גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיין שעובד סביב השעון כדי לעזור לצה"ל לנצח

מפעל הנשק של סמי קצב עובד בשבועות האחרונים 24 שעות ביממה כדי לייצר אספקה לכוחות הביטחון ● בראיון נדיר, מספר איש העסקים בן ה־77 איך רכש את המפעלים הראשונים שלו מהמדינה תמורת נזיד עדשים, חושף מדוע ויתר על ההנפקה שתכנן בשנה שעברה ומדבר על העבודה האינטנסיבית בזמן מלחמה

סמי קצב / צילום: כדיה לוי
סמי קצב / צילום: כדיה לוי

כל מי ששירת ביחידה קרבית וייכנס לחדר הישיבות של הנהלת מפעלי נשק ישראל (IWI), ירגיש כמו ילד בחנות ממתקים. על קירות החדר תלוים לראווה עשרות רובים, מקלעים, אקדחים, כוונות טלסקופיות ושאר פריטי ציוד צבאי ובטחוני שמייצרת החברה. לצד פריטים "היסטוריים", כמו תת מקלע "עוזי" ורובה הסער "גליל", שייצרה החברה בעבר, ניתן למצוא שם דגמים חדישים של רובים ומקלעים. גם אלה נושאים שמות שלא ניתן לטעות במקור הייצור שלהם - "ערד", "נגב", "כרמל", ו"תבור", שמחירו לצרכן היום הוא 2,600 דולר.

השבוע בתעשיות הביטחוניות | אחרי שיא ברווחים: החברה שתמכור מל"טים מתאבדים בחצי מיליארד שקל
אקדח באלף שקל: ברוכים הבאים לניסוי הגדול של ישראל

מטבע הדברים, מפעל ייצור הנשק של IWI, ברמת השרון, עובד בימים אלה מסביב השעון (24/6) כדי לספק את הצורך הגובר של הצבא וכוחות הביטחון להתחמש בתקופת המלחמה הנוכחית. מדובר במפעל עתיר טכנולוגיה שבו מכונות כרסום מתכות פועלות ללא הפסקה. עגלות עמוסות במאות רובים שיצאו מפס הייצור ממתינות לאיסוף בדרכן ליחידות החי"ר והכוחות המיוחדים. אחד מהקווים, מספרים במפעל, הוציא בשבועות שחלפו מאז החלה המלחמה בעזה כעשרת אלפים רובים - הרבה מעבר לקצב הייצור הרגיל.

יו"ר ובעלי IWI, איש העסקים סמי קצב, מנסה בדרכו המדודה להמעיט מהשפעת האירוע על עסקי החברה, שבימים כתיקונם קרוב ל־90% מתוצרתה מסופקת לדבריו לכוחות ביטחון שונים מעבר לים. בראיון מיוחד לגלובס הוא מספר כי: "היה גידול מסוים בייצור, אבל לא מהותי. צה"ל בסה"כ מצויד היטב. היו דברים שהיו צריכים, ואנחנו סיפקנו. הצרכים נוצרו בעיקר משום שהתייצבו המון חיילי מילואים, הרבה מעבר למה שהיה מתוכנן, והיה צריך לצייד אותם. כמו כן, נרשמו ביקושים לציוד של כיתות הכוננות".

 

וההקלות במתן רישיונות נשק לאזרחים משפיעה?
"מכירת נשק לפרטיים היא לא חלק מהותי בפעילות שלנו (בין היתר מייצרת החברה את האקדחים "יריחו" ו"מצדה"). החלק היותר משמעותי הוא במכירת מקלעים, רובים, מטולים, רובי צלפים וכיוב'".

לאחר עשרות שנים של פעילות בתחום הייצור הבטחוני, חולש כיום קצב, בן ה־77, על אימפריה ביטחונית הפועלת בפיתוח וייצור של כלי נשק קל (בארץ ובחו"ל), לצד כוונות ואמצעי תצפית מתקדמים, מערכות מכ"ם ורדאר, השבחת כלי רכב צבאיים ובין לבין מחזיק גם בקניון בכפר סבא. זאת, לצד החזקה בחלק מגרעין השליטה בחברת מספנות ישראל, שבה שותף קצב עם משפחות פוגל ושמלצר (ראו מסגרת).

קצב עצמו הקפיד לפעול לאורך השנים בפרופיל נמוך. כעת הוא מספר בראיון נדיר לגלובס על הקמת האימפרייה העסקית שלו באמצעות עסקאות בהן רכש מהמדינה בנזיד עדשים שני מפעלים כושלים, חושף את הסיבות לתכנית הנפקה בבורסה שלא קרמה עור וגידים ומתייחס לבהלת הנשק בישראל והשפעתה על עסקיו.

קבוצת SK, שבבעלות קצב, מעסיקה כ־2,000 עובדים במפעליה השונים (כולל מספנות ישראל) וקצב המכירות השנתי שלה עומד על יותר ממיליארד שקל בשנה. אשתקד, בעת שבחנה הנפקה בבורסה בת"א, הוערך שווייה בכ־1.5 מיליארד שקל (ללא ההחזקה במספנות).

כמי שתחום הפעילות המרכזי שלו מתאפיין בחשאיות, נזהר קצב בבחירת המילים ומתעקש שלא לחשוף נתונים עסקיים. עם זאת, חשוב לו להדגיש כי לאחר שפרצה המלחמה, המדינה וכוחות הביטחון מקבלים עדיפות: "עבורנו צה"ל וכוחות הביטחון מקבלים קדימות עליונה, רק אחריהם מגיע הייצוא. כל מה שיכולים - עושים. כיום יש אילוצים משום שאין הרבה טיסות (לישראל) וגם שיבושים בקווי ההובלה. ישנן בעיות כתוצאה מהמלחמה ומדינות שאמורות היו להיות ידידותיות לא מספקות חומרי גלם. אבל לעת עתה אין בעיה לספק את הדרישה. אנחנו עובדים 24 שעות ביממה, ומספקים לצה"ל, משרד הביטחון והמשטרה את כל מה שהם צריכים".

מנכ"ל IWI, חיים רובין, מוסיף כי "בחודש האחרון יש הרתמות של העובדים והנהלת המפעל לצרכים של מערכת הביטחון וגם יש צרכים של האזרחים, שלהם אנחנו נותנים מענה דרך להב (חברת הפצה של אקדחים). העובדים שלנו הבינו את עוצמת האירוע וגם את עוצמת הצורך. יש רוח של נתינה מעבר לשעות הפעילות הרגילות".

נתוניה הכספיים של IWI חסויים, אך קצב מוכן להגיד שבתחום ייצור הנשק מוערכת הרווחיות בבין 4% ל־7% מההכנסות, הגוזרת רווח שנתי של עשרות מיליוני שקלים.

השיטה: לרכוש מפעלים כושלים, ולהשביח

סמי קצב נולד למשפחה ממוצא עיראקי, ועבר לגור באיראן שם למד בבית ספר יהודי. בגיל 16 עלה לארץ ושירת בהמשך, בסוף שנות ה־60, כקצין ומפקד סוללה בחיל התותחנים. לאחר הצבא, בתקופת שלטונו של השאה הפרסי, בה פרחו היחסים בין המדינות, חזר קצב לאיראן בשליחותה של חברת סולתם, שעסקה במכירת מערכות ארטילריה לצבא האיראני. במשך קרוב לעשור הרחיב את פעילות התעשיות הביטחוניות של ישראל מול המשטר האיראני וצבר ניסיון וקשרים בתחום. ערב המהפיכה שהביאה לסיום הקשר בין איראן לישראל, חזר לקצב לארץ והחל לפעול באופן עצמאי בתחום ייצור הנשק בתחילת שנות ה־80.

איך הקמת את הקבוצה?
קצב מחייך: "היו לי חסכונות, אז קניתי חלק ממפעל לעיבוד שבבים בשלומי. בהמשך רכשנו את מספנות ישראל בהפרטה של המדינה באמצע שנות ה־90. זו הייתה מספנה שהיו לה הרבה מאוד הפסדים, ולמעשה היא הייתה בכינוס נכסים. לקחו לנו שלוש שנים להגיע לאיזון. העמדנו את הייצוא כחלק מהותי של הפעילות. לפני שהגענו הוא לא היה קיים".

בתחילת שנות ה־2000 נרכשו גם חברת הכוונות האופטיות "מפרולייט", חברת הפריסקופים לרק"מ "יוניסקופ", וגולת הכותרת - רכישת מפעל "מגן" של התעשייה הצבאית, שכמו מספנות ישראל היה נתון בקשיים, והפך לגולת הכותרת של עסקי הקבוצה, תחת שמו הנוכחי - מפעלי נשק ישראל (IWI). נכון להיום מונה הקבוצה כ־10 חברות בארץ ובחו"ל. קצב מדגיש כי "כל המפעלים בקבוצה עובדים באופן עצמאי ואני מכהן כיו"ר כמעט בכל החברות".

רכישת שני מפעלים מפסידים מידי המדינה והשבחתם מהווה כאמור את ליבת העסקים של קבוצת SK - מספנות ישראל ו־IWI שעברו השבחה תחת שליטתו של קצב, המדגיש כי "IWI היא מותג רציני בעולם. כשהופרטה עבדו כאן 80 איש וכיום קרוב ל־500. זו אחת מחמש חברות תעשיית הנשק הקל המובילות בעולם".

 

​מה חלקה של IWI בפעילות הקבוצה כיום?
"כ־60% מפעילות הקבוצה. זו חברה שמייצאת כיום ל־50 מדינות שונות".

מה עשית במפעל שהמדינה לא הצליחה לעשות קודם?
"במילה אחת - ניהול. וזה אומר גם ללכת ולהשקיע כסף באותם עסקים. השקענו מאות מיליוני שקלים ב־IWI בכדי שתגיע למה שהיא הגיעה. זה לא הגיע מקסם. אלה השקעות, מתן שירות, להסתכל מספר צעדים קדימה ולעסוק בפיתוח, ייעול ואיכות. אם למשל הבטחת לספק שתשלם לו ביום שני, אז חייבים להעביר את הכסף ביום שני עד 12:00, אחרת הוא יראה את זה בחשבון ביום שאחרי".

"נשק לא קונים לפי קטלוג. צריך ניסוי"

איך בעצם מתבצעת מכירה של נשק?
"נשק לא קונים לפי קטלוג, אלא מבצעים ניסוי ואם הוא מצליח יש הזמנה (במתחם מפעל IWI ישנו מטווח שבו נבדק כל כלי נשק לאחר הרכבתו ובטרם מכירה, ח"ש). אני לא זוכר מקרה שמישהו קנה מאיתנו על בסיס הקטלוג. אנחנו גם משתתפים בתערוכות, ותצוגות כדי לקדם את החברה".

קצב מספר על מכרז ענק בהודו בהיקף של 16.5 אלף מקלעים גדולים. "מדובר בפרויקט ענק שכמעט כל מי שיכול היה להשתתף בו - השתתף. בסוף אנחנו זכינו בזכות האיכות". סמנכ"ל השיווק של הקבוצה רונן חמודות, מוסיף כי ההתמודדות במכרזי הנשק מצריכה התמדה: "חלק מהמכרזים מתמשכים על פני שנים. במכרז בהודו בחנו את המערכות שלנו ושל המתחרים על פני 3 שנים למשל. החזקנו שם צוותים שהסתובבו שבועות בשטח ומתקלחים עם דלי מים".

"ארה"ב היא עוד מדינה. לא דומיננטית"

שאלנו את קצב עד כמה השוק האמריקאי משמעותי בשבילו. הוא אמר כי ארה"ב היא "עוד מדינה. חלק מהפעילות, אבל לא חלק דומיננטי". בכל הנוגע למירוץ ההתחמשות של אירופה בשל המלחמה באוקראינה, קצב מסביר כי מדובר בעיקר בהאצה של תוכניות קיימות. "למדינות באירופה יש תוכניות הצטיידות ארוכות טווח. מדובר במדינות שחיות בדרך כלל בתנאי שלום, אין להן חמאסניקים או חיזבאללה. טווחי הזמן של התוכניות האלה נעים בין 5 ל־10 שנים. כתוצאה מהפעילות והמלחמה שפרצה בין רוסיה לאוקראינה, קידמנו את הנושא הזה, אבל לא היה שם משהו שלא היה מתוכנן".

כיום מייצר מפעל IWI כלי נשק ובנוסף מייצרת הקבוצה גם כוונות לייזר לכלי הנשק. "אני תמיד אומר שההשלמה צריכה להיות בשילוב של שלושה דברים: נשק, אופטיקה ותחמושת. כיום אנחנו רוכשים את התחמושת מהיצרניות". מי שמייצרת את התחמושת בישראל היא תעש, מקבוצת אלביט מערכות. קצב לא מסתיר את רצונו להיכנס לתחום, שכיום אין בידיו את האישור הנדרש לכך ממשרד הביטחון. הוא רומז שיוכל להביא ערך מוסף אם ישיג אישור כזה: "מי שמייצר תחמושת צריך לדעת, כמו בכל עסק, גם לפתח את הדורות הבאים. זו מומחיות, ונשמח אם תהיה לנו האפשרות".

 

הניסיונות להנפקה וסיבות הביטול

בפברואר אשתקד נערכה נסקא תעשיות, זרוע התעשיות הבטחוניות של קבוצת SK להנפיק את מניותיה בבורסה בת"א. דובר אז על גיוס של מאות מיליוני שקלים, כאמור לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל, אך תנאי השוק שהורעו הובילו לביטול המהלך המתוכנן.

קצב מאשר כי "שקלנו להנפיק אז. אבל בחודשים מרס־אפריל 2022 השוק נפל והנושא ירד מהפרק".

היה גם ניסיון קודם להנפיק שלא יצא לפועל?
"הרעיון אז היה השתתפות במכרז לרכישת תעש (שהושלם ב־2019, ח' ש' - ראו מסגרת). היה צריך לשלם הרבה כסף אם היינו זוכים במכרז שבו התמודדנו בשותפות עם מאיר שמיר. הגעתי למסקנה שהכסף הוא מה שנותן את הטון וחשבנו שההנפקה יכולה להביא את הכסף שנדרש לצורכי המכרז". מי שזכתה בזמנו, כאמור, הייתה אלביט ורעיון ההנפקה נגנז. כעת, אומר קצב, הוא לא מתכנן להפוך לציבורי בקרוב.

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים