גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוזה לחמש שנים וחדר אוכל צמוד: כך ייראה המעבר של ניר עוז לקריית גת

הכניסה לדירות של חברת דונה מתוכננת בסוף דצמבר ● מינהלת תקומה תהיה אחראית על התשלומים, החל בשכר הדירה ועד לדמי כלכלה לקיבוץ ● לצד תושבי הקיבוץ יתגוררו בפרויקט גם רוכשי דירות "חיצוניים"

ההרס בניר עוז. ''מדובר בקיבוץ שנמצא בשבר אדיר'' / צילום: ap, Ohad Zwigenberg
ההרס בניר עוז. ''מדובר בקיבוץ שנמצא בשבר אדיר'' / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בימים האחרונים הולך ומתבהר אופיו של "שלב הביניים" בתהליך שיקום יישובי עוטף עזה - השלב שבו יעברו תושבי היישובים שניזוקו קשות במתקפת ה־7 באוקטובר לקהילות קולטות, עד שהיישובים עצמם יהיו ערוכים שוב לקליטתם. שלב זה, על פי ההערכות, יימשך חודשים, ויש כאלו המעריכים שהתושבים המפונים ישהו אף שנה שלמה באותן קהילות קולטות, כפתרון מגורים זמני.

תושבי כפר עזה יגורו ב־53 קראווילות בשפיים, באופן זמני
הסקר שמגלה: בכמה יורד מחיר דירה בלי ממ"ד במרכז הארץ?
ממ"ד עם מקלחת צמודה יהפוך לסטנדרט? ועדת הפנים תצביע על תוספת 3 מ"ר לכל מרחב מוגן 

תושבי קיבוץ ניר עוז החליטו, לאחר לבטים לא קלים - מנת חלקן של כל קהילות המפונים אשר נדרשו לבחור בפתרון מגורים זמני - כי יעברו להתגורר בשלב הביניים בפרויקט של חברת דונה בשכונת כרמי גת בקריית גת. כיצד זה הולך להתבצע בפועל? גלובס סוקר מהלך פינוי ויישוב מחדש שאפשר בוודאי להגדירו כאחד החריגים שנעשו כאן, בכל תולדות המדינה - אחד מתוך כמה הצפויים בעתיד הקרוב.

הצורך

קיבוץ ניר עוז הוא אחד מהיישובים שספגו את המתקפה הקשה ביותר ב־7 באוקטובר. הקיבוץ, שבו כ־400 תושבים, נמצא פחות משלושה קילומטרים מגדר הגבול, ובמרחק קצר מהערים חאן יונס ורפיח שברצועת עזה. במתקפת החמאס נהרגו 38 מבני הקיבוץ, ו־77 מהם נחטפו, זאת לצד שלל מעשי זוועות שביצעו מחבלי החמאס תוך כדי המתקפה. נכון ליום שלישי בבוקר שוחררו 28 מתוך החטופים מהקיבוץ.

מחבלי החמאס הסבו נזקים קשים גם לתשתיות הקיבוץ ולרכוש התושבים, כולל החרבת בתים רבים, ובתוספת העובדה שהאזור כולו מוגדר על ידי צה"ל כשטח צבאי סגור, נדרשו תושבי הקיבוץ לסכם על פתרון מגורים זמני.

שכונת כרמי גת. ''המעבר לקריית גת מתקיים במתח דק ועדין מאוד'' / צילום: יח''צ

הפרויקט

מדובר בארבעה בניינים, שני מגדלים ועוד שני בניינים נמוכים, בפרויקט "דונה בכרמי גת" של חברת דונה, בשכונת כרמי גת הנבנית בצפון קריית גת ומתוכננת לכלול בסופן של העבודות 7,500 יחידות דיור.

כלל הפרויקט של דונה כולל 28 בניינים וכ־750 יחידות דיור. במקור, מחצית מהדירות בארבעת הבניינים המוקצים לתושבי ניר עוז יועדו למכירה, ומחציתן להשכרה ארוכת טווח.

בחירת הדירות

למפוני הקיבוץ יוקצו 110 דירות בפרויקט. חברת דונה העבירה לנציגי הקיבוץ את רשימת הדירות המיועדות להם, ואנשי הקיבוץ הם שיבצעו את החלוקה בין החברים, בהתאם לצורכי כל משפחה.

"תהליך שיבוץ הדירות היה פרטני מאוד", אומרת רותי פרוש, המלווה את בני ניר עוז בתהליך הבחירה של הפתרון הזמני, והמעבר אליו.

פרוש, עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית ומנהלת פרויקטים חברתיים בימים שבשגרה, הגיעה לבית המלון באילת שבו שוהים המפונים כבר ביום השני לפינוי, בכובעה הנוסף כאשת היחידה לאיתור נעדרים במשטרת ישראל - ומאז היא מלווה את תושבי הקיבוץ, תחילה בהתנדבות ובהמשך בשכר. "ישבתי עם כל תושב, עם כל משפחה, עם כל אחד מצעירי הקיבוץ, כדי שביחד נבחר את הדירות. הייתה ישיבה עם כל משפחה כדי שתבחר מי השכנים שמתאימים לה, איפה יהיו הוותיקים, שיקבלו דירות מונגשות, ועוד. ישנה גם חשיבה רבה על המעטפת לילדים שנמצאים לצערנו בלי ההורים שלהם - מי השכנים שיעטפו אותם ויהיו לצידם. העבודה מתנהלת מול מינהלת תקומה שעובדת כמונו מסביב לשעון, מול חברת דונה ומול אנשי החברה הכלכלית של קריית גת". כל חוזי השכירות מול אנשי הקיבוץ וניהול היבט המגורים בפועל יהיו בטיפול משרד הבינוי והשיכון וחברת עמידר. 

 

האבזור מתבצע גם הוא פרטנית מול כל תושב ותושב, בעזרת חברת HOMEZ שמלווה את הקיבוץ מבחינה זו. "היה חשוב לנו שהדירות לא ייראו כמו 'דירות סוכנות' עם ריהוט אחיד", מספרת פרוש, "כדי שכל אחד יכול היה לדמיין ולהתחבר לדירה שתחכה לו".

ישנן סוגיות שעדיין נבחנות בהקשר זה, כדוגמת שירותי כביסה: בכל דירה יהיו מכונת כביסה ומייבש, אך עבור אלו שהתרגלו לשלוח את הכביסה לשירותי הכביסה של הקיבוץ עדיין מחפשים פתרון. "חשוב לנו לוודא שכולם נכנסים לדירות ראויות, עם האבזור הנכון לכל אדם, ועם שמירה על הקהילתיות", אומרת פרוש.

התהליך

"המעבר הזה הוא פרויקט אנושי כואב מהמדרגה הראשונה", אומרת פרוש. "מדובר בקיבוץ שנמצא בשבר אדיר, באבל, בחורבן של ממש, אבל גם בתחושת ציפייה", היא מספרת. "החיים במלון לא פשוטים. אין שליטה על החיים, אין פרטיות, אין תעסוקה בגלל המרחק הרב מהקיבוץ. התא המשפחתי נפגע, הסלון של אדם אחד הוא הסלון של עוד שני קיבוצים. לשבת לכוס קפה בבוקר ולדבר עם הילדים - זה לא דבר שקיים בכלל. אנשי הקיבוץ מדברים כל הזמן על כך שאי אפשר לחשוב. שמאוד קשה להתאבל שם. וכל זה למרות שהצוות עושה עבודת קודש, קשוב ובקשרים מעולים עם חברי הקיבוץ.

"לכן המעבר לקריית גת מתקיים במתח דק ועדין מאוד - מצד אחד הרצון להחזיר שליטה על החיים, על הפרטיות ועל המשפחתיות, לצאת סוף סוף מהמלון לדירה פרטית, עם סלון משלהם ועם מרחב משלהם. מצד שני, קיים הקושי העצום בשל מה שהם עברו. הם עוברים דברים קורעי לב שלא ניתן לקלוט אותם: נער צעיר שבוחר את הריהוט לדירה של אבא שלו, שעדיין מוחזק על ידי חמאס בעזה; נערה שבוחרת ריהוט לחדרים של אחיה החטופים, כי אימהּ מסתובבת בכל העולם ומנסה להביא לשחרורם. הדעת לא קולטת את הרגישות ואת הכאב שיש במהלך הזה".

המעבר

תאריך היעד לתחילת האכלוס הוא סוף דצמבר הקרוב. חלק מהדירות כבר מוכנות, ואחרות עדיין עוברות התאמות על פי בקשות חברי הקיבוץ. נוסף על כך, החוזים בין תושבי הקיבוץ לבין המדינה ומינהלת תקומה טרם נחתמו באופן רשמי.

התושבים צפויים לחתום על חוזי מסגרת לחמש שנים, בין היתר כדי להעניק להם גמישות ומרווח נשימה מסוים עד להחלטה על החזרה לקיבוץ. ההערכות כרגע הן כי המפונים ישהו ב"שלב הביניים" כמה חודשים לפחות.

איך נקלטים תושבי קיבוץ במתחם עירוני? "מגורים בבניינים זה הדבר הכי מרוחק שכל אדם שגר בקיבוץ יכול לדמיין או לאחל לעצמו", מסכימה פרוש. "בנסיעה הראשונה שעשיתי לקריית גת עם תושבת הקיבוץ, הייתי צריכה ממש להחזיק לה את היד כשהתקרבנו. הדבר החשוב ביותר הוא לשמר את 'הביחד', להבין איך יוצרים קהילתיות במרבי העיר".

המימון

מינהלת תקומה, האמונה על תהליך שיקום העוטף, תהיה אחראית על התשלומים עבור שהותם של מפוני ניר עוז בפרויקט. המימון יכלול את שכר הדירה החודשי, את דמי הניהול ותשלומי הארנונה, רכישת ריהוט וציוד לבית, תשלומי מים, חשמל ואף דמי כלכלה לקיבוץ ותשלום על שכירה או הקמה של שטחי ציבור נדרשים. התקציב הנדרש למימון העלויות הללו טרם ידוע, אך בחישוב מהיר המתבסס על מחיר שכירות ממוצע של 4,000 שקל לדירה בשכונת כרמי גת (לפי נתוני מדלן), עלות דמי השכירות לבדם מסתכמת בכ־450 אלף שקל לחודש.

השכנים

110 הדירות לתושבי הקיבוץ נמצאות בארבעה בניינים סמוכים, אך לא רק תושבי ניר עוז יגורו בהם: בבניינים יתגוררו גם תושבים נוספים, שכבר רכשו דירות בפרויקט של דונה, בבניינים שבהם דירות למכירה. בין תושבי הקיבוץ יהיו גם כאלו ש"יפוזרו" בבניינים סמוכים מפאת חוסר במקום.

"בעקבות הצורך בדירות נוספות בקרבת מקום, פנתה דונה לרוכשי דירות להשקעה בפרויקטים קרובים וביקשה את עזרתם בהשכרת הדירות שלהם למפונים. הדיירים נרתמו, ודירות נוספות יושכרו עבור מפונים שיוכלו לשמור על יחסי השכנות והקהילתיות שאפיינה אותם בקיבוץ ניר עוז", מספרת פרוש.

חדר האוכל

כדי ליצור את אותה קהילתיות נדרשים שני "כלים" מרכזיים: מסגרת חינוכית מתאימה ומבני ציבור המתאימים לאורח החיים הקיבוצי. באשר לחינוך, הוא יתנהל בנפרד ממערכת החינוך של קריית גת, כך שהילדים בגיל בית הספר ילמדו באחד הקיבוצים הסמוכים לעיר (עניין זה עדיין נבחן), וילדי הגנים ילמדו במבנים שתקצה להם העירייה.

לצד זה, יוקם עבור הדיירים חדר אוכל, שמקומו עדיין נבחן. "זה יהיה חדר אוכל עם מטבח מחמם ולא מבשל", מספרת פרוש. "ייבחר קייטרינג שיספק את הארוחות לבני הקיבוץ". כמו כן יוקמו בפרויקט מועדון ותיקים, מועדון נוער, שני גנים ומשרדים.

עוד כתבות

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

קומפלקס City Atlantic בים המלח / צילום: 3Dblender

בהשקעה של 800 מיליון שקל: פרויקט הענק החדש בים המלח

​קבוצת ברקליס מקימה ליד חוף הפטריות בים המלח קומפלקס תיירות ענק שייקרא City Atlantic, ויתפרס על פני 110 אלף מ"ר ● השטח נרכש ב-2019, והפרויקט הוא חלק מתנופת הפיתוח באזור שבין עין בוקק לנווה זוהר ● ענקית הסייבר Tenable חנכה השבוע את משרדיה בבניין Landmark TLV, המנכ"ל "נתקע" בארה"ב לאחר שטיסתו בוטלה ● אירועים ומינויים

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

מייק האקבי, שגריר ארה''ב בישראל / צילום: ap, Nati Harnik

לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה

סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ●  האזהרה החריפה של שב"כ: היקף הנשק בחברה הערבית - סכנה לביטחון הלאומי של ישראל ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים