גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרה ב־2 מיליון דולר שעשוי להחזיק אוצר בשווי 37 מיליארד דולר

תגלית בוויומינג עשויה להיות המקור הראשון בארה"ב לאדמות נדירות מאז 1952

כריית פחם בוויומינג / צילום: Shutterstock, Jim Parkin
כריית פחם בוויומינג / צילום: Shutterstock, Jim Parkin

לפני 12 שנה, רנדל אטקינס, בנקאי לשעבר מוול סטריט, קנה מכרה פחם ישן מחוץ לשרידן, ויומינג, מבלי לבקר בנכס, תמורת 2 מיליון דולר.

הוא חשב שהמכרה עשוי להוציא רווח מסוים. אולם, לאחרונה גילה אטקינס שהמכרה יכול להניב רווח עצום.

5 מניות תופסות 80% מתיק ההשקעות של באפט. אלו הן
הנתונים מראים: המשקיעים מעריכים שהראלי בוול סטריט רק התחיל
סוללת טילים אמריקאית במיליארד דולר בדרך למזרח התיכון

מכרה הפחם שהתגלה כאדמה נדירה

כמה שנים אחרי שאטקינס רכש את מכרה ברוק, חוקרים של הממשלה הגיעו למקום ושאלו אם הם יכולים לעשות בדיקות, ולראות האם יש באדמה מה שכינו "יסודות של אדמה נדירה".

כשאטקינס רכש את המכרה, הוא אמר ש"לא ידע את ההבדל בין אדמות נדירות ומטבעות נדירים". כשקיבל את תוצאות הבדיקה, חלקן רק בספטמבר, הוא אומר שהופתע: המכרה המנומנם שלו אולי מכיל את המצבור הגדול ביותר של מה שמכונה 'אדמה נדירה' לא קונבנציונלית בשטח ארה"ב, על פי חוקרי הממשלה.

במחירי השוק הנוכחיים, המכרה עשוי להיות שווה כ־37 מיליארד דולר.

החברה של אטקינס, רמקו ריסורסס (Ramaco Resources), החלה לאחרונה להוציא דוגמיות קרקע גדולות יותר למחקר נוסף. אם הפרויקט יתקדם כמתוכנן, זה עשוי להיות המכרה הראשון לאדמות נדירות בארה"ב, מאז 1952.

מדובר בהתרחבות גדולה ומשימה לא קטנה, לחברה בשווי 620 מיליון דולר שהפוקוס שלה עד עתה היה כריית פחם מטלורגי, סוג הפחם המשמש יחד עם ברזל לייצור פלדה. ההתרחבות יכולה להיות סיפוק אישי עבור אטקינס, שאביו בנה קונגלומרט אנרגיה גלובלי, לפני שהסתבך בסדרת סקנדלים, ביניהם ווטרגייט.

תחרות בין סין וארה"ב על תחום האדמות הנדירות

ארה"ב נמצאת במירוץ להדביק את סין ומדינות אחרות בתחום האדמות הנדירות, בגלל שיש למינרלים האלה יותר ויותר ביקוש בתחומים רבים, החל ממכוניות חשמליות וכלה בטורבינות חשמל בים.

בצעד שנראה כפעולת תגמול נגד מגבלות הייצוא של ארה"ב, סין הגבילה לאחרונה את הייצוא של שני מינרלים, גליום וגרמניום, שנעשה בהם שימוש במעבדי מחשבים, מערכות של טילים ותאים סולריים. למרות שאלה לא אדמות נדירות, גם גליום וגרמניום נמצאו בדגימות שנבחנו במכרה של אטקינס בוויומינג.

ארה"ב צורכת בשנים האחרונות כל שנה כ־8,300 טונות מעוקבות של תחמוצות אדמות נדירות, על פי הערכות של הסקר הגיאולוגי של ארה"ב. רמקו, וחברת צד שלישי המייעצת לה מעריכות שיש אולי כ־1.1 טונות מעוקבות של תחמוצות אדמות נדירות בשטח, שהוא רק מעט יותר מרבע משטח הקרקע בה נמצא המכרה, שטח של כ־16 אלף אקר.

המצבור נמצא יחד עם חוקרים ממעבדת טכנולוגיית האנרגיה הלאומית (NETL), של משרד האנרגיה האמריקאי. הם בילו שנים בפיתוח מודל שמשלב נתונים לצד אינטליגנציה מלאכותית, כדי לחזות היכן עשויים להימצא מצבורים לא קונבנציונליים של אדמות נדירות ומינרלים חיוניים. המודל חזה שמצבורים גדולים כנראה נמצאים באגן נהר פאודר בצפון מזרח ויומינג, שכולל בתוכו את שטח המכרה של רמקו.

"בסופו של דבר גילינו העשרה ברמה עולמית", של מה שנקרה אדמות כבדות נדירות, שהן יותר בעלות ערך מהאדמות הקלות, אמר ברט תומאס, חוקר בNETL.

המצבור של רמקו, מורכב גם מאדמות נדירות כבדות וגם קלות, כולל נאודימיום, פרסאודימיום, דיספרוסיום וטרביום. חלק מהחומרים נמצאים בפחם עצמו, בעוד שרובם נמצאים בחומרים העשירים בפחם ובסוגי החימר שנמצאים מעל ומתחת לשכבות הפחם.

משטחי פחם נחשבים למקור לא קונבנציונלי לאדמות נדירות, לעומת מצבורי סלע קשה קונבנציונליים.

מודל לחברות אחרות

קלי רוז, עמיתה בכירה ב-NETL, מקווה שהניסיון של רמקו יהפוך למודל לחברות אחרות שאולי יושבות במקרה על מצבורים קריטיים של מינרלים לא קונבנציונליים. חברות יכולות להפעיל את המודל כדי לבדוק אם גם אצלן יש בפחם אדמות נדירות, בעוד שאחרות יכולות לעשות שינויים במודל כדי לנסות לאתר ליתיום.

אטקינס אמר שהחברה עורכת שיחות מוקדמות לגבי הפרויקט עם מעבדות לאומיות אחרות, כולל המעבדה הלאומית אוק רידג' והמעבדה הלאומית ע"ש לורנס ליברמור. הדיונים נוגעים לטכניקות הפרדה ומגנטים, אמר אטקינס.

הדרך עוד ארוכה לפני שארה"ב או רמקו יוכלו ליהנות מפירות המצבור שנמצא בידי החברה.

אטקינס והצוות שלו מתחילים במה שהם מכנים אסטרטגיה של "מכרה למגנטים": הם מקווים לכרות יסודות של אדמות נדירות, לעבד אותם ולייצר פריטים הנחוצים למעבר לאנרגיה ירוקה. אלה כוללים מגנטים קבועים למנועים של מכוניות חשמליות וטורבינות רוח בים, ויישומים צבאיים כמו הגנה מפני טילים.

עדיין, החברה חייבת להוכיח שהיא מסוגלת לעשות את הדברים האלה ביעילות ובחסכנות.

הגילוי מושך משקיעים

סין שולטת ברוב זיקוק האדמות הנדירות, אבל ברמקו מקווים לבנות מפעל עיבוד בשטח שלה שיזקק את האדמות הנדירות בעצמו ולא יצטרך לשלוח את הפחם מעבר לים. מוקדם מדי לדעת כמה עשוי לעלות מפעל כזה, אם כי אנשים בתעשייה מעריכים שמדובר בסכום של כמה מאות מיליוני דולרים. החברה מקווה לפרסם פרטים על הצד הכלכלי של הפרויקט בחודשים הקרובים.

החברה סיגניה קפיטל מנג'מנט (Signia Capital Management), החלה להשקיע ברמקו מוקדם יותר השנה, כי נמשכה ליעדי הייצור והדיבידנדים שהחברה הבטיחה מפחם. מנהל התיקים ריץ' ביבן אמר, שהגילוי לגבי אדמות נדירות, עליו הכריזה רמקו לראשונה במאי, "גרם לנו ממש להתלהב".

מאז השקיעה סיגניה, היושבת בספוקיין, וושינגטון, עוד כסף לרמקו, שמניותיה כבר עלו ב־63% השנה לפני שהוול סטריט ג'ורנל דיווח על שאיפות החברה הגדולות, ביום חמישי. עד סוף אותו יום, עלו המניות ב־37% נוספים.

עדיין, סוג העיבוד שתבחר החברה וכמה יעלה התהליך הם משתנים לא ידועים, אמר לוקס פייפס, אנליסט בB. Riley Securities, שעדיין חושב על רמקו כחברת פחם. הוא מחכה למידע נוסף לפני שיכניס לחשבון את ההתפתחויות בתחום האדמות הנדירות במודלים הפיננסיים שלו.

אטקינס משוכנע שהאסטרטגיה שלו היא הנכונה, בהינתן שהחברה מוכרת פחם מטלורגי במחיר ממוצע של 184 דולר לטונה מעוקבת, בעוד שאחד מסוגי הקרקעות הנדירות יכול להימכר תמורת יותר ממיליון דולר מטונה מעוקבת. "אנחנו מעדיפים ללכת בכיוון הזה", אמר.

למד לבנות חזון אסטרטגי מאביו

אטקינס גדל באשלנד, קנטקי, ולמד באוניברסיטת דיוק, ממנה יצא עם תואר במשפטים והחל קריירה בAshland Oil, החברה שאביו, אורין אטקינס, הפך לקונגלומרט בינלאומי.

לאחר שעזב את אשלנד, ניהל אטקינס, כיום בן 71, חברה שזכתה לגיבוי מהחברה שעמדה מאחורי חברת הקוסמטיקה, אסתי לאודר. כמו כן, רכש נכסי אנרגיה במרכז אירופה ועבד כבנקאי אנרגיה בג'יי פי מורגן.

"אנשים בניו יורק חשבו שאני הילבילי, אנשים במערב ווירג'יניה וקנטקי חשבו שאני ניו יורקר", אמר.

הוא נותר קרוב לאביו, גם לאחר שאטקינס האב הסתבך בסדרת חקירות פדרליות. אורין אטקינס, שנפטר ב־2007, קיבל קנס על תשלום לא חוקי לקמפיין הבחירה מחדש בנשיא לשעבר, ריצ'רד ניקסון ב־1972, ואחר כך הודה באשמה באישומים של מרמה וקשירת קשר על כך שהורה לעמיתיו למכור מסמכים מסווגים של חברת אשלנד לאיראן.

"אין צידוק למעשיי", אמר אטקינס האב, לשופט פדרלי ב־1990. "אני חושב שאיזשהו כעס או טינה... עשו לי קצר במוח".

רנדל אטקינס אמר, ש"מאוד מעציב כל המצב שהוא היה צריך לעבור" והוא למד מטעויותיו של האב. היום למשל, רמקו נמנעת מעניינים פוליטיים וקמפיינים.

"אני מסתכל עליו לאחור באהבה והערצה", אמר. "אם הייתי מסוגל לבנות משהו מוצלח אפילו במידה כלשהי כמו שהוא הצליח לבנות בקריירה שלו, הייתי מאוד מאושר".

אטקינס הבן אמר, שלמד איך לבנות חזון אסטרטגי לטווח ארוך מאביו. במקרה של רמקו, זה כלל חיפוש שימושים אלטרנטיביים בפחם.

רנדל אטקינס עם דוגמית ממכרה הפחם / צילום: ap, Mead Gruver

צעירים מעריצים את החברה החדשנית

החברה שמשרדיה נמצאים בלקסינגטון, קנטקי, מפעילה מכרות פחם במערב ווירג'יניה ובווירג'יניה. היא קנתה את האתר בוויומינג מחברת המשאיות הממוגנות ברינקס, שיצאה מתחום הפחם.

לאחרונה, רמקו החלה לקדוח לעומק של יותר מ־200 מטר, עמוק ממה שקדחה בעבר, כדי להוציא עוד דגימות ולנתח את המאפיינים הכימיים של האדמות הנדירות והיכן הן נמצאות. ניתוח כזה יעזור להבין מה הדרך הטובה ביותר לכרות, לזקק, להפריד ולעבד את האדמות הנדירות.

אטקינס אומר שמדי פעם מזהים אותו בסביבות שרידן, לאחרונה למשל זיהה אותו מלצר במסעדה.

"מה שאנחנו עושים נראה מגניב בעיני צעירים", אמר אטקינס. "זה חדשני, מדע מהשורה הראשונה וטכנולוגי. מצבורי אדמות נדירות פותחים לקהילה הזו אופקים חדשים לגמרי".

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו