גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא היה בית ההשקעות הגדול בישראל. כך הוא איבד 80% משוויו

מאז השלים רני צים את רכישת פסגות לפני כשנתיים, איבדה מניית הקבוצה כ־80% משווייה ● החוב הכבד שמימן את העסקה, המשקולת של פעילות אשראי חוץ בנקאי, וגם "הבדל משמעותי בין מרכזים מסחריים לעולם הפיננסי", הם חלק מהסיבות

רני צים, יו''ר פסגות / צילום: מאיר אדרי
רני צים, יו''ר פסגות / צילום: מאיר אדרי

בסוף אוגוסט 2021 השלים רני צים את אחד המהלכים המפתיעים בקריירה העסקית המטאורית שלו, כשרכש את בית ההשקעות פסגות בתמורה לסכום של כ־405 מיליון שקל, מידי אלטשולר שחם.

יו"ר קבוצת בזק גיל שרון פורש, ומקים קרן השקעות פרטית
ניתוח גלובס | אוקטובר מר לגמל ולפנסיה: זה המסלול היחיד שהחוסכים הרוויחו בו

עד לאותה רכישה עשה צים חיל בעסקי קמעונות המזון (הקמת רשת "כמעט חינם" עם אחיו עדי, שנמכרה באקזיט מרשים) והנדל"ן המניב (חברת מרכזים מסחריים הנושאת את שמו).

אלא שקצת יותר משנתיים לאחר העסקה שאמורה הייתה להקפיץ אותו ליגה, נסחרת קבוצת פסגות, המחזיקה בבית ההשקעות שהיה בעבר הגדול בישראל, בשווי של כ־97 מיליון שקל בלבד - לאחר נפילה של כ־75% במניית החברה בשנה האחרונה ושל כ־80% מאז בוצעה הרכישה.

 

"רני ופסגות סבלו מהמון חוסר מזל, כי לפעמים הכול זה עניין של טיימינג", אומר גורם בכיר בשוק ההון. "מאז שרכש את פסגות קרו שלושה דברים משמעותיים שהשפיעו על החברה: ראשית עליית הריבית, ואם יש משהו ששוק פיננסי לא אוהב זה העלאת ריבית, במיוחד כשהיא נתקלת בעסקה ממונפת".

בכך הוא מתכוון להלוואת ענק של 255 מיליון שקל מבנק מזרחי טפחות, ש"העמיס" צים על בית ההשקעות הנרכש לצורך מימון עסקת הרכישה, ממנה נותרו כיום כ־120 מיליון שקל.

"גורם שני - הרפורמה המשפטית שקידמה הממשלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה, שלא בדיוק תרמה לשווקים הפיננסיים כשהרבה כסף יצא מישראל. פסגות הוא לא גוף של חיסכון ארוך טווח, שרוב הכספים שם מושקעים בחו"ל", מציין הגורם הבכיר, "אלא השקעות בשוק המקומי בעיקר, במוצרים כמו ניהול תיקים, קרנות נאמנות וקצת ברוקראז'. אלו אפיקים פגיעים מאוד כשישראל נפגעת. ולבסוף, המלחמה שפרצה ב־7 באוקטובר היוותה מכה לתעשייה הפיננסית, בטח בטווח הקצר".

כעת יוצאים בקבוצת פסגות לגיוס אג"ח בהיקף של כ־220 מיליון שקל, שיובטחו בשיעבוד על מניות החברה הבת פסגות בית השקעות. לשם כך כבר נפגשו בימים האחרונים עם שורה של גופים מוסדיים, על מנת להציג להם את הפעילות והתוכנית העסקית של בית ההשקעות. הסכום הזה נועד לכסות הן את יתרת החוב לבנק מזרחי והן להחליף כ־120 מיליון שקל באג"ח סחירות שעומדות לפדיון בשנה וחצי הבאות.

האג"ח הקיימות (סדרה ג') נסחרות כיום בתשואת זבל דו ספרתית של כ־16%, שמקשה על מחזור החוב, ולכן נדרש שיעבוד באג"ח שיונפקו. בפסגות מעריכים כי בעקבות השלמת המהלך תשואת איגרות החוב שלה תרד לטווח החד ספרתי, ובהתאם המניה תזנק.

"הפנמה מהירה שזה לא בשבילו"

ברכישת השליטה בפסגות השקיע צים עד היום מהונו האישי קרוב ל־130 מיליון שקל, כולל הנפקת זכויות שביצעה הקבוצה בקיץ האחרון. 62% מהמניות שהוא מחזיק בקבוצת פסגות, החברה הציבורית שבאמצעותה רכש את בית ההשקעות (שנקראה קודם לכן וואליו קפיטל), מציבים לו שווי החזקות של 64 מיליון שקל בלבד, כלומר הוא איבד כמחצית מהשקעתו בפרק זמן קצר.

מיד לאחר רכישת הפעילות של פסגות (שכללה בעיקר את ניהול קרנות הנאמנות ותיקי ההשקעות), אמר צים לגלובס כי "הכותרת שלנו בפסגות היא להחזיר עטרה ליושנה. לא באנו לסיבוב של שנה או שנתיים, ואני לא רוצה להתחיל למכור את הפעילות הלאה לגופים אחרים… נשקיע באנשים, בפעילות, בארגון, בשוק, ונייצר שיתופי פעולה עם הרבה גופים במשק. אנחנו רוצים להביא פעילויות וארומה אחרת לשוק".

אלא שכפי שדווח כבר לפני כחצי שנה, צים החל לחפש אחר גורם שירכוש את מלוא החזקותיו בבית ההשקעות, או לפחות את חלקן. בין היתר הוזכר בתקשורת שמו של המנכ"ל יניב בנדר, שמחזיק כיום ב־7.4% מהחברה הציבורית, כמי שעשוי לקחת חלק ברכישה שכזו.

זאת במקביל לעסקה מוצלחת למדי שהושלמה לאחרונה, למכירת כשליש מנכסי קרנות הנאמנות של פסגות לקסם מבית הפניקס, בתמורה לכ־200 מיליון שקל (עסקה שכללה גם את מכירת מלוא פעילות ניהול התיקים של בית ההשקעות). מכירת הקרנות צפויה להניב לפסגות רווח של כ־90 מיליון שקל, שיירשם בדוחות הרבעון השלישי השנה, הדומה לשווי שבו נסחרת כיום החברה כולה. המשמעות, אם תרצו - פעילותה העסקית הקיימת של קבוצת פסגות מקבלת כיום תמחור אפסי.

"יש הבדל משמעותי בין מרכזים מסחריים לעולם הפיננסי", אומר פעיל בשוק ההון. "לאנשים יש מחשבה שאם הם מנהלים טובים הם יידעו לנהל כל דבר, אך לא בטוח שזה נכון. כדי להצליח בשוק ההון צריך לדעת להביא את מנהלי ההשקעות הטובים, לדעת לייצר די.אן.איי בארגון. יש פה הרבה מרכיבים שהם לא דומים לנדל"ן או קמעונות, ועצם העובדה שלאדם יש ראייה פיננסית לא אומר שאפשר להצליח בשוק ההון. זה נראה סקסי ונוצץ מבחוץ אבל צריך להבין בתחום הזה".

הפעיל מוסיף כי התחושה היא שצים הרים ידיים די מהר, בהיבט של הרצון למכור, וזה אולי דווקא לזכותו. "יכול להיות שהייתה הפנמה מהירה שזה לא בשבילו. בעסקאות רבות, גם כשמבינים שהן פחות טובות, אנשים לא אוהבים 'לחתוך' כשזה כרוך בהפסד. רני בחור מוכשר, חכם וחד. כולם עושים טעויות", הוא אומר.

מוכרים את האשראי החוץ בנקאי

בניגוד לאלטשולר שחם למשל, שהצליח להמשיך לייצר רווחים (בעיקר מדמי ניהול) גם כשאיבד נכסים בעשרות מיליארדי שקלים, בעקבות תשואות חלשות לעמיתיו, בקבוצת פסגות ניכרת צמיחה בפעילות העסקית אך זו אינה מיתרגמת לשורה התחתונה. החברה גייסה באוקטובר 1.4 מיליארד שקל לקרנות הנאמנות שלה, ומתחילת השנה סכום של כ־7 מיליארד שקל (מנהלות בסך הכול כ־43 מיליארד שקל). עם זאת, מרבית הגיוסים בשנה האחרונה מגיעים מהקרנות הכספיות, מוצר עם דמי ניהול אפסיים שנושא בחובו רווח קטן יחסית.

במחצית הראשונה של השנה עמדו הכנסות קבוצת פסגות על יותר מ־150 מיליון שקל, כמחצית מכך מדמי ניהול בקרנות הנאמנות. לבית ההשקעות (כאמור חברה בת) יש כיום כ־100 מיליון שקל במזומן בקופה והוא מייצר בתקופה האחרונה תזרים שוטף בקצב שנתי של כ־40 מיליון שקל, כשבפסגות צופים שהסכום הזה אף יגדל ב־2024.

למרות זאת, קבוצת פסגות רשמה הפסד של 27 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2023. זה מיוחס בעיקר להחזקות ב'משקולת הכבדה' של תחום האשראי החוץ בנקאי, פעילות שהוקמה עוד לפני רכישת פסגות, ונובע בעיקר מהחזקה בחברת ניכיון הצ'קים אפליצ'ק וכן בחברת התשלומים פריפיי.

בדוחות הרבעון השני דיווחה פסגות כי היקף החוב של החברות הבנות כלפיה עומד על 180 מיליון שקל. מרבית הסכום ניתן ללווים באמצעות אפליצ'ק, כשזו חייבת לפסגות 114 מיליון שקל (לאחר שפסגות כבר ויתרה על חוב של 20 מיליון שקל).

בפסגות הבינו כבר לפני כשנה כי בשל עליית הריבית, זו לא התקופה הנכונה עבור שחקנים קטנים להיות בתחום המסוכן של אשראי חוץ בנקאי, ולראיה לא מעט חברות בתחום נכנסו לקשיים והחלו לממש את החזקותיהם. לפי כחודש וחצי מכרה פסגות את מניות השליטה בהחזקתה המרכזית בתחום, חברת אפליצ'ק, למייסד מני גיא וכיום היא מחזיקה ב־20% מהחברה.

אז מה יקרה עכשיו? כשהעמיד את פסגות על המדף לפני מספר חודשים, צים כיוון לשווי של כ־400 מיליון שקל, דומה לזה שבו רכש את בית ההשקעות. אך לאור שווי המניה כיום, ומאחר שתנאי השוק הישראלי בכללו מרמזים שקשה יהיה למצוא רוכש עם רצון לעשות עסקאות בתקופה הזו - לא בטוח שעסקה כזו קרובה. כך או כך, לאחרונה הודיעה פסגות על סיום כהונתו של צים כיו"ר הדירקטוריון, והחלפתו ברו"ח דניאל לבנטל.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים