גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רמ"י דוחה תשלומים על מכרזים; האוצר: "פגיעה של 5 מיליארד שקל"

מדובר בעשרות מכרזים שכבר שווקו בהצלחה, אך הזוכים טרם שילמו את מלוא התמורה עבורם • באוצר טוענים להחלטה בחוסר סמכות, שהתקבלה באופן חד־צדדי: "אינה תקפה ולא ניתן יהיה לפעול לפיה"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: יוסי זמיר
ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: יוסי זמיר

נמשכות המריבות תחת אש בין הגופים הממשלתיים: הנהלת רשות מקרקעי ישראל החליטה לאחרונה על דחיית מועדי התשלום של כלל המכרזים עד לסוף השנה - קרי לעוד חודש וחצי - כחלק מההטבות שהיא מבקשת להעניק לזוכים על רקע מצב המלחמה והקשיים שאיתם מתמודד המשק. במשרד האוצר בולמים את המהלך וטוענים: החלטה כזו, שמשמעותה אובדן הכנסות של מיליארדים, התקבלה באופן חד־צדדי וללא סמכות. 

המדינה צפויה לאבד כ-30 מיליארד שקל הכנסות ממקרקעין. וזו רק ההתחלה 
סימנים לגל עלייה מאסיבי: בענף הנדל"ן מזהים הזדמנות ליציאה מהמשבר

החלטת הנהלת רשות מקרקעי ישראל התקבלה אתמול (ד'), ומהותה - דחיית מועדי התשלומים במכרזים השונים עד ל־31 בדצמבר הקרוב. ההחלטה מתייחסת לכמה עשרות מכרזים שכבר שווקו בהצלחה, אך כלל התמורה עבורם טרם שולמה.

החלטתה של הרשות התקבלה, בין היתר, בעקבות פנייה של התאחדות הקבלנים בוני הארץ, שבה נטען כי ענף הבנייה "נמצא בחודש האחרון בתפקוד של 15%-20 בלבד". בעקבות כך ביקשו אנשי ההתאחדות מרמ"י, בין היתר, "דחיית מועדים של שוברי התשלום לתקופה נוספת של שלושה חודשים לפחות, ללא תוספת הצמדה וריבית, ומבלי שדחיית התשלום תיחשב איחור או הפרה של תנאי העסקה או המכרז".

הנהלת רמ"י אישרה בהחלטתה דחייה של חודש וחצי - אך כעת ישנו ספק אם היא תמומש.

"עקיפת הצורך באישור שר האוצר"

במכתב ששלח יועמ"ש משרד האוצר עו"ד אסי מסינג להנהלת הרשות, הוא טוען כי ההחלטה התקבלה בצורה לא תקינה: "החלטה כאמור הייתה צריכה להיבחן על־ידי ועדות המכרזים, באופן נפרד ביחס לכל מכרז", הוא כותב, ומוסיף: "יש בכך לכל הפחות משום עקיפת הצורך בקבלת אישורו של שר האוצר לפי חוק יסודות התקציב".

עוד כותב עו"ד מסינג כי "בהתאם לתקנות חובת המכרזים, עמדת החשב או נציגו בוועדת המכרזים תכריע בעניינים תקציביים. בשל ההשלכה המהותית של השינוי האמור על עיתוי קבלת הכנסות מהמדינה בהיקפים אדירים ועל הצורך בגיוס חוב והוצאות המימון הכרוכות בשל כך, לא ניתן לקבל החלטה בוועדת המכרזים בניגוד לדעתו של החשב".

גורמים במשרד האוצר מציינים כי ההחלטה "התקבלה במחטף", וכי יש לה השלכות משמעותיות על התקציב לשנת 2023 (הדחייה, הלכה למעשה, היא לתחילת שנת 2024).

"מדובר באירוע בעיתוי מורכב מאוד, והחלטה עם משמעויות גדולות מאוד", אומרים במשרד. "לא נעשה ניתוח להחלטה, לא הוצגו הנתונים הקשורים בה, והתקבלו החלטות חד־צדדיות. זה לא מקובל, ומעמיס עוד יותר על המורכבות הקיימת בזמנים שאנחנו נמצאים בהם כעת".

מנגד אומרים גורמים ברשות מקרקעי ישראל כי חשב רשות מקרקעי ישראל, איש משרד האוצר אשר יושב בהנהלת רמ"י, עדכן את משרד האוצר בעניין, ונציגיו לא התנגדו להחלטה שהתקבלה. 

באוצר מכחישים בתוקף את הטענות. לגלובס נודע כי יום לפני ההחלטה שהתקבלה על־ידי הנהלת רמ"י, הועברה לה חוות־דעת מטעם אגף הכספים המתנגדת להצעה לדחות את מועדי התשלום.

הכנסות המדינה עשויות להיפגע עוד יותר

יועמ"ש האוצר, עו"ד מסינג, ציין במכתבו פעמיים את ההשלכות של ההחלטה, במה שנראה כדבר שממנו חוששים במשרד האוצר יותר מכול - אובדן הכנסות המדינה בתקופה הכלכלית המאתגרת שבה אנו נמצאים: "מדובר בהחלטת מדיניות גורפת אשר כתוצאה מכך יופחתו הכנסות המדינה בהיקפים אדירים לתקופה נוספת של חודשיים", כתב מסינג. "החלטה זו משפיעה על גיוסי החוב של מדינת ישראל ועל הוצאות המימון הכרוכות בשל כך".

גורמים באוצר מעריכים כי הפגיעה מסתכמת בכ־5 מיליארד שקל מהכנסות המדינה לשנת 2023. "אי־אפשר להפחית את הכנסות המדינה פתאום, בלי תיאום עם האוצר ולא על דעתו של השר, ודאי בהיקפים כאלה", אומרים אותם גורמים. "החלטה שמשמעותה 5 מיליארד שקל מקבלים אחרי שעושים ישיבה רצינית ודיון מקצועי".

כפי שפרסמנו כאן בסוף החודש שעבר, הכנסות המדינה ממקרקעין צפויות לרדת ב־2023 בכ־30 מיליארד שקל - עוד לפני השפעת המלחמה על השוק - וברבעון הנוכחי, הרבעון האחרון של השנה, הפער מ־2022 עשוי לגדול בקצב גבוה עוד יותר. אין ספק כי הירידה הדרמטית - כ־35% בהכנסות ממכירת קרקעות וכ־43% ממיסי מקרקעין - קשורה גם במספרים האדירים שנרשמו בשנת 2022, שאליהם נעשית ההשוואה של תוצאות השנה הנוכחית, אך קופת המדינה בימים אלה משוועת לכל שקל נוסף - ומכתבו של יועמ"ש האוצר מבטא זאת היטב.

דיון אצל האוצר בשבוע הבא?

מדובר נכון לעכשיו בעשרות מכרזים שעומדים על הפרק, וככל שתתעכב ההחלטה בעניינם, יתווספו ככל הנראה מכרזים נוספים שמועד תשלום השוברים עבורם מתקרב. לגבי כל אחד מהם מורה יועמ"ש האוצר במכתבו לדון בנפרד.

באוצר מציינים כי ניתן לייצר מנגנון שיאפשר דחיית תשלומים לכל אדם פרטי או זוכה שנמצא במילואים ומתקשה לשלם בעת הנוכחית. "יכול להיות שנכון לדחות גם 100% מהתשלומים, אבל יש פה דילמה עם משמעות אדירה, ודאי בסוף השנה", אומרים שם. "האינטואיציה היא כן לדחות תשלומים, לכל הפחות לזוכים בצמודי קרקע ולמילואימניקים, אבל חייב להיות דיון כלכלי־אוצרי בעניין, אשר מתוכנן להתקיים בשבוע הבא".

"החלטתה של הנהלת הרשות בעניין כאמור, שלא ברור הבסיס החוקי לקבלה, טעונה לכל הפחות את אישורו של שר האוצר", מסכם יועמ"ש האוצר, עו"ד מסינג. "לנוכח כל האמור, ההחלטה אינה תקפה ולא ניתן יהיה לפעול לפיה".

מנגד, גורמים ברמ"י מתעקשים כי "זו החלטה בסמכות הנהלת רמ"י, והיא בתוקף לפי קביעת הייעוץ המשפטי שלנו. שאנשי האוצר יפנו ליועצת המשפטית לממשלה", הם אומרים. 

מרשות מקרקעי ישראל נמסר: "רמ"י תמשיך לפעול לטובת שוק הנדל"ן. צר לנו על הראייה הצרה של אנשי האוצר אשר מתעלמת מהמצב השורר בישראל. התנהלותם זו לא רק שאינה מתחשבת במצב, אלא גם תכשיל מכרזים ותעמיק את המשבר הקיים". 

עוד כתבות

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל