גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסקת הפרסומות יצאה להפסקה: שורה של משרדים מוציאים עובדים לחל"ת

בימים כתיקונם, הרבעון האחרון בשנה נחשב לתקופה חזקה בענף הפרסום, אבל המלחמה המתחוללת בישראל שינתה את התמונה גם עבורם ● בכירי הענף מדברים על ירידה דרסטית בפעילות והפסדים של מיליוני שקלים, לצד הבנה למצב ● צפי להתאוששות? במקרה הטוב בינואר

הפסקת הפרסומות יצאה להפסקה / צילום: Shutterstock
הפסקת הפרסומות יצאה להפסקה / צילום: Shutterstock

המתקפה הרצחנית של ארגון הטרור חמאס בתחילת אוקטובר, וימי הלחימה שבאו אחריה, עצרו כל סימן של שגרה בישראל. ההלם והכאב הובילו לשיתוק קולקטיבי, כזה שבו החיים נעצרים, ואין אוויר לשום דבר שאינו חדשות. במשך כשבועיים הופיעו על מסך הטלוויזיה דיווחים מהשטח ודיונים באולפן, ללא הפוגה. הפסקת הפרסומות יצאה להפסקה.  

לסובב את גלגלי המשק: הפתרונות של מנהלי השיווק לפעילות בזמן מלחמה 
הדילמה של מנהלי השיווק: איך נכון לקדם מותגים בזמן מלחמה 
בעקבות המלחמה: קשת 12 מודיעה על קיצוצים בתקציב החברה 
איתור נעדרים ומערך הסברה: כך הפך משרד הפרסום גיתם לחדר מלחמה 

הסיטואציה הזו שבה נמצאת המדינה השפיעה ועדיין משפיעה על פעילות משרדי הפרסום. אם ביום ממוצע רגיל נמצאים 150 מותגים על מסך, הרי שבתחילת הלחימה היה מדובר כמובן באפס, וכיום המספר עומד על כ־70.

אלא שכעת מדובר בעיקר בחסויות ובפרסומות קצרות באווירת "יחד ננצח" ו"אנחנו אתכם". מחירי הפרסום ירדו עד כדי כך, שעל המסך מופיעות חברות אשר בימי שגרה לא מתקרבות לפריים־טיים. קצת כמו בקורונה, רק עם הרבה יותר עצב.

 

ברוב המשרדים לא רואים התאוששות לפני ינואר 2024, ומדברים על הפסדים של מיליוני שקלים בחודש. חלקם בחרו להוציא את עובדיהם לחל"ת - ביניהם נמנים גיתם BBDO, ראובני־פרידן ויהושע TBWA.

בגיתם מודים כי המשרד לא עובד בתפוקה מלאה, כאשר לצד העובדים שהוצאו לחל"ת יש גם עובדים בחופשה או במילואים. בראובני־פרידן הוציאו לחל"ת 25% מהעובדים (ועוד 15% במילואים). ביהושע מדובר במספר שמשתנה מדי יום.

יוסי לובטון, יו''ר ומנכ''ל קבוצת פובליסיס בישראל / צילום: איל יצהר

גם אלה שלא הוציאו לחל"ת מסתכלים קדימה בחשש כבד. במקאן תל אביב, משרד הפרסום הגדול בארץ, לא מוציאים נכון לעכשיו עובדים לחל"ת. עם זאת, לדברי המנכ"לית אתי עבדי, "הנושא ייבחן "חודש בחודשו. נקבל החלטות תוך כדי תנועה".

יוסי לובטון, מנכ"ל ויו"ר פובליסיס ישראל, מספר כי "בחברה העולמית הוחלט שלא פוגעים בעובדים - לא חל"תים, לא פיטורים ולא ימי חופשה. זו לא החלטה כלכלית, והמצב של משרדים בלי גב הרבה יותר קשה".

ירידה של 80%

לפי בכירי הענף, באוקטובר נרשמה ירידה דרסטית של 80% במחזור הפעילות הכספי. חלקם צופים ירידה של 50%-60% בהכנסות הרבעון האחרון של השנה, וירידה יותר גדולה ברווח, כי ההוצאות גבוהות וקבועות.

ניב חורש / צילום: איל נבו

"להערכתי סך הירידה בהכנסות של 2023 יהיה 15%. משרדים יפסידו מיליוני שקלים. זה דרמטי", אומר גיל סמסונוב, שותף בגליקמן־שמיר־סמסונוב. "כל המשרדים במתכונת חירום. הקטנים נמצאים במצוקה כמעט קיומית, הם מתחת לקו האדום.

"בחצי הראשון של אוקטובר הירידות היו טוטאליות, במחצית השנייה יש קמפיינים אבל קטנים יחסית. המפרסמים חושבים שקמפיין של מיליון שקל שווה כמו קמפיין של 2-3 מיליון שקל בזמן רגיל, כי כולם גם ככה דבוקים למסך. בעצם זה מתחלק לשלושה סוגים: שליש השתתקו לגמרי, שליש מדשדשים, ורק שליש פעילים בהיקפים קטנים.

אתי עבדי, מנכ''לית מקאן. "תחרות מייצרת מצוינות'' / צילום: נטלי שור

לדברי טל צורף, מנכ"לית יהושע TBWA, "בדקנו את כמות המשימות שלנו החודש, ואנחנו ב־60%-70% מהפעילות מאוקטובר של השנה שעברה, אבל חלקן משימות קטנות ולא משימות תורמות קמפיין". במשרד איבדו תקציבאית שהייתה במסיבה ברעים ולא חזרה ממנה. "השבוע הראשון היה מחריד, היינו בהלם רגשי", מספרת צורף.

"לכל משרד גדול יש לקוח או שניים שהוא גוף לאומי או נותן שירות שעושה קמפיין תמיכה, אבל אין קמפיינים של מכירות", אומר בכיר בענף. "מי שעלה לאוויר עשה את זה במחירים מאוד נמוכים, כך שזה לא סייע למחזור. משרדי הממשלה, בנקים וקופות־חולים עשו קמפיינים בחצי מחיר".

טל צורף, מנכ''לית משרד הפרסום יהושע TBWA / צילום: תמונה פרטית

"מבחינה כלכלית זה אסון", מסכים לובטון. "אם תוך שבוע־שבועיים החיים יעברו לשגרת מלחמה, וחברות יחזרו לפרסם פרסום מסחרי, נתחיל לצאת מהסיטואציה הזו. אבל אף אחד לא יכול להגיד מתי זה יקרה, הכול נזיל. ככל שזה יתרחק, המשקולת הכלכלית תלך ותכריע.

"זה נכון גם לגבי המשרדים הקטנים שאין להם גב, וגם לגבי הגדולים, שצריכים להחזיק צוות יותר גדול, והעלויות שלהם גבוהות. היכולת לשרוד ירידה של עשרות אחוזים בפעילות, כאשר רוב ההוצאה היא על שכר, היא לא קיימת".

גיל סמסונוב, יו''ר איגוד חברות הפרסום / צילום: איל יצהר

עד כמה זה ישפיע על סיכום 2023?
"בדרך־כלל הרבעון האחרון הוא הכי חזק בשנה. אם הוא יימחק, משרדים יאבדו קרוב ל־50%, וזה יהיה הרסני. אני מתפלל שלא נגיע לזה".

לקחים מהקורונה

המשבר המשמעותי הקודם שפקד את הענף היה משבר הקורונה, שגם בו הפגיעה בנפח הפעילות הייתה דרמטית. אלא שאז, תוך זמן קצר החלה עלייה בקניות האונליין, בעוד שכעת הצרכנים נמצאים בתחושת אבל, שמובילה לירידה במכירות.

לדברי ניב חורש, מנכ"ל משותף ומבעלי ראובני־פרידן, "בקורונה ראינו די מהר מגמה של התאוששות בקטגוריות מסוימות, וגם תוכנית החל"ת של המדינה הייתה מאוד נוחה. הקורונה חיסנה אותנו ולימדה אותנו להתמודד עם דברים כאלה, אבל הפעם מצב־הרוח מאוד קשה".

"הציפייה היא שהמדינה תסייע בחל"תים כמו בקורונה", אומר סמסונוב. "אז לקח זמן לחזור, אבל לחלק מהתחומים הייתה רלוונטיות. פה אין תחום שבו תהיה קפיצה גדולה ויוכל לפצות על המצב".

"אני מקווה שתהיה תמיכה ממשלתית כמו במגפה", אומר לובטון. "כרגע מדברים על מנגנון חל"ת אבל לא על מנגנון סיוע לעסקים, אז אי־אפשר לעשות תוכניות. אם הממשלה לא תניח מתווה שיעזור לחברות לשרוד, נראה גל פיטורים גדול במשק".

לגבש שגרה חדשה

השאלה הבאה היא מתי ואיך תתגבש שגרת פרסום חדשה. נכון לעכשיו, אחד המנגנונים שמפעילים ערוצי הטלוויזיה הוא "בונוסים" - מותג משלם סכום מסוים, ומקבל 150% דקות לעומת יום רגיל.

לדברי חורש, "בשבוע האחרון יש התאוששות בעולמות הפרפורמנס. אנשים נכנסו לשגרת מלחמה, ולכן עוד מותגים עולים לטלוויזיה. היצירתיות שנדרשת מאיתנו עכשיו הרבה יותר גדולה. אנחנו מחפשים יחד עם המפרסמים את הערך שאנחנו יכולים להביא. הכול מתוך חשיבה על המצב - גם המלחמה וגם מצב־הרוח".

"רבים לא מפרסמים עכשיו כי הם בהלם, או שנפגעו או שלא נעים להם", אומר בכיר בענף. "אבל הקניונים נפתחים, והצריכה חוזרת, כך שהראשונים שיחזור לפרסם ירוויחו. יש לנו לקוחות שפרסמו בשבוע האחרון בדיגיטל וזה עובד להם, כי אנשים מהדיכאון אומרים בואו נחליף טלוויזיה או מיטה. הפדיון עולה לאט־לאט, וכבר רואים פקקים בכבישים".

בראיון שערכנו לאחרונה עם מנכ"ל קבוצת גיתם, עדו הר־טוב, הוא העריך כי "בנובמבר הכלכלה תחזור ל־40%־50% מההספק שלה, ובדצמבר זה כבר יהיה 70%־80%". גם אופי הפרסום צפוי להשתנות. "לא נוכל לספר בדיחות כשחיילים נהרגים בעזה", אומר הר־טוב. "נצטרך לתת ערך לצרכנים, לדבר איתם בגובה העיניים. זה עידן האותנטיות, והפרסום ילך שם".

"אם לא תהיה פה זעקה של ציונות כלכלית, אנחנו נהיה בבור שאי־אפשר לצאת ממנו. אנשים יהיו ברחוב", אומר בכיר אחר בענף. "עכשיו יש קצת קמפיינים בסכומים קטנים, ומצד שני, כל ערב זה סופרבול מטורף בנתונים. העניין הוא שלקוחות נורא מפחדים מביקורת. כבר יש להם חומרים מוכנים, אבל הם מפחדים לעלות, 'מה יגידו עלינו'. שר האוצר צריך לבוא, וכמו ג'וליאני אחרי ה־11 בספטמבר, להגיד 'תרימו את הכלכלה'. אחרת לא יהיו פה משכורות".

"ישראל של 2024 תהיה אחרת מכל הבחינות", מסכם סמסונוב. "כולנו נהיה יותר צנועים, שקטים, ענייניים ומאופקים. האופי הלאומי ישתנה, וזה יבוא לידי ביטוי גם בפרסום. ייתכן שעם הזמן התעשייה שלנו תנסה להחזיר את השמחה, אבל כרגע השופוני והמחזמר לא נראים באופק".

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח