גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיתות הכוננות, הרחפנים והאכיפה: הכול הופיע בדוחות המבקר

מהרגע הראשון שמונה למבקר המדינה, מתניהו אנגלמן זכה לקיתונות של בוז, רפש והשמצות ● אולם הדוחות שפרסם ציינו שוב ושוב את חוסר המוכנות של צה"ל בהתמודדות מול הרחפנים, את חוסר הכשירות של כיתות הכוננות ואת הבעיות באכיפה הכללית ● למה אף אחד לא הקשיב?

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: יוסי זמיר

רק כמה שעות לפני כן נפגשתי איתו. ביקשתי להיפגש עם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן כדי לשמוע ממנו על פעילות משרדו בזמן המלחמה. תוך כדי השיחה על מוכנות צה"ל, סיפר לי על בנו שהתגייס למילואים. שניהם היו בחופשה באמריקה כאשר פרצה המלחמה. ביום ראשון הם כבר היו על המטוס שהצליחו להשיג לישראל. האבא בדרכו למשרד מבקר המדינה, והבן חגי בדרכו למילואים. כמה שעות לאחר אותה פגישה, חגי נפצע קשה בעזה מירי נ"ט. מפקד הטנק הצליח ברגע האחרון לשלוף אותו מהטנק וחייו ניצלו. ברוך השם מצבו הרפואי השתפר מאז.

הטור היום יעסוק בדוחות מבקר המדינה בהקשר המלחמה. לשם מה פתחתי בהקדמה הזו? מהרגע הראשון שמונה אנגלמן ביוני 2019 לתפקידו הוא זכה לקיתונות של בוז, רפש והשמצות. 99% מהביקורת שנכתבה עליו איננה באמת ביקורת אלא גבבה של טינופים ושמות גנאי. על כך, בסוף הטור. ועכשיו לגוף העניין. משרד מבקר המדינה פרסם כמה דוחות העוסקים בלב האירועים שהובילו למחדל הנורא ב־7 באוקטובר. קחו לדוגמה את דוח המבקר שכותרתו "ההיערכות הלאומית להגנה מפני איום הרחפנים". דוח זה יצא לפני שנתיים. אצטט לכם מתוכו.

"היקף ההצטיידות במערכת ג' לסיכול רחפנים לשם הגנת מחנות צה"ל ומתקניו הוא כ־22% מהצורך שהציג אגף המבצעים בצה"ל. ברוב המכריע של מחנות צה"ל ומתקניו לא קיימת מערכת ב' לסיכול רחפנים. בשל כך, בעת איום של רחפן על מחנה או מתקן של צה"ל, יש חשש כי צוותי האבטחה לא יוכלו לתת את המענה המבצעי המיטבי".

עוד נכתב כי "השיפור הטכנולוגי המתמיד של הרחפנים יוצר איום מתפתח ומשתנה בהיבטים הביטחוניים, הפליליים והבטיחותיים... קיבל הקבינט המדיני־ביטחוני החלטה שהסדירה את האחריות לטיפול באיום הרחפנים. ההחלטה חייבה פעולה לאומית משולבת של גורמי הביטחון, גורמי אכיפת החוק וגורמי האסדרה לצורך התמודדות עם איום הרחפנים. בביקורת נמצא כי הגופים שנבדקו טרם השלימו את היערכותם המבצעית להתמודדות עם איום הרחפנים ואת הסדרת גבולות הגזרה ביניהם; כמו כן נמצא בביקורת כי פיתוח המענה הטכנולוגי להתמודדות עם האיום התעכב בשל קשיים תקציביים ולא ענה על צורכי כלל הגורמים הביטחוניים; וכי תהליך האסדרה לא הושלם".

כולנו ראינו את החלק הקריטי שהיה לרחפנים הפשוטים של החמאס כדי להתגבר על מערך ההגנה של צה"ל בגבול הרצועה.

כישלון בכוננות ובמימון

בפברואר השנה פורסם דוח על פעילות הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור. כפי שהבינה ארה"ב לאחר ה־11 בספטמבר, עיקר המאבק בטרור לא יכול להתנהל במרדף אחרי המחבל הבודד - נדרשת מלחמה נגד התשתית הכלכלית של ארגוני הטרור. הדוח של אנלגמן קבע כי "מידע רב המגיע מגופים מסוימים בנושאי הלבנת הון ומימון טרור, שמסתכם לכל הפחות ב־3,567 מידעים בשנים 2017־2021 - אינו ממוצה ומקודד לצורך הזנתו למאגר המידע, או ממוצה באופן חלקי בלבד, ובכך נפגעת שלמותו ועדכניותו של מאגר המידע".

עוד נכתב כי מניתוח מענה הפרקליטות, עלה כי עבודת הרשות להלבנת הון ומימון טרור תרמה תרומה נמוכה לביסוס הראיות או לאיתור רכוש בשלושה תיקי הטרור שנבדקו. האכיפה הכלכלית נגד ארגוני הטרור פשוט הוזנחה ונזנחה. החמאס ביו"ש, בעזה ובמזרח ירושלים קיבל כספי־עתק ממדינות זרות ומגופים עוינים בניגוד לחוק, אבל המדינה ישנה על האף ולא עשתה דבר בעניין. כל זאת בלי להתייחס ל"צדקה" הקטארית לחמאס בעזה שהועברה בידיעה ובהסכמה מלאה של ממשלת ישראל.

במאי 2022 פרסם מבקר המדינה דוח ביקורת שעסק בכיתות הכוננות. הדוח קבע בין היתר כי כשירות מרכיבי הביטחון לקויה. תמונת המצב הראתה כי מהשאלון שחולק לרבש"צים במסגרת הביקורת עלה כי קיימים פערים בכשירות במרכיבי ביטחון שונים ובהם גדר ביטחון, דרך ביטחון, תאורת ביטחון וביתן שומר. עוד נכתב לדוגמה כי הסכום הנדרש להשלמת מרכיבי ביטחון ביישובי הצפון ורצועת עזה בלבד עומד על 110 מיליון שקל. מלבד זאת, צוין כי 10.6 מיליון שקל הקצה פיקוד העורף לרכש אלפי מכשירי קשר לתקשורת פנים־יישובית במכרז שהופץ ב־2019, אך עד מועד סיום הביקורת המכשירים טרם חולקו.

אחת הסוגיות האזרחיות לאחר הטבח בדרום נוגעת לפינוי האוכלוסייה. באוגוסט 2020 פורסם דוח מבקר ממש על הנקודה הזו. הדוח מצא כי "50 אלף תושבים מתגוררים בשדרות ובקריית שמונה, אשר תוכניות הפינוי שלהן לא הושלמו. 17 ישובים סמוך לגבול ללא יעד לקליטת תושבים במקרה שפינויים יידרש". עוד נכתב כי "יותר מרבע מיליון תושבים עד 40 ק"מ מרצועת עזה חיים ללא מיגון תקני סמוך למקום מגוריהם", וכי 20% מהמקלטים הציבוריים בישראל אינם כשירים. כל פינוי אוכלוסייה הוא פרויקט מאתגר במיוחד. אבל האתגר קשה פי שבעה כאשר אינך פועל על פי תוכנית סדורה שהכנת מראש.

יותר מאב אחד

לאחר שומר החומות פורסם דוח חמור נגד המשטרה והשב"כ. כך לדוגמה נכתב כי "בשנים 2018־2020 תחנות משטרה בערים מעורבות לא סיווגו תיקים על רקע לאומני, וכתוצאה מכך לא טיפלו בתיקים בהקשר הלאומני שלהם. זאת בשעה שמסיכומים משטרתיים עולה כי המשטרה נדרשת להתמודד עם תיקים בעלי אופי זה". הדוח ציין את חוסר ידיעת השפה הערבית של שוטרים שמשרתים בערים המעורבות, וכי המשטרה לא הייתה ערוכה לאירועי הפרות הסדר. עוד נכתב כי "באירועי שומר החומות התגלו ליקויים תפקודיים משמעותיים במערך המודיעין המשטרתי, במימוש אחריותו למתן התרעה מפני האירועים; לגיבוש תמונת מודיעין משקפת לקראת האירועים ובמהלכם; ולהזרמת מידע רלוונטי שיאפשר התמודדות אפקטיבית עימם".

נמתחה ביקורת קשה על השב"כ והמשטרה בנוגע לפעילותם לניטור הסתה ברשת. "בזמן אירועי שומר החומות לא עמדה לרשות המשטרה מערכת מרכזית לניטור רשתי, כך שבפועל לא הופקו תוצרי המודיעין הנדרשים מהניטור הרשתי בתחום הסדר הציבורי בהיקף מספק על ידי כלל הגופים". לדברי אנגלמן, "בהיעדר שיתוף פעולה מוסדר בין שב"כ והמשטרה, נמנעה האפשרות לבצע מאמץ משותף לגישור על הפערים שנוצרו בתחום זה".

החשש הגדול עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" הייתה ממהומות "שומר החומר 2". החשש הזה לא התממש. חלק משמעותי מכך כמובן יש לזקוף לזכות ערביי ישראל, שברובם הנחרץ שמרו על אחריות ולא נגררו אחרי המסיתים ומחרחרי המדון. אולם גם למשטרה, לשב"כ ולפרקליטות יש חלק לא מבוטל בכך. הלקחים הופקו. המדינה נוקטת ביד קשה נגד ההסתה. כולם יודעים שיש למערכת אכיפת החוק אפס סובלנות בימים אלו, וההרתעה עובדת היטב.

מה שמפריע לעמיתיי בתקשורת בהתנהלות אנגלמן מהיום הראשון זה שאין לו דוחות נוצצים. בעבר פורסמו דוחות שעסקו במדיניות חלוקת הכרטיסים של המשרד של מירי רגב למשחק ישראל־ארגנטינה. התקשורת חגגה על הדוח הצבעוני. התועלת האמיתית למדינה הייתה בין כלום לשום דבר. אנגלמן החליט שהוא לא מתעסק באנקדוטות, הוא לא עוסק בביקורת פרסונלית אלא מתמקד במהות ובתהליכים.

לעניות דעתי, אנגלמן צדק בגישתו העניינית בתקופה בה שום דבר לא ענייני. כאשר בוחנים איך הגענו לתוצאה הטרגית אליה הגענו - התשובה לכך בראש ובראשונה היא חוסר הענייניות. לראש הממשלה נתניהו יש חלק נכבד במיוחד בחוסר הענייניות, אך לכישלון הזה יש יותר מאב אחד.

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט