גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם מחירי המכוניות החדשות יעלו בתחילת 2024? בענף מחכים לרגע האחרון

כמה שבועות לפני תחילת השנה החדשה, קשה להמר מה יהיו מחירי הרכב החדשים ● לצד הנטייה הטבעית להתייקרות, נראה ששערי המטבע ועודפי מלאי בדגמים מסוימים יהוו גורם ממתן ● בתקווה שהאופק הביטחוני יתבהר, היבואנים ימתינו לדקה ה־90 לפרסום המחירונים

מכוניות חדשות בנמל חיפה. יותר מ־80 אלף כלי רכב שעדיין עומדים בנמלים / צילום: Shutterstock
מכוניות חדשות בנמל חיפה. יותר מ־80 אלף כלי רכב שעדיין עומדים בנמלים / צילום: Shutterstock

בימים אלה מכונסים מיטב המוחות וצוותי הניהול בענף הרכב הישראלי בניסיון לגבש מחירוני רכב חדשים, שיפורסמו בתחילת 2024. הכנת מחירון שנתי היא תמיד משימה מורכבת, שדורשת לחזות, לשקלל ולתמחר משתנים כמו שערי מטבע, זמינות מלאים, מדיניות מחיר של יצרני הרכב, מדיניות מס של הרגולטור, שמשתנה לעיתים תכופות, התמחור של המתחרים ועוד. אבל השנה המשימה כמעט בלתי אפשרית לאור אין ספור משתנים בלתי צפויים ואפילו קיצוניים מהזירה הכלכלית, הביטחונית ואפילו הפוליטית בישראל. 

עיכובים והתייקרות הביטוח: כך צפויה להשפיע חטיפת הספינה על שוק הרכב 
חוסר ודאות קיצוני בענף הרכב: שני תרחישים לשנת המכירות 2024

בשנים האחרונות המגמה השולטת והעקבית במחירונים השנתיים החדשים הייתה עליית מחירים מואצת. הנימוקים להתייקרויות השתנו לעיתים תכופות, וכללו בין השאר צמצום של הטבות המס הירוק, שדרוג כלי הרכב החדשים ומחסור במלאי בשל משבר הקורונה. אבל השורה התחתונה זהה: אם לפני שלוש־ארבע שנים אפשר היה לקנות בישראל משפחתית מאובזרת ולקבל עודף מ־140 אלף שקל - כיום המחיר של אותה משפחתית נע סביב 170 אלף שקל. קשה גם למצוא כיום חשמליות עם טווח סביר בפחות מ־160 אלף שקל.

אלא שעד היום העלאות המחירים התרחשו על רקע נתוני מאקרו יציבים, פחות או יותר, שתרמו לביקוש קשיח לרכב ולאדישות של הצרכנים למחיר. השנה הרקע הזה שונה ולא יציב.

צד ההיצע: מלאי מסיבי, אך לא חריג

קרוב ל־100 אלף כלי רכב לא מכורים נמצאים כרגע במלאי של היבואנים בישראל, מתוכם יותר מ־80 אלף כלי רכב שעדיין עומדים בנמלים. המלאי הזה, ביחד עם תמונות דרמטיות של "מכוניות מאופק לאופק" שחונות בנמלים, יוצר את הרושם שקיימת בעיה קריטית של עודפים, כזו שמחייבת הורדת מחירים ב־2024.

המלאי אכן מרשים, ואין ספק שעלויות האחסון והמימון שלו הן נטל שמכביד על היבואנים. אבל בפועל, המצב פחות דרמטי. נזכיר שברבעון הראשון של 2023 נמסרו בישראל כ־106 אלף כלי רכב, מתוכם יותר מ־50 אלף בחודש ינואר לבדו. כלומר, אם הכלכלה תתאושש המלאי הזה, או רובו, יכול "להיעלם" תוך רבעון, במיוחד לאור העובדה שיבואנים רבים עצרו משלוחים מתוכננים וביטלו הזמנות.

יתר על כן, המלאי בארץ אינו הומוגני. הוא מכיל בעיקר מסה של עשרות אלפי כלי רכב חשמליים ורכבי פלאג־אין, שיובאו ברבעון החולף לקראת עליית המס בינואר. אבל המלאי אינו חריג בכל הנוגע לדגמים מהזרם המרכזי, בעיקר משפחתיות היברידיות, מכוניות בנזין קומפקטיות ורכבי פנאי בנזין.

בנוסף, בעקבות המלחמה העניק משרד התחבורה ליבואנים ארכה של שלושה חודשים למכור כלי רכב חדשים שיוצרו לפני יותר מ־12 חודשים מבלי שיצטרכו לרשום אותם על שמם ו"לאבד יד". ארכה זו אף עשויה להתארך לשלושה חודשים נוספים. המשמעות היא שגם יבואנים עם מלאי רכב גדול, שחלקו נמצא בישראל קרוב לשנה, יכולים "לשבת עליו" עוד כמה חודשים מבלי לאבד ערך. לפיכך 100 אלף כלי רכב חדשים שנמצאים במלאי היבואנים לא בהכרח שוללים העלאת מחירים בתחילת 2024, אלא רק יעודדו מבצעי חיסול־מלאי נקודתיים.

צד הביקוש: הלקוחות לא נרתעים

ההיגיון אומר שההאטה הכללית במשק, לצד גיוס המילואים הנרחב והמתמשך, יביאו לירידה בביקוש לכלי רכב חדשים, שתימשך לתוך השנה הבאה ותגדיל את הלחץ לירידת מחירים. חודש אוקטובר אכן היה חלש וסביר להניח שגם נובמבר ודצמבר יהיו דלילים במכירות. אבל באופן מפתיע, בענף הרכב מדווחים שחברות הליסינג הגדולות, שלרוב מצטיידות בעשרות אלפי כלי רכב ברבעון הראשון, ממשיכות לשדר "עסקים כרגיל". כלומר, הן מזרימות ליבואנים הזמנות משמעותיות לכלי רכב, שיסופקו בתחילת 2024 - הן רכבי בנזין והן כלי רכב חשמליים.

גם הזמנות הרכב החדש של המגזר הפרטי לא נעלמו ולפחות חלקן נובעות מצורך מוגבר בניידות אישית ויציבות מחירים בשוק היד השנייה. אמנם הריבית על מימון לרכב עדיין גבוהה והאשראי יותר סלקטיבי, אבל אם הירידה בביקוש תהיה מתונה, ספק אם היא תמנע העלאת מחירים. מנגד, האצה באינפלציה והעמקת האבטלה בהחלט יכולות לפגוע בביקוש ולמנוע העלאת מחירים.

שערי המטבע: סימנים לאופטימיות

לשערי מטבעות יבוא הרכב, בעיקר הדולר והאירו, יש השפעה מהותית על מחירי הרכב החדשים בישראל. השערים עברו טלטלה משמעותית עוד לפני המלחמה, והיחלשות השקל צברה תאוצה משמעותית באוקטובר, כאשר הדולר התייצב סביב 4.1 שקלים, והאירו נסק ל־4.3 שקלים וצפונה.

כאשר המטבעות נסקו לשיא, חלק מהיבואנים מיהרו להעלות מחירים בדגמים מסוימים אף מבלי לחכות לסוף השנה. אחרים ביטלו מבצעים והנחות, כולל לציי רכב, ובניגוד למקובל בשוק רובם עדיין מסרבים להבטיח מחירים סופיים לכלי רכב שיסופקו בתחילת 2024 - אפילו אם הלקוחות שילמו את מלוא הסכום.

אבל מאז התהפכה המגמה, בינתיים, ונכון לסוף השבוע האחרון הדולר השלים ירידה חדה של כמעט 9% מהשיא של אוקטובר, והוא נמוך כרגע אף משערו שלפני המלחמה. גם שער האירו השלים ירידה של יותר מ־5.5% מהשיא באוקטובר.

לפיכך, ייתכן בהחלט שנראה כעת גל ענק של שחרור רכב מהמכס, כאשר את רוב כלי הרכב המשוחררים יוכלו היבואנים לשווק ברבעון הראשון של 2024 מבלי להעלות את מחירי המחירון. אמנם העלויות הלוגיסטיות, כמו שינוע ואחסון, עדיין גבוהות, אבל אם השערים יתייצבו או אף ימשיכו "לסגת" לרמות נמוכות יותר, זה יהיה חסם משמעותי בפני העלאת מחירים, לפחות ברבעון הראשון.

סביר להניח שהשיפור בשערים יתגלגל ללקוחות בצורה עקיפה כדי לא לגרום לירידת ערך מואצת ללקוחות הקיימים. כלומר באמצעות מבצעים "נקודתיים" של מימון ודחיית תשלומים, שמגלמים הנחות לא מבוטלות מהמחירים. אבל כרגע אפילו בנק ישראל לא מוכן להמר מה יקרה לשער השקל בימים ובשבועות הקרובים, כך שכל המגמה יכולה להשתנות עד סוף השנה.

השורה התחתונה: העלאת מחירים לצד מבצעים

כאמור, מדובר במכלול של משתנים צולבים, שחלקם מושכים לכיוון של העלאת מחירים ואחרים בולמים אותה. לכן, למרות שנותרו רק שבועות בודדים עד סוף השנה, היבואנים ימתינו ממש עד לדקה ה־90 בטרם יפרסמו את מחירוני הרכב של 2024 בתקווה שהאופק הכלכלי והביטחוני יתבהר.

לפי הערכות, הפער בין המחירונים "הרשמיים" של תחילת השנה לבין המחירים בפועל יילך ויגדל. כלומר, מצד אחד נראה העלאת מחירים לא מבוטלת במחירונים הרשמיים, בעיקר בדגמים חשמליים ודגמי פלאג־אין, שהמס עליהם יזנק בינואר, כמו גם דגמים "מבוקשים" שרמות המלאי שלהם בישראל נמוכות. אבל בו זמנית נראה בתחילת השנה גם "מבצעי הנחות" זמניים אך משמעותיים, שמטרתם לנקות מלאים. הכל עוד יכול להשתנות.

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגיאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים שבנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - אך מדוע הסתפק בפסיקת הוצאות משפט נמוכות?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטלטלה העולמית בשווקים דילגה על הבורסה בת"א, אבל המניות האלו נחתכו ביותר משליש

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור