גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלונדון עד טורונטו: "מלחמת המזרח התיכון חודרת אל שכונותינו"

המלחמה הגלובלית של חמאס מצליחה לא רק להזיק לישראל כי אם גם לשורה של דמוקרטיות ידידותיות לה ● תומכי חמאס מאיימים על הפוליטיקה, על החוק והסדר, על השלום האזרחי וגם על התודעה הלאומית ● עיתון בלונדון מציע להם פרח

הפגנת תמיכה בישראל ברחוב דאונינג בלונדון / צילום: ap, Frank Augstein
הפגנת תמיכה בישראל ברחוב דאונינג בלונדון / צילום: ap, Frank Augstein

חצי מיליון מפגינים במרכז לונדון הזכירו לנו בסוף השבוע את המידה הלא־צפויה, שבה חמאס הצליח להרחיב את הקונטקסט של מלחמתו בישראל.

יש מקום להתחיל לראות את המלחמה הזו בהקשר גלובלי גובר, לא רק מבחינת יחסי החוץ של ישראל כי אם גם בהשפעה על החברה, על התרבות ועל הפוליטיקה של שורת ארצות, במיוחד הדמוקרטיות המערביות.

מתנגדי ישראל נאבקים לא רק לטובת "הפסקת אש", אלא נגד הממסד ונגד הסטאטוס קוו בארצות פעולתם. כפי שהראתה ההפגנה של יום שבת, הם נאבקים אפילו נגד ההיסטוריה המקומית ונגד התודעה הלאומית. מלחמת עזה היא עכשיו אמצעי לזעזע את הסדר הקיים, באשר הוא.

עיתון 'איבנינג סטנדרד' בלונדון מציע למזג את פרח הפרג, סמל יום הזיכרון הלאומי של בריטניה, עם מצעד המחאה נגד ישראל

מי היה מאמין לפני שלוש שנים וחצי, כי חניקתו האכזרית של עבריין שחור זוטר בידי שוטרים לבנים בעיר אמריקאית תשנה את מהלך ההיסטוריה של היחסים הבין גזעיים בעולם כולו? ייסורי מותו המוסרטים של ג'ורג' פלויד הפכו אותו לקדוש מעונה. בשמו ותחת דיוקנו התפשטה תנועה רב יבשתית נגד ניצול גזעי, חברתי ולאומי. מות פלויד דחק את אירופה, את אמריקה, בעצם את הציוויליזציה המערבית כולה, אל הקיר, בעמדת התגוננות והצטדקות. היסטוריונים אולי יגידו יום אחד שזה היה המאורע המכונן של זמננו.

מלחמת ישראל בעזה מתפתחת למהדורה חדשה של ג'ורג' פלויד. היא קוראת דרור לא רק לשנאת ישראל ולאנטישמיות. גם זה. אבל יותר מזה, היא קוראת דרור לשנאת המערב.

הם שונאים את ההיסטוריה הבריטית

לונדון ראתה מעמד מיוחד במינו: על מרכז העיר השתלטו מאות אלפי מפגינים אנטי־ישראליים בשעה שבירת בריטניה ציינה את היום החשוב ביותר בלוח השנה האזרחי. לבריטניה אין יום עצמאות בתור שכזה. התאריך הקרוב ביותר להיות יומה הלאומי הוא 11 בנובמבר. בו, ב־1918, הגיעה אל קיצה מלחמת העולם הראשונה, שנהרגו בה כמעט מיליון חיילים בריטיים, יותר מאשר בכל מלחמה אחרת. אפשר שהטובים ביותר נפלו, והשאירו בעקבותיהם חלל שלא התמלא.

מאז, זה 85 שנה, הבריטים (ואירופים רבים אחרים; ואמריקאים, וקנדים, ואוסטרלים, וניו זילנדים) מציינים את "יום שביתת הנשק", או "יום הזיכרון", או "יום הפרג", או "יום ותיקי המלחמות".

ביום הזה, באופן מסורתי, ימין ושמאל בריטיים עולים לרגל אל האנדרטה ל"נופלים המהוללים", שניתן לה השם Cenotaph, או "הקבר הריק". הבריטים מוזמנים להשתתק שתי דקות לציון "השעה ה־11 של היום ה־11 של החודש ה־11", שבו פסקה האש.

סאן׳ של טורונטו, מזהיר כי המלחמה בעזה מושיבה את ערי קנדה על ''חבית חומר נפץ''

ההפגנה האנטי־ישראלית האדירה ביום הזה ובשעה הזו הייתה אפוא לא רק מחאה על מעשי ישראל, אלא קריאת תיגר על הנרטיב הבריטי, אף כי מארגני ההפגנה לא הודו בזה במפורש.

ההיסטוריה הבריטית מרתיחה אותם, או לכל הפחות נוסכת בהם אדישות. העבר הבריטי הוא אבי־אבות הטומאה, יוצר האימפריאליזם המודרני, עמוד התווך של סחר העבדים, מדכא האומות, הרוצח והשודד. את אנדרטאותיו יש להפיל, את ספרי ההיסטוריה שלו יש לקרוע לגזרים, את מוסדותיו ואת תרבותו צריך להוקיע, מבריטניה יש לדרוש מחילה ופיצויים בוקר וערב. וכמובן, בריטניה היא ממציאת הציונות, הורתה של הצהרת בלפור, מאפשרת הנכבה.

בשעה שלונדון עמדה להתעטף באבל חגיגי, בביטוי נדיר של זיכרון לאומי משותף, הקואליציה של הים־והנהר גמרה אומר לגנוב את ההצגה. ומה? הקשה אחד המארגנים, "היש דבר טוב יותר מאשר להפגין לטובת הפסקת אש ביום שביתת הנשק?". ליתר ביטחון הוצמד גם דגל פלסטיני לאחת האנדרטאות, והונפו הכרזות "עזה־אושוויץ" לצד מגן דוד.

החשש מפני התנגשויות בלונדון הביא עיתונים לקרוא לשקט. 'איבנינג סטנדרד' הרחיק לכת. על מלוא עמודו הראשון הוא מרח דגל פלסטיני לצד פרח הפרג, סמלו המסורתי של יום הזיכרון. "לונדון חייבת להתאחד", הכריזה הכותרת. הנה כי כן, עיתון מן הזרם המרכזי קורא לאחדות לבבית בין אלה המפגינים לטובת חיסולה של ישראל לבין אלה המכבדים את נופלי מלחמותיה של בריטניה.

אמצעי גיוס קל בשביל הרדיקלים הרב־יבשתיים

אבל כאמור עניין לנו במשהו הגדול הרבה יותר משחרור פלסטין. הרדיקלים הרב־יבשתיים מחפשים זה שנים אחדות נקודת משען ארכימדית, כדי לקעקע את הבסיס המוסרי והאתי של הדמוקרטיה המערבית.

נסיונות קיקיוניים לא עלו יפה, עד שבא תחילה דונלד טראמפ, והניב התעוררות חטופה של תנועת "מצעד הנשים" בארה"ב ומחוצה לה. במצעד בוושינגטון למחרת השבעתו של טראמפ השתתפו מיליון ויותר מכל שדרות האוכלוסייה. אבל התנועה לא האריכה ימים, בין השאר מפני שלא הצליחה "להישאר על המסר", כפי שמומחים פוליטיים אוהבים לייעץ ללקוחותיהם. היא פנתה בכיוונים רדיקליים, וסיבה חשובה לקריסתה הייתה החשד של אנטישמיות בין קומץ מנהיגותיה.

אחר כך באה הטרגדיה של ג'ורג' פלויד, והעלתה את התנועה האנטי־מערבית על מסלול חדש. ברור כמובן שרצח פלויד עורר תביעה ממשית וכנה לצדק; אבל נתפסו עליה כה הרבה טרמפים, והיא נלקחה הרבה מעבר למחוזות חפצה.

האנרגיה של השנים האחרונות מתועלת עכשיו אל עזה. צריך להודות, ללא אירוניה וללא סרקזם, שעזה היא אמצעי גיוס מושלם. היא אינה מצריכה שכנוע. התמונות, הנפוצות בכל העולם גם אם הן ממעטות להיראות בישראל, מדברות בעדן.

אין טעם להתכחש לאפקט שלהן. ישראל לא התנדבה לצאת למלחמה הזו, כשם שלא התנדבה להיטבח ב־7 באוקטובר. אבל זה לא מה שנראה על המסך.

בחירת המילים השגויה של מקרון

קל להתרעם על עמנואל מקרון. הוא שגה לחלוטין בבחירת המילים, כאשר תבע מישראל להפסיק "להרוג תינוקות". זו הייתה טעות לא רק בקונטקסט של מלחמת עזה, כי אם גם בקונטקסט הצרפתי הפנימי. כאשר שערי עיתונים ושבועונים בצרפת מזהירים יום אחר יום מפני התפשטות האנטישמיות, נשיא הרפובליקה צריך להיזהר בלשונו. האשמה שהיהודים "הורגים תינוקות" היא עתיקה כמעט כמו כתבי הקודש הנוצריים.

ברור שהוא לא התכוון, כי אין בו קורטוב של אנטישמיות. הוא פשוט התבונן בתמונות. גם הנשיא רונלד רייגן, ידיד גדול של ישראל, עשה כן כאשר חיל האוויר הפציץ יום אחר יום את מערב ביירות, בקיץ 1982. בחדר העבודה שלו בבית הלבן הוא שמר צילום של ילדה לבנונית, שאיבדה את רגלה. באופן אנושי וטבעי, גם ידידים כנים מזדעזעים ממראות כאלה.

זה בדיוק מקור הסכנה: הקושי הגובר של ידידים ושל בעלי ברית להגן על ישראל, או אפילו להצדיק אותה בעיני עצמם. לעת הזו צריך חוכמה, רגישות וניואנסים. אי אפשר להגיב רק ברוגז.

אולי חצי מיליון צעדו ברחובות לונדון ביום שבת. זה מספר שאין כל דרך לטאטא אל מתחת לשטיח. זה יימשך גם בשבת הבאה, וכנראה בהרבה שבתות נוספות, כידוע למפגיני שבתות מנוסים.

כותרת בטבלואיד בקנדה אומרת די הרבה. 'טורונטו סאן' מכתיר את עמודו הראשון במילים "חבית חומר נפץ", על רקע צילום של כרזה, "הפסיקו את רצח העם בעזה". העיתון מוסיף: "הפרת חוק, גזענות וזעם - מתחים גואים מבית בשעה שמלחמת המזרח התיכון חודרת אל שכונותינו". המלחמה הגלובלית של חמאס עולה יפה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק