גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיסכון של מיליונים: הפסיקה שלחברות ההייטק כדאי להכיר

האם חברה שמפתחת זירת מסחר מקוונת נחשבת ל"בית תוכנה" לצורך סיווג הארנונה? ● בית המשפט השיב בחיוב, והפרשנות שלו תעבוד לטובתן של חברות רבות

אודי כגן וליאת הר־לב ב''ארץ נהדרת''. השופט מצטט את המערכון / צילום: צילום מסך מיוטיוב
אודי כגן וליאת הר־לב ב''ארץ נהדרת''. השופט מצטט את המערכון / צילום: צילום מסך מיוטיוב

פסק דין שניתן לאחרונה בבית המשפט לעניינים מינהליים עשוי לחסוך תשלומי ארנונה בהיקף עשרות אלפי שקלים לחברות הייטק שונות.

התעלומה הירושלמית: מי קנה עשרות דירות קטנות בעיר מתחילת המלחמה?
אושר: תקנות חדשות שיקצרו את משך הזמן לקבלת היתר בנייה  

הרקע
תעריף מוזל לפיתוי חברות

רשויות מקומיות רבות נוהגות "לפתות" חברות הייטק וסטארט־אפים למקם את משרדיהן בשטח השיפוט שלהן, ובתמורה לכך הן נהנות מתשלום ארנונה מופחתת. החברה זוכה לסיווג "בית תוכנה" בארנונה, שהוא נמוך משמעותית מתעריף משרדים ומסחר, ומשלמת בין שליש לחצי מתעריף הסיווג למ"ר שמשלמים עסקים אחרים באותה עיר.

המצב הזה הופך את הסיווג "בית תוכנה" למבוקש במיוחד, ומייצר לא מעט מחלוקות בין הרשויות לחברות בנוגע לשאלה מהו בית תוכנה. בשורה של פסקי דין קבעו בתי המשפט, כי סיווג הנכס יקבע בהתאם לשימוש שנעשה בו בפועל. כך, למשל, נקבע כי משרדים של חברת הייטק שנותרו ריקים לא יזכו לסיווג בית תוכנה אלא על פי השימוש האפשרי של הנכס בהתאם להיתר הבנייה שלו.

פסק הדין
"לא חשוב המוצר, חשוב הפרודקט"

לאחרונה הגיעה לביהמ"ש שאלה יותר מורכבת בנוגע לשימוש בנכס ולמהות החברה: האם מפתחת פלטפורמה לזירת מסחר מקוונת יכולה ליהנות מסיווג כבית תוכנה?

ההכרעה הגיעה לפתחו של ביהמ"ש בעניינה של חברת וורטי מחקר ופיתוח בע"מ, המחזיקה בנכס בשטח של כ־750 מ"ר בת"א, המסווג כ"בניינים שאינם משמשים למגורים, לרבות משרדים, שירותים ומסחר". וורטי טענה כי יש לסווג את הנכס בסיווג "בתי תוכנה", הכלול בסיווג "תעשייה", שהוא הסיווג בתעריף המופחת. טענותיה נדחו על ידי מנהל הארנונה ובהמשך גם על ידי ועדת הערר.

את פסק הדין המשיב בחיוב לשאלה זו, ומרחיב את היכולת של חברות רבות ליהנות מסיווג הארנונה בתעריף המוזל, פתח סגן נשיא ביהמ"ש לעניינים מנהליים בת"א אליהו בכר בציטוט של דמות ההייטקיסט המשעשע נדיר האקרמן, ממערכון "ארץ נהדרת" (בכיכובו של אודי כגן) שאמר: "לא חשוב המוצר, חשוב הפרודקט". ובנימה רצינית יותר קבע השופט, כי "אין חובה כי התוכנה המיוצרת בנכס תימכר כסחורה (מוצר מדף), לצורך הכרה בפעילות פיתוח התוכנה כפעילות ייצורית".

ניתוח
מפתחי אתר יוצרים "יש מוחשי"

וורטי עוסקת בפיתוח פלטפורמה טכנולוגית למכירה ולקנייה באמצעות אתר אינטרנט ייעודי של מוצרי יוקרה יד שנייה, ובעיקר תכשיטים ויהלומים. הפלטפורמה מופעלת על ידי משתמשי הקצה בשיטת C2B (לקוח לעסק) - אנשים פרטיים המעוניינים למכור תכשיטים משומשים, מזינים לתוכה תמונות ונתונים אודות הפריט שהם רוצים להעריך ולמכור מצד אחד, ומצד שני הפלטפורמה מציעה את הפריט לרשת של רוכשים מקצועיים שעשויים להיות מעוניינים בו ולהשתתף במכירה פומבית מקוונת.

מדובר בחברה־בת בבעלות מלאה של החברה־האם בארה"ב - worthy.inc, ופעילותה ממומנת לחלוטין על ידי חברת האם בשיטת "cost plus". וורטי מפתחת את הפלטפורמה בישראל ומעסיקה לצורך כך אנשי פיתוח, אנשי מוצר (פרודקט), אנשי מידע (דאטה), אנשי כספים ומנהלה. החברה־האם משווקת את הפלטפורמה ללקוחות בארה"ב (מוכרים וקונים).

על פי צו הארנונה של עיריית ת"א לשנת 2023 התעריף המופחת לבית תוכנה הוא כ־180 שקל למ"ר, במקום כ־400 שקל למ"ר באזור המרכזי שבו נמצא הנכס של וורטי.

ועדת הערר קבעה כי על מנת שנכס יזכה בתעריף המופחת של בתי תוכנה, עליו לעמוד תחילה במבחנים שנקבעו בפסיקה לעניין פעילות ייצורית, ובכלל זה על וורטי להוכיח כי היא מפתחת ומוכרת תוכנה כסחורה (מוצר מדף). ועדת הערר קבעה כי וורטי "מתייחסת לתוכנה כמוצר, המשרת ציבור לקוחות, בלא שנמסר לשימושם. המוצר הוא כלי שרת של העוררת, להענקת שירות. אין מדובר בייצור של תוכנה בהתאם להוראות הדין והפסיקה". האתר מעניק שירות ללקוחות לצורך עסקת מכירה או רכישה של מוצרי יוקרה יד שנייה. על כן נקבע כי הפעילות בנכס אינה ייצור תוכנה אלא "מיזם עסקי".

על הכרעות אלו הגישה וורטי ערעור לביהמ"ש לעניינים מנהליים, וזה ביטל את קביעות ועדת הערר וקבע כי גם יצירת פלטפורמה טכנולוגית (להבדיל מייצור "תוכנת מדף") מהווה פעילות ייצורית. "עובדי החברה מפתחים ומשפרים פלטפורמה טכנולוגית - היינו יוצרים יש מוחשי, שלו תועלת כלכלית שמשביחה ככל שהתוכנה מתקדמת יותר", נכתב בהחלטה.

עבור וורטי מדובר בחיסכון של כ־175 אלף שקל בחיובי הארנונה השנתיים שלה. וורטי ערערה על סיווג הארנונה שלה בשנים 2020־2022 ולכן הצליחה לחסוך יותר מחצי מיליון שקל, וזאת מבלי לקחת בחשבון את החיסכון בחיובים העתידיים.

המשמעות
עדכון והרחבה של תנאי הסף

לדברי מומחים למשפט מינהלי, הזכייה של וורטי עשויה לחרוג מהחיסכון האישי של החברה. לדבריהם, הקביעה שלפיה "בית תוכנה" הוא חברת הייטק העוסקת בפיתוח תוכנה ללא קשר לשאלה האם היא נמכרת כסחורה או שניתן להתקין אותה מחנות אפליקציות בנייד או שנעשה בה שימוש ברישיון או בצורות אחרות - מרחיבה את מספר החברות שיכולות ליהנות מסיווג הארנונה המופחת.

עו"ד איתי בסיס, שותף וראש מחלקת מיסוי עירוני במשרד עורכי דין פירון, מסביר כי "פסק הדין מהווה עדכון והרחבה של תנאי הסף לסיווג נכסים של חברות הייטק המבקשות את הסיווג המופחת 'בתי תוכנה'.

"אם בעבר רק יצירת 'תוכנת מדף - כגון תוכנת Microsoft office - נחשבה כתנאי לקבלת הסיווג, כיום, גם פעילותן של חברות המייצרות פלטפורמות טכנולוגיות יכולה להיחשב כ־פעילות ייצורית' לצרכי קבלת הסיווג".

עו''ד איתי בסיס, משרד פירון / צילום: סטודיו תומאס

לדברי עו"ד בסיס, "פסק הדין מרחיב את הזכאות לקבלת 'הנחה' משמעותית בתשלום ארנונה. כדברי בית המשפט, 'יש להתאים את פרשנות הדין לעת המודרנית'. כעת, יוכלו חברות הייטק שעיסוקן העיקרי הוא פיתוח 'פלטפורמה טכנולוגית' לבקש את הסיווג המופחת שיכול להגיע לחסכון של סכום משמעותי (בהתאם לגודל הנכס) בתשלום הארנונה השנתית".

עם זאת, מזכיר עו"ד בסיס, המחלוקת עדיין לא הוכרעה סופית. "מדובר בפסק דין שאינו חלוט וכי קיימת הזכות לערער עליו, אם בית המשפט העליון יאפשר זאת".

העתיד
חברות שנחסמו יוכלו ליהנות מתעריף מופחת

האם צפוי כעת גל של דרישות להפחתת ארנונה מקרב חברות? לדברי עו"ד רוית ברעם־מזור, שותפה מובילה בתחום המיסוי המוניציפלי במשרד ארנון, תדמור־לוי, "ניתן לצפות שבעקבות פסק הדין יוכלו יותר חברות, שעד היום נחסמו על ידי הגישה המחמירה של העיריות וועדות הערר, ליהנות מהתעריף המוזל, וייתכן שגם הסכמי הפשרה שעיריות שונות נהגו לעשות ישתפרו לטובת חברות התוכנה".

לדברי עו"ד ברעם־מזור, "הדבר נכון במיוחד לחברות שבאתר הישראלי מבצעות את פיתוח הפלטפורמה בלבד, בעוד שההתקשרות העסקית עם לקוחות הקצה, וכן התפעול והתמיכה ללקוחות הקצה, נעשות על ידי חברה אחרת בחו"ל (במקרה שנדון בפסק הדין - החברה־האם)".

רוית ברעם-מזור / צילום: ניקי ווסטפל

עו"ד ברעם־מזור מסבירה כי "פסק הדין מתקן כמה תפיסות שגויות שבאמצעותן דחו ועדות ערר לארנונה בקשות שונות ליישום התעריף המוזל. כך, למשל, הוא עומד על כך שהמבחנים שנקבעו בפסיקה לזיהוי פעילות 'יצרנית' הם אינדיקטיביים בלבד, ועשויים למשוך לכיוונים שונים. העובדה שמבחן אחד מבין כמה אינו מתקיים אינה שוללת כשלעצמה את החלת התעריף המוזל. וכך, למשל, עומד בית המשפט על כך שביצוע פעילות פיתוח עבור החברה־האם, כאשר המוצר עצמו מיועד בסופו של דבר לשימוש הרבים, מקיים את המבחן האינדיקטיבי של מוצר המיועד לשימוש נרחב, במובחן ממוצר שהוא tailor made. במקרים שונים עד כה עיריות ואף ועדות ערר מסוימות נטו לראות בעצם צורת התקשרות כזו עם חברה־אם כאי עמידה במבחן.

"הצפי הוא שבעקבות פסק הדין יינתן יותר דגש על זיהוי הפעילות העיקרית בנכס המדובר בין השאר לפי מספר העוסקים בפעילות הייצורית לעומת שאר העובדים ולפי היקף הוצאות הפיתוח של החברה לעומת שאר ההוצאות".

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

הממשלה אישרה את תוכנית ההטבות המורחבת לאנשי המילואים

הממשלה אישרה את הצעת ההחלטה להרחבת מערך ההטבות והתגמול למילואימניקים, במרכזה עומדים כוחות המילואים הלוחמים ● בין היתר, יינתנו מענקים בגובה של עד 20 אלף שקל למפקדים עד רמת המג"ד, כמו גם נקודות זיכוי במס והטבות בדיור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה

הציבור הישראלי כבר הוביל מחאות שנשאו פרי נגד עליות מחירים, אולם לגל האחרון הוא הגיב בשתיקה ● מומחים מסבירים שככה זה כשהצרכנות פחות נבונה, המשאבים להתנגד מדולדלים, והעלייה רוחבית אז אין "אשם" אחד ● ולמה מחירים זולים טובים לחברות בורסאיות?

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

"אחרי שעה, הרכב כבר היה בקלקיליה": העיר שהפכה לבירת גניבות הרכבים

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל ● ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 ● הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב ● גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו ● למה זה קורה דווקא שם?

יעקב ברדוגו / צילום: תמר מצפי

אחרי הטענות לסחיטה: המשטרה פתחה בחקירה נגד יעקב ברדוגו

בעקבות דבריו של השרים לוין, זוהר וקרעי פתחה המשטרה חקירה פלילית נגד פרשן ערוץ 14 • נעשתה פנייה לשרים אך לפי שעה אף אחד מהם לא מוכן להעיד במשטרה • על פי הנטען, ברדוגו ניסה לשכנע את השר זוהר למנות לתפקיד היועץ המשפטי של קק"ל את אחיינו

מערכת ההגנה החדשה שגרמניה רוצה לרכוש מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: גרמניה רוצה לרכוש מישראל מערכות חץ 4 שנמצאות בפיתוח, ירדן גוזרת קופון מאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, איראן ממשיכה לאיים על ארה"ב והמודיעין הישראלי והאמירותי ישלבו זרועות בסיוע למדינה זרה ● כותרות העיתונים בעולם

Nothing Phone (3a) Pro. VIVO X200 Pro. סמסונג Galaxy A56 5G. שיאומי Redmi Note 14 Pro 5G. POCO: X7 Pro 5G / צילום: יח''צ

5 סמארטפונים שישאירו לכם עודף מ-2,000 שקל

לצד מכשירי דגל, חברות רבות מייצרות גם מכשירי ביניים למי שלא מעוניין לשלם סכומים גבוהים ● ביקשנו מארבעה יבואנים רשמיים בישראל להמליץ על אפשרויות מוצלחות בקטגוריה הזו

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

אלטמן ונאדלה, שהניעו יחד את תחילתו של בום הבינה המלאכותית המודרנית, מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ הביע תמיכה בהפחתת המכסים הנוכחיים על סין; המסחר בוול סטריט ננעל בירידות

טראמפ כתב ברשתות החברתיות כי מכס של 80% על סחורות סיניות "נראה נכון" לקראת שיחות סחר מרכזיות שצפויות להתקיים בסוף השבוע ● דאו ג'ונס נחלש ב-0.3%, S&P 500 איבד 0.1% והנאסד"ק נותר ללא שינוי ממשי ● ענקית הפארמה הישראלית טבע נחתכה ב-6.4%

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

העיר צ'נגדו, נקודת המוצא של יוזמת החגורה והכביש / צילום: Shutterstock

טראמפ הולך על פופוליזם, וסין מתמקדת ביעדים כלכליים

בזמן שארה"ב שוקעת במדיניות כאוטית ולא תמיד עקבית, סין צועדת באסטרטגיה סבלנית ומחושבת - מכיבוש דרכי הסחר ועד כניסה עמוקה לקוטב הצפוני ● וכשסין משקיעה מאות מיליארדי דולרים ב"פרויקט החגורה והכביש", שנועד לפתוח אותה לשווקים חדשים, אמריקה של טראמפ ומאסק עסוקה בהתרת בריתות ארוכות שנים ● כתבה שלישית בסדרה על סין־ארה"ב ועתיד הדולר

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

ח''כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מומחים מתגדים להצעה החדשה של רוטמן לביטול הלכת אפרופים

קבוצת מומחים לדיני חוזים מהאקדמיה שיגרו מכתב ליו"ר ועדת החוקה, ובו הם מתנגדים להצעתו ולפיה הצדדים לחוזה יקבעו כברירת מחדל כיצד יש לפרשו ● המרצים: "ברירת המחדל צריכה להיות כי בית המשפט יפרש חוזה לפי כוונת הצדדים" ● ועדת החוקה תדון השבוע במהלך

אניה בוקשטיין ועופר חיון, ''הגרמני''. שאלות גדולות / צילום: רן מנדלסון, באדיבות yes

הסדרה החדשה של יוצר "טהרן": שורד שואה שהפך לסוכן מוסד ונשלח לאתר את מנגלה

הסדרה החדשה של יס עוררה מהומה בפסטיבל בצרפת, כשמפגינים פרו-פלשתינים קראו "ישראל רוצחת" בזמן הקרנתה ● בלב הסדרה ניצב אורי, ניצול שואה הנשלח על ידי המוסד לגרמניה כדי לאתר את יוזף מנגלה, שהצליח להימלט בסוף המלחמה