גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האלוף שמסביר: כך תיראה הלחימה בעזה אחרי עסקאות החטופים

אלוף במיל' גדי שמני אינו חוסך בביקורת מהגורמים הביטחוניים הבכירים, שלדבריו היו "יס־מנים" של נתניהו ● בשיחה עם גלובס הוא מציין כי חמאס אומנם מנצל את ההפוגה להיערכות והתחמשות, אך צה"ל יוכל להפיק ממנה יתרונות בסיומה

האלוף (במיל') גדי שמני / צילום: באדיבות המצולם
האלוף (במיל') גדי שמני / צילום: באדיבות המצולם

"ישראל לא יכולה לסרב או לא לקחת הזדמנות כזו לשחרר חטופים, בטח כשמדובר בילדים ונשים", כך אומר לגלובס האלוף (במיל') גדי שמני, שבין תפקידיו בצה"ל כיהן כמפקד אוגדת עזה, כראש חטיבת המבצעים במטכ"ל אלוף פיקוד המרכז וכמזכיר הצבאי של ראשי הממשלה אריק שרון ואהוד אולמרט. "צריך לקחת כל סיכון כדי להציל את האנשים האלה ואין ספק שההפוגות בלחימה הן בעייתיות. אני כמעט בטוח שבסוף יהיה לכך איזשהו מחיר של כניסה מחודשת ללחימה אל מול אויב שהתארגן ונערך מחדש".

המומחה שמעריך: מתי המלחמה תסתיים?
ראיון | המומחה שמסביר: זו הטעות שעושה ישראל במשא־ומתן מול חמאס
"אפילו במלחמת השחרור זה לא קרה": המומחה שמאמין - זה הלקח שישראל לא למדה

לדבריו, "אין ספק שההפוגה נותנת לחמאס אפשרות להתארגן, להיערך מחדש ולהכין מלכודים. בנוסף, צריך לזכור שהם יעשו הכול כדי לשחוק את הלגיטימציה העולמית, ואולי הפנימית, לחידוש המהלך הקרקעי, לכן העסקה בעייתית".

מנגד, שמני מתאר כי מצב שבו בין החטופים יש ילדים ונשים מכריח את המדינה לפעול. "זה סיכון שאתה חייב לקחת, אבל בתנאי שאתה חוזר לתמרון הקרקעי בתום ההפוגה".

שמני סבור כי "כרגע יש בישראל נחישות גדולה לחזור ללחימה ויש לכך גיבוי אמריקאי, בתנאי שנעשה את הדברים בחכמה. אני מאמין שנוכל להמשיך במלחמה עוד הרבה זמן, וגם אם לא נקבל את הגיבוי האמריקאי צריך להמשיך כי מדובר באינטרס חיוני לביטחון המדינה".

"צריך לחזור לתקוף באותה עוצמה"

האם בסוף ההפוגה נוכל לחזור לתמרון הקרקעי באותה עוצמה כפי שהיה לפני ההסכם?
"אני חושב שכן", אומר שמני. "לדעתי הימים הראשונים של חידוש הלחימה יהיו דומים לימים הראשונים של הלחימה. כלומר, ניסיון להחליש את מעטפת ההגנה שחמאס כנראה יצליח לבנות בזמן ההפוגה, מעטפת שאולי תהיה יותר קשה להבקיע ממה שהיה עד כה, אבל לצה"ל יש פתרונות".

שמני אומנם מעודד מהתמיכה האמריקאית, אך מביע חשש מניסיון הממשל להשפיע על אופן הלחימה. "לאחרונה אני שומע על אמירות של בכירים בממשל שמבקשים, שלאחר חידוש הלחימה, נשתמש בעוצמה פחותה מזו שהשתמשנו עד כה. אם נעצור זה יסכן את הכוחות בשטח. מבחינה מקצועית אין ספק שצריך לחזור לתקוף באותה עוצמה שהייתה לפני ההפוגה".

האם יש יתרונות להפוגה?
"בהחלט. אני פחות רוצה לדבר על הסוגיה לפרטי פרטים אבל רק אומר שנושא הביטחון הוזנח בממשלות נתניהו בשנים האחרונות ולכן חסר ציוד מסוים, חסרים דברים חשובים והזמן מאפשר להשיג את מה שצריך. גם מבחינה מודיעינית יש יתרונות".

מטרת המלחמה כפי שהוגדרה היא מיטוט שלטון חמאס. באיזו מסגרת זמן ניתן להגיע לכך?
"להערכתי הזמן המינימלי למהלך הוא שישה עד שמונה חודשים, ואף יותר. זו לא משימה קלה. קודם כל צריך להשתלט על כל השטח, אחר כך מתחת לפני השטח, לחפש את מקומות המסתור של הפעילים ולהרוג אותם ואת והבכירים. אפשר לפגוע בצורה אנושה ביכולות הצבאיות של חמאס בזמן יותר קצר, אבל צריך שתהיה אסטרטגיה מקיפה. אני לא רואה שיש לנו אסטרטגיה כזאת".

שמני מתאר למה הוא מתכוון: "למשל, לא ראיתי במטרות המלחמה דיבור על פירוז עזה. אם אתה לא מפרז את עזה אין שום סיכוי שתוכל למנוע התחמשות מחודשת. מבחינתי, פרוז עזה אומר ישיבה של צה"ל על ציר פילדלפי. כלומר לחזור לגבול ישראל מצרים בדרום הרצועה".

נתניהו איפשר לחמאס לבנות את עוצמתו

כפי שאתה מנתח את המצב, מהי בעצם ה'קונספציה' שקרסה?
"בהתנתקות בנינו על זה שהמצרים יעזרו לפרז את הרצועה וימנעו מנשק ואמל"ח להיכנס דרך פילדפי, אבל מהר מאוד הובן שזה לא קורה. ב־2009, אחרי מבצע עופרת יצוקה קטאר עושה שני דברים: סוגרת את הנציגות הישראלית בדוחה ומתחילה להזרים כסף לחמאס. עד 2017 היא מעבירה את הכסף דרך מצרים, אבל אז העולם הערבי ברובו מחרים את קטאר ומצרים מפסיקים לשתף פעולה. ושם נתניהו מאפשר לקטאר להכניס כסף דרך ישראל.

"בכל חודש נחת כאן מטוס עם 30 מיליון דולר, נסע בליווי ישראלי ונכנס לרצועה. כך במשך למעלה מ־6 שנים נכנסו לעזה כמיליארד וחצי דולר. ככה בעצם אפשרנו לחמאס לבנות את עוצמתו הצבאית. אז מעבר לכישלון המבצעי יש כאן תפיסה שכשלה לחלוטין".

מה האינטרס הישראלי לבנות כך את חמאס לאורך השנים?
"תפיסת עולמו של נתניהו הוא בידול בין עזה ליו"ש. אז נכון לאפשר פיתוח כלכלי ושגשוג כדי שיהיה לאנשים מה להפסיד, אבל לא כשברור לך במשך שנים שרוב הכסף הולך לבניית יכולות צבאיות ואתה ממשיך להזרים מאות מיליוני דולר בשנה.

"תראה מה קורה ביו"ש, אנחנו כבר חודשיים הולכים כל לילה למעצרים. נשאלת השאלה, אם ידענו שהם שם למה לא עצרנו אותם לפני כן? התשובה היא שחששנו מכך שעזה תבער אם נפעל. אולי עכשיו זה ישתנה".

שמני לא חוסך ביקורת מצה"ל ושב"כ. "התקלה העיקרית של הצבא, בעיניי, היא שגם קברניטי צה"ל ושב"כ ידעו שהכסף הולך לטרור, יישרו קו עם קונספציית נתניהו במקום להפוך שולחנות. נתניהו התמחה בעריפת ראשי מתנגדיו אבל ראשי צה"ל והשב"כ לא אמורים להיות יס־מנים. זה לא נתפס שלא עצרו את זה".

"בסוף הלחימה, המערכות צריכות לעלות צפונה"

מה דעתך על ההתנהלות בצפון?
"כשאתה שומע את מה שאומרים הבכירים כאן על הצפון זה נשמע כמו אותה מנגינה ואותם מילים שהשתמשנו בהם כדי לתאר את חמאס עד לאחרונה. בעיני מדובר כאן במשהו אחר. נסראללה רוצה לייצר מציאות חדשה של חיכוך מתמיד עם ישראל, מעין מלחמה התשה.

"הרי יש הפוגה מול חמאס, ובלי שסיכמנו איתו דבר, חיזבאללה הצטרף. למה? כי כנראה הוא נמצא בנקודת חולשה. וזה הזמן דווקא להגביר את הלחץ. במקום זה אנו נותנים להם להפיק לקחים ולהיערך".

מה צריך לעשות שם בהמשך?
"אני לא חושב שאפשר להגיע להבנות בהסכמות עם חיזבאללה. בסוף, אנחנו צריכים להפעיל כוח. אחרי הלחימה בעזה, זה לא חייב להיות ממש בסוף הלחימה, אבל אחרי שירד הלחץ, יש לך צבא בכשירות שיא, מערך ושצבר ניסיון לא מבוטל בלחימה, המילואים מגויסים והחברה הישראלית מאחוריך, אז לקראת סוף הלחימה כל המערכות צריכות לעשות סיבוב ולעלות צפונה כדי לתת מכה קשה לחיזבאללה.

פעולה כזאת צריכה להתחיל בשאיפה לחיסול נסראללה ובטיפול בביירות. המטרה צריכה להיות להרחיקם מקו ליטאני. צריך לחייב אותם להוציא את הכוחות הזרים שנכנסו, כי מה שעלול לקרות הוא שנסראללה יגיד 'הוצאתי את הכוחות שלי' אבל יישארו שם שכירי חרב איראנים שחיזבאללה יקרא להם 'סוררים' בדומה למה שהיה בעזה - בהתחלה זה הג'יהאד שעושה בעיות, אחר זה ארגון סורר אחר".

עוד כתבות

המפעל של ארית תעשיות בשדרות / צילום: יח''צ

ותודה להודו: מה עומד מאחורי הזינוק של החברה הביטחונית בבורסת ת"א

דווקא לאחר שגייסה הון ממוסדיים בדיסקאונט של 8% על מחיר השוק, זינקה מניית יצרנית המרעומים ארית לשיא חדש ● בשוק מעריכים כי הסיבה היא העימות המתפתח בין פקיסטן להודו, שבה יש לחברה משדרות פעילות משמעותית ● גם לאלביט ותע"א פעילות נרחבת במדינה

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

"תזנק ב-40%": האם אנבידיה תחזור להיות הכוכבת הלוהטת בוול סטריט

לאחר פתיחת שנה עגומה, מניית אנבידיה מציגה התאוששות בחודש האחרון ● במקביל, הדיווחים כי טראמפ מתכנן לבטל את הגבלות יצוא השבבים בארה"ב צפויים לתת רוח גבית למניה ● ב-FactSet מעריכים כי לאנבידיה יש פוטנציאל אפסייד עצום ● ואילו עוד מניות טכנולוגיה צפויות לעלות?

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

הקרב על "דירה בהנחה": התוכנית תימשך, אבל ללא אזורי הביקוש

אחרי מחלוקת ממושכת, משרד הבינוי והשיכון קיבל את מבוקשו - והתוכנית הממשלתית לסבסוד מחירי הדירות תימשך ● בערים שבהן המחיר למ"ר גבוה מ־20 אלף שקל, נראה כי היא לא תתקיים ● עוד סוכם כי הממשלה תקדם "תוכנית להאצת ענף הנדל"ן" ב־3 מיליארד שקל ● ההחלטות הסופיות בעניין יתקבלו ביום חמישי הבא

אליהו יוסיאן בפרסומת של מזגני טורנדו / צילום: צילום מסך

משרד הפרסום של טורנדו: "שגינו. הטעות נעשתה בתום לב"

לאחר שהבעלים של מזגני טורנדו הגן על הבחירה בהשתתפות אליהו יוסיאן ואמר כי לדעתו אין סיבה להוריד את הפרסומת מהאוויר, מנכ"ל קבוצת מקאן, שאחראית על הפרסומת, הודה שהבחירה הזו דווקא הייתה טעות

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

הפגנת חרדים / צילום: ap, Maya Hitij

אי-תעסוקת החרדים: כמה זה עולה לכלכלה הישראלית?

מה שהתחיל ככותרת על עלות אי־ההשתלבות החרדית בשוק העבודה, התלהט לכדי ויכוח על הדרך הנכונה לחשב אותה ● ניסיון ליישב בין העמדות העלה שהרבה תלוי בשאלה ששואלים ● וגם: האם הגיע הזמן לעדכן את התחזית לגבי האוכלוסייה החרדית?

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

פקיסטן: הודו משתמשת במל"טים מתאבדים ישראלים נגדנו

הצבא הפקיסטני הודיע כי הודו השתמשה בחימושים משוטטים מדגם "הארופ" של התעשייה האווירית, וכי הצליחו ליירט 12 מתוך מל"טי הארופ ששיגרה הודו לשטחם ● גם צרפת מודאגת מיכולות חיל האוויר הפקיסטני

קריית אונו / צילום: Shutterstock, Alex Lerner

עסקת הענק של מקורות: במו"מ לרכישת משרדים ב-240 מיליון שקל

חברת מקורות נמצאת במגעים לרכישת שטח משרדים למטה חדש, בשטח כולל של 18,000-23,000 מ"ר ברוטו ● 3 שנים אחרי שהושלמה הרכישה: אקרו נדל"ן חתמה על הסכם אופציה למכירת קרקע במתחם מנדרין ● הוועדה המחוזית דרום אישרה הקמת שישה יישובים חדשים בדרום  ● חדשות השבוע בנדל"ן

דגל ברה''מ על בניין הרייכסטאג / צילום: יבגני חאלדיי

ברה"מ לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?

מי ניצח את גרמניה הנאצית בחזית המזרחית? ברית המועצות, אבל לא בלי עזרה מערבית

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הרפורמה שלא מורגשת: מה קרה להבטחה לחסוך 6,000 שקל למשפחה?

קרוב לחצי שנה חלפה מאז שרפורמת "מה שטוב לאירופה טוב לישראל" נכנסה לתוקף, אבל בינתיים המחירים כמעט בכל קטגוריה רק מטפסים ● במשרד הבריאות, אחד הגופים האמונים על התוכנית, נשמעים יותר מסויגים לגבי היעד: "אם יהיו השפעות על יוקר המחיה - מבורך"

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

המתנה שקיבלו בבר מצווה סללה לאחים אסיא את הדרך להנפקת ענק בנאסד"ק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

גם זה קרה פה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: שלומי יוסף

תיקון בשווקים? חלק מהמשקיעים הבינו, וחלק עדיין תופסים את הראש

מה אפשר ללמוד מפסק הדין של חניון הברזל ● בהסתדרות המורים העדיפו את הוותיקים על הצעירים ● והתשואות לא התרגשו מהטלטלה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק