גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם 2-3 מיליארד שקל מתקציב המשטרה מוגדרים ככסף קואליציוני?

למה בכלל קוראים "כסף קואליציוני"? האמירה של רוטמן מספקת מצע טוב לדיון ● המשרוקית של גלובס

שמחה רוטמן, הציונות הדתית ​(משדר מיוחד, ערוץ 14, 7.11.23) / צילום: יונתן בלום
שמחה רוטמן, הציונות הדתית ​(משדר מיוחד, ערוץ 14, 7.11.23) / צילום: יונתן בלום

 

מאז תחילת המלחמה מתנהל מאבק סביב הקפאת הכספים הקואליציוניים שהובטחו בתקציב, או ביטולם, וניתוב הכסף לצרכי המלחמה. אלא שבראיון לערוץ 14 הסביר ח"כ שמחה רוטמן כי "כל האירוע הזה הוא פייק ניוז". מדוע? מכיוון שנתח לא מבוטל ממה שמוגדר כספים קואליציוניים בעצם קשור גם הוא לצרכי המלחמה. "חלק ממה שמכונה 'הכספים הקואליציוניים', להערכתי 2-3 מיליארד (שקל), זה תקציב למשטרה", הוא הסביר. "מישהו חושב שעכשיו מקצצים כסף למשטרה בגלל שקוראים לתקציב הזה 'תקציב קואליציוני'? ברור שלא".

המשרוקית | המורים בחינוך החרדי לא קיבלו שכר בגלל הקפאת כספים קואליציוניים?
המשרוקית | בן גביר מאשים את בני גנץ במחדל כיתות הכוננות. האם הוא צודק?

אז למה באמת קוראים "כסף קואליציוני"? ההתבטאות של רוטמן היא הזדמנות טובה לעשות מעט סדר בנושא הזה, על רקע העובדה שמדובר בטעות שחוזרת על עצמה. כפי שהסברנו בעבר, כספים קואליציוניים הם כספים המוקצים למפלגה מתוך תקציב המדינה לטובת מטרות שהוגדרו בהסכם קואליציוני. הם מוקצים באמצעות "תקנות תקציביות". על פי הנחיית יועמ"ש 1.1801, על הכספים הקואליציוניים להיות משולבים בחוק התקציב רק בהתאם לתקופה שננקבה בהסכם - בלי שיוקנה להם מעמד בבסיס התקציב מעבר לתקופה זו. כלומר, כספים קואליציוניים הם בהכרח כספים שלא נכנסים למסגרת התקציב, ולא יעברו אוטומטית לשנה הבאה. ולכן, גם אם תקציב המשטרה גדל בצורה ניכרת בעקבות דרישות שהעלה השר איתמר בן גביר במו"מ הקואליציוני זה לא אומר שנכון לסווג את כל הסכום הזה כ"כסף קואליציוני".

האם חלק מהסכום בכל זאת נופל להגדרה? כן, אבל בהיקפים קטנים יותר מאלה שציין רוטמן. בהחלטת ממשלה 511 ממאי האחרון, שעניינה "יישום הסכמים קואליציוניים והסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית בשנים 2023 ו-2024", הוחלט לקדם "תוכנית לחיזוק הביטחון הלאומי תוך חיזוק מערך השיטור". לצורך מימון התוכנית, נקבע שם, יוקצו למשרד לביטחון לאומי (למשטרת ישראל ולשב"ס) 350 מיליון שקל ב-2023, ו-880 מיליון שקל ב-2024. כלומר, כ-1.2 מיליארד שקל.

כשפנינו לח"כ רוטמן בעניין, התברר כי הוא התכוון לתוספות חד פעמיות בהיקף של 2 מיליארד שקל שניתנו למשרד לביטחון לאומי ואינן בבסיס התקציב. גם כאן נסביר: העובדה שכסף קואליציוני הוא כזה שאינו בבסיס התקציב, לא אומרת שכל סכום שאינו בבסיס התקציב הוא כסף קואליציוני. במקרה המדובר, המקור התקציבי של חלק מאותה תוספת חד פעמית הוא קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה, בעוד חלק אחר מותנה בעמידה ביעדים מסוימים או בהערבות שיתבצעו במהלך השנה לפרויקטים חד פעמיים.

אגב, מעבר לפלפולים בהגדרות, לתהיה העקרונית יותר של רוטמן ניתן מענה לאחרונה בדיון שנערך בנושא בוועדת הכספים. נציגת האוצר הבהירה שם כי באותו סל של כספים קואליציוניים "יש שני סעיפים מאוד חריגים … הביטחון הלאומי ומערכת הבריאות. (שם) זה לגמרי הולך לתפעול השוטף שלהן… וגם מבחינה משפטית… מתייחסים לכספים האלה בצורה שונה". בהמשך היא אף הבהירה שמדובר בכספים שתומכים במלחמה.

מטעמו של ח״כ רוטמן נמסר: "ההגדרה של 'כספים קואליציוניים' אינה הגדרה המופיעה בחוק. הקוראים מופנים לדבריו של אורי יוגב, לשעבר הממונה על התקציבים באוצר שהתבטא בנושא בסמוך לאישור התקציב ביחס לסכומים הללו (שאמר כך): 'מעבר לסכומים האלה, יש לא מעט כספים שבמהותם הם קואליציוניים, אבל הם לא נמצאים ברשימה כי שמו אותם בתוך התקציב, סביב קריטריונים חדשים'.

"ההחלטה שלכם לכלול רק את התוספות מתוך החלטת הממשלה שבאה לאחר הכנת חוק התקציב, ולא את ההסכמים הפוליטיים בעלי המשמעות התקציבית בהתאם להנחיית היועצת המשפטית לממשלה 1.1801 תמוהה בעיניי".

כשביקשנו מרוטמן הפניה להסכמים רלוונטיים שלדעתו לא כללנו, הופנינו לסעיף 84 להסכם הקואליציוני בין עוצמה יהודית לליכוד. בסעיף זה - שהוא חלק מההסכם הקואליציוני שנחתם כחלק מהליכי כינון הממשלה בדצמבר 2022 - מופיע סיכום על תוספות תקציביות למשרד לביטחון לאומי: 5 מיליארד שקלים ב-2023, 9 מיליארד ב-2024, 8 מיליארד ב-2025, 5 מיליארד ב-2026 ו-6 מיליארד בכל אחת מהשנים 2027-2029.

אולם, הסעיף הזה אינו תומך בטענתו של רוטמן. ראשית, אם הח"כ מתייחס לכל הסכומים האלה כ"כספים קואליציוניים", מדוע הוא נקב בנתון של 2-3 מיליארד שקל בלבד? הרי מדובר בסכומים גבוהים בהרבה. שנית, וחשוב יותר, הנחיית היועמ"ש שהזכיר רוטמן מבחינה בין הסכם קואליציוני הנוגע לחוק התקציב (כמו ההסכם הקואליציוני שאליו הפנה אותנו) לבין הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית הנכרתים במהלך חקיקת חוק התקציב או במסגרת התנהלות שוטפת. לגבי הסוג הראשון, נכתב כי "ההנחיה אינה מסדירה את כריתת ההסכם ופרסומו, המצויה בעיקרה בעולם הפוליטי-מפלגתי. ההנחיה עוסקת בעיקר בדרך שבה מיושם ההסכם על ידי הגורמים המוסמכים ברשות המנהלית".

במילים אחרות, יש הבדל בין הסכמה עקרונית שנחתמת עם הקמת הממשלה לגבי הגדלות תקציביות שונות בהתאם לדרישות קואליציוניות, לבין האופן שבו הכספים האלה מוקצים בסופו של דבר בתוך התקציב. כספים שנכנסים לבסיס התקציב - הגם שהם פרי של הסכמות פוליטיות - לא נחשבים ככספים קואליציוניים. כך, כפי שכבר הזכרנו, למרות שהגדלת תקציב המשרד לביטחון לאומי נובעת, בין היתר, מדרישות קואליציוניות שהעלה יו"ר עוצמה יהודית, רוב התקציב שהתווסף למשרד לא מוגדר כ"כסף קואליציוני".

בשורה התחתונה: דבריו של רוטמן לא נכונים ברובם. הכספים שהוקצו למשטרה (ולשב"ס) ומוגדרים ככספים קואליציוניים עומדים על כ-1.2 מיליארד שקל ולא על "2-3 מיליארד". מעבר לכך, בדיון שהתנהל בנושא, הבהירו במשרד האוצר כי הכספים הללו הם "חריגים", ועל אף שמבחינה פורמלית הם מוגדרים כ"כסף קואליציוני" בפועל היחס אליהם הוא אינו כזה.

תחקיר: יובל אינהורן

 

עוד כתבות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר