גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחיר של עשיית עסקים בסין? סעודה ב־40 אלף דולר עם הנשיא שי זו רק ההתחלה

האישורים שנתנה סין לברודקום ומאסטרקרד נראים כהצלחות מבודדות הקשורות לפוליטיקה

נשיא סין, שי ג'ינפינג, בספטמבר האחרון / צילום: Reuters
נשיא סין, שי ג'ינפינג, בספטמבר האחרון / צילום: Reuters

מנכ"ל ברודקום הוק טן, הוציא 40 אלף דולר כדי לשבת בשולחן של שי ג'ינפינג, בסעודה שנערכה לאחרונה בנוכחות הנשיא הסיני בסן פרנסיסקו, עם מנכ"לים של חברות אמריקאיות. לטן היה הרבה יותר על כף המאזניים - עסקה בשווי 69 מיליארד דולר שהוא חיכה שסין תאשר.

WSJ|המנצח הלא צפוי בשבוע המשוגע ביותר בעולם ה־AI: מנכ"ל מיקרוסופט
סרט הזוועות וביקור בכפר עזה: כך נראה הביקור של מאסק בישראל
דגלי פלסטין ושווי שהתכווץ: שיין הסינית מכוונת להנפקת ענק

במשך חודשים רגולטורים סיניים לא הסכימו לאשר את הצעת יצרנית השבבים האמריקאית לרכוש את חברת התוכנה VMware, מה שגרם לברודקום לדחות את התאריך להשלמת העסקה - שהוכרזה לראשונה במאי 2022 - שלוש פעמים. בייג'ינג עיכבה מיזוגים קודמים שכללו חברות אמריקאיות. הרכישה המתוכננת של אינטל את החברה הישראלית Tower Semiconductor, תמורת יותר מ־5 מיליארד דולר, בוטלה באוגוסט לאחר שרגולטורים סיניים לא אישרו אותה.

כמה ימים לאחר הסעודה, חתמה סין על העסקה של ברודקום. בייג'ינג גם נתנה את האור הירוק המיוחל לחברת עיבוד התשלומים מניו יורק מאסטרקארד, להנפיק כרטיסים במטבע היואן הסיני שנושאים את המותג של מאסטרקארד במדינה.

ישנם מי שרואים את הצעדים האלה כהושטת יד לשלום לתאגידים אמריקאים, בזמן שחברות מתחילות לחשוש מלעשות עסקים עם סין. הצעדים האלה מראים גם איך חברות מסחריות יכולות להפוך לפיונים בתחרות גאופוליטית הולכת וגוברת בין וושינגטון לבייג'ינג.

מקרים בודדים של הצלחה

עוד באוקטובר, פקידים ברשות ההגבלים העסקיים של סין, מינהל המדינה לרגולציה של השוק, סימנו לברודקום כי יהיו מוכנים לחתום על העסקה כל עוד החברה תעמוד בכל התנאים שהציבו, כך אמרו גורמים הבקיעים בנושא.

מנהלי ברודקום, עם זאת, דחו את תאריך היעד לחתימה לאחר שקיבלו אינדיקציות מפקידים סיניים שלא מדובר בהחלטה עסקית פשוטה. גם למשרד החוץ הסיני תהיה מילה בעניין, אמרו הגורמים.

עם המידע הזה, אמרו הגורמים, טן ניסה והצליח להשיג מקום במפגש עם שר החוץ הסיני וואנג יי באוקטובר. וואנג, שהיה בוושינגטון על מנת לסלול את הדרך לביקורו של הנשיא שי בנובמבר, ערך מפגש עם מנהיגי חברות אמריקאיות בשולי הנסיעה הדיפלומטית.

במהלך המפגש, טן, איש עסקים סיני במוצאו שנולד במלזיה והוא כיום אזרח ארה"ב, העלה את הנושא של העסקה בין ברודקום ל־VMware. וואנג הגיב בכך שאמר שבייג'ינג ממשיכה לקדם בברכה השקעות זרות, מבלי לתת שום רמז לפעולות שהיא עשויה לנקוט, אמרו הגורמים.

בברודקום סירבו להגיב. במאסטרקארד לא הגיבו לשאלות. משרד החוץ הסיני הפנה פניות מהוול סטריט ג'ורנל להצהרה הרשמית שפורסמה ב־21 בנובמבר לגבי אישור העסקה של ברודקום.

האישורים שקיבלו מאסטרקארד וברודקום הם מקרים בודדים מוצלחים, ויש לראותם בהקשר של היחסים בין המדינות, אמר אריק ז'נג, נשיא לשכת המסחר האמריקאית בשנגחאי, שחבריה אומרים שחוסר הוודאות ביחסים בין סין לארה"ב הוא החשש הגדול ביותר שלהם לגבי פעילות בסין.

"אלה צריכים להיות נהלים עסקיים סטנדרטיים, המבוססים על חוקים מוכרים ורגולציות", אמר ז'נג בריאיון. "חברות זרות רוצות שאירועים כאלה לא יעברו פוליטיזציה".

גישה לשוק צרכני ככלי לסחיטת ויתורים

סין כבר זמן רב משתמשת בגישתה לשוק צרכני עצום ככלי לסחיטת ויתורים עסקיים וגאופוליטיים. לאחרונה, מינפה את גישתה לחומרי גלם כמו מינרלים חיוניים, והשתמשה באישורי הגבלים עסקיים כנשק לפגיעה בפעולות מסחר שהיא רואה כלא טובות מבחינתה. גורמים רשמיים בסין גם חשים תסכול מפעולותיה של ארה"ב, שבייג'ינג רואה כענישה לא הוגנת נגד חברות סיניות.

ברודקום, מאסטרקארד ובואינג היו בין החברות שמימנו את הסעודה עם שי, בחסות ארגונים עסקיים אמריקאים. בעוד שברודקום זכתה בגישה שהיא מבקשת כבר שנים, יצרנית המטוסים בואינג עדיין נשארת בחוץ.

סין לא קנתה מטוסי נוסעים מבואינג מאז 2017, במסגרת מתחי מסחר בין שתי המדינות ושתי התרסקויות קטלניות של מטוסים מדגם בואינג 737 מקס. נכון ליום שני לא השתנה דבר, חרף תקוותיהם של חלק מהמשקיעים אחרי המפגש הלבבי של הנשיא שי עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שעזר להוריד מעט את גובה הלהבות במתחים בין שתי הכלכלות הגדולות ביותר בעולם. הסעודה של שי עם מנכ"לים אמריקאים - כולל מריט ג'נו, יו"ר הדירקטוריון של מאסטרקארד - הותירה רבים מאוכזבים לגבי היעדר השיח על מסחר. בבואינג סירבו להגיב.

"בסין, כל רישיון ואישור יכול להפוך לפוליטי"

מנהלים עסקיים רבים מזהירים שהאישורים האחרונים לא צפויים לפתוח את שערי ההשקעות לסין, ובייג'ינג צריכה לעשות עוד הרבה על מנת לשכנע חברות בינלאומיות שהן רצויות שם.

סקר שפרסם לאחרונה מכון המחקר מניו יורק Conference Board, הראה שמנכ"לים של חברות בינלאומיות נעשים פחות בטוחים לגבי סין, ככל שהבעיות הכלכליות במדינה נמשכות. הסקר, שכלל 35 מנכ"לים שמבוססים בסין, של חברות שרובן אמריקאיות ואירופאיות, ונערך לפני קבלת האישורים האחרונים, הראה שמידת הביטחון שלהם בסין ירדה מ־72% לפני שישה חודשים ל־54% במחצית השנייה של השנה. כל תוצאה שמתחת ל־50% משקפת יותר תגובות שליליות מתגובות חיוביות.

מכון המחקר מצא גם ש־40% מהמנכ"לים צופים ירידה בהשקעות הון, ומספר כמעט דומה צופה צמצום בכוח האדם בשישה החודשים הקרובים, זאת לעומת רק 9% במחצית הראשונה של השנה.

חברות בינלאומיות משכו רווחים כוללים ביותר מ־160 מיליארד דולר מסין בשישה הרבעונים הרצופים עד סוף ספטמבר, על פי מידע מסין. מדובר ברצף מתמשך באופן יוצא דופן של יציאת רווחים, הממחיש את הירידה בכוח המשיכה של המדינה להון מעבר לים.

כמה אתגרים ניצבים בפני עסקים אמריקאים בסין, הנובעים מחוקים לא ברורים לגבי לוקליזציה של מידע, וצמצום הגישה למידע בתוך המדינה. פשיטות על חברות בדיקת נאותות וחברות ייעוץ זרות, כולל מעצרים של עובדים ואיסורי יציאה על מנהלים, גם הם גרמו לחברות לחשוש לגבי נוכחותן בסין. כמו כן, עשיית עסקים בסין עלולה למשוך יותר פיקוח מצד פקידים ומחוקקים בוושינגטון.

"זו סביבת פעילות של גזרים ומקלות, ונראה שאנחנו בשלב הגזרים", אמר ג'יימס זימרמן, שותף ב־Perkis Coie LLP, המייעצת לחברות זרות על נושאים תאגידיים ורגולטוריים בסין.

"סין היא סביבת פעילות שבה כל רישיון, אישור או הרשאה הוא תהליך שיכול להפוך לפוליטי מאוד, בייחוד כשהיחסים בין סין לארה"ב נמצאים בירידה", אמר.

עוד כתבות

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

לשלם 400 אלף שקל על יונדאי? הרכב שמציג עיצוב נועז אך תג מחיר מאתגר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

המדינה שנחשבה תומכת של ישראל וכעת יוצאת נגדנו

שר החוץ ההולנדי הודיע במכתב רשמי לאחראית על יחסי החוץ של האיחוד האירופי כי הולנד תסרב לקדם את היחסים עם ישראל מעתה והלאה ותדרוש לדון אם היא נשארה מחויבת לעקרונות החוק הבינלאומי ● האיחוד הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, עם סחר שנתי של יותר מ-50 מיליארד אירו

תחבורה ציבורית / צילום: Shutterstock, defotoberg

בעלות של מיליוני שקלים: משרד התחבורה מפקיע תחב"צ להילולה בהר מירון

משרד התחבורה מסיט רכבות ואוטובוסים לטובת מבצע ההילולה בהר מירון, שתתקיים בלילה שבין הימים חמישי ושישי בשבוע הבא ● בין היתר, תחנת כרמיאל תיסגר לשירות, ולא יופעלו רכבות בקו באר שבע-ת"א בין השעות 9:00-13:00 ● מדובר בהיערכות חריגה בהיקפה לעומת שנים קודמות

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

אחרי צרפת: המדינה האירופית שצפויה להכיר במדינה פלסטינית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמהוהפעם: הארגון המסתורי שאמור לנהל את הסיוע ההומניטרי בעזה, הנזק שספגה נושאת המטוסים האמריקאית בים האדום ובלגיה תומכת בהכרה במדינה פלסטינית ● כותרות העיתונים בעולם

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

1.5 מיליון דולר לטיל שיוט: ישראל בדרך לעסקת ענק שעשויה לסייע בתקיפת איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשברקע תקיפה אפשרית באיראן, לגלובס נודע כי משרד הביטחון נמצא במשא־ומתן לרכישת טילי שיוט מתקדמים של לוקהיד מרטין ● טיל JASSM-ER נמצא בשימוש בצבאות ארה"ב ואוסטרליה, והוא מאפשר למטוסי קרב לתקוף מטרות בעומק שטח האויב, בלי להיכנס אליו

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

מניות השבבים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, Shutterstock

טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים שקבע ממשל ביידן

לפי דיווח בבלומברג, ההגבלות החדשות על יצוא שבבי בינה מלאכותית שקבע ביידן, שאמורות להיכנס לתוקף ב-15 במאי לא ייאכפו, ובמקומן תפותח מערכת פיקוח פשוטה יותר ● לאחר הדיווח, מניית אנבידיה עלתה ב-3.1%

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

ילדים בבית הספר / צילום: Shutterstock, Monkey Business Images

האוצר שוב הודיע על הסכמות עם המורים, וגם הפעם הן לא יסיימו את השיבושים במערכת החינוך

המתווה הסופי שגובש אינו שונה מהותית מההסכמות עליהן כבר הכריזו ביום ראשון, שבפועל לא הביאו לסיום עיצומי המורים והגננות ● גם הסכם זה כנראה לא ימנע את העיצומים באופן מוחלט, לאור התרופפות האחיזה של הסתדרות המורים על המורים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה שחותמת עם טראמפ על הסכם סחר ראשון

על פי דיווח שפורסם בניו יורק טיימס, ברטיניה צפויה להיות המדינה הראשונה לחתום על הסכם סחר עם ארה"ב ● אמש פרסם טראמפ כי יקיים היום מסיבת עיתונאים במהלכה יכריז על הסכם סחר משמעותי, אך לא פירט באשר לזהות המדינה עמה נחתם ההסכם או בנוגע לתנאיו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

Water Clinic / צילום: דבי סיני

טיפול מרגיע בבריכה ועגלת יין וגבינות: עשר דקות מתל אביב מצאנו שלווה מפתיעה

רכיבה על סוסים בשקיעה למצוק שמשקיף על הים, מתחם מופלא לוואטסו וטבילה בקרח ומיזם קולינרי שמגיש פיצה עם בוראטה ● ביקור בכפר שמריהו ורשפון ● חגית אברון תופרת יום

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום