גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה זמן תימשך המלחמה והאם נכבוש את כל הרצועה? התשובה של האלוף במיל. יעקב עמידרור

האלוף במיל. יעקב עמידרור מעריך בשיחה עם גלובס כי גם לאחר השלב הראשון במלחמה ישראל תישאר בעזה בין חצי שנה לשנה ● למה דעתו בנוגע לעסקת חטופים שונה מאירוע גלעד שליט, והאם ישראל צריכה לפתוח ביוזמתה מלחמה מול חיזבאללה?

אלוף (מיל') יעקב עמידרור / צילום: באדיבות מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון
אלוף (מיל') יעקב עמידרור / צילום: באדיבות מכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון

ראש המל"ל לשעבר האלוף במיל' יעקב עמידרור איך אתה מתרשם ממהלך המלחמה עד כה? 
"הצבא מתבסס בצפון עזה, חמאס כבר לא שולט על האזורים הללו. השתלטות הצבא על מחנה הפליטים שאטי הוא אירוע גדול מאוד, בשביל תושבי עזה העובדה שהמקום הזה נכבש היא בעלת חשיבות מאוד גדולה. בנוסף, הצבא מכרסם משמעותית ביכולות החמאס בבית חנון. אז בעצם צה"ל מקיף את צפון ומרכז הרצועה מכל הכיוונים והדרום מנותק מהצפון. אני לא יודע להגיד עד כמה הדרום מנותק מהצפון גם מבחינת החיבור דרך המנהרות אבל צה"ל לומד ומתמקצע בהשמדת המנהרות ולאט לאט מבצע את העבודה גם בתחום הזה". 

ראיון | עמוס ידלין מאמין: זו עסקת השבויים היחידה שעל הפרק
המומחה שמאמין: נסראללה עדיין לא חושב שהבסנו את חמאס

לאחרונה בכירים, גם בצה"ל וגם בקבינט, התבטאו על כך שנצטרך להגיע גם לדרום הרצועה. 
"לתפיסתי בשלב מסוים צריך להגיע דרומה ולנקות גם את הדרום, אבל זו שאלה של החלטת הדרג המדיני", אומר עמידרור, שכיום משמש כחוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה ובטחון. "זה עניין של לוחות זמנים, מתי נכון להתחיל לפעול בכיוון והאם לחכות. השיקול השני שצריך לקחת בחשבון הוא הלגיטימציה הבינלאומית. הרי ככל שעובר הזמן נצטרך להסביר ולהצדיק את הפעולה ולחבר בין אמצעים למטרות. כלומר, למה הפעולה בדרום הרצועה חשובה במלחמה בחמאס. זה לא משנה שברור שאנחנו צודקים. 

"בעיניי, מה שיקרה הוא שבחודשים הקרובים, אולי אפילו לפני סוף השנה, נלחם על כיבוש כל אזורי הרצועה ואז נצטרך לנקות את השטח שכבר נכבש בצורה יסודית ומקצועית. זה תהלך שייקח בין חצי שנה לשנה. נצטרך לעבור מנהרה מנהרה, לעצור מחבלים ולתשאל אותם על הימצאות אמצעי לחימה ומקומות מסתור של מחבלים ובכירים. זה מהלך סיזיפי שייקח זמן אבל נוכל כנראה לדלל בו כוחות. יש סיכוי שנצטרך אפילו להגיע לאזור הבטוח שלשם האזרחים פונו בדרום הרצועה. הרי יש שם יותר ממיליון מפונים ויכול מאוד להיות שאנשי חמאס ניצלו את העניים והתפנו לשם. אבל לכל זה נגיע לאחר כיבוש הרצועה". 

לדברי עמידרור, "יש כמה 'שעונים' שקובעים את היקף וקצב המלחמה. שעון ראשון זה מה שהזכרנו כעת - ההתקדמות לעבר הדרום וכמה זמן צה"ל יצטרך כדי להשלים את המשימה. השעון השני הוא הלגיטימציה, השעון השלישי הוא מצב החטופים ואיך פועלים כדי לשחררם. השעון הרביעי הוא השעון הכלכלי שככל שהמלחמה מתמשכת הוא משפיע יותר ויותר על החברה ועל המדינה". 

הזכרת את החטופים. אנחנו מדברים כעת, לפחות לפי הדיווחים, על עסקה שנרקמת של שחרור מספר לא מועט של חטופים תמורת הפוגות המוניטריות, לדעתך ישראל צריכה ללכת על זה? 
"אני התנגדתי באופן חזק ביותר לעסקת שליט. דעתי לא התקבלה. חשבתי ששחרור כזה גדול של מחבלים תביא לתוצאות הרסניות. בנושא הנוכחי הגישה שלי הפוכה. כל עסקה, שלא מדברת על שחרור אחד או שניים אלא על מספר משמעותי של חטופים, על נשים, ילדים, מבוגרים וחולים, תמורת הפוגות הומניטריות, היא משהו שישראל צריכה בעיניי לקבל. אני מתרשם שנוכל לספוג כמה ימי הפוגה. כן, יש בזה סיכונים מסוימים כי חמאס יתארגן מחדש, וישראל תאבד את המומנטום הצבאי, אבל על אף המחיר צריך ללכת על זה. לאחר ההפוגה צריך להמשיך מאיפה שהיינו ולסיים את העבודה על מטרות המלחמה.

חשוב לי להבהיר - המלחמה הזו לא תוכרע בגלל השאלה של כמה לחם ומים, ואפילו דלק, יהיה לחמאס. נכון שכשהוא רעב יותר אז יש לזה השפעה מסוימת, אבל זה לא איזה הבדל דרמטי. ולכן הכנסת הציוד ההומניטרי לא תפגע באמת במהלך הלחימה, אם כבר להיפך, היא תאפשר לנו חלון הזדמנות רחב יותר להשלמת המשימה. בגלל זה בעיניי צריך להיות גמישים בנושא". 

הצעדה למען החטופים מתל אביב לכנסת שהחלה השבוע / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

עד כמה לדעתך הלגיטימציה הבינלאומית משחקת תפקיד בהחלטות הדרג המדיני? 
"אני לא רואה שיש שום בעיה לאשר מבצעים בגלל הלחצים הבינלאומיים. אני לא חושב שיש כרגע הגבלה של הדרג המדיני בגלל הלחץ העולמי. לפעמים אולי יעצרו, או ישנו מבצע בגלל ההשפעה על המשא ומתן לשחרור החטופים. בכלל, אני חושב שחלק מהפרסומים בנושא צמצום הלגיטימציה הבינלאומית וצמצום חלון ההזדמנויות הם מנופחים מאוד ולא משקפים את המציאות. מנסים להפחיד אותנו ומנסים לזרוע ספק בקרב הציבור, וחבל שכך". 

בתור ראש המל"ל לשעבר עד כמה שעון הלגיטימציה הבינלאומית אמור לשחק תפקיד? 
"אין לדעתי אף אחד בעולם שיודע להגיד משהו בעל ערך לגבי מתי שעון החול הבינלאומי יגיע לסיומו, כי זה עניין של המון דברים שנעשים, או לא נעשים, במסגרת המלחמה. אם מחר או שבוע הבא, סנאטורים או חברי קונגרס, שראו עכשיו את סרט הזוועות של דובר צה"ל, יגידו 'ראינו את הסרט, אסור לכם לעצור' - אז פתאום יש לך יותר לגיטימציה. אם חס וחלילה פתאום נעשה טעות נוראית אז שעון החול דווקא יתקצר. 

"כשאני מסתכל על דעת הקהל בארה"ב אני חושב שיש לנו לגיטימציה בינלאומית. מבית הנבחרים יש לנו לגיטימציה, הדברים שעוד יוצאים מהבית הלבן נותנים לנו לגיטימציה. נאום כמו שהיה להילרי קלינטון נותן לגיטימציה, ובאמת צריך להודות לה על הדברים שלה. כל דבר כזה משנה את השעון הזה באופן משמעותי. לכן כל מי שאומר שהוא יודע למדוד את זה לדעתי טועה. ואחרי כל זה אומר שמדינת ישראל צריכה להילחם ולהשלים את המלאכה גם אם במקומות מסוימים שחשובים לנו בעולם לא יאהבו את זה. 

"בנוסף, יש גורם שלא נלקח בחשבון כרגע, וזה דעת הקהל הישראלי שלא יאפשר את עצירת המלחמה לפני השגת המטרה. אי אפשר להתעלם מזה". 

הרבה אנשים מדברים בזלזול על הגדר סביב הרצועה שעלתה המון כסף ולכאורה לא עשתה את העבודה, לדעתך זה נכון? 
"לדעתי זה ממש לא נכון והרבה ממה שנאמר בנושא נועד לנגח את הממשלה. הרי רוב רובו של הכסף שהלך על הגדר היה על החלק התת קרקעי - והוא עבד מצוין, גם בשביעי באוקטובר. העניין הוא שאף אחד לא חשב שהם פשוט יבואו לגדר שמעל פני הקרקע ויסתערו פנימה בלי תגובה של הצבא. זה היה תרחיש שלא חשבו שיקרה ולכן הגדר שמעל פני הקרקע הייתה די פשוטה לעומת הגדר התת קרקעית שמנעה חדירה במנהרות". 

הגדר בעזה. תחושת ביטחון בלתי מבוססת / צילום: ap, Tsafrir Abayov

אתה חושב שנסראללה עדיין מנסה לשמר את הדברים מתחת לסף של מלחמה כוללת? 
"הוא בהחלט עדיין שם. תראה, יש לנו אתגר. חיזבאללה יורה לא מעט על ישראל. אבל ישראל גובה ממנו גם מחיר לא קטן. הוא איבד עד כה סדר גודל של 80 מחבלים, וזה לפני שדיברנו על הפלסטינים שהוא שולח לגדר, שמחוסלים כולם. אנחנו, והם, לא רוצים כרגע מלחמה כוללת בצפון, כל אחד מסיבותיו שלו. אני חושב שהטיפול שלנו עדיין נכון. לפחות כרגע אני חושב שימשך ככה, אלא אם כן יהיו טעויות שיגרמו לעליית מדרגה. כל מי שאומר שנסראללה העלה מדרגה פשוט טועה, בינתיים הדברים נמשכים כפי שהיו עד כה". 

מה לגבי העובדה שתושבי הצפון אומרים שהם לא מרגישים לחזור הביתה כשכוח רדואן יושב להם על הגדר? מה צריך לעשות? 
"לישראל מחכה החלטה. האם אחרי המלחמה בעזה מחליטים לטפל בחיזבאללה. אם נחליט לצאת למבצע או מלחמה יש כמה שיקולים: למשל היכולות של חיזבאללה שהרבה יותר מפותחות מהחמאס, הפגיעה בעורף שתהיה משמעותית הרבה יותר ממה שחווינו ושיקולים של מוכנות הצבא כמו - עייפות הלוחמים, האם יש לנו מספיק תחמושת, מספיק מיירטים וכו'. אופציה שנייה היא לעבות את הכוחות בגבול, לבנות גדר משמעותית ולדאוג שמה שקרה בדרום לא יקרה. גורם נוסף שמשפיע על ההחלטה האם לצאת למלחמה בצפון הוא כמובן מצב הכלכלה שמשפיע מאוד על החלטה כזו. אופציה נוספת היא לעשות משהו שלא עשינו שנים רבות והיא לצאת למלחמת מנע בחיזבאללה, בזמן שעדיף לנו, וכך לנצל את אלמנט ההפתעה". 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"