גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשורה פוליטית מפתיעה מארה"ב: הפלות ומדינות מתנדנדות יחרצו את גורל הנשיא

שבוע של חדשות סותרות: סקר חשוב שגורם לחרדה בקרב הדמוקרטים מראה שביידן מאבד לגיונות של מצביעים, וחוזה ניצחון לדונלד טראמפ ● מצד שני, בחירות חשובות חושפות חולשה חמורה של המפלגה הרפובליקאית ● קריאת עלי התה של הפוליטיקה האמריקאית מסובכת מתמיד

גלן יונגקין, מושל וירג'יניה, אחת משש המדינות המתנדנדות / צילום: ap, Patrick Semansky
גלן יונגקין, מושל וירג'יניה, אחת משש המדינות המתנדנדות / צילום: ap, Patrick Semansky

זה הזמן לעצור את הנשימה. בעוד שנה, בחמישה בנובמבר 2024, ייבחר נשיא חדש בארה"ב. כל מה שיקרה מכאן ואילך יהיה טבוע בחותם הציפייה, ההתארגנות, הפחדים והתקוות לקראת היום הזה.

"פוטין דומע מהפצצות בעזה": השימוש הציני של רוסיה במלחמה 
הקשר הרוסי: בצרפת חוקרים מי ריסס מאות מגני דוד על בניינים של יהודים 

עתיד מדיניות החוץ של ארה"ב תלוי על בלימה במידה כמעט חסרת תקדים. בדרך כלל מדיניות חוץ היא תוצאה של הסכמה רחבה, ונהנית מהמשכיות, בלי קשר לזהותו המפלגתית של הנשיא. הפעם, שינוי בפסגה עשוי להניב תמורות דרמטיות.

מעכשיו ננסה מפעם לפעם לתת סימנים במרוץ הזה, לקרוא עלי תה וגם לעיין באיזה סקר או שניים. כמובן, הסקרים חזרו והכזיבו בשנים האחרונות, באמריקה ובעצם איפה לא. אבל הם החלופה היחידה לניחושים ולאינטואיציות.

המחצית הראשונה של השבוע הייתה מסובכת להפליא במלאכת ההערכה והחיזוי, וסיפקה דבר והיפוכו. ביום א', סקר מעניין במיוחד של ה"ניו יורק טיימס" הראה יתרון מפתיע, כמעט מוחץ, לדונלד טראמפ במדינות-מפתח, שבהן ייחרץ גורל הבחירות. אבל בחירות מקומיות ביום ג' במספר מדינות העניקו הישגים מרשימים למפלגה הדמוקרטית של הנשיא ביידן. כשלעצמם, הישגים אלה אינם משפיעים על הפופולריות הנמוכה להפליא של הנשיא, אבל מצביעים על חולשות רפובליקאיות ניכרות. בקיצור, היכולת לקרוא את עלי התה לא השתפרה השבוע, אבל הבה ננסה.

ביידן מאבד חמש מדינות

את הסקר החדש של ה"ניו יורק טיימס" תיארנו כ"מעניין במיוחד", מפני שבניגוד לרוב הסקרים הוא לא הסתמך על מדגם ארצי, אלא בדק את יחסי הכוחות בין שני המתמודדים העיקריים בשש מדינות מתנדנדות.

הסקר מראה, כי בחמש משש המדינות האלה יש לטראמפ יתרון ממשי. רק באחת מהן יש יתרון זעיר לג'ו ביידן. מן הסקר הזה אפשר להסיק כי אילו הבחירות היו מתקיימות עכשיו, טראמפ היה זוכה ברוב בחבר האלקטורים. הוא נבחר לנשיא ב-2016 בזכות חבר האלקטורים, אף כי הפסיד בהפרש של שני מיליון קולות במניין הכללי.

ברוב המדינות של ארה"ב התפתחו ברבע המאה האחרונה הרגלי הצבעה קבועים. ממילא המאבק ניטש על חסדיהן של המדינות הספורות, שבהן שורר תיקו אלקטורלי. משם נשאבים האלקטורים הנחוצים להשגת רוב.

שש המתנדנדות בסקר של ה"ניו יורק טיימס" הן ויסקונסין, פנסילבניה ומישיגן במערב התיכון; ג'ורג'יה בדרום; ואריזונה ונבאדה בדרום מערב.

ב-2016, טראמפ ניצח בחמש משש המדינות האלה. ב-2020, ביידן ניצח במפתיע בכל השש. בשני הסיבובים ההם, ההפרשים היו קטנים, או זעירים, לפעמים רק כמה אלפי קולות מתוך מיליונים. ביידן אומנם גבר על טראמפ בהפרש של שבעה מיליון קולות במניין הכללי, אבל תנודה קלה בשש המדינות האמורות הייתה יכולה להעניק את הנשיאות לטראמפ. ממשי מאוד הוא הסיכוי שהנשיאות תישמט הפעם מידי ביידן בדיוק באופן הזה, גם אם יקבל את רוב קולות המצביעים. זה יהיה אבסורד בכל דמוקרטיה אחרת, אבל זה עניין מובן מאליו בדמוקרטיה האמריקאית.

צניחה בתמיכת הערבים

ממצאי ה"ניו יורק טיימס" מעוררים חרדה ניכרת אצל הדמוקרטים, מפני שנובעת מהם חולשה כמעט-קיומית. הנשיא ביידן מאבד לגיונות של מצביעים בקבוצות אוכלוסייה שבקולותיהן המפלגה הדמוקרטית תלויה זה 90 שנה. הסקר מצביע על האפשרות של עריקה המונית בין שחורים והיספאנים (יוצאי אמריקה הלטינית) וגם בין צעירים.

עורכי הסקר הזה אומנם לא בדקו את השפעת המלחמה בעזה, אבל סקר נפרד, שעשה המכון האמריקאי-ערבי, מראה ירידה מסחררת בשיעור התמיכה של ערבים אמריקאים בביידן, מ-59% ל-17%. ריכוזים גדולים של ערבים נמצאים במדינת מישיגן, אחת מחמש המדינות שבהן טראמפ עבר ליתרון. סביר אפוא להניח, שעריקת הערבים משפיעה על הממצא הזה.

הדמוקרטים ותומכיהם מתקשים להבין את התנערות המצביעים מביידן. הם מזכירים מהלכים קונקרטיים שהנשיא עשה לטובת כל אחת מהקבוצות הפונות לו עכשיו עורף. אבל הסקר חושף רגשי תסכול, מרירות ואדישות, שאותם אמריקאים פוקדים על נשיא זקן, המעורר רושם נרפה, ואינו מבורך בכישרון רטורי.

יונגקין רצה להיות נשיא

והנה, יומיים לאחר שהסקר של ה"ניו יורק טיימס" חולל סנסציה פוליטית ושינה את סדר היום ואת הציפיות, באו שורה של מבחנים אלקטורליים מקומיים, שהיטו את שבשבת הרוחות בכיוון מנוגד. הם הזכירו לרפובליקאים שלא לשבת על זרי הדפנה.

זה נכון במיוחד בווירג'יניה, בחוף המזרחי, סמוך לוושינגטון. היא מדינה מתלבטת, שהצביעה ברוב מוחץ לטובת ביידן ב-2020, אבל בחרה מושל רפובליקאי ב-2021, בעיקר על יסוד הבטחתו להעניק זכות וטו להורים על מערכת הלימודים ה"שמאלנית" מדי בבתי הספר של ילדיהם.

המושל הזה, גלן יונגקין, מתואר ככוכב עולה של מפלגתו, אולי מועמד לנשיאות. אתמול הוא ניסה להצדיק את הציפיות, ולהנהיג את הרפובליקאים לניצחון בבחירות לשני בתי האסיפה המחוקקת של וירג'יניה. צירוף של כהונת המושל ושל רוב באסיפה היה מקנה לרפובליקאים שליטה מלאה על פעילות החקיקה. יונגקין רצה רוב כזה, בין השאר כדי לקדם חקיקה שתגביל הפלות מלאכותיות.

וירג'יניה ממלאת תפקיד מסורתי של שבשבת רוחות, וההתמודדות בה מיקדה עניין פוליטי הרחק מגבולותיה, שביטוייו היו סיקור עיתונאי ותרומות כסף. יונגקין נחל כישלון חרוץ ומפתיע. המצביעים דחו את יוזמת ההפלות שלו, ואולי גם גנזו את יומרותיו הנשיאותיות.

אוהיו עושה את ההיפך

באותו עניין, משאל עם ספציפי על הפלות נערך ביום ג' באוהיו, מדינה תעשייתית חשובה במערב התיכון. המצביעים נשאלו לדעתם על תיקון מוצע לחוקת המדינה, שנועד להגן על הזכות להפלה מפני התערבות פוליטית ומשפטית. הרפובליקאים שולטים בכל עמדות הכוח באוהיו, ומגיני הזכות להפלה חששו כי הם מתכוונים להגביל הפלות רק למקרים של אונס וגילוי עריות.

מה שקרה באוהיו הוא בדיוק ההיפך ממה שהתרחש בבית המשפט העליון בוושינגטון בשנה שעברה, כאשר רוב שופטיו הצביעו להסיר את הגנת החוקה הפדרלית מהפלות, ולהניח לכל אחת מ-50 המדינות להחליט בנפרד אם להרשות אותן.

הימין הנוצרי קיווה, כי מדינות ימניות כאוהיו ינצלו את הפתח הזה, כדי לסיים הפלות אחת ולתמיד. זה היה מיקח טעות. התפתחה תגובת-נגד גדולת ממדים, גם במדינות ימניות. בניגוד למצב ב-50 השנה הקודמות, ההתנגדות להפלות היא המזיקה עכשיו לסיכוייהם האלקטורליים של המתנגדים.

כמעט אין ספק שהתהפכות היוצרות תועיל לדמוקרטים בהתמודדות על השליטה בקונגרס בשנה הבאה. איננו יודעים באיזו מידה, אם בכלל, היא תועיל לביידן. אבל תופעה רגילה בפוליטיקה האמריקאית היא שסלעי מחלוקת בעלי גוון חברתי ודתי טורפים את הקלפים. את בחירתם של ארבעה נשיאים רפובליקאים מ-1980 ואילך אפשר לייחס להתנגדות להפלות. התנגדות לנישואים חד-מיניים מילאה תפקיד דומה.

קצת קשה להאמין שעל עניינים כאלה תקום או תיפול הנשיאות האמריקאית. אבל מוטב להתרגל לרעיון שהשאלה אם הפלות צריכות להיאסר בתוך שישה או בתוך 12 שבועות עומדת למלא תפקיד מרכזי בתהליך המשפיע על עתיד העולם.

רשימות קודמות בבלוג וב- יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים