גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה נערכת להחזיר 23 אלף תושבים לעוטף כבר בינואר. האם השטח בכלל ערוך לכך?

מערכת הביטחון הודיעה כי היא מתכוונת להחזיר בהדרגה את רוב תושבי חבל אשכול לבתיהם, המרוחקים 4־7 ק"מ מגבול עזה ● אלא ששורת בעיות טרם טופלו: החל מחלופה למערכת החינוך שממוקמת בסמוך לגדר ועד שירותים הכרחיים שלא חזרו לפעול ● "אם נחזור כל־כך מהר, נשוב לאותו מצב", חוששים התושבים

בית בקיבוץ בארי שנהרס במתקפת החמאס / צילום: ap, Ariel Schalit
בית בקיבוץ בארי שנהרס במתקפת החמאס / צילום: ap, Ariel Schalit

האם תושבי עוטף עזה המרוחקים 4־7 ק"מ מהגדר יחלו לשוב לבתיהם בעוד כחודש וחצי? בסוף השבוע האחרון נערך בלשכתו של שר הביטחון יואב גלנט דיון בנושא, ובו אמר השר כי "הולכים ומצטברים כל הנתונים הביטחוניים הראויים" בעניין זה. לדברים הללו הצטרפה המועצה האזורית אשכול, שספגה את מספר האבדות הגבוה ביותר ב־7 באוקטובר, כשהודיעה שהיא נערכת "לאפשרות של חזרה הדרגתית הביתה לאשכול מה־1 בינואר".

הכסף והקשרים שהפכו את קטר למתווכת בין ישראל לחמאס
בן 42 עם "קו פתוח" לחמאס: האיש שמאחורי העסקה להשבת החטופים

אלא שהלחימה בעזה בשיאה, ארגוני הטרור ממשיכים לשגר רקטות אל העוטף ברמה יומיומית, ויישובים רבים, גם בטווח של 4־7 ק"מ מהגדר, טרם התחילו לשקם את ההריסות. יש לציין כי מועצת אשכול עצמה כמעט שלא פועלת בימים אלו בעוטף עצמו, אלא מעניקה מענה לתושבי המפונים הפזורים ברחבי הארץ. האם במצב העניינים הזה ניתן להשיב את התושבים לבתיהם כבר בינואר?

 

מערכות שלא עובדות: איך נראה העוטף כרגע?

כדי להבין אם התושבים יכולים לשוב לבתיהם בעוד כחודש וחצי, צריך להבין את המצב בעוטף עזה בימים אלו. דבר אחד בטוח: כל האזור שבטווח של עד 7 ק"מ מהגדר עדיין נחשב לשטח צבאי סגור, ולכן לא ניתן לקיים בו חיי שגרה כלשהם בשלב זה. ומה בהמשך? כל תחום והאתגרים שלו:

ביטחון

נדמה שזהו האתגר הגדול ביותר כרגע בעקבות המלחמה בעזה והכרזת העוטף כשטח צבאי סגור, אך נראה שמבחינת מערכת הביטחון הדברים נראים אחרת. תושבי העוטף שעדיין נמצאים באזור ותושבי היישובים העורפיים יותר מעידים על רעשי פיצוצים תכופים, תנועה ערה של כוחות הביטחון בכבישים ותחושת מלחמה במפתן הדלת.

בהודעת העדכון ששלחה המועצה האזורית אשכול היא הגדירה את האזור כ"שטח לחימה פעיל, ומסוכן לאזרחים להיות בו". בהודעה צוין כי ירי הפצמ"רים והרקטות ממשיך מדי יום, ושיש צפי שככל שהלחימה תתקדם לדרום הרצועה, כך יתגבר הירי הרקטי לאשכול. ובמילים אחרות, לפי שעה נראה שהמצב הביטחוני, גם בעוד כחודש וחצי, לא יאפשר חיי שגרה.

בנוסף, תושבים רבים חוששים שהכרזה מצד מערכת הביטחון לגבי החזרה ליישובים תגרור הכרזה דומה מצד משרד האוצר, והם ייוותרו ללא כל ברירה וייאלצו לשוב ליישובים בעל כורחם, משיקולים כלכליים ולא משיקולי נוחות וביטחון. הרי ברגע שהתושבים יחזרו לבתיהם, המדינה לא תצטרך יותר לממן את שהותם במרכזי הפינוי או לשלם להם את מענקי האכלוס.

גורמים במערכת הביטחון מאשרים כי אכן מתקיימים מאמצים להחזיר חלק מהתושבים בחלק מהיישובים בטווח 4־7 ק"מ מגדר הגבול, בראשית שנת 2024. "המאמצים מתרכזים בעיקר באזור הצפוני של העוטף, שם היישובים מאוימים פחות כיום", הם אומרים, "ובכל מקרה המהלכים נעשים עם ראשי הרשויות. לא יהיה מצב שבו אומרים לתושבים - או שתחזרו, או שלא תקבלו כסף. המהלך יתבסס על הערכת מצב ביטחונית, ויתקיים רק אם התשתיות וכלל התנאים ביישובים יאפשרו זאת".

 

חינוך

מלבד סוגיית הביטחון, כדי לאפשר לתושבים לחזור לשגרה מסוימת בעוטף, מתי שזו תקרה, נדרש מענה חינוכי. האתגר הגדול בעניין זה נוגע גם כאן בעיקר למועצה האזורית אשכול, שכן קריית החינוך שלה, בה קיימים ארבעה בתי ספר המרכזים את רוב תלמידי המועצה, נמצאת מרחק קילומטרים ספורים מהגדר וכמובן אינה פועלת בימים אלו.

בשלב זה, המועצה ואנשי משרד החינוך פועלים להקמת "בית ספר זמני עורפי" רחוק יותר מהגדר, אך עדיין לא נמצא כזה, והגורמים המעורבים מקווים לבשורה בעניין עוד השבוע. במשרד החינוך מציינים כי "המשרד עמל על תוכניות חינוכיות עורפיות לצורך חזרה ושיקום ככל הניתן, ומקיים קשר רציף עם רשויות העוטף". נציין כי אחת האפשרויות שהוזכרו בהקשר זה היא אכלוס התלמידים במתחם בית הספר הישן שבגוש יישובי צוחר הרחוק יותר מהגבול, אך הוא איננו ממוגן בניגוד קריית החינוך הקיימת.

חקלאות

אחד התחומים שנפגע יותר מכול במלחמה הוא ענף החקלאות, ודאי בשדות צמודי הגדר - אך לא רק שם. למרות המצב, החקלאים ממשיכים לעבוד בשדותיהם, כפי שמספר עמית יפרח, יו"ר חקלאי ישראל, מזכיר תנועת המושבים ובן למשפחת חקלאים ממושב אוהד שבעוטף עזה. "מבחינת החקלאות מעולם לא עזבנו את העוטף", הוא אומר. "רוב החקלאים, ואולי אפילו כולם, לא עזבו את השדות. למרות שהמשפחות שלהם עזבו את הבתים, החקלאים נותרו לעבוד בשדות יחד עם המתנדבים והעובדים הזרים שנשארו בארץ".

יגאל עמר, חקלאי מהמושב עמיעוז הסמוך המגדל עגבניות, שרי ופלפלים, מבטא מצד שני את הקושי שמולו ניצבים החקלאים: "אנחנו ממשיכים לעשות את מה שאנחנו יכולים, אבל אין לנו עובדים. יש מתנדבים, אבל זה לא פתרון. אני לא יודע איך נתפרנס בעוד חודשיים־שלושה, ואני לא מאמין שיהיה אפשר לחזור לשגרה מלאה ב־1 בינואר. אנחנו שומעים את הדי הפיצוצים בכל לילה, וככל שצה"ל ירד דרומה, אנחנו נסבול יותר. אנשים רבים חוששים ולא מוכנים להישאר פה גם לא שנייה אחת".

תחבורה

ומה באשר לשיקום התשתיות בעוטף? גורמים בענף התחבורה מסבירים כי הנושא לא יטופל כמקשה אחת, ומתחלק לשלוש קטגוריות: שיקום ארוך טווח, בינוני וקצר מועד. כך למשל, שיקום היישובים בארי וכפר עזה ייארך על פי הערכות כשנה וחצי־שנתיים, ולכן נדרש פתרון ביניים עבורם. לעומת זאת, שיקום יישובים כמו נתיב העשרה צפוי לקחת זמן קצר יחסית.

השיקום בתחום התחבורה כולל בין היתר טיפול בכבישים ובמדרכות ויכול להיעשות בלוחות זמנים מהירים מאוד, לדברי אותם גורמים. גם בכבישים הבין־עירוניים כמו 232, שבו נערכות כבר כעת עבודות נקודתיות בהיבטי בטיחות, השיקום לא צפוי לקחת זמן רב, ובחלקם ניתן לנסוע כבר עכשיו. לכן, מבחינת תשתיות התחבורה, החזרה ליישובים בקטגוריה זו אינה מוגבלת, והדבר תלוי בהגבלות הצבא ובהחלטותיה של מנהלת תקומה. העבודות הנחוצות לשיקום הכבישים הם בהיקף של מאות מליוני שקלים, סכום לא גבוה ביחס לפרויקטי תחבורה.

שירותים מוניציפליים

היבט נוסף שסביבו מרחפים סימני שאלה רבים הוא השירות המוניציפלי ביישובים: החל מפינוי אשפה ועד למתן מענה פסיכולוגי לתושבים. שירותי המועצות בעוטף מוגבלים בימים אלו, גם בשל המצב הביטחוני וגם משום שרבים מאנשיהם נמצאים עם המפונים בריכוזים השונים ברחבי הארץ כדי לספק להם מענה מוניציפלי שם. למעשה, שירותים רבים כלל לא פועלים כיום בתחומי המועצות עצמן. בעוטף עזה למשל קיימים חמישה מרכזי חוסן המיועדים להעניק מענה ראשוני לנפגעי חרדה, אך הם מרכזים את פעילותם במרכזי המפונים או בסיוע טלפוני.

גורם המצוי בקשר הדוק עם קיבוצים בטווח של 4־7 ק"מ מהגדר אומר שההצהרה על תחילת החזרה ליישובים בינואר הקרוב היא "מנותקת לחלוטין מהמציאות. אין שום שירותים מוניציפליים, קריית החינוך לא מתפקדת, המרפאות המקומיות לא קיימות. תושבי הקיבוצים אומרים שהם לא יחזרו בתאריך הזה לעוטף".

ממשרד הרווחה והביטחון החברתי נמסר: "המשרד עיבה את המערך הסוציאלי של יישובי העוטף בתקנים ובתקציבים על מנת להתמודד עם כלל הצרכים הסוציאליים של האוכלוסייה, זאת לצד הקמת מערך של שירותים סוציאליים קהיליתיים במלונות המפונים. כמו כן, המשרד שותף מרכזי במנהלת תקומה לשיקום יישובי העוטף, שבמסגרתה המשרד יעניק מענים פרטניים וקהילתיים בחמש השנים הקרובות".

"נחזור כשזה ייגמר - גם אם זה ייקח שנה"

בהודעת המועצה האזורית אשכול, אשר בישרה על היעד לתחילת חזרתם של התושבים, צוין כי הכוונה היא "לחזרה של יישובי המועצה אשר לא נפגעו בהם התשתיות הפיזיות" - מה שעורר זעם רב בעוטף. אביגיל נחום לוי, תושבת המושב מבטחים שבטווח 4־7 ק"מ, כתבה בקבוצת הפייסבוק "הכל באשכול", בפנייה אישית אל ראש המועצה גדי ירקוני: "האם הנושא הביטחוני טופל? אין יותר חמאס? אין איום על יישובינו? או שהאיום הוא רק ליישבים בטווח 0־4 ק"מ מהגדר? הרי גם אצלנו בשבת הארורה הגיעו מחבלים ורצחו את יקירנו!".

בשיחה עם גלובס מספרת אביגיל על הקושי בחזרה ליישוב בשלב זה. "אני לא יכולה לחזור הביתה, ולא רוצה לחזור הביתה", היא אומרת. "כולם דיברו על זה שייקח כל־כך הרבה זמן לחזור, ופתאום מדברים על חזרה בעוד רגע. אנחנו בתקופת מלחמה, ולחזור כל־כך מהר זה בעצם לחזור לאותו מצב שוב. אני שוכרת עכשיו דירה בלהבים שליד באר שבע עד לסוף יוני, סוף שנת הלימודים. אנחנו רוצים שתהיה לילדים מסגרת קבועה עד לסוף השנה".

עמי מרקלס, תושב יבול שנמצא כ־5.5 ק"מ מהגדר, אומר דברים דומים: "רק לפני שבוע נפתחו מסגרות לימודיות מסוימות במקום שאליו התפנינו. סוף סוף יש לילדים סיבה לקום בבוקר וללכת לבית הספר. יש להם סדר יום. כרגע אנחנו בעיקר שואפים שלילדים תהיה הזדמנות לרפא את הנפש, ולכן אין לנו אינטרס לחזור לעוטף. הגענו עד לפה, אז עכשיו תנו לצה"ל לנצח, תגידו לנו כשזה נגמר - ונחזור. גם אם זה ייקח שנה, אנחנו נחכה. העוטף זה הבית שלי, זה החיים שלי. ברור שאחזור לשם, אבל רק כשהכול ייגמר. אנחנו רוצים לחזור לחיים נורמליים, לחיים שהיו לנו".

בעקבות הזעם שהתעורר בקרב המפונים, המועצה האזורית אשכול מיהרה לפרסם הודעת הבהרה במוצאי השבת: "בעקבות שאלות שעלו, חשוב לנו להדגיש שהחזרה לאשכול תהיה מותנית אך ורק במצב הביטחוני שיאפשר זאת. עם מנהלת תקומה והיישובים ייבנה מתווה לחזרה ההדרגתית, שיאפשר את בחירת קצב החזרה ברמה הקהילתית והפרטנית".

עוד כתבות

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

ד''ר נאוה מיכאלי-צברי / צילום: כדיה לוי

מונו כונסי נכסים לביתה של נכדת מייסדי שטראוס בסביון; המימוש יעוכב בחצי שנה

ביהמ"ש מינה השבוע כונסי נכסים לביתה בסביון של ד"ר נאוה מיכאל-צברי, בתה של רעיה שטראוס ואלמנתו של יזם הנדל"ן רוני צברי ז"ל שנפטר באוקטובר האחרון ● המינוי יעוכב למשך חצי שנה על-מנת לאפשר למיכאל-צברי להשיג חוב של 15 מיליון שקל

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%