הפתרונות שדורשים העסקים / צילום: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ביום ראשון בחנו את הבעיות של עסקים בינוניים, קטנים וזעירים מאז פרוץ המלחמה. כעת נעסוק בפתרונות שיכולים לעזור להם בתקופה הנוכחית. נזכיר כי כמחצית מכלל המשיבים ציינו את הירידה בהכנסות כקושי עיקרי, ככל הנראה בשל גיוס עובדים למילואים, הירידה בביקושים ובכלל חוסר הוודאות שהמלחמה מייצרת. באופן לא מפתיע, מתוצאות הסקר עולה כי הדרישה המרכזית של עסקים, בפער גדול, היא פיצוי על ירידה בהכנסות.
● כתבה ראשונה בסדרה | מה צריכים העסקים הקטנים והבינוניים כדי לשרוד
● איך בונים אסטרטגיה עסקית בזמני משבר

כאשר מפלחים את התשובה בהתאם לגודל העסק, הפערים אף גדלים: 77% מהעסקים הקטנים ו־75% מהזעירים דורשים פיצוי על הירידה בהכנסות, לעומת 63% מהבינוניים. הפערים אף גדלים בתשובה השנייה - פיצוי בגין עלויות קבועות - כאשר רק שליש מהעסקים הזעירים מבקשים זאת, לעומת כמחצית מהשניים האחרים. את הפער המשמעותי ביותר ניתן לראות בדרישה למענק בגין העסקת עובדים: שני שלישים מהבינוניים, המעסיקים בין 10 ל־50 עובדים, דורשים זאת, לעומת 38% ו־4% בלבד מצד הקטנים והזעירים בהתאמה.
בכתבה הקודמת בסדרה עלה שמי שחווה את הקשיים הגדולים ביותר הם דווקא העסקים הקטנים יותר, בעוד שלבינוניים יש יותר "שומנים" כדי לספוג את התנודתיות וחוסר הוודאות שהמלחמה מייצרת. אך בכל הנוגע לסיוע הנדרש, יש פער ניכר בין סוגי עסקים שונים בעזרה שהם מבקשים ואומרים שהם צריכים.
***גילוי מלא: סקר עסקים תחת מלחמה הוא פרויקט מערכתי שנעשה בשיתוף בנק הפועלים