גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחיר של עשיית עסקים בסין? סעודה ב־40 אלף דולר עם הנשיא שי זו רק ההתחלה

האישורים שנתנה סין לברודקום ומאסטרקרד נראים כהצלחות מבודדות הקשורות לפוליטיקה

נשיא סין, שי ג'ינפינג, בספטמבר האחרון / צילום: Reuters
נשיא סין, שי ג'ינפינג, בספטמבר האחרון / צילום: Reuters

מנכ"ל ברודקום הוק טן, הוציא 40 אלף דולר כדי לשבת בשולחן של שי ג'ינפינג, בסעודה שנערכה לאחרונה בנוכחות הנשיא הסיני בסן פרנסיסקו, עם מנכ"לים של חברות אמריקאיות. לטן היה הרבה יותר על כף המאזניים - עסקה בשווי 69 מיליארד דולר שהוא חיכה שסין תאשר.

WSJ|המנצח הלא צפוי בשבוע המשוגע ביותר בעולם ה־AI: מנכ"ל מיקרוסופט
סרט הזוועות וביקור בכפר עזה: כך נראה הביקור של מאסק בישראל
דגלי פלסטין ושווי שהתכווץ: שיין הסינית מכוונת להנפקת ענק

במשך חודשים רגולטורים סיניים לא הסכימו לאשר את הצעת יצרנית השבבים האמריקאית לרכוש את חברת התוכנה VMware, מה שגרם לברודקום לדחות את התאריך להשלמת העסקה - שהוכרזה לראשונה במאי 2022 - שלוש פעמים. בייג'ינג עיכבה מיזוגים קודמים שכללו חברות אמריקאיות. הרכישה המתוכננת של אינטל את החברה הישראלית Tower Semiconductor, תמורת יותר מ־5 מיליארד דולר, בוטלה באוגוסט לאחר שרגולטורים סיניים לא אישרו אותה.

כמה ימים לאחר הסעודה, חתמה סין על העסקה של ברודקום. בייג'ינג גם נתנה את האור הירוק המיוחל לחברת עיבוד התשלומים מניו יורק מאסטרקארד, להנפיק כרטיסים במטבע היואן הסיני שנושאים את המותג של מאסטרקארד במדינה.

ישנם מי שרואים את הצעדים האלה כהושטת יד לשלום לתאגידים אמריקאים, בזמן שחברות מתחילות לחשוש מלעשות עסקים עם סין. הצעדים האלה מראים גם איך חברות מסחריות יכולות להפוך לפיונים בתחרות גאופוליטית הולכת וגוברת בין וושינגטון לבייג'ינג.

מקרים בודדים של הצלחה

עוד באוקטובר, פקידים ברשות ההגבלים העסקיים של סין, מינהל המדינה לרגולציה של השוק, סימנו לברודקום כי יהיו מוכנים לחתום על העסקה כל עוד החברה תעמוד בכל התנאים שהציבו, כך אמרו גורמים הבקיעים בנושא.

מנהלי ברודקום, עם זאת, דחו את תאריך היעד לחתימה לאחר שקיבלו אינדיקציות מפקידים סיניים שלא מדובר בהחלטה עסקית פשוטה. גם למשרד החוץ הסיני תהיה מילה בעניין, אמרו הגורמים.

עם המידע הזה, אמרו הגורמים, טן ניסה והצליח להשיג מקום במפגש עם שר החוץ הסיני וואנג יי באוקטובר. וואנג, שהיה בוושינגטון על מנת לסלול את הדרך לביקורו של הנשיא שי בנובמבר, ערך מפגש עם מנהיגי חברות אמריקאיות בשולי הנסיעה הדיפלומטית.

במהלך המפגש, טן, איש עסקים סיני במוצאו שנולד במלזיה והוא כיום אזרח ארה"ב, העלה את הנושא של העסקה בין ברודקום ל־VMware. וואנג הגיב בכך שאמר שבייג'ינג ממשיכה לקדם בברכה השקעות זרות, מבלי לתת שום רמז לפעולות שהיא עשויה לנקוט, אמרו הגורמים.

בברודקום סירבו להגיב. במאסטרקארד לא הגיבו לשאלות. משרד החוץ הסיני הפנה פניות מהוול סטריט ג'ורנל להצהרה הרשמית שפורסמה ב־21 בנובמבר לגבי אישור העסקה של ברודקום.

האישורים שקיבלו מאסטרקארד וברודקום הם מקרים בודדים מוצלחים, ויש לראותם בהקשר של היחסים בין המדינות, אמר אריק ז'נג, נשיא לשכת המסחר האמריקאית בשנגחאי, שחבריה אומרים שחוסר הוודאות ביחסים בין סין לארה"ב הוא החשש הגדול ביותר שלהם לגבי פעילות בסין.

"אלה צריכים להיות נהלים עסקיים סטנדרטיים, המבוססים על חוקים מוכרים ורגולציות", אמר ז'נג בריאיון. "חברות זרות רוצות שאירועים כאלה לא יעברו פוליטיזציה".

גישה לשוק צרכני ככלי לסחיטת ויתורים

סין כבר זמן רב משתמשת בגישתה לשוק צרכני עצום ככלי לסחיטת ויתורים עסקיים וגאופוליטיים. לאחרונה, מינפה את גישתה לחומרי גלם כמו מינרלים חיוניים, והשתמשה באישורי הגבלים עסקיים כנשק לפגיעה בפעולות מסחר שהיא רואה כלא טובות מבחינתה. גורמים רשמיים בסין גם חשים תסכול מפעולותיה של ארה"ב, שבייג'ינג רואה כענישה לא הוגנת נגד חברות סיניות.

ברודקום, מאסטרקארד ובואינג היו בין החברות שמימנו את הסעודה עם שי, בחסות ארגונים עסקיים אמריקאים. בעוד שברודקום זכתה בגישה שהיא מבקשת כבר שנים, יצרנית המטוסים בואינג עדיין נשארת בחוץ.

סין לא קנתה מטוסי נוסעים מבואינג מאז 2017, במסגרת מתחי מסחר בין שתי המדינות ושתי התרסקויות קטלניות של מטוסים מדגם בואינג 737 מקס. נכון ליום שני לא השתנה דבר, חרף תקוותיהם של חלק מהמשקיעים אחרי המפגש הלבבי של הנשיא שי עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שעזר להוריד מעט את גובה הלהבות במתחים בין שתי הכלכלות הגדולות ביותר בעולם. הסעודה של שי עם מנכ"לים אמריקאים - כולל מריט ג'נו, יו"ר הדירקטוריון של מאסטרקארד - הותירה רבים מאוכזבים לגבי היעדר השיח על מסחר. בבואינג סירבו להגיב.

"בסין, כל רישיון ואישור יכול להפוך לפוליטי"

מנהלים עסקיים רבים מזהירים שהאישורים האחרונים לא צפויים לפתוח את שערי ההשקעות לסין, ובייג'ינג צריכה לעשות עוד הרבה על מנת לשכנע חברות בינלאומיות שהן רצויות שם.

סקר שפרסם לאחרונה מכון המחקר מניו יורק Conference Board, הראה שמנכ"לים של חברות בינלאומיות נעשים פחות בטוחים לגבי סין, ככל שהבעיות הכלכליות במדינה נמשכות. הסקר, שכלל 35 מנכ"לים שמבוססים בסין, של חברות שרובן אמריקאיות ואירופאיות, ונערך לפני קבלת האישורים האחרונים, הראה שמידת הביטחון שלהם בסין ירדה מ־72% לפני שישה חודשים ל־54% במחצית השנייה של השנה. כל תוצאה שמתחת ל־50% משקפת יותר תגובות שליליות מתגובות חיוביות.

מכון המחקר מצא גם ש־40% מהמנכ"לים צופים ירידה בהשקעות הון, ומספר כמעט דומה צופה צמצום בכוח האדם בשישה החודשים הקרובים, זאת לעומת רק 9% במחצית הראשונה של השנה.

חברות בינלאומיות משכו רווחים כוללים ביותר מ־160 מיליארד דולר מסין בשישה הרבעונים הרצופים עד סוף ספטמבר, על פי מידע מסין. מדובר ברצף מתמשך באופן יוצא דופן של יציאת רווחים, הממחיש את הירידה בכוח המשיכה של המדינה להון מעבר לים.

כמה אתגרים ניצבים בפני עסקים אמריקאים בסין, הנובעים מחוקים לא ברורים לגבי לוקליזציה של מידע, וצמצום הגישה למידע בתוך המדינה. פשיטות על חברות בדיקת נאותות וחברות ייעוץ זרות, כולל מעצרים של עובדים ואיסורי יציאה על מנהלים, גם הם גרמו לחברות לחשוש לגבי נוכחותן בסין. כמו כן, עשיית עסקים בסין עלולה למשוך יותר פיקוח מצד פקידים ומחוקקים בוושינגטון.

"זו סביבת פעילות של גזרים ומקלות, ונראה שאנחנו בשלב הגזרים", אמר ג'יימס זימרמן, שותף ב־Perkis Coie LLP, המייעצת לחברות זרות על נושאים תאגידיים ורגולטוריים בסין.

"סין היא סביבת פעילות שבה כל רישיון, אישור או הרשאה הוא תהליך שיכול להפוך לפוליטי מאוד, בייחוד כשהיחסים בין סין לארה"ב נמצאים בירידה", אמר.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק