תוך שימוש במבני ציבור עירוניים, להעביר את כלל הגנים ללא המרחבים המוגנים למרחבי פעילות שיש בהם מרחב מוגן תקני שישמש אותם לתקופת המלחמה", צוין. בין המבנים אותם השמישה העירייה: בית ספר הנרייטה סולד שהינו בית ספר צומח, מרכז מגיד ומרכז קהילתי בשדרות נורדאו שהוסב להיות אשכול גנים.

עם זאת, בגנים הפרטיים, שאליהם הולכים ילדים מגילאי לידה עד שלוש, המצב מסובך יותר. יש ערים שהצליחו להציע פתרונות גם לגנים הפרטיים שאינם ממוגנים, אולם לא לכולם. משפחות רבות תרות בימים האחרונים אחר פתרונות יצירתיים שונים, כגון משמרות הורים וגיוס, בתשלום נוסף מצד ההורים, של סייעות, על מנת לנסות ולמצוא פתרון למצב שנוצר. גנים רבים עדיין אינם פועלים במתכונת מלאה, וישנם כאלה שלא פועלים כלל. בעיריית ת"א ציינו כי "ישנם גנים לגילאי לידה עד שלוש המקבלים מענה ותמיכה על ידי מנהל החינוך בעירייה בסיוע איתור מבנה לפעילות הפגתית במרחבים מוגנים תקניים כדוגמת מרכזים קהילתיים או מקלטים ציבוריים. זאת בעדיפות לגנים עם ילדים בסיכון או קבוצות מוחלשות".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה