גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אני אוהב אתכם": הסופר הפופולרי ביותר ביוון מתייצב לצד ישראל

חריסטוס חומינידיס, שביקר כמה פעמים בישראל ומצהיר שהוא אוהב אותה, עוקב בדאגה אחר המתרחש כאן ● לדעתו, זו מלחמה של נרטיבים ועלינו למצוא נרטיב טוב יותר כדי לזכות בדעת הקהל העולמית

חריסטוס חומינידיס / צילום: Afroditi Houlaki
חריסטוס חומינידיס / צילום: Afroditi Houlaki

בימים שבהם ההסברה הישראלית מתקשה לתת פייט במדיה הבינלאומית, מנחם לפגוש אנשי תרבות מובילים ממעבר לים, שלא רק מתייצבים בגאון לצד ישראל אלא גם מגלים הבנה ועניין כנים במורכבות החיים כאן.

אדם כזה - שאפילו ביקר בישראל שש פעמים לאורך השנים, אף שאינו יהודי - הוא הסופר היווני חריסטוס חומינידיס (57). "תמיד הייתי נלהב כלפי ישראל. אני אוהב אתכם", הוא מצהיר בשיחה שהתקיימה לאחרונה מביתו באתונה. "רציתי שספריי יתורגמו לעברית ויצרתי קשר ביוזמתי עם הוצאות לאור ישראליות כדי שזה יקרה. לאורך השנים, היו לי שיחות עם עמוס עוז וגם עם א.ב יהושע, שהיה אדם משעשע מאוד. בירושלים נפגשתי לארוחה עם אתגר קרת".

הסיפור של החייל וסוסו שהפכו לגיבורי מלחמת העולם הראשונה
6 הערות | "את ואני והמלחמה הבאה": 55 שנה למחזה המכונן של חנוך לוין 

חומינידיס הוא מהסופרים הפופולריים ביותר ביוון שזוכה גם להצלחה חובקת עולם, עם ספרים שתורגמו לאנגלית, צרפתית, ספרדית, איטלקית, טורקית ואפילו עברית ("הילד החכם", ספרו הראשון מ־1993; וכן קובץ סיפורים קצרים, שראה אור ב־2000, בשם "תרנגול ללא רחמים"; שניהם תורגמו בידי דספינה ליאוזידו שרמיסטר וחיים פסח, ה"ו). עד כה הוא פירסם 13 ספרים, שלושה מהם הם קבצי סיפורים קצרים.

עטיפת ספרו של חומינידיס ''תרנגול ללא רחמים''

ספרו "ניקי" ("ניצחון" ביוונית), שראה אור ב־2014, זכה ב־2021 בפרס היוקרתי "הספר האירופאי" בקטגוריית הפרוזה, ובכך היה לסופר היווני הראשון שזכה בפרס. "הנכס הספרותי העיקרי של חומינידיס הוא היכולת ליצור דימויים שלמים בעלי חיוניות ייחודית וברצף כזה שנותן לקורא את הרושם שהוא צופה בסרט", כתבה על הספר העיתונאית ויויאן אפתימיופולו לפני כעשור במגזין היווני Lifo. "הסופר ההומניסט מקיף באהבה ובהבנה לא רק את גיבוריו המרכזיים אלא את כל הדמויות בסיפור".

הספר, ששואב השראה מסיפורה האמיתי של אמו - ששמה, כשם הגיבורה, "ניקי" - מגולל את סיפור התבגרותה של אישה צעירה שחייתה ביוון תחת הכיבוש הנאצי ומלחמת האזרחים המרה שהגיעה בעקבותיה.

עטיפת ספרו של חומינידיס ''הילד החכם''

ראש העיר היהודי

בשיחה עימו, חומינידיס חוזר למאורעות השואה ביוון ולשורשי האנטישמיות, אותם הוא קושר לעלייה במספר התקריות האנטישמיות שנראות כעת ברחבי העולם, על רקע מלחמת "חרבות ברזל". הוא מזכיר, למשל, את המחיקה הכמעט מוחלטת של הקהילה היהודית המפוארת בסלוניקי, שמנתה בשיאה, לפני המלחמה, כ־50,000 איש ולאחריה - כ־2,000 יהודים בלבד.

"בסלוניקי, אחרי שהיהודים נלקחו למחנות, היוונים נכנסו לבתיהם והשתמשו בשיש מבתי הקברות כדי לסלול כבישים", אומר חומינידיס. "כעת רואים שוב תקריות אנטישמיות חמורות, למשל סמלי מגן דוד צהוב שהוטבעו בבנייני מגורים של יהודים וישראלים בגרמניה. ביוון האנטישמיות היא לא כזו קיצונית. הוכחה לכך היא העובדה שלפני כחמש שנים נבחר לעיר יאנינה ראש עיר יהודי בשם מויסיס אליסף. הוא נפטר בשנה שעברה מסרטן (זו הייתה הפעם הראשונה שבה נבחר אדם יהודי לראשות עיר ביוון, ה"ו)".

מאז פרוץ מלחמת ישראל־חמאס, חומינידיס עוקב באדיקות אחר החדשות וכן שומע על המתרחש מחברים יוונים־ישראלים שמתגוררים בישראל. חבר שכזה הוא למשל איש העסקים ויו"ר לשכת המסחר ישראל־יוון, סבי מיוניס, שלמד עימו בבית הספר. מיוניס עלה לישראל ב- 2006 ועוסק מאז בעיקר בפילנתרופיה ותמיכה בעולים חדשים. "בדור הסופרים בני גילו, חומינידיס הוא הסופר הכי משמעותי והכי משפיע", אומר עליו מיוניס. "כילד הוא היה שונה מכולם. הוא אף פעם לא היה במיינסטרים, וכך גם היום. הוא חכם מאוד ובעל חשיבה עצמאית".

היוונים לא רוצים לדעת

חומינידיס הוא יליד אתונה ועורך דין בהכשרתו. הוא מעורב ובקיא מאוד בפוליטיקה בארצו וגם בזו העולמית, ומתבטא תכופות בסוגיות אלה בכלי התקשורת. לאורך השנים הגיש גם תוכניות ברדיו, כתב מחזות לקולנוע ולטלוויזיה והוא בעל טור קבוע בעיתון הגדול ביוון, Ta Nea.

לדבריו, בכל הנוגע למורכבות הסכסוך בישראל, "היוונים, וגם הרבה אירופאיים, לא מבינים ולא רוצים לדעת", אומר חומינידיס. "למשל, ממה שאני מבין, רבים מהקורבנות בטבח שהתרחש ב־7 באוקטובר החזיקו בדעות פרוגרסיביות והתנגדו למדיניות של בנימין נתניהו. שמעתי שהסופר אתגר קרת מחדד את הפרדוקס הבא - בזמן שהקהילה הגאה בארה"ב יכולה לתמוך בפלסטינים, אפילו בחמאס, הרי שחמאס למעשה זורק הומוסקסואלים מגגות הבתים. אני מוצא את זה משוגע".

כמו במדינות רבות באירופה, גם באתונה נערכו בשבועות האחרונים כמה מצעדים והפגנות פרו־פלסטיניות, לצד גם הפגנות פרו־ישראליות שנתמכו בידי הקהילה היהודית ואף זו הישראלית באתונה, שמונה כמה אלפים. ראש הממשלה קיריאקוס מיצוטאקיס תומך בישראל ובזכותה להגן על עצמה, ואף הגיע לישראל בימי המלחמה הראשונים כדי להפגין תמיכה.

אך בציבור הרחב התמיכה בישראל, לפי סקר שנערך בסוף אוקטובר, היא רק 22%, בעוד התמיכה בצד הפלסטיני גבוהה יותר, 28%. בכל זאת יש להביא בחשבון שהשאלה בסקר נוסחה כך שלא התייחסה למלחמת ישראל־חמאס כי אם לתמיכה בישראל, אל מול פלסטינים: "במלחמה בין ישראלים לפלסטינים, לאיזה צד אתה רגיש קרוב יותר?".

כך או כך, בעבר התמיכה של הציבור היווני בישראל הייתה אפילו נמוכה מ־20%. "המפלגה הקומוניסטית ביוון (KKE) זכתה ב־8% מהמושבים בפרלמנט והיא פרו־פלסטינית", אומר חומינידיס, "שזה אומר גם פרו־חמאסית. היא מארגנת הפגנה ואז אנשים צועקים נגד ישראל. זה עצוב".

להראות את הסרטונים

כמספר סיפורים, חומינידיס מזהה את חולשת הנרטיב הישראלי אל מול זה הפלסטיני. או במילים אחרות - הוא מבחין באתגר שנעוץ בניסיון הישראלי לבנות נרטיב מעורר אמפתיה. "בתפישתם של יוונים רבים הפלסטינים חיים בתנאים קשים בעזה, הם עניים. הם לא חזקים. ומולם הישראלים הם עשירים וחזקים", אומר חומינידיס. "לכן, בעיניהם, צריך לתמוך בפלסטינים מסיבות של צדק. מי שמפגינים נגד ישראל בכיכר סינטגמה (כיכר ההפגנות של אתונה), הם לא אנשים רעים. הם מונעים בידי הסטיגמה שלפיה היהודים הם 'הרעים' כי הם עשירים וחזקים, והפלסטינים עניים ומסכנים. אין ספק, זו מלחמה של נרטיבים ואתם צריכים למצוא נרטיב טוב יותר כדי לזכות בדעת הקהל".

איך אפשר לעשות זאת למשל?
"לדבר בעובדות: למשל - חמאס מחביא את עצמו בתוך האוכלוסייה האזרחית בעזה. ישראל צריכה להציג את עצמה לעולם כחברה פתוחה וליברלית. היא צריכה להראות את עצמה כחברה דמוקרטית, שבה מיעוטים יכולים לבטא את עצמם. זו הסיבה שישראל שונה מהמדינות הסובבות אותה. ישראלים נהנים מחופש ביטוי. הם יכולים לצעוק כנגד הממשלה שלהם הכי חזק שהם רוצים. אם עזתים יאמרו בגלוי מילה אחת רעה על חמאס - זה הסוף שלהם. אם המלחמה הזו תסתיים בניצחון של ישראל, אבל אנשים ממדינות המערב לא יבינו מה בדיוק קרה, האם ולמה המלחמה הייתה מוצדקת, ישראל תמותג לרעה".

הרי הסרטונים שמראים את מעשי הטבח של מחבלי חמאס מזעזעים. הם גרועים מסרטוני דאעש. איך ייתכן שאנשים בעולם עדיין לא מבינים?
"לדעתי ישראל צריכה להראות את הכול, גם את התמונות והסרטונים הקשים ביותר".

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?